Review: Canon RF 70-200mm f/2.8L IS
vrijdag 24 juli 2020, 15:51 door Nando Harmsen | 6.257x gelezen | 7 reactiesTot eind 2019 waren de gebruikers van de Canon mirrorless camera's aangewezen op de uitstekende EF versies van het 70-200mm objectief, die via een adapter op de Canon EOS R en RP gemonteerd konden worden. Het is uitstekend bruikbaar, maar natuurlijk niet ideaal.
De RF versie van de 70-200 komt als geroepen.
Een brandpuntbereik van 70-200mm is perfect voor portretten, sport, en dierfotografie. Je kunt het heel goed gebruiken voor semi-macro fotografie. Het geeft de mogelijkheid om enige afstand tot je onderwerp te bewaren, en toch connectie met je onderwerp te hebben.
Het uiterlijk van de RF 70-200mm f/2,8L IS USM
Voor wie een EF 70-200mm f/2,8L IS USM gewend is, zal verrast zijn door het uiterlijk van de RF 70-200mm f/2,8L IS USM. Het nieuwe objectief heeft namelijk een heel andere constructie. Het zoom mechanisme is niet langer intern, waardoor het objectief bij het zoomen langer wordt.
Op 70mm is de RF 70-200L (ik kort de naam vanaf hier voor het gemak in) een heel compact objectief dan slechts een fractie van de lengte heeft. Dit heeft het grote voordeel dat het objectief niet langer liggend in een tas hoeft. De RF 70-200L past in veel tassen rechtop, net als andere objectieven.
De bouw van het objectief is oppervlakkig gezien gelijk aan het prachtige EF 100-400mm f/4,5-5,6L II IS USM. Ook daar verandert de lengte bij het inzoomen. Je hoeft niet bang te zijn dat er op deze manier stof of vocht in het objectief komt.
In alle jaren dat ik de EF 100-400mm f4,5-5,6L II IS USM in barre weersomstandigheden heb gebruikt, is dat nog nooit voorgekomen. De afdichtingen op de RF 70-200L zullen zeker hetzelfde zijn, zo niet beter.
De RF 70-200mm heeft ook een volledig nieuwe statiefgondel gekregen. Deze is op een eenvoudige manier te verwijderen, zonder dat je het objectief van de camera moet verwijderen. Dit is een groot pluspunt ten opzichte van de EF versies.
Na het verwijderen van de statiefgondel blijft het objectief een goed uiterlijk houden. Hoewel dit persoonlijk is, en niet van belang is voor de werking van het objectief, vind ik dit toch wel belangrijk. Je betaalt ten slotte veel geld, en dan mag er zeker wel aandacht aan het uiterlijk gegeven worden.
De bouw van het objectief is vrijwel perfect. Er is veel aandacht aan details en afwerking. Ook intern blijkt het objectief bijzonder robuust en doordacht ontworpen (bron: lensrentals). Dit geeft vertrouwen dat dit objectief vele jaren trouwe dienst zal geven.
Over de lensopening, beeldstabilisatie en de control ring
Ondanks dat het objectief in lengte verandert bij het zoomen, is de grootste lensopening over het hele zoombereik f/2,8. De scherpstelling is geruisloos en snel, en het objectief heeft een beeldstabilisatie die tot maximaal 5,5 stops reikt.
Natuurlijk is het mogelijk om te schakelen tussen de verschillende beeldstabilisatie opties, zoals een stand om te pannen.
Kenmerkend voor alle RF objectieven is de control-ring. Ook de RF 70-200L heeft er een. Deze is dicht tegen de bayonet-vatting gepositioneerd, waardoor je er niet bij kunt zonder je hand te verplaatsen.
Dit is misschien het enige nadeel van dit objectief. Zeker als de ring geprogrammeerd is voor een optie die vaak gebruikt wordt, raak je snel de balans kwijt. Van de andere kant, je leert er zeker mee omgaan.
Beeldkwaliteit en scherpstelling
Het belangrijkste van een objectief is natuurlijk de beeldkwaliteit. Maar ook de snelheid van het scherpstellen is van belang, zeker omdat een 70-200mm bereik perfect is voor dierfotografie. Denk daarbij aan het fotograferen van huisdieren of paarden.
De scherpstelling is simpelweg snel en geruisloos. Omdat de RF 70-200L is getest op een Canon EOS R, en er is geen direct vergelijk beschikbaar, is het moeilijk om een goede indruk van de scherpstelsnelheid te krijgen.
Niettemin heb ik het gevoel dat deze lens zo snel scherp stelt, dat de beperkende factor het autofocus systeem van de EOS R zelf is. Wanneer Canon met de meer professionele mirrorless full frame camera's op de markt komt, zoals de EOS R5 en R6, zal zeker blijken hoe snel de RF 70-200L zal zijn.
Wat beeldkwaliteit betreft presteert het objectief heel erg goed. Er is wel wat vignetering bij de grootste lensopening, maar dit verminderd snel bij het dichtdraaien van het diafragma.
Ik heb het objectief in het normale gebruik getest, en geen specifieke kwaliteitstesten gedaan, maar de bevindingen van test-websites die daarin gespecialiseerd zijn bevestigen dit (bron: the-digital-picture).
Een conclusie
De RF 70-200L is uitgebreid gebruikt als ware het mijn eigen objectief. Landschappen, portretten, en honden in actie zijn op de foto gezet om zoveel mogelijk aspecten van dit prachtige objectief uit te proberen.
Ik noem het niet voor niets een prachtig objectief, want ik vind dat Canon op het gebied van de 70-200mm objectieven zichzelf overtroffen heeft.
Vooral de kleine afmetingen maken het een heel vriendelijk objectief. Het past veel beter in fototassen en rugzakken dan de langere EF versies. Uitgezoomd is de RF 70-200mm misschien even lang, maar zo vervoer je geen objectief.
De bouw is perfect, zoals we dat van een Canon L-lens mogen verwachten. Er is oog voor details en afwerking waardoor het objectief niet alleen robuust is, en geschikt voor intensief gebruik, het is ook visueel aantrekkelijk. Zelfs met de verwijderde statiefgondel.
Dit laatste natuurlijk onderhevig aan persoonlijke voorkeur, maar het telt voor mij zeker mee. Maar het belangrijkste is, dat je kunt vertrouwen op een goede scherpstelling, bijna perfect beeldkwaliteit, en een prachtige beeldstabilisatie.
Er is slechts één nadeel. De locatie van de control ring is niet de meest ideale plek. Ik zou deze liever verder naar voren zien, zodat je er beter bij kunt zonder je grip te verliezen.
De Canon RF 70-200mm f/2,8L IS USM is samen met de Canon EOS R beschikbaar gesteld door Cameraland.nl.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
7 reacties
-
Wolves fotografie schreef op zaterdag 30 september 2023 om 06:57 | reageer
Je schrijft: "De RF70-200L heeft geen intern zoom mechanisme. Dat is absoluut geen minpunt." Dat ben ik dus totaal niet met je eens. Voor mij is dit zelfs de reden dat ik de lens niet koop. Hoe wil je namelijk door glas of gaas fotograferen met een lens die als je ook maar iets zoomt van lengte verandert?
-
-
Wolves fotografie schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 10:21 | reageer
Een stapje naar achter werkt niet, want dan ga je het gaas zien op je foto's. Dus helaas voor mij nog de EF lens en hopen dat bij de Mark II versie van de RF dit aangepast hebben.
-
Nando schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 10:34 | reageer
Natuurlijk werkt dat wel. Je kunt een klein beetje naar achteren en de frontlens toch weer tegen het hek plaatsen?
Het enige nadeel is, dat je bij het uitzoomen weer verder naar voren moet om je frontlens weer tegen het hek te plaatsen, en visa versa. Dit zou ik alleen hinderlijk vinden als ik vanaf statief werk, maar uit de hand is het eenvoudig te doen. -
Wolves fotografie schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 21:27 | reageer
Dat kost net dat kleine beetje tijd dat bij dierfotografie het verschil kan maken tussen precies het juiste moment pakken en een fantastische foto hebben en een foto maken die best aardig is.
-
Eddy schreef op vrijdag 19 januari 2024 om 15:48 | reageer
Beste Nando Je schrijft: "De RF70-200L heeft geen intern zoom mechanisme. Dat is absoluut geen minpunt." Dat is zelfs een groot minpunt. Lenzen die in en uit schuiven zijn stofzuigers. Met vriendelijke groet Eddy
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.