Review: Canon RF 70-200mm f/4L IS USM
vrijdag 14 mei 2021, 11:33 door Nando Harmsen | 4.721x gelezen | 0 reactiesEen grote en zware 70-200mm zoomlens met f/2,8 over het hele bereik is niet voor iedereen noodzakelijk.
Voor wie liever lichtgewicht gaat en met diafragma f/4 uitstekend vooruit kan, is er een mooie compacte 70-200mm f/4 voor het Canon R-systeem. Ik kreeg een exemplaar van Canon Nederland voor een review.
De 70-200mm zoom is een van de meest veelzijdige zoomobjectieven die er zijn. Het is perfect geschikt voor de wat intiemere landschappen, portretten, semi-macro en nog veel meer.
Bovendien zijn deze tele zoomobjectieven vrijwel altijd met een vaste grootste lensopening over het hele bereik.
Een 70-200mm met een f/2,8 lensopening levert een heerlijke kleine scherptediepte op. Maar niet iedereen zal dit nodig hebben. Ook het grotere gewicht van een f/2,8 objectief met dit zoombereik kan een probleem zijn.
Canon heeft voor deze fotografen het R-systeem een prachtig compacte 70-200mm uitgebracht met f/4 als grootste lensopening.
Compact, lichtgewicht, en van alle gemakken voorzien
De Canon RF 70-200mm f/4L IS USM is in feite een heel bijzonder objectief. Het is nagenoeg even groot als de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM en weegt zelfs iets minder. Het kan tot op 60 cm scherpstellen en bereikt daarmee een vergroting van 0,28x.
De ingebouwde beeldstabilisatie levert 5 stops winst op. Door het objectief te gebruiken op een camera met ingebouwde beeldstabilisatie loopt dat op tot maar liefst 7,5 stops.
Hoewel het beweging van je onderwerp niet zal bevriezen, helpt het wel om met langere sluitertijden uit de hand te fotograferen.
Het objectief heeft en heel scala aan knoppen die bekend zullen voorkomen als je een dergelijk objectief van Canon eerder hebt gebruikt. Er zijn schakelaars voor de beeldstabilisatie, focus limiter, en de AF/MF. Nieuw voor dit objectief is de zoom-lock. Dit voorkomt dat het objectief onbedoeld uitschuift.
De brede zoomring maakt het inzoomen eenvoudig. Wie handmatig wil scherpstellen heeft een smalle scherpstelring. Helemaal vooraan zit de programmeerbare control-ring.
Door het compacte ontwerp zitten deze ringen relatief dicht op elkaar.
In het gebruik
Het compacte ontwerp is even wennen als je altijd de grote versies gebruikt hebt. Ik moest er even aan wennen, maar toen dat eenmaal zover was, bleek het gebruik heel prettig te zijn.
Ik heb de Canon RF 70-200mm f/4 ook voor enkele portretsessies ingezet. Op deze momenten had ik de kleinere scherptediepte van de f/2,8 graag willen hebben. Gelukkig is het voor portretten zelden nodig om met minimale scherptedieptes te werken.
Het kleine formaat en geringe gewicht kwam echt van pas bij het fotograferen van landschappen. Voor dit soort fotografie heb je vaak geen extreem kleine scherptediepte nodig. Een f/4 lensopening voldoet uitstekend.
Het meenemen van een 70-200mm is met dit objectief echt uitnodigend. Het past bijna (!) in je jaszak.
Beeldkwaliteit en focussnelheid
Over de beeldkwaliteit hoeft niet geklaagd te worden. De hoeken geven bij de grootste lensopening een iets minder scherpte maar dat is alleen merkbaar als je sterk op die delen inzoomt. Het moment dat het diafragma dicht gedraaid wordt neemt de geringe onscherpte in die hoeken toe.
Naarmate je verder inzoomt zal de vignettering wel toenemen. Deze is bij f/4 op 70mm ongeveer 1 stop, en dit loopt op tot bijna 3 stops bij 200mm. Vignettering is overigens uitstekend in de nabewerking te corrigeren. Ook het diafragma dichtdraaien voorkomt deze vignettering.
De Canon RF 70-200mm f/4L heeft weinig last van flares en bij grote contrastverschillen treedt er wat chromatische aberratie op.
Ook deze is in de nabewerking goed te verwijderen. De grootste lensopening van f/4 levert niet zo'n kleine scherptediepte op als de grote broer met f/2,8, maar het is voldoende om je onderwerp los van de achtergrond te krijgen.
De autofocus van de Canon RF 70-200mm f/4L is razendsnel en geruisloos. Gecombineerd met de oog-AF systemen van de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 is het scherp houden van bewegende onderwerpen eenvoudig en nauwkeurig. Zelfs als het onderwerp klein in beeld is.
Conclusie
Gedurende de weken waarin ik de Canon RF 70-200mm f/4L heb kunnen gebruiken ben ik erg op deze kleine krachtpatser gesteld geraakt.
Het meenemen is eenvoudig; het kost weinig ruimte in je tas en om het gewicht (695 gram) hoef je het niet thuis te laten. Het is een plezier om dit objectief te gebruiken.
Wie graag fotografeert met minimale scherptedieptes zou de voorkeur kunnen geven aan een f/2,8 lensopening. Ook voor de fotograaf die afhankelijk is van hele snelle sluitertijden zal f/4 misschien minder prettig zijn.
Een f/2,8 laat immers twee keer zoveel licht door. Heb je die noodzaak niet, dan is de RF 70-200mm f/4L een hele goede keuze.
De balans van dit objectief op een camera uit het R-systeem is perfect. Hoewel het objectief beduidend langer wordt bij het uitzoomen, blijft het zwaartepunt dicht bij de camera liggen.
Dit is het eerste 70-200mm objectief waarmee ik zonder moeite uit één hand heb kunnen fotograferen. Samen met de 5 stop beeldstabilisatie (7,5 stop met de EOS R5/R6) is een scherpe foto bijna gegarandeerd.
Ik heb nagedacht over de plus- en minpunten van de Canon RF 70-200mm f/4L IS USM. Hoewel de eerder genoemde vignettering en chromatische aberratie aanwezig is en als nadeel genoemd kan worden, wordt dit eenvoudig met de lens correctie in de camera of nabewerking gecorrigeerd.
Alles bij elkaar opgeteld kan ik alleen maar positief zijn over dit objectief. Heb je geen f/2,8 nodig, dan is dit objectief een aanrader.
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.