Review: Coman EMU TM287AC1 statief
vrijdag 8 april 2016, 16:32 door Iris van Liempt | 9.975x gelezen | 3 reactiesIk had het genoegen om een statief te testen. Dat had ik nog nooit eerder gedaan, dus ik was benieuwd en enthousiast. Het ging om de Coman TM287AC1. Hieronder lees je mijn bevindingen.
Het statief kwam aangeleverd inclusief stijlvolle statieftas. Deze tas beschikt over een draagriem, dus je hebt meteen een mooie tas om het statief mee te vervoeren.
Het statief
Het statief is gemaakt van aluminium. Het voelt stevig aan, maar wel wat zwaar. Dat blijkt ook te kloppen: op de doos is te zien dat het statief 2,16 kilogram weegt. Het lichte alternatief is een statief van carbon, maar die zijn ook direct een stuk prijziger. Er zijn overigens ook voldoende zwaardere statieven te vinden, dus dit is een mooie middenweg.
De drie poten van het statief beschikken over vier uitschuifcompartimenten. Het statief kan daarmee hoger staan dan ikzelf lang ben: maximaal uitgeschoven is het statief een indrukwekkende 1,74 meter hoog.
De drie poten van het statief kunnen verder ook horizontaal liggen. Het statief is dan op zijn laagst zo'n 23 centimeter hoog.
Het statief werkt met een draaiwielsysteem. Om de poten uit te schuiven of in te trekken moet je dus de wieltjes open en weer dicht draaien. Verder beschikt het statief over een balhoofd met zowel een verticale als een horizontale waterpas.
Leuk aan het statief is verder dat het een afneembare monopod heeft. Één van de poten van het statief kun je van het statief afdraaien en daar kun je dan de kop op bevestigen. Klinkt makkelijk, maar aanvankelijk kwam ik er toch niet helemaal uit hoe het nou werkte.
Hoe het werkt: je draait de poot van het statief af waarop 'removable monopod' staat. Vervolgens moet je onderaan de middelste 'poot', waar het balhoofd op bevestigd is, het stukje met de haak eraan van het statief af draaien. Je kunt dan de poot met balhoofd van het statief afhalen en bevestigen op de monopod.
Mijn ervaringen
Qua eigenschappen lijkt het een zeer degelijk statief en het is ook best een mooi ding. Maar de grote vraag met een statief is natuurlijk: hoe werkt hij in de praktijk? Is hij makkelijk op te zetten? Is hij stabiel genoeg? En dus ging ik erop uit.
Om het statief te testen ben ik naar een nabijgelegen meertje gelopen, waar ongelijke ondergronden en stevige briesjes eerder regel dan uitzondering zijn. Geen erg mooie plek voor foto's, aangezien het pal achter een industrieterrein ligt, maar wel een goede plek om de kwaliteit van het statief te testen.
Het allereerste wat me opviel toen ik op locatie aankwam is dat het bijgeleverde tasje wel heel erg krap is voor het statief. Wanneer je de tas op zijn rug legt dan krijg je het statief er echt nauwelijks uit. Zet je hem overeind, dan is het op zich wel prima te doen. Geen enorm probleem, wel opvallend. Het tasje draagt verder wel prima op de rug.
Goed, toen ik het statief uit de tas gehaald had was het tijd om hem op te zetten. En dat gaat dankzij het draaisysteem behoorlijk makkelijk! Zeker als je hem languit wil zetten is dat echt een voordeel, want je kunt dan alle draaiwieltjes van een poot in één keer losdraaien.
Ik beschik zelf over een statief met een kliksysteem, dus de draaiwieltjes waren voor mij wel even wennen. Ik heb ook snel de neiging om ze de andere kant op te draaien dan moet, beetje hetzelfde als dat ik altijd deuren probeer open te trekken die je open moet duwen en andersom. Daardoor had ik na een half uur rotzooien met het statief wel wat last van mijn handen. Maar dat lijkt me louter een kwestie van wennen aan een nieuw systeem.
Ik heb het statief met camera volledig uitgeklapt neergezet, middenin de wind. Het was geen stormwind, maar wel een briesje wat stevig genoeg was om het een klein beetje eng te vinden om van het statief met camera weg te stappen. Ik heb er een tijdje van een afstand naar staan kijken en ook een aantal foto's gemaakt, maar het statief leek niet te schudden onder invloed van de wind.
Ook op een zachte en ongelijke, hobbelige grasondergrond is het statief stevig genoeg. Toegegeven, je moet er niet tegenaan stoten als je hem even snel opgezet hebt, want dan helt hij snel naar voren, maar als je er gewoon normaal mee omgaat is hij echt stabiel genoeg. En als je wat meer de tijd neemt om de poten exact af te stellen op de hoogteverschillen van de ondergrond is er ook niks aan de hand.
Het statief is trouwens ook om te draaien. Je kunt de poten dan de andere kant op draaien (wat sowieso moet wanneer je het statief in het tasje wil opbergen) en dan kun je hem neerzetten. Als je je camera bevestigd hebt aan de kop van het statief, dan hangt deze dus nu tussen de drie poten van het statief in. Op die manier kun je dus veel dichterbij de grond komen dan 23 centimeter. Ook voor macrofotografie geschikt dus!
Dan de kop van het statief. Die vond ik vooral interessant. De kop van het statief beschikt over zowel een verticale als een horizontale waterpas, die ook goed functioneren. Verder kun je het balhoofd alle mogelijke kanten op draaien die je maar wil. Erg fijn!
Onderaan de kop zie je ook nummertjes staan. Dat zijn graden. Dat is handig als je bijvoorbeeld een panorama foto wil maken. Leuke toevoeging dus!
Conclusie
Alles bij elkaar vind ik het een mooi statief. Hij werkt prettig, is stabiel en heeft fijne extra toevoegingen zoals de monopod en de horizontale én verticale waterpas.
Doordat hij snel op te zetten is wordt het ook makkelijker om hem er, als je er op uit bent, hier en daar voor enkele shots even snel bij te pakken. Het enige nadeel is dat hij ruim twee kilogram weegt. Als je er echt een dag op uit gaat, dan kan het wat zwaar worden om mee te tillen.
In ruil voor dat gewicht heb je dan wel een statief van aluminium wat behoorlijk wat weersomstandigheden moet kunnen verdragen. Ben je dus op zoek naar een stevig en makkelijk werkend statief en vind je het niet erg om wat extra gewicht mee te dragen? Of fotografeer je vooral op locatie? Dan is het wel een aanrader.
Het Coman EMU TM287A aluminium statief inclusief C1 Balhoofd is te bestellen bij Foto Konijnenberg voor 169,95 euro.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.
3 reacties
-
Jan schreef op dinsdag 12 april 2016 om 14:30 | reageer
Ze hebben een ander merkplaatje er op geplakt maar dit statief en de kop komen uit de de Serui stal. Serui maakt goede compacte statieven voor een goede prijs. Voor de stabiliteit zou ik niet voor dit statief kiezen met poten bestaande uit vier segmenten: poten van drie segmenten is veel stabieler, maar die maakt de afmeting ingeklapt wel iets langer.
-
ton van den bosch schreef op dinsdag 12 april 2016 om 15:47 | reageer
""gewoon normaal mee omgaat is hij echt stabiel genoeg""
Ik vroeg mij af wat normaal is. Ik heb zelf een statief gekocht van carbon met een bijgeleverde kop. Twee weken geleden deed ik een shoot in de Biesbosch en daar waaide het lekker. Zo op het oog stond hij stil maar toen ik in de zoeker van mijn camera keek waar een 400 mm lens op stond was het alleen maar bibberen. Heb nu een ander balhoofd gekocht met een verbeterde manier van vastzetten. Ik kan trouwens niet zo goed uit de tekst halen of de foto's ook zonder bibber zijn gemaakt of dat er toch " beweging" in de foto's zichtbaar is.
-
wim schreef op dinsdag 12 april 2016 om 18:46 | reageer
Mss nog handig om weten.... er zitten ook 3 pinnen bij die je onderaan kan bevestigen voor nog een betere stabiliteit in op ruwe ondergrond.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Waarom ik nooit een statief gebruik
door Elvira Smit
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
door Nando Harmsen
-
5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket
door Nando Harmsen
-
Wees verstandig, koop een goed statief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.