Review: Cursus Fotoshoot onder controle - Frank Doorhof
zondag 6 oktober 2019, 14:41 door Michelle Peeters | 4.229x gelezen | 1 reactieDe bekende glamourfotograaf en KelbyOne-instructeur Frank Doorhof geeft bij Photofacts Academy een Nederlandstalige cursus over waar je allemaal op moet letten tijdens je fotoshoot. Lees wat je gaat ontdekken en waarom jij deze cursus niet wilt missen.
Frank deelt zijn kennis en laat zien waar je allemaal op moet letten tijdens een fotoshoot, hoe je je lampen instelt en hoe je een fotoshoot organiseert. Hij leidt je stap voor stap door het proces zodat jij tot professionele resultaten komt.
Inhoud
1. Creëer de perfecte workflow voor je shoot
2. Wat ga je leren?
3. Ontdek de gear van Frank
4. Must-have accessoires
5. It's better when you tether
6. Het belang van kleurechtheid
7. Hoe kan ik geld verdienen als fotograaf
8. Ontdek de kracht van flits
9. Hoe creëer je contrast met een softbox?
10. Hoe krijg je controle over het licht?
11. Wat is de omgekeerde kwadratenwet?
12. Werken met meubels
13. Hoe werk je met een colorchecker?
14. Colorchecker schieten met of zonder gel?
15. Hoe fotografeer je in kleine ruimtes?
16. Tips voor het fotograferen op locatie
17. Creatieve achtergronden binnen een handomdraai
18. Creatief fotograferen met diverse lenzen
19. Spelen met licht
20. Tijd om zelf aan de slag te gaan
Wat wordt er behandeld
Veel fotografen laten zich controleren door het licht. Je moet juist zorgen dat jíj het licht controleert! Hoe zorg je er nu voor dat je altijd precies tot dezelfde resultaten kunt komen? Dat doe je in je workfow.
Frank's oma zei altijd dat mensen altijd naar excuses zoeken om iets níet te doen. Zorg jij nu voor excuses om dingen juist wél te doen! Het gaat niet om de gear die je gebruikt (met een Huwawei telefoon kun je ook fantastische foto's maken!), het gaat om het verhaal dat je wil vertellen.
Frank schiet met de Sony Alpha 7R III. Deze heeft een zeer hoge resolutie en is voor studiowerk fantastisch. Hij gebruikt een 24-70mm f/2.8 GM objectief. Hij legt uit waarom je beter een zoomobjectief dan een prime-lens kunt gebruiken en waarom een lichtsterk objectief zorgt voor scherpere foto's.
Als must-have accessoire noemt hij een rood bandje dat je om de zoomring van je objectief kunt schuiven. Daarnaast legt hij het effect uit van een Tilt-Shift lens zodat je precies snapt hoe zoiets werkt.
Hij vindt het handig om de met een radio-trigger op de camera te werken en dan met de afstandsbediening de flitsers (afzonderlijk aan te sturen) harder of zachter te zetten.
Over tethering: Frank is geen voorstander van het checken van de kwaliteit van je foto op je camera-schermpje Hij gebruikt een Google Chromecast (een apparaatje van Google waar je heen kan beamen) spiegelt je display op een groot scherm.
Een Jerk stopper (what's in a name..) of een Tether Block zorgen voor een omleiding waardoor je camera-poort in ieder geval gespaard blijft als je de kabel er steeds in moet doen en uittrekken. Alleen het apparaat gaat hooguit kapot. Via een arca-mount kun je hem hiermee ook meteen op een statief zetten.
X Rite Colorchecker Passport: voor het belang van kleurechtheid. Deze maakt een ICC of DCP-profiel voor je aan. Er zit een 18% grijsgedeelte en een gewoon witbalans-gedeelte op.
Frank gebruikt alleen het kleurengedeelte (met de gekleurde blokjes) voor de kleurechtheid. Hij demonstreert hoe je je hiermee omgaat en hoe je een soort offset (een ICC- of eigenlijk correctieprofiel) maakt.
Daarnaast legt hij uit hoe je in je fotobewerkingsprogramma een kleurprofiel (sRBG, AdobeRGB of ProfotoRGB) kiest. Frank kiest voor AdobeRGB. De meeste monitoren kunnen voor 98% AdobeRGB aan. Het voordeel van zo'n colorchecker (voor je camera dus), is dat je met allerlei verschillende camera's tot dezelfde kleuren kunt komen.
Een opvallend lichtmeter (bijvoorbeeld van Sekonic) die je bij het gezicht van je model houdt en naar het licht toe richt is ook echt een must-have. Frank demonstreert hoe je met zo'n lichtmeter kunt werken, de waardes kunt interpreteren en toepassen.
Als tips om geld te verdienen met fotografie geeft hij een aantal zeer bruikbare en waardevolle, namelijk om te beginnen met het bepalen van je prijs.
Frank legt uit waarom hij niet overgaat naar continuverlichting en wat de betere merken flitslampen zijn. Hij legt de voordelen uit van investeren in goede flitslampen (de kosten van lichtvormers zijn uiteindelijk vaak veel hoger).
Hij gebruikt zelf eigenlijk bijna geen grote softboxen zodat hij het licht beter kan sturen naar zijn model. Hij gaat uitleggen hoe je toch dynamische foto's kunt maken met grote softboxen.
Hij laat zien hoe je het licht kunt 'weg-featheren' van het model (dus je gebruikt alleen de zijkant van je lichtvormer, die veel minder licht geeft dan de kern, maar het licht is veel zachter).
De strip light is de meest interessante modifier. Omdat je een model daarmee wel helemaal kunt uitlichten, maar niks eromheen verder. Het licht wordt feitelijk gebundeld naar voren toe met een grid, eigenlijk wordt het licht weggenomen. Hoe fijnmaziger het grid, hoe meer je kunt bundelen en het licht sturen.
De omgekeerde kwadratenwet wordt uitvoerig uit de doeken gedaan, op een dusdanig eenvoudige manier, dat je meteen begrijpt hoe je hem kunt toepassen.
Frank legt uit hoe je goedkoop aan mooie vintage meubels (via het Goed) of kroonluchters kunt komen. Hoe meer beschadigd, hoe meer cachet het aan je foto geeft. Camera's kun je ook als accessoires gebruiken in je shoot.
Als het licht recht van boven komt krijg je zogenaamde 'raccoon eyes' (donkere holtes bij de ogen). Als het model laag zit (in een stoel bijvoorbeeld) heb je daar veel last van. Hij laat zien hoe je dit kunt vermijden.
Frank demonstreert de feathering-techniek met een andere lamp met een blauw filter ervoor. Hier creëer je wat sfeer mee in je foto, bijna alsof er een rookmachine gebruikt is. Dit heet lensflare. Daarna laat hij zien hoe hij met een gel kleur toevoegt aan zijn flitser. De colorchecker gebruik je met de gel van de flitser af.
De tips over hoe je in kleine ruimtes fotografeert worden ook uitgebreid in zijn boek behandeld. De smoes dat je ruimte te klein is gaat bij hem eigenlijk niet op.
Frank werkt buiten altijd met Hensel apparatuur met een unit met uitneembare accu's die je snel kunt vervangen en opladen tussendoor. Hier kunnen twee flitskoppen op aangesloten worden. Voor creatieve achtergronden raadt hij verrijdbare muren aan, die je makkelijk kunt wegrijden, tegen elkaar zetten of omdraaien.
Ook het gebruik van vlaggen daarbij wordt uit de doeken gedaan. Als je een vlag dichterbij het licht zet, wordt de schaduw zachter. Zet je hem dichterbij het model, dan wordt hij juist harder.
Bij het 'creatief fotograferen met diverse lenzen' komt de tilt-shift lensbaby weer aan bod. Door het schuinzetten ervan kun je prima spelen met focusafval en daar hele creatieve dingen mee doen.
Wat vond ik ervan?
De cursus is erg informatief, er wordt een enorme berg aan informatie gedeeld met een behoorlijke diepgang. Mijn kennis van studio-fotografie waar het creatieve belichtingen betreft, is nog vrij summier. Ik heb er dus veel van opgestoken en heb sommige stukken ook een paar keer terug moeten kijken om precies te begrijpen hoe bepaalde technieken in zijn werk gaan.
Ik heb ook Frank's boek Fotograferen in elke situatie doorgenomen en gereviewed, waarbij veel van zijn technieken die ook in deze cursus behandeld worden aan de orde komen. Het werkt echter veel sneller en beter om via deze online cursus de stof tot je door te laten dringen.
Je ziet nu meteen wat er gebeurt als hij bepaalde lichtopstellingen maakt. Met Frank's duidelijke, en vaak zeer humoristische uitleg erbij ontkom je er niet aan dat je de stof volledig gaat begrijpen. Het montagewerk is ook erg goed uitgevoerd met samenvattingen en leuke kwinkslagen. Ik vind dit een topcursus!
Gratis proberen
Benieuwd naar deze én meer dan 60 andere cursussen op Photofacts Academy? Je kunt het twee weken gratis proberen via ons proeflidmaatschap.
» 14 dagen gratis proberen
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
1 reactie
-
Wouter J. van Duin schreef op woensdag 4 december 2019 om 01:16 | reageer
Prima review. Vond zelf de cursus ook zeer de moeite waard.
Maar er zijn ook andere meningen en andere ervaringen. Deel de voorkeur voor werkwijze en (Godox) flitsers van Piet van den Eynde, die toch ook met zijn werkwijze zeer aansprekende en stijlvaste resultaten bereikt, ook met studio-light op locatie.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum