Review: Elinchrom ELB 500 TTL
donderdag 13 december 2018, 11:45 door Michelle Peeters | 7.674x gelezen | 7 reactiesDe Elinchrom ELB 500 TTL is een flitspack, dat ideaal is om buiten te gebruiken. Het aanwezige TTL-systeem zorgt voor voor een volledig automatische belichting.
Ik mocht het systeem voor FotoFlits uittesten en deed dat tijdens een schoolfotografie-sessie, zowel in de studio als buiten.
Het systeem werkt heel eenvoudig, de ELB 500 wordt namelijk gekoppeld met de flitsschoen van je camera en integreert deze draadloos met de Elinchrom 500 TTL Flitser.
De HSS functie zorgt ervoor dat hij veel sneller is dan de gemiddelde speedlight. Daarnaast kun je een flits genereren van 500Ws, waardoor je beelden met extreem tegenlicht alsnog van hoge kwaliteit zullen zijn.
Eerste indrukken
De ELB 500 TTL is ongelooflijk licht en compact. Het batterijpak weegt slechts 2,48 kilo en de koppen zijn elk 250 gram. Ik kreeg de kit toegestuurd met twee lampen. Eén met een octabox, de ander met een paraplu als lichtvormer.
Op dit moment is dit de krachtigste en draagbare TTL-kit op de markt en ik was erg onder de indruk van zowel het ontwerp als de pure lichtheid van de kit. De koppen zijn zelfs licht genoeg om op een camerabeugel te worden gemonteerd!
De kit is bedoeld voor mensen die een krachtigere optie willen gebruiken dan speedlights of voor mensen die gewoon een draagbare verlichtingsset willen die krachtige functies biedt zonder al te veel gewicht.
Kenmerken
- 500 Watt/seconde
- Volledige asymmetrie
- Geen extra zender nodig
- 7 F-registers
- TTL (door de lens lichtmeting)
- HSS (high speed sync, flitsen op hogere sluitertijden)
- Daglicht LED van hoge kwaliteit, genereert volledig kleurenspectrum
- Instellicht is te gebruiken als videolicht en tevens dimbaar
- Afmetingen: 16,3x9,0x18,1cm
- Gewicht: 2,48 kg (eenheid + batterij) / 1,74 kg (zonder batterij)
- Flash-duur - Actie: 1 / 20000s
- Flashduur - Normaal: 1 / 3400s
- Recyclingstijden - 0,05 - 2 seconden
- OLED-bedieningsdisplay
- Geschikt voor: Olympus, Sony, Panasonic, Canon en Nikon camera's
Ik vind het enorm indrukwekkend. Het biedt niet alleen TTL, maar ook HSS. Dit betekent dat hij synchroniseert met snelheden tot 1 / 8000 seconde en tests hebben aangetoond dat hij zelfs tot 0.5 f-stops krachtiger is in HSS-modus dan de concurrentie. Hij ook compatibel met andere Elinchrom Hi-Sync (HS) -eenheden.
Je krijgt ongeveer 400 full-power flitsen van één lading, met een snelle recycle-tijd van 0,05 tot 2,0 seconden. Eén van de echt handige functies van deze kit is het actieve opladen, wat betekent dat je de batterij tijdens het fotograferen kunt opladen.
Dit is een heel slim idee, want er is niets frustrerender dan een batterij die volledig ontladen is na het flitsen en waar je op moet wachten tot hij weer herladen is.
De ELB 500 TTL heeft een ingebouwde Skyport, het eigen draadloze systeem van Elinchrom. Voor fotografen die de Skyport Plus HS-zender al gebruiken, is er een firmware-update beschikbaar om de TTL-functieset te verkrijgen. Er is ook ingebouwde functionaliteit voor de Phottix Odin II-zenders.
Op de unit (trigger en accu in één) bevinden zich twee poorten, aangeduid met A en B en je kunt tegelijkertijd twee afzonderlijke koppen van stroom voorzien en bedienen.
Elke poort is volledig onafhankelijk van elkaar, wat betekent dat je beide poorten op hetzelfde vermogen kunt laten flitsen (bijvoorbeeld 250 Watt/seconde elk), of je kunt poort A op vol vermogen hebben en poort B bijvoorbeeld op het laagste vermogen.
De ELB 500 TTL heeft een eenvoudig te navigeren OLED-display wat volledige controle geeft over de unit, zodat je elke flitskop apart kunt activeren en bedienen.
De kit heeft een asymmetrische verdeling, wat betekent dat je het beschikbare vermogensbereik kunt uitbreiden wanneer je maar een enkele flitskop gebruikt.
TTL
De belangrijkste feature van deze kit is de TTL-functionaliteit. Dit betekent dat als je de kit koppelt met de flitser voor je eigen merk camera, dat het systeem dan automatisch het vermogen aanpast op basis van de lichtmeting van de scène en de instellingen op je camera.
En omdat de set HSS heeft, detecteert de lamp automatisch als de sluitertijd buiten de synchronisatiesnelheid van je camera valt. In dat geval gebruikt hij dan HSS om de juiste belichting voor je opname te behouden.
Een andere slimme functie van de TTL is dat wanneer je een opname maakt in de TTL-modus, dit bepaalt welke flitskracht moet worden gebruikt. Wanneer je overschakelt naar de handmatige modus, onthoudt het lampje welke stroom je eerder hebt gebruikt.
Vervolgens kun je dan de handmatige stroom inschakelen met diezelfde instelling. Dit maakt het gemakkelijk om je instellingen aan te passen en kun je zodoende sneller fotograferen dan met vele andere studiosets.
Conclusie
De Elinchrom ELB 500 TTL is een goed gemaakt en stevig stuk gereedschap. Ik heb dan ook maar meteen besloten een set voor mezelf aan te schaffen. Best een investering, maar ik denk dat het zichzelf wel gaat terugverdienen!
Ik vind hem zeer aanbevelenswaardig voor wie op zoek is naar een lichtgewicht, compact en eenvoudig te gebruiken batterijsysteem.
De TTL- en HSS-functies maken deze kit tot een van de eenvoudigste om te gebruiken, terwijl hij nog steeds alle kracht en functies biedt die je zou verwachten. Je kunt veel sneller flitsen dan de synchronisatietijd van je camera (meestal 1/250e seconde), zelfs tot 1/8000e seconde.
De lampjes zijn erg licht en klein, je neemt ze gemakkelijk mee op locatie in een vrij klein tasje.
Je krijgt inderdaad een prachtig kleurenspectrum met veel roodtinten, de huidtinten en ook de kleuren van de kleding komen perfect tot hun recht. Volgens FotoFlits waren de lampen iets 'blauwer' ingesteld zodat de kleuren in de schaduwgedeelten ook zeer natuurlijk zouden ogen.
Complete, grote groepen waren helemaal uit te lichten, zelfs tegen de zon in (dus ik kon goed met de zon concurreren). Contrastverschillen werden volledig opgeheven, zelfs stukken dichtgelopen achtergrond werden goed uitgelicht. Het flinke vermogen van 500 W/s is goed merkbaar.
Reflecties in brillenglazen waren bijna niet meer zichtbaar! Dit kan komen door de kleine afmetingen van de (ronde) octabox en paraplu. Dit geeft sowieso een veel mooiere ronde reflectie in de ogen dan een vierkante of langwerpige softbox.
De foto's behoefden nog maar weinig nabewerking. Huidoneffenheden vielen minder op, de kinderen zagen er gezonder uit, zelfs de 'bleekscheten'. Verder kon ik snel achter elkaar doorflitsen, de herlaadtijd is enorm kort.
De foto's zijn opvallend scherp! Dit zal te maken hebben met de korte flitsduur en het enorm goede instellicht, dat ook helemaal afregelbaar is. De camera kan zo perfect focussen. Je kunt AF Light (Auto focus communicatie) ook nog aanzetten wat het scherpstellen nog eens extra vergemakkelijkt.
De lampen zijn samen af te regelen maar ook onafhankelijk van elkaar. Je kunt gemakkelijk een hoofd- en invullicht-effect regelen of bijvoorbeeld het licht op de achtergrond 'vastzetten' en je model via TTL belichten. Alles is vrij intuïtief in te stellen en je hebt eigenlijk al meteen mooie foto's, zonder je al enorm verdiept te hebben in de materie.
Een nadeel is wel dat de set (maar dat geldt denk ik voor alle sets) erg windgevoelig is. De lampen zijn een aantal keren omgewaaid en je hebt dan meteen een beschadiging aan je paraplu.
Dit is alleen te voorkomen door een assistent het statief te laten vasthouden of door een behoorlijk gewicht aan de onderkant te plaatsen.
Als tweede en laatste nadeel heb ik opgemerkt dat de flitsunit met paraplu steeds naar beneden zakte (de hendel is waarschijnlijk dolgedraaid door veelvoudig gebruik). Dit moest gefixeerd worden met duct-tape om het op zijn plek te houden.
Prijs en extra's
De Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go Set kost 1.641,81 euro. Hierbij zitten inbegrepen: twee studiolampen en de battery pack plus kabels en oplader.
Ik bestelde er een verlengkabel van 10 meter bij. De bijgeleverde kabels die naar de accu lopen zijn erg (te) kort. Je kunt de lampen dus niet ver uit elkaar zetten en je struikelt over de kabels.
Ik schafte er een Rotalux Softbox Deep Octa van 100 cm bij aan. Deze diepe octabox zorgt voor mooie schaduwen en minder 'platte' beelden. Prijs hiervan is 205,79 euro.
Dit formaat octabox schijnt het populairst te zijn. Hans van Eijsden werkte vaak met een kleiner formaat omdat hij gezichten zo wat smaller kon 'shapen'.
Als tweede lichtvormer koos ik een Paraplu Deep White van 105 cm (reflecterend) die je ook in een softbox kunt omtoveren met een translucent diffuser. De paraplu kost 82 euro, de translucent diffuser 24 euro.
De flitsparaplu (niet doorflits) die ik testte was iets kleiner en de flits was erg fel. Kinderen klaagden er soms over, zeker als er veel foto's opnieuw moesten. Na het aanbrengen van de diffuser was dit probleem opgelost. Het licht wat gereflecteerd terugkomt is dan echter wel een stuk zwakker.
Ik bestelde de deflectorset (zilver, goud, translucent en frost) erbij voor 50 euro om zo op eenvoudige wijze de kleur van het licht en de zachtheid ervan aan te kunnen passen. De goudkleurige deflectorset schijnt erg goed te werken bij mensen met een donkere huidskleur.
En daarnaast moest ik een nieuwe trigger hebben, dus ik schafte de EL-Skyport Transmitter PRO voor de Canon aan a 181 euro. Hiermee kun je je studioset op afstand besturen, erg handig!
Meer weten over studiofotografie?
Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over studio- en portretfotografie.
- Basiscursus Studiofotografie (Frederik Herregods)
- Studioportret voor gevorderden (Richard Terborg)
- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Basiscursus Flitsen op Locatie (Piet van den Eynde)
Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 14 juli 2018, 13:31.
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
7 reacties
-
-
anneketm schreef op zaterdag 20 oktober 2018 om 14:09 | reageer
Inmiddels ben ik ook een paar maanden met de ELB500TTL aan de gang en er reuze blij mee! Bij mij staat het fotograferen van groepsfoto's op het programma, top om eindelijk het maken van een groepsfoto te zien! Ik had wel graag het eindresultaat gezien en niet alleen de "making of"!
-
Michelle Peeters schreef op donderdag 13 december 2018 om 11:24 | reageer
@Anneketm: hier een voorbeeld.
-
-
Michelle Peeters schreef op donderdag 13 december 2018 om 11:35 | reageer
@Anneketm: ik zat even wat te klungelen met de code, maar het is inmiddels gelukt! Ik hoop dat dit een beetje een beeld geeft. Ik was in ieder geval in staat een grote groep kinderen uit te lichten en daarnaast ook wat van de (donkere) omgeving. Een heel verschil met een opzetflitsertje!
-
-
Michelle Peeters schreef op donderdag 13 december 2018 om 11:39 | reageer
@Anneketm: ja dat is het zeker, ben er ook heel blij mee en de verkoop is nog nooit zo hoog geweest! Echter, je moet wel uitkijken met hoe je hem opbouwt, dat je daar geen fouten mee maakt, het is toch kwetsbaar materiaal. Ook moet je zorgen dat de wind er niet onder komt, want omdat het zo licht is waait het zo om/weg!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?
door Frank Doorhof
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.