Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Fujifilm GFX-100 middenformaatcamera

vrijdag 5 maart 2021, 16:08 door | 3.519x gelezen | 0 reacties

De Fujifilm GFX 100 is een extreme camera. Een middenformaat camera met 102 megapixel sensor, beeldstabilisatie en vlotte autofocus. Ik kon een paar maanden met deze camera spelen. Hierbij mijn review van de GFX 100.

Fuijfilm gfx 100

Fujifilm GFX-100 Specificaties


- 102 megapixel BSI-CMOS sensor (44 x 33 mm)
- 5-assige beeldstabilisatie
- Lichtgevoeligheid: 100 - 12.800 ISO (uitgebreid: 50 - 102.400)
- 16-bit RAW beelden
- 5 foto's per seconde
- 4K video (30p)
- Fase detectie op de sensor
- Verwijderbare zoeker (OLED, 5,76 miljoen beeldpunten)
- 2x SD kaartsloten
- GF lens vatting
- 2x batterij (800 opname)
- 3,2 inch kantelbaar scherm (2,36 miljoen beeldpunten)
- Gewicht: 1.400 gram
- Afmetingen: 156 x 164 x 103 mm

In de hand


Het eerste dat opvalt aan deze camera is dat ie enorm is. Tenminste, vergeleken met een kleinbeeldcamera. Vergeleken met andere middenformaatcamera's is ie namelijk best compact.

Met 1,4 kilogram is het geen lichte camera (maar lichter dan een Nikon D6 of Canon 1D X). Dat voel je uiteraard ook direct als je hem oppakt. Desondanks ligt de camera nog lekker in de hand door de prettige grip. Je kunt je hand er goed omheen slaan en hebt op alle belangrijke plekken contact met de camera.

Tenminste, zolang je de standaard greep gebruikt. Je kunt de camera immers ook draaien en dan de portretgreep gebruiken. Die ligt echter een stuk minder prettig in de hand. Vooral omdat de greep bij je vingers een stuk kleiner is. Bovendien zitten de knoppen in deze stand op een iets afwijkende plek. Onhandig.

In de praktijk gebruik ik de portretgreep vrijwel nooit, dus ik stoorde me er verder niet aan. Gebruik jij de tweede greep wel regelmatig, dan is dit iets om rekening mee te houden.

Al met al voelt het als een hele solide camera. Je hebt echt iets in handen. Veel fotografen vinden dat prettiger dan een ielige systeemcamera.

Bediening


De bediening van de camera zelf ben ik niet zo heel enthousiast over. Normaal ben ik bij Fujifilm juist wel heel enthousiast over de bediening: alles is op gevoel en met grote draaiknoppen in te stellen.

Bij de GFX-100 stapt Fujifilm hier juist vanaf. Dat maakt de camera wellicht flexibeler in te stellen naar je eigen smaak, maar mist dat lekkere gevoel van het op te tast kunnen instellen van de camera. De GFX-100 moet je eerst goed leren kennen voordat je hem blindelings kunt bedienen.

Bovendien zijn de draaiwieltjes nog wel eens per ongeluk te verdraaien en (vooral die achterop) wil je nog wel eens per ongeluk een wieltje indrukken waardoor je bijvoorbeeld ongewild een ander scherm te zien krijgt.

Fuijfilm GFX 100


Menu's


Als je al met een Fujifilm camera werkt zal het menu van de GFX-100 je vertrouwd aanvoelen. Ze zijn vrijwel gelijk aan die in de X-series camera's. De verschillende functies zijn ingedeeld in tabbladen en je kunt er op meerder manieren doorheen gaan.

Als Canon gebruiker vind ik die menu's nog net wat prettiger, maar eigenlijk valt er niet veel aan te merken op de menu's van de GFX-100.

3 displays


Er zitten 3 displays op de camera. Uiteraard het (in twee richtingen kantelbare) scherm waarop je je foto's kunt bekijken en door de instellingen kunt scrollen.

Bovenop de camera zit ook een schermpje. Hierop kun je verschillende instellingen en camera-informatie laten zien. Door op het knopje er naast te drukken kun je schakelen tussen drie verschillende weergaven. Twee daarvan laten instellingen zien en een derde optie toont een histogram.

Dit bovenste schermpje blijft ook aanstaan als je de camera uit zet (behalve als je de histogram kiest natuurlijk). Handig, want zo je altijd zien op welke instellingen je camera staat. Bijvoorbeeld zodra je hem uit je tas pakt.

Het derde display is de vreemde eend in de bijt. Het is een langwerpig schermpje onder het uitklapbare display. Het is een LCD schermpje dat alleen monochroom beeld geeft. Wat je er op laat zien is aan te passen. Zelf vond ik het wel handig dat je hier het histogram live kunt bekijken.


De sensor


In de GFX-100 zit een nieuwe sensor van 102 megapixel. Die sensor is 44 bij 33 millimeter groot en daarmee zo'n 70 procent groter dan een full-frame sensor. Er bestaan ook middenformaatcamera's met nog grotere sensoren, maar dit is al een flinke sensor natuurlijk.

Zou je hem vergelijken met de sensoren uit Fujifilms APS-C systeemcamera's (zoals de X-T3), dan zou je vier van deze sensoren nodig hebben voor hetzelfde oppervlak.

Autofocus


De sensor is voorzien van fase detectie punten. Het is de eerste middenformaat camera met deze mogelijkheid en het helpt behoorlijk om sneller scherp te kunnen stellen.

Zeker bij voldoende licht werkt de autofocus lekker vlot. Als het donkerder is (bijvoorbeeld in een studio omgeving) kan de camera wel moeite hebben om scherp te stellen.

Moderne spiegelreflex en systeemcamera's stellen wel sneller scherp dan de GFX-100, maar in veel praktijksituaties zal je volgens mij geen last hebben van het verschil.

Erg prettig voor portretfotografen is dat de GFX-100 ook EyeAF heeft. Je kunt de camera dus zelf automatisch scherp laten stellen op een oog dat in beeld is.

Ook hier werkt deze functie minder goed dan op bijvoorbeeld een Canon R5, maar vaak helpt de EyeAF toch met scherpstellen.

Wanneer de autofocus niet vanzelf het oog kan vinden kun je natuurlijk altijd nog handmatig het scherpstelpunt op de juiste plek zetten of kiezen voor scherpstellen-en-compositie-bepalen.

Beeldstabilisatie


Met de ingebouwde beeldstabilisatie kan de camera zo'n 5,5 stops licht corrigeren. De GFX-100 was ook de eerste middenformaatcamera met beeldstabilisatie op de sensor en het is uiteraard een erg prettige functie wanneer je zonder statief foto's maakt met de camera.

Meer dan studio en landschap


Middenformaatcamera's worden vaak gezien als alleen echt goed geschikt voor portret- en landschapsfotografie. De Fujifilm GFX-100 is echter behoorlijk flexibel in te zetten.

Met 5 foto's per seconden is ie behoorlijk vlot. Bovendien stelt de camera ook behoorlijk vlot scherp en voor een middenformaatcamera is ie ook compact te noemen. Ook de beeldstabilisatie op de sensor maakt de camera flexibeler.

Fujifilm GFX-100

100% uitsnede van een foto op 1250 ISO (onbewerkt, natuurlijk licht)
f/4, 1/125s, 1250 ISO @ 120mm

Beeldkwaliteit


Owh, dit is de reden waarom ik zo verliefd ben geworden op deze camera. De kwaliteit van de foto's die hieruit komen is zo mooi. De resolutie, het dynamisch bereik, het detail...

De foto's zijn dan ook heerlijk om te bewerken in Lightroom. Je kunt veel terughalen uit de schaduwen en met de enorme resolutie kun je indien nodig nog flink bijsnijden. Bovendien geeft de hoge resolutie je veel mogelijkheden om onvolkomenheden weg te poetsen.

Nadeel is wel dat je een stevige computer nodig hebt om de foto's vlot te kunnen bewerken én je harddisk wat sneller vol kan zitten dan verwacht. De bestanden zijn snel zo'n 80 tot 100 megabyte per stuk (compressed, lossless).

De enorme resolutie zorgt ervoor dat je ook beweging in het beeld sneller terug ziet op 100 procent. Dat vangt de Fujifilm mooi op met de ingebouwde beeldstabilisatie van de sensor. Dat zorgt ervoor dat je niet per se snellere sluitertijden nodig hebt om absolute scherpte te garanderen.

Een duidelijk pluspunt, ook omdat andere middenformaatcamera's dit niet bieden. Je kunt met deze camera gewoon ook uit de hand fotograferen en hebt niet altijd een statief nodig om scherpe foto's te krijgen.

Fujifilm GFX-100

f/4, 1/125s, 800 ISO @ 64mm

Zelf benieuwd na hoe een RAW bestand eruit ziet? Download het RAW bestand van bovenstaande (bewerkte) foto en probeer het zelf in je favoriete RAW editor.

» Download Fujifilm GFX-100 RAW bestand (116 MB)

Prijs


De Fujifilm GFX 100 heeft een stevig prijskaartje. De camera kost in de winkel 10.999 euro. Dat is veel geld, maar voor een camera als deze is het eigenlijk een koopje.

Er is maar één camera die voor minder geld ook een 100 megapixel sensor aanbiedt; de recent aangekondigde Fujifilm GFX-100S.

De 100S biedt dezelfde 102 megapixel sensor in een compactere body en voor een eigenlijk extreem lage prijs van 5.999 euro. De 100S moet deze maand in de winkels verschijnen. Dat kan het wachten dus waard zijn.

Conclusie


De Fujifilm GFX-100 is absoluut een indrukwekkende camera. Ik vond het jammer dat mijn review exemplaar retour moest.

De GFX-100 geeft een de resolutie en beeldkwaliteit die je van geen enkele full-frame camera kunt krijgen. Voor een relatief betaalbare prijs.

In tegenstelling tot de meeste middenformaatcamera's is de GF-100 ook nog eens breed inzetbaar. Niet direct voor een sportfotograaf, maar een trouw- of zelfs een straatfotograaf zou hiermee goed uit de voeten kunnen qua mogelijkheden.

Als het formaat, het gewicht en de prijs geen te grote nadelen voor je zijn is de Fujifilm GFX-100 een absolute aanrader. Al zou ik persoonlijk nu dan voor de GFX-100S gaan. Ook al heb ik die dan nog niet kunnen uitproberen in de praktijk.

Het grootste nadeel aan deze camera vind ik de bediening. Bij andere Fujifilm camera's is dit altijd subliem met de retro-bediening die gewoon erg lekker werkt in de praktijk. Deze prettige manier van fotograferen ontbreekt dus helaas op de GFX-100.

Er is natuurlijk alsnog prima mee te werken, maar je mist een beetje het plezier dat die fysieke knoppen geven.

Fujifilm GFX-100

Fujifilm GFX-100 met GF 32-64mm
f/5, 1/125s, 250 ISO @ 46mm

Meer reviews


Nog meer lezen over de Fujifilm GFX-100?
Hier zijn een aantal reviews van anderen.

- Fujifilm GFX-100 review door Nando Harmsen (Nederlandstalig)
- Fujifilm GFX-100 review door DP Review
- Fujifilm GFX-100 review door Sansmirror
- Fujifilm GFX-100 review door Digital Camera World
- Fujifilm GFX-100 review door Ken Rockwell
- Fujifilm GFX-100 review door Photography Life

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord