Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jane Zijlstra

Review: Fujifilm X-T100

vrijdag 26 oktober 2018, 20:02 door | 6.452x gelezen | 1 reactie

De Fujifilm X-T100 is een kleine, slimme en zeer fijne systeemcamera welke beschikt over een 24.2 megapixel APS-C sensor. Dit levert niet alleen een mooie beeldkwaliteit op maar ook prachtige kleuren, één van de sterke punten van Fujifilm.

De camera beschikt daarnaast over een fasedetectie autofocussysteem, dit betekent snel en nauwkeurig mooie beelden kunnen schieten.

Fuijfilm x t100

Eerste indruk


De Fujifilm X-T100 is inclusief een basis kit-lens al verkrijgbaar onder de 1.000 euro. Voor dit bedrag is het een fijne basis/hobby/vlog camera met mooie specificaties.

Camera specificaties


- 24,2 megapixel APS-C sensor
- Scherpe elektronische zoeker (EVF)-LCD-touchscreen
- Geavanceerd SR+ systeem
- Fasedetectie autofocussysteem
- Bluetooth technologie
- 17 creatieve filters + 11 filmsimulaties
- 430 foto's op één batterijduur

In de hand


Deze systeemcamera ligt helaas niet erg comfortabel in de hand. De duimligging is nogal beperkt door het compacte formaat van de Fujifilm X-T100.

Ben je als fotograaf een grotere body gewend zoals die van Canon of Nikon, dan zal deze camera zeker een grote stap terug zijn qua feeling. Het touchscreen scherm is daarentegen wel erg handig: deze is in drie richtingen uit te klappen. Dit maakt de camera ook geschikt voor andere creatieve doeleinden zoals vloggen.

Fuijfilm X-T100


Filters


De X-T100 beschik over 17 creatieve filters en 11 'filmsimulations', welke erg handig kunnen zijn om snel creatieve content te kunnen maken. Dit is met name ideaal voor beginnen fotografen of hobby fotografen, het is makkelijk en leuk om in 'real time' snel tussen filters te kunnen switchen.

Zonder enige nabewerking kun je zo toch al een artistiek plaatje schieten. Ben je al professioneel bezig als fotograaf en maak je meer gebruik van nabewerking in Photoshop en/of Lightroom, dan is deze functie wellicht overbodig.

Autofocus


Het fasedetectie autofocussysteem zorgt voor een keuze uit 91 scherpstelpunten. Wanneer je een punt selecteert duurt het bijna een seconde om te focussen, nog niet echt razendsnel te noemen dus.

Wanneer het focusgebied gekozen is, werkt de autofocus prima en nauwkeurig. Het verschil in snelheid zul je wel merken, mocht je de wat prijzigere modellen van Fujifilm gewend zijn.

Video


De Fuji X-T100 lijkt ook erg geschikt voor het maken van video's. De mogelijkheid om zowel in Full HD als 4K te filmen is natuurlijk ideaal voor deze prijs.

Deze camera beschikt niet over een beeldstabilisatie, dus wanneer je professionele beelden wilt schieten is het zeker handig om te kijken naar een lens met beeldstabilisatie, en/of het aanschaffen van een gimbal of glidecam.

Flitser


De flitser doet zijn werk prima met een maximale sync-snelheid is 1/180s. Een leuke toevoeging en handig voor bijvoorbeeld familiefoto's. Misschien niet essentieel voor de meeste fotografen, die liever met daglicht werken.

Snelheid


Klein nadeel van de camera wanneer je RAW foto's schiet: het duurt wel even voordat je foto's zijn opgeslagen. Dit kan lastig zijn bij sport-/evenementfotografie waarbij een snelle blik op het resultaat vereist is.

Ook is er een buffer limiet van 26 beelden per 6 beelden per seconde, dus wanneer je in 'continue shooting mode' zit is de buffer snel vol en zul je moeten wachten tot dat de foto's opgeslagen zijn voordat je weer verder kunt fotograferen.

Dit hoeft natuurlijk niet persé een groot nadeel te zijn voor elke fotograaf. Maar vergelijk je het model met bijvoorbeeld een Fujifilm X-T2 of X-Pro2 dan is er wel een verschil in snelheid te merken.

Conclusie


Al met al, een compacte en relatief goedkope systeemcamera om gemakkelijk kleurrijke en creatieve content mee te maken. Erg fijn voor bijvoorbeeld als begincamera, als extra camera voor mee op reis of voor de creatieveling die wilt experimenteren met vloggen.

Wanneer je jezelf wilt ontwikkelen op professioneel vlak zou je moeten overwegen of de Fujifilm X-T100 jou genoeg mogelijkheden voor de toekomst biedt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jane Zijlstra

Over de auteur

Jane Zijlstra volgt de opleiding media management. Zij heeft interesse voor het creëren en beheren van online content. Jane volgt sinds september 2018 een afstudeerstage bij Photofacts en wilt zich graag ontwikkelen in foto-, en vooral in videografie.

1 reactie

  1. joop van Meel
    Profiel joop van Meel schreef op maandag 11 november 2019 om 14:25  | reageer

    Ben zeer tevreden met deze camera waarbij ik als extra lens de vaste lens 35 mm 2.0 heb aangeschaft. Hiervoor had ik een Nikon camera D5200 met een set goede lenzen. Persoonlijk vind ik dat de Fujifilm X-T100 niet voor de Nikon onder doet maar hij is natuurlijk wel een stuk lichter.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord