Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Haida Greystone, UV-filter, 10-stops grijsfilter en polarisatiefilter

vrijdag 6 september 2024, 20:40 door | 1.781x gelezen | 3 reacties

Haida heeft een nieuwe filterlijn geïntroduceerd. Dit zijn de Greystone filters. Ik kreeg drie filters ter beschikking: een UV-filter, 10-stops grijsfilter en een polarisatiefilter. Ik nam ze mee naar Denemarken voor een review.

Nando greystone verpakking

De Haida Greystone filters

Deze losse schroeffilters zijn gericht op de fotograaf die geen volwaardig filtersysteem wil gebruiken. Maar ook voor wie geen volledig vertrouwen heeft in een magnetisch systeem. Eenmaal op het filter geschroefd, weet je zeker dat ze blijven zitten.

Nando greystone in gebruik 2

Op het Thorup strand met filters fotograferen.

Hoewel het Haida Greystone-systeem vooralsnog een beperkt aantal filters biedt, zijn er meer in ontwikkeling.

De Greystone filters zijn met een dikte van 3,1mm ultra-dun. Ze bestaan uit een nieuw ontwikkelt Goldline aircraft-grade aluminium frame. Ik heb deze filters op 15mm brandpunt gebruikt, zonder last te hebben van vignettering (op fullframe).

Nando greystone in gebruik

De Greystone filters op de camera tijdens het fotograferen onder verschillende omstandigheden en situaties.

De Greystone circulair polarisatiefilter is echter 7,5mm dik, wat logisch is vanwege de noodzaak van een rotatie mechanisme. Deze 7,5mm geeft echter ook geen vignet, wat wel zo prettig is. Het is echter niet aan te raden om dan nog een tweede filter te gebruiken.

Een tweede filter monteren is namelijk wel mogelijk, dankzij de eigen filterdraad die elk filter heeft. Maar bovenal biedt het de mogelijkheid om de gewone lensdop op het objectief te zetten. Hierdoor is het niet noodzakelijk om elke keer het filter te verwijderen.

Nando greystone filters lens


Het type glas van deze Greystone serie wordt nergens vermeld. Het heeft echter tien lagen NanoPro anti-reflective coating. Hierdoor is het kras, water, en stofbestendig. Het biedt veel bescherming voor het glas van het objectief zelf.

Hou in gedachte dat deze bescherming minder is dan de eerder gereviewde Bluestone en Premium Brass UV-filters. Die zijn namelijk ontworpen voor maximale bescherming. Je vindt de review van deze UV-filters via deze link.

Nando greystone cpl flare

De filters zijn goed bestand tegen flares, zoals in dit voorbeeld van het zandsculptuur met de volle zon in beeld en het CPL-filter.

Haida Greystone UV-filter


Het nut van de blokkade van UV-licht is discutabel, maar het filter is wel goed te gebruiken voor bescherming. Het is belangrijk dat er geen kleurafwijkingen ontstaan. Een vergelijk laat zien dat het Greystone UV-filter hier geen last van heeft.

Nando greystone vergelijk filters

Onbewerkte beelden met en zonder de verschillende Greystone filters op een 15mm groothoekobjectief (op fullframe).

Er is wel een iets grotere kans op flares, maar niet extreem veel. Overigens, zoals in het vergelijk te zien is, geen van de Greystone filters vertoont een afwijking in kleur of vignettering. Bij het polarisatiefilter zie je wel het effect van polarisatie, wat te verwachten is.

Greystone polarisatie filter


Een polarisatiefilter kan gebruikt worden voor het verminderen van reflecties. Dit kan in water zijn, ramen of elk oppervlak dat nat is of op een andere manier reflecteert. Het polarisatie-effect zorgt ook voor meer doortekening in de lucht.

Nando greystone cpl niet

De reflectie in het water zonder polarisatie (24mm brandpunt)

Nando greystone cpl wel

De reflectie in het water met polarisatie (24mm brandpunt)

Het Greystone polarisatiefilter doet dit perfect, zoals verwacht. Er is geen kleurafwijking, afgezien van de toename in verzadiging door het polarisatie-effect.

Nando greystone kleurafwijking

Een vergelijk van de kleuren met en zonder CPL-filter. De foto's zijn onbewerkt, recht uit de camera.

Het rotatiemechanisme werkt soepel, zonder dat het té makkelijk draait. Het is verstandig om met de klok mee te draaien, om te voorkomen dat bij rotatie het filter van het objectief losgedraaid wordt. Ik merkte namelijk dat het filter bij het objectief dat ik gebruikte (Canon TS-E 24mm f/3,5L II) niet al te vast zat.

Nando greystone pola

Roteren van het polarisatiefilter gaat zonder problemen. Soepel, maar niet te soepel.

Greystone ND3.0 filter


Er zijn momenteel drie grijsfilters beschikbaar. Dit is de 3-stops (ND0,9), de 6-stops (ND1,8) en de 10-stops (ND3,0). De laatste heb ik voor deze review ter beschikking gekregen. Het maakt het mogelijk om in het middaguur, in de volle zon, een 30 seconden belichting te bereiken.

Nando greystone nd boten

Een lange sluitertijd om het water strak te krijgen. Dit is met het 10-stops grijsfilter. Let op de magenta kleurzweem.

Als je goed kijkt zie je dat de Greystone 10-stop een lichte magenta zweem te vertonen. Het is niet veel, en het zal eenvoudig over het hoofd gezien worden. Het kan wel sterker worden bij het nabewerken.

De schroefdraad werkt ook bij dit filter soepel. Het plaatsen en verwijderen van het filter levert geen probleem op. Dit is belangrijk omdat een grijsfilter vaak erop en eraf geschroefd zal worden.

Nando greystone ND3

Dertig seconden belichting is voor een 10-stops grijsfilter het maximum overdag in volle zon.

Meerdere Greystone filters tegelijkertijd gebruiken


Dankzij de schroefdraad op elk Greystone filters is het mogelijk om er meerdere tegelijkertijd te gebruiken. Ik heb regelmatig het polarisatiefilter en grijsfilter tegelijkertijd gebruikt.

Hoewel dit perfect werkt, en zeker tot 24mm brandpunt geen vignettering oplevert, versterkt het wel de magenta kleurzweem. Het is vooral aan de randen van de foto zichtbaar.

Nando greystone CPL ND stack

Stacking levert een versterkte magenta kleurzweem, zeker bij de zijkanten van het beeld. Dit is met de 10-stops en het CPL-filter.

Conclusie


Tot op heden heb ik alleen nog maar een volwaardig 100mm filtersysteem gebruikt, met zo nu en dan een magnetisch filtersysteem. Na twee weken met schroeffilters gewerkt te hebben zie ik het voordeel van dit soort filters zeker.

Nando greystone bluestone premium brass

De Haida Bluestone en Premium Brass onderop, en het Haida Greystone UV-filter bovenop.

Het kost meer tijd om een filter op het objectief te schroeven, maar het onthaast op deze manier wel. Zeker op vakantie was dit geen slecht ding. Fotografie mag tijd kosten, het is geen haastwerk. Een bijkomend voordeel is dat er tijdens het rondgelopen minder gevaar is dat je het filter verliest of eraf stoot.

Nando greystone cpl rondlopen

Dankzij het schroeffilter hoef je niet zo bang te zijn dat je het filter verliest bij een wandeling. De schroefdraad maakt ook plaatsing van de lensdop mogelijk. Dit is met het CPL-filter om de reflectie op de stenen in het dorp Ribe weg te filteren.

Hoewel het grijsfilter een lichte magenta zweem vertoont, is dit in de meeste gevallen geen enkel probleem. Het wordt wel erger wanneer er een polarisatiefilter bijgezet wordt. Daarom adviseer ik om er maar één filter tegelijkertijd te gebruiken.

Nando greystone nd3 zee

Lange sluitertijd in de branding op het strand van Houvig. Daar is een 10-stops perfect voor omdat je niet zo'n lange sluitertijd nodig hebt. Dit is met 1 seconde.

De Haida Greystone filters zijn vriendelijk geprijst en leveren misschien niet een volledig perfecte beeldkwaliteit, maar voldoende om ze te kunnen adviseren. Ze komen in maten die variëren van 40,5mm tot 82mm.

Nando greystone cpl kerk

Een kerk in Thisted met mooi strijklicht. Gefotografeerd met het Greystone polarisatiefilter.

Pluspunten


  • Goede materiaalkwaliteit
  • Dun aluminium frame met goede grip
  • Geen vignettering tot een beeldhoek van 15mm op fullframe
  • Bescherming tegen water, krassen, en stof door 10-laags NanoPro coating
  • CLP-filter rotatie is soepel en geeft voldoende demping
  • Elk filter heeft een eigen schroefdraad
  • Redelijk geprijst


Minpunten


  • CPL-filter kwam af en toe los te zitten (op mijn objectief)
  • ND 3.0 grijsfilter geeft een lichte magenta kleurzweem
  • Stapelen van CPL-filter en ND-filter vergroot de kleurafwijking


Nando greystone ND3 pola

Lange sluitertijden aan het Ringköbing Fjord. Een meervoudige belichting van negen foto's met het Haida Greystone 10-stops grijsfilter om een extreem lange sluitertijd te bereiken.

Met dank aan Haida voor het beschikbaar stellen van de filters en de benodigde informatie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op vrijdag 6 september 2024 om 23:48  | reageer

    Ik houd het bij mijnM10 filterset van Haida, want daar ben ik zeer tevreden over. Een GND filter als schroeffilter zou nutteloos zijn. Die zullen er dus niet komen. GND-filters als zodanig zijn wel heel erg nuttig om het contrastverschil te verkleinen in een foto.
    Overigens nog even een (gratis) verbetertip: Het moet zijn 'polarisatiefilter' en geen 'polarizatiefilter'.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op vrijdag 6 september 2024 om 23:52  | reageer

    Ik zat in mijn gedachten bij de Engelse taal. Dat was niet zo slim. Ik was net bezig met het allemaal te corrigeren.
    Thanks

  3. MCM Van Riet
    MCM Van Riet schreef op dinsdag 10 september 2024 om 11:55  | reageer

    ik gebruik alleen voorzet filters

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord