Review: Luminar 2018 versie 1.2 Jupiter
vrijdag 6 juli 2018, 14:07 door Michelle Peeters | 5.904x gelezen | 0 reactiesSinds mijn eerste Macphun Luminar-review ongeveer een jaar geleden, is er veel veranderd. Er kwam daarna een Luminar Neptune uit met een AI (Artificial Intelligence) filter.
Maar het meest opvallende is dat het 'mac-only' Macphun eind vorig jaar een Windows Luminar-versie uitbracht en werd omgedoopt tot Skylum.
De versie van 2018 kwam ook met veel nieuwe functies, waardoor het een haalbaar alternatief is voor het op een maandabonnement gebaseerde Adobe Lightroom.
En als je goed naar de nieuwste versie van Lightroom kijkt, zie je hierin dikwijks unieke functies van Luminar (zoals directe LUT-toegang) terug. Niet slecht voor een stukje software dat amper drie jaar oud is.
De bijgewerkte Luminar Jupiter is nu nog sneller gemaakt, tot een 12 maal prestatieverbetering. Er zijn ook verschillende functies toegevoegd aan de Windows-versie van Luminar, die de Mac- en Windows-versies nog gelijkwaardiger zouden moeten maken.
Er zijn namelijk wat problemen geweest met Windows-gebruikers die de eerste release van Luminar voor Windows behoorlijk onstabiel vonden. Ik werk zelf met een iMac, dus ik kon het niet beoordelen.
Ik heb echter wel her en der gelezen dat de nieuwste Luminar Jupiter-versie nu ook soepel werkt op Windows.
Wat is nieuw?
- Snelheidsverbeteringen: 2-12x prestatieverbeteringen;
- Verbeterde RAW conversie (betere exposure berekening, mooiere verlopen, minder halos et cetera);
- Automatische verwijdering van lensvervorming;
- Geavanceerde ondersteuning voor DCP-profielen (alleen Mac);
- Essentiƫle nieuwe functies voor Windows-gebruikers (inclusief batchverwerking, vrije transformatie en functies voor omdraaien en roteren et cetera).
Update automatisch en gratis
De update 1.2.0 voor Luminar 2018 is een gratis update voor alle huidige gebruikers van Luminar 2018. Als nieuwe gebruiker betaal je eenmalig 69 euro voor het pakket. Het omvat Batch-verwerking en een gratis transformatie-tool voor de Windows-versie.
En daarnaast krijg je meer dan 300 verbeteringen en updates die de applicatie sneller, responsiever en nuttiger maken.
Snelheid
De meest voor de hand liggende verandering is nu hoe snel afbeeldingen openen en klaar zijn om te bewerken. Dat is een beetje lastig te vergelijken in absolute tijden in vergelijking met de vorige versie, maar het lijkt een stuk sneller te gaan!
Grote RAW-bestanden van zo'n 30Mb openen in slechts een paar seconden.
RAW-bestandsverwerking
Ik heb een aantal full-RAW bestanden ingeladen van zo'n 30Mb groot. De verwerking van geclipte highlights en details in de schaduwgebieden zijn wel elementen waar je goede RAW-verwerkingssoftware op zou moeten kunnen beoordelen.
Ik zou heel wat testen moeten doen om zeker te zijn, maar ik denk dat de Luminar Jupiter duidelijk verbeterd is waar het het verwerken of terughalen van de fijne details aangaat.
Automatisch lensvervormingen verwijderen
Lensvervormingen zijn wat Luminar denkt dat ze zijn, dus moet je ze altijd controleren. Het werkte goed met een aantal mijn Canon lenzen, maar het kan je ook voor de gek houden.
Ik heb een aantal Canon-objectieven die bijna geen last hebben van chromatische aberratie. Het lijkt er dan soms op dat de CA-optie, als je die aanvinkt, dit dan juist introduceert... Maar dat kan inbeelding zijn, in de meeste gevallen, ook bij Leica-objectieven, doet het de afbeelding juist goed!
Ondersteuning DCP-profielen
Luminar kan nu werken met kleurprofielen, evenals bestaande, of uit Photoshop gehaalde profielen. Het zijn de soorten profielen die je zou kunnen maken met een X-Rite ColorChecker-paspoort.
Het toont wel aan dat de ontwikkelaars van Luminar echt serieus zijn met het capabeler maken van RAW-verwerking.
Adobe en DxO jaren hebben hier jaren aan gewerkt om dit goed voor elkaar te krijgen. Het gaat dus goed met Skylum! Evenals het verwijderen van lensvervormingen, deze optie werkt ook prima!
Conclusie
Luminar wordt steeds beter. Ze hebben de klachten die er waren serieus genomen en er daadwerkelijk iets aan gedaan.
De functionaliteit van de beeldcatalogus komt er later dit jaar aan. Hoewel er nu batch-verwerkingsopties zijn, zit dit duidelijk nog in de categorie 'in ontwikkeling'.
Vergeet niet dat er een gratis proefversie beschikbaar is als je het eens wilt uitproberen op je eigen foto's.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum