Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Nikon Z 6 full-frame systeemcamera

vrijdag 17 januari 2020, 20:10 door | 6.971x gelezen | 2 reacties

Ik mocht voor Photofacts een tijdje met de Nikon Z 6 spelen, één van de twee full-frame spiegelloze camera's die Nikon in augustus 2018 heeft geïntroduceerd.

Hij lijkt erg op grote broer Z 7, met als belangrijkste verschillen de sensor (24 versus 46 megapixel) met de daardoor afgenomen resolutie.

Nikon z 6 camera


Lagere resolutie, minder AF-punten


De Z 6 heeft ook minder fasedetectie-autofocuspunten (273 versus 493) dankzij de sensor met een lagere resolutie. Aan de andere kant krijg je dezelfde robuuste body, dezelfde (meestal) vertrouwde bedieningselementen en toegang tot een kleine maar snel groeiende verzameling Z-mount lenzen.

Afgezien van de specificaties is de Z 6 voor een heel ander publiek bedoeld dan de Z 7. Deze laatste is voor degenen die op zoek zijn naar een ultrahoge resolutie of die ook camera's zoals de Sony a7R III en Nikon D850 overwegen.

De Z 6 is daarentegen bedoeld om aantrekkelijker te zijn voor mensen die willen upgraden van crop-sensorcamera's of full-frame spiegelreflexcamera's van de vorige generatie.

De Z 6 zal uiteindelijk worden vergeleken met zijn spiegelreflex-broer of zus, de D750 (die al jaren op de markt is, en nog steeds zeer capabel). Hoewel de twee camera's verschillende ontwerpen hebben, werken ze op dezelfde manier, waarbij autofocusstanden en video (niet getest) de belangrijkste verschillen zijn.

Nikon z 6 jpg uit camera

Een JPG-bestand, rechtstreeks uit de camera

Belangrijkste specificaties


- 24.5 megapixel full-frame BSI-CMOS-sensor
- Hybride autofocussysteem met 273 fasedetectiepunten
- Tot 12 foto's per seconde (Raw + JPEG)
- OLED-zoeker met 3,69 miljoen beeldpunten
- Kantelbaar LCD-touchscreen van 2,1 miljoen pixels
- OLED-display op de bovenplaat
- Enkele XQD-kaartsleuf
- UHD 4K-opname tot 30p
- 10-bit 4: 2: 2 N-Log-uitgang via HDMI
- Tot 100 Mbps H.264 8-bit interne video-opname
- SnapBridge Wi-Fi-systeem met Bluetooth

Als die specificaties er bekend uitzien, is dat omdat ze bijna identiek zijn aan die van de Z 7, waarbij resolutie en het aantal autofocuspunten de belangrijkste verschillen zijn.

Je profiteert wel van de lagere resolutiesensor bij het fotograferen van bursts, met een topframesnelheid van 12 foto's per seconde (versus 9) en de mogelijkheid om meer foto's per burst te maken. Anders krijg je hetzelfde ontwerp en innovaties als de Z 7, die aanzienlijk duurder is.

Nikon z 6 stift weerselo 1

Donkere schaduwpartijen en -details kun je perfect terughalen zonder teveel ruis als je in RAW fotografeert

Wat vond ik ervan?


De Z 6 heeft een uitstekende kwaliteit en ergonomische bouw, vertrouwde bedieningselementen en veel aanpasbaarheid, hoewel sommige favorieten van Nikon spiegelreflexcamera's eruit zijn gesneden.

Hij kan op verschillende manieren worden aangepast en heel mooi is het vermogen om afzonderlijke instellingen voor foto's en video te hebben. Bovendien is hij uiterst veelzijdig en kan bijna elke opnamesituatie aan die zich voordoet.

De 24 megapixel sensor van de Z 6 heeft een uitstekende resolutie en hoge ISO-prestaties, hoewel je in zeldzame gevallen strepen kunt zien als schaduwpartijen helderder worden gemaakt. Nikon heeft veel tijd en aandacht gestoken in het hybride autofocussysteem op de Z 6 en de resultaten zijn indrukwekkend voor zowel foto's als video's.

Hoewel het vlaggenschip de Z 7 de meeste aandacht heeft getrokken, is de Z 6 van Nikon beter toegankelijk vanwege de lagere prijs. Ook heeft hij betere scherpstelling bij weinig licht.

Het stift weerselo


De beeldkwaliteit is uitstekend, met een uitstekende resolutie en hoge ISO-prestaties. Jpeg ruisonderdrukking is een beetje sterker dan je wellicht zou willen, hoewel het veranderen van die instelling naar 'laag' of 'uit' de zaken wel wat verbetert.

En als je probeert het volledige dynamische bereik van de camera te gebruiken, zie je mogelijk strepen. De bouw en het bedieningsgemak van de Z 6 is uitzonderlijk goed. De bedieningselementen en menu's zullen Nikon spiegelreflex-eigenaren in de meeste opzichten bekend zijn.

De elektronische zoeker van de camera heeft een zeer hoge resolutie, hoewel de verversingssnelheid van 60 hertz lager is dan die van de concurrentie en er een opvallende black-out is tussen opnamen tijdens burst-opnamen die het moeilijk kunnen maken om de actie te volgen.

Het touchscreen is ook leuk, hoewel het ontbreken van een 'touchpad autofocus'-functie een raadsel is.

T stift weerselo


De autofocus van de Z 6 stelt scherp en doet zeer goed werk bij het volgen van onderwerpen in de meeste situaties bij zowel 9 foto's per seconde (geen live beeld) als 5,5 foto's per seconde (met live beeld). Een snellere burst-snelheid tot 12 foto's per seconde is beschikbaar, hoewel de belichting dan is vergrendeld.

Scherpstellen met weinig licht is goed, waarbij de Z6 in de meeste situaties gelijke tred houdt met de Sony a7 III, hoewel Canon's EOS R nog steeds de winnaar is bij weinig licht is.

Frustrerend is dat de Z6 in de Auto Area-modus (met continue autofocus) soms niet kan scherpstellen op een nieuw onderwerp, zelfs als je de ontspanknop loslaat en opnieuw scherpstelt.

Nikon heeft echt zijn huiswerk wel gedaan bij het ontwikkelen van zijn eerste twee full-frame spiegelloze camera's. Hoewel de Z 6 de de Sony a7 III niet omverwerpt, komt hij wel behoorlijk dichtbij.

Over het algemeen is de Z 6 een dusdanig overtuigend product dat het Nikon spiegelreflex-gebruikers zeker weleens zou kunnen weerhouden om naar andere merken over te stappen.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Eric Gerards
    Eric Gerards schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 11:40  | reageer

    De Nikon Z6 lijkt me echt wel een mooie en goed bruikbare camera, *maar*... Met slechts 1 kaartsleuf is dit voor mij een no-go voor professionele opdrachten. Geheugenkaartjes gaan op zich niet vaak kapot, maar helaas komt het voor...
    Ik ben overigens een meer dan tevreden gebruiker van een Olympus OM-D E-M1 mark II. vrolijk

  2. Liesbeth van Asselt
    Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 12:04  | reageer

    Met Eric eens. Ik heb op de systeemcamera van Nikon gewacht, maar toen bleek dat er maar 1 kaartslot in zou komen, ben ik overgestapt naar Sony. Ooit een corrupt Sandisk kaartje gehad, was zoooo blij met het back-up kaartje! Als je in opdracht werkt, wil je dit soort risico's uitsluiten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord