Review: Nissin Di700A + Air 1 radiografisch flitssysteem
vrijdag 28 augustus 2015, 16:17 door Elja Trum | 15.558x gelezen | 4 reactiesHet radiografische flitssysteem van Canon is erg mooi, maar ook goed aan de prijs. Gelukkig zijn er ook andere partijen die hierop inspelen. Wij testen de Nissin Di700A inclusief de Nissin Air 1 radiografische flitsontsteker.
Wij ontvingen van de importeur Degreef & Partner een kit-setje die zowel de flitser als de ontsteker bevat. Wij testen het Canon model, maar Nissin biedt dezelfde set ook aan voor Nikon en voor Sony. Met een prijs van circa 259 euro is de kit best betaalbaar.
In de doos
De Nissin-kit wordt geleverd in een enkele compacte doos. In de doos vinden we de flitsontsteker en de flitser. Bij de flitser wordt ook een hoesje geleverd en een voetje waar je de flitser op kunt laten staan.
Dit voetje is erg handig, want hier zit een (metalen) schroefdraai onder zodat je hem op een statief kunt plaatsen. Helaas is er in het hoesje geen vakje gemaakt om ook het voetje te kunnen vervoeren. Zo is de kans op kwijtraken dus wel erg groot. Al tijdens mijn review heb ik een aantal keer lopen zoeken waar ik hem gelaten had.
Ook zonder apart vakje past het voetje wel bij de flitser in het hoesje, maar je hebt dan wel het gevoel dat je de flitser kunt beschadigen. Ook kun je de flitser er nu niet uit halen zonder ook het voetje eruit te halen.
Het hoesje zelf is van mindere kwaliteit als bijvoorbeeld de stevige hoesjes die Canon bij haar flitsers levert. Wel zit er een draagriempje achterop waarmee je het hoesje aan je tas of aan een riem kunt bevestigen.
Voor zowel de flitser als de ontsteker worden losse 'handleidingen' geleverd. Handleiding is een groot woord, want beide hebben ongeveer de afmeting van een A5 papiertje. Aan de ene kant vind je de Engelse versie en aan de andere kant de Japanse.
Wil je toch een uitgebreidere Nederlandstalige handleiding hebben, dan kun je contact opnemen met de importeur. Zij sturen deze dan per PDF naar je toe. Je kunt bij hun overigens ook je flitser registreren, je krijgt dan een jaar extra garantie (3 jaar) op je product.
Verbinden
Voordat je de flitser en trigger samen kunt gebruiken moet je ze eerst met elkaar verbinden. Dit wordt duidelijk uitgelegd op het compacte blaadje dat als handleiding wordt meegeleverd. De uitleg is echter wel in het Engels.
In het kort wat je moet doen: je drukt de set-knop en de aan-knop gelijktijdig in en houd ze ingedrukt totdat je een piep hoort. Vervolgens doe je hetzelfde met de Air 1 commander, alleen gaat hier het ledje knipperen en is er geen geluid. Binnen een paar seconden zijn ontvanger en zender met elkaar verbonden.
Nissin Di700A flitser
De flitser zelf is stevig gebouwd en doet weinig onder voor bijvoorbeeld de bouw van Canon's EX600-RT. Die laatste voelt nog wel een fractie steviger. Je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat er snel iets kapot gaat.
Opvallend is de simpele bediening van de Nissin. Er zitten een aan/uit knop op, een 'set'-knop, een flitstest-knop (tevens het lampje dat aangeeft dat de flitser klaar is voor gebruik) en een draaiwieltje. Dat is alles. Lekker minimalistisch.
Het display op de flitser is geen schermpje, maar een display waarbij de benodigde elementen oplichten op het moment dat je ze nodig hebt, vergelijkbaar met een ouderwets dashboard in een auto.
De flitsschoen is van metaal, maar er wordt een plastic draairing gebruikt om hem vast te draaien. Een kliksysteem (zoals bijvoorbeeld wel op de bijgeleverde ontsteker zit) was mooier geweest.
Er zitten drie aansluitingen op de flitser; eentje om een externe batterij aan te sluiten en twee aansluitingen voor flitssychronisatie: een PC kabel en een audio-sync poort. Deze kunnen handig zijn, mocht je nog met een kabel willen werken.
Prettig detail: de batterijen gaan allemaal op dezelfde manier in de houder. Je hoeft dus niet steeds batterijen om te draaien.
De flitskop is alle kanten op te draaien, zoals gebruikelijk bij dit soort flitskoppen. Bij de kop vind je ook nog een wit reflectieschermpje en een difusserschermpje. De Nission Di700A heeft een zoombereik van 24 tot 200mm en een richtgetal van 54 op 200mm (48 op 105mm). Je kunt de flitser tot op 1/128ste van zijn kracht instellen.
Radiografisch
De verbinding tussen de ontsteker en de flitser is radiografisch. Dat is prettig, want hierdoor is er geen zicht nodig om de flitser te ontsteken. Je kunt de flitser dus probleemloos ergens achter plaatsen.
Voor voor Nikon gebruikers is de Nissin flitser hierdoor interessant. Nikon biedt momenteel nog geen radiografische flitsers aan en daardoor heeft deze Nissin een stapje voor op Nikons eigen systeem.
Standen
Je kunt de flitser gebruiken in meerdere standen:
A
In de A-stand werkt de flitser geheel automatisch. De flitser bepaalt zelf wat hij de juiste belichting vindt voor de situatie. Je kunt nu ook geen flitsbelichtingscompensatie toepassen.
TTL
In de TTL modus wordt het weergekaatste licht gemeten en wordt dit gebruikt om de sterkte van de flits te bepalen. Je kunt eenvoudig de flitsbelichtingscompensatie op de flitser (of de trigger) instellen. Dit werkt snel en handig.
M
Handmatig instellen van de flitser. Dit kan ook via de Air1 ontsteker en werkt in de praktijk erg goed. Je kunt van 1/128ste van het maximale vermogen tot vol vermogen.
Sd
Dit is de optische slave waarbij rekening gehouden wordt met een voorflits. Bij TTL flitsen geeft de camera (doorgaans onzichtbaar voor het blote oog) een voorflits om de benodigde instellingen te bepalen.
Sf
Dit is eveneens een optische slave stand. In deze stand wordt echter geflitst zodra er een flits ontdekt wordt. Dus de flitser reageert nu ook op een eventuele voorflits. Deze stand zal je gebruiken wanneer je deze flits combineert met studioflitsers (waarbij geen voorflits gebruikt wordt).
Overigens vond ik de optische slave in de praktijk niet gevoelig genoeg. Er moet echt veel flitslicht op de sensor vallen voordat de flitser afgaat. Er viel in mijn ogen niet fatsoenlijk mee te merken. Echt een minpunt.
Wireless
Een 'draadloos netwerk'-icoontje geeft aan dat je gebruikt maakt van het Air-trigger systeem van Nissin. Heb je eenmaal de initiƫle koppeling opgezet, dan worden deze instellingen behouden en wordt de verbinding in het vervolg automatisch tot stand gebracht.
Het draadloze systeem geeft je overigens de ruimte voor gebruik van drie groepen. Per flitser kun je instellen onder welke groep deze valt. Zo kun je dus gemakkelijk meerdere verschillende flitsers draadloos aansturen met verschillende instellingen.
Zoomfunctie
De flitser beschikt ook over een zoomfunctie. Gebruik je de flitser op je camera, dan zoomt de flitskop mee met het gebruikte objectief tussen 24 en 200mm. Hierdoor heb je minder vermogen nodig voor de flits dan wanneer je altijd op de breedste hoek zou flitsen.
De zoomfunctie is ook vanaf de Air1 trigger te controleren. Zo kun je de flitser, ook als deze los van je camera gebruikt wordt, ook laten inzoomen. Je krijgt dan een meer gebundelde lichtbron.
In de praktijk
Bij dagelijks gebruik is de Nissin Di700A erg prettig om mee te werken. Ik heb hem voornamelijk gebruikt als flitser los van mijn camera waarbij ik de flitser aanstuurde met de Nissin Air1 trigger. Bediening is erg eenvoudig en ik vind het zelfs prettiger dan de redelijk complexe bediening van de Canon EX600-RT flitsers.
In bovenstaande foto heb ik de Nissin Di700A in een Apollo softbox gebruikt en daglicht en flitslicht gecombineerd voor dit eindresultaat. Voor dit soort foto's, waarbij de flitser in een softbox verstopt zit, is het draadloze systeem van Nissin ideaal.
Conclusie
De Nissin Di700A flitser en de bijpassende Air1 draadloze ontsteker bieden een uitstekende waarde voor hun prijs. De bediening is erg eenvoudig en daarmee dus ook erg prettig. Je hebt amper een handleiding nodig om met deze flitsers te werken, en dat is natuurlijk wat je wilt.
Heb je plannen om deze flitser als optische slave te gebruiken in een setup, dan zou ik je dit willen afraden. De optische slave is erg ongevoelig en de kans dat de flitser niet mee doet is helaas erg groot.
Werk je bijvoorbeeld veel Strobist-stijl met je flitsers (met behulp van de Air1 triger), dan is de Nissin een mooie en betaalbare oplossing. Ook is het een mooie eerste stap in de wereld van flitsfotografie voor iemand die nog geen flitser heeft.
Meer informatie
- Nissin Di700A review door Digitale Photography School
- Nissin Di700 review door Bobby Wechsler
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
4 reacties
-
gast schreef op zaterdag 29 augustus 2015 om 09:42 | reageer
Heb zelf enkele (Yongnuo) flitsers en (Phottix)triggers. Dit lijkt me ene handig en prijsbewust systeem maar kan je met de trigger extra flitsers aansturen en wat is de prijs van zo een extra flitser ( zonder trigger) ???
John -
-
Sybelle schreef op zondag 19 maart 2017 om 10:01 | reageer
Ik heb zojuist deze flitser aangeschaft. Ik wilde eigenlijk een Canon 430, maar deze werd mij geadviseerd. Ik zag dat het zoombereik als Manuel ingesteld kan worden, maar nu blijkt dat dit met je lens aangepast wordt. Ik wil zelf kunnen bepalen of ik een groothoekstand gebruik of juist niet, dus dit valt mij erg tegen. Verder is de bediening inderdaad heel simpel, dat is prettig.
-
Elja Trum schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 10:54 | reageer
Ik heb zelf de flitser niet meer (retour na afronding van mijn review), maar volgens mij gaat dit alleen automatisch als je de flitser op de camera gebruikt én de flitskop naar voren gericht hebt staan. In andere situaties (zoals los van je camera gebruiken) kun je het zoombereik volgens mij gewoon handmatig instellen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?
door Frank Doorhof
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.