Review: Pictar handgreep voor de iPhone
vrijdag 14 juli 2017, 10:01 door Michelle Peeters | 8.226x gelezen | 5 reactiesDe Pictar voor de iPhone is een ergonomische handgreep die om de iPhone (van type 4S tot en met 7) geschoven kan worden.
De handgreep heeft een ontspanknop en een aantal draaiwieltjes en maakt de bediening van de camera in de iPhone veel gemakkelijker. Zelfs met één hand en met handschoenen aan.
De Pictar is gestart als een Kickstarter-project en is uitsluitend ontwikkeld voor de iPhone.
Uit onderzoek in 2015 bleek dat wereldwijd meer dan 75 procent van alle foto's gemaakt worden met smartphones. Slechts een heel klein deel van de mogelijkheden van de smartphone-camera wordt hierbij gebruikt. Pictar maakt het mogelijk om veel verborgen functies te gebruiken.
De Pictar werkt samen met een app op de iPhone waarbij de communicatie verloopt via hoog frequente geluiden die door de microfoon van de iPhone worden opgevangen en worden doorgegeven aan de app. De app is te installeren via de Apple appstore.
Een veelheid aan extra mogelijkheden zijn nu via de Pictar beschikbaar, zoals bijvoorbeeld het instellen van sluitertijd, ISO-waarde en witbalans. Het is zelfs mogelijk om de gemaakte foto's op te slaan in TIFF in plaats van in Jpeg-formaat.
De Pictar is beschikbaar via de fotovakhandel of online voor een prijs van ongeveer 110 euro.
De functie van de diverse knoppen
De Pictar is voorzien van een diverse knoppen zoals in onderstaand plaatje te zien is.
1. De ontspanknop
Door het half indrukken van deze knop wordt er scherpgesteld en de de scherpstelling wordt vastgehouden. De plaats van scherpstellen kun je van te voren zelf bepalen door op de juiste plaats op het iPhone scherm te tikken. Volledig indrukken van de ontspanknop maakt de foto.
2. Het Zoomwieltje
Dit wieltje heeft twee functies. Door er aan te draaien zoom je in of uit. Door er op te drukken schakel je tussen de camera aan de achterkant en de voorkant (selfie-mode).
Dit wieltje kun je via het instellingen-menu ook een andere functie geven, bijvoorbeeld om de flitser te bedienen of de witbalans in te stellen.
3. Het Belichtingscompensatie wieltje
Hiermee kun je de belichting van de foto in diafragmastappen van 1/3 verhogen of verlagen. Staat de Pictar ingesteld op de Manual mode (zie punt vier) dan stel je met dit wieltje de ISO waarde in.
4. Het 'Smart' wieltje
Er zijn standaard een aantal modes ingesteld om het de beginnende gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit zijn de volgende instellingen:
- Sluitertijd voorkeur mode
- ISO voorkeur mode
- Auto mode
- Filter mode: keuze uit een veelheid aan filters, zoals helderheid, contrast, levels, witbalans, zwart/wit en nog veel meer
- Selfie mode: waarbij de camera aan de voorzijde wordt geselecteerd
- Video mode: uiteraard bedoeld om filmpjes te maken
- Macro mode: maakt het mogelijk om extra dichtbij te fotograferen
- Sport mode: in deze mode wordt er standaard een heel korte sluitertijd ingesteld van 1/500 seconde
- Manuele mode: in deze mode kun je met het belichtingcompensatie-wieltje de ISO-waarde instellen en met het 'virtuele' wieltje de sluitertijd (zie punt vijf).
Er is een keuze uit een veelheid aan filters, zoals helderheid, contrast, levels, witbalans, zwart/wit en nog veel meer.
5. Het 'Virtuele' wieltje
In de eerder hierboven vermelde instellingen verschijnt er ook een instelmogelijkheid aan de rechterzijkant van het scherm om bijvoorbeeld de flitser of de ISO waarde te kunnen instellen.
Dit is makkelijk te doen met je duim terwijl je de grip gewoon vast blijft houden.
6. De ergonomische handgreep
De van een antislip materiaal voorziene handgreep is ontworpen om goed en stabiel in de hand te liggen waarbij alle knoppen en wieltjes direct bereikbaar zijn met dezelfde hand.
7. Statiefaansluiting
Aan de onderzijde van de Pictar bevindt zich een standaard ¼-inch-aansluiting voor een statief. Zo kun je dus je iPhone gemakkelijk op een statief bevestigen.
8. Flitsschoentje
Aan de bovenzijde bevindt zich een zogenaamde 'cold-shoe'-flitsschoen aansluiting. Hier kun je allerlei professionele LED lampjes die voorzien zijn van het juiste voetje op monteren. Je kunt geen flitser ontsteken via deze flitsschoen; er wordt geen signaal gegeven wanneer de foto gemaakt wordt.
9. Extra lensjes
Omdat de iPhone maar voor ongeveer twee derde deel bedekt is door de Pictar, blijft er voldoende ruimte over om indien gewenst nog extra 'clip-on' lensjes op de iPhone te gebruiken.
Alle hierboven beschreven functies zijn ook beschikbaar via het instellingen-menu dat bereikbaar is door te tikken op het symbool van een 'wieltje' op het iPhone scherm.
Dit vind je in de rechtsbovenhoek van het scherm. In het scherm dat dan verschijnt kun je iedere gewenste instelling snel terugvinden en kiezen.
Per geselecteerde functie aan de linkerkant kun je dan een aantal bijbehorende instellingen aanpassen, zoals de beeldverhouding, zelfontspanner, grid aan of uit, et cetera.
Ook is het via een van de opties op dit scherm mogelijk de functie van de draaiwieltjes te veranderen.
Mijn eerste bevindingen
Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest uitgebreid met de Pictar te testen in de praktijk. Dat zal komende weken gaan gebeuren tijdens een reis door diverse Noord-Europese landen.
Er is geen uitgebreide handleiding op papier beschikbaar in de geleverde doos. Zelfs op de website van de leverancier kan ik deze niet terugvinden.
Wel staan er op deze website een paar interessante videofilmpjes over het gebruik en de mogelijkheden van deze gadget.
De Pictar ligt wel lekker in de hand en met het bijgeleverde draagriempje heb je alles snel bij de hand. De iPhone zit goed klem in de Pictar en zal er zeker niet spontaan uitvallen.
Wel vind ik de draaiwieltjes een beetje goedkoop aanvoelen en ook niet echt soepel werken. Zeker als ik het vergelijk met de draaiwieltjes op een echte spiegelreflexcamera.
De praktijk zal uitwijzen of deze gadget zijn geld waard is of dat ik weer snel teruggrijp naar de beperktere mogelijkheden van de iPhone camera zelf.
Conclusie
Met de Pictar maak je van je iPhone een 'echte' compactcamera. De handgreep verbetert praktische zaken zoals de handligging en de ontspanknop.
De grote vraag is of de Pictar zoveel meerwaarde biedt dat hij het moeite van het steeds meenemen van een extra apparaat waard is. Ik ga dit de komende weken in de praktijk ondervinden. Met zijn prijs van 110 euro is het in elk geval geen goedkope oplossing.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
5 reacties
-
Jan schreef op woensdag 19 juli 2017 om 00:10 | reageer
Wat een onzin: je bouwt een camera body om een Smart Phone heen. Het is misschien slimmer om een kwalitatief veel betere compactje aan te schaffen met optische zoom voor veel minder kosten. Men gebruikt tegenwoordig overal een Smart Phone voor foto's vanwege zijn compactheid en waarbij men de Illusie heeft dat deze goede foto's oplevert.
-
Michelle Peeters schreef op woensdag 19 juli 2017 om 09:31 | reageer
@Jan: het is ook puur en alleen voor het gebruiksgemak. Je smartphone heb je toch altijd bij je, je hoeft geen aparte compactcamera mee te slepen. En ik moet zeggen (ben hem nu pas goed aan het uittesten): er zitten zeer handige opties in waaronder de zelfontspanner. Daarnaast het feit dat je je settings kunt zien en wijzigen! De app kost wel veel batterijen, dat is toch wel een nadeel..
-
gast schreef op woensdag 19 juli 2017 om 11:26 | reageer
Heel handig zo'n zelfontspanner. Daarom heeft elk compactje er een. Eens met Jan. Kijk naar het eerste plaatje: achter die mini-lens zit een minisensor.
Onbegrijpelijk dat mensen die zweren bij fullframe dan wel ineens de voordelen van het andere uiterste prediken. Een compacte camera zou juist allround inzetbaar moeten zijn. -
R K schreef op woensdag 19 juli 2017 om 12:21 | reageer
Of je kiest gewoon voor een smartphone als bijvoorbeeld de Huawei P10, waar alles (ISO, sluitertijd, belichtingscompensatie, AF-S of AF-C, witbalans, spot of matrix lichtmeting, enzovoort) in de camera zelf in te stellen is. En dat alles zonder de ballast van een extra apparaat; het feit dat je de smartphone altijd in broek- of binnenzak bij je hebt, is nu juist het ultieme voordeel van de mobiele fotografie.
Ik ben inmiddels 100% mobiel fotograferend, maar ik zie totaal niet het nut van dit soort toeters en bellen (net als de voorzetlenzen). Eenvoud is juist dé kracht van smartphone fotografie. -
HuubS schreef op zaterdag 16 september 2017 om 01:18 | reageer
Ik heb tijdens mijn recente vakantie in de Baltische Staten een paar dagen met deze handgreep gewerkt. Kort door de bocht: na 2 dagen heb ik deze handgreep niet meer uit mijn tas gehaald. Waarom? 1. Het batterijverbruik van mijn iPhone leek enorm toe te nemen. 2. Het blijft een gepruts met de te kleine knopjes op de handgreep. 3. De filenames van de bestanden zijn niet meer logisch (het worden heel lange namen die uit een reeks cijfers bestaan). 4. Belangrijkste nadeel: de locatie informatie die normaal altijd wordt opgeslagen bij een foto door de iPhone gemaakt, ontbreekt als je deze handgreep gebruikt. Een groot gemis!!!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
Cursus Verslaglegging met je Smartphone
door Elja Trum
-
Het blauwe uurtje vastleggen met je telefoon
door Elja Trum
-
Apple gaat de foto's op je iPhone scannen
door Elja Trum
-
Recensie: Fotograferen met de iPhone door Scott Kelby
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.