Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Sony A7 IV

vrijdag 14 januari 2022, 12:21 door | 7.532x gelezen | 4 reacties

Ik kreeg van Sony de A7 IV voor een review. Deze opvolger van de A7 III heeft niet alleen een nieuwe sensor met een hogere resolutie, de camera is bovendien op meerdere punten verbetert. In deze review van de Sony A7 IV lees je alles over mijn bevindingen.

De Sony A7 III was altijd al een populaire camera. Deze full frame mirrorless camera had dan misschien niet de enorme hoeveelheid pixels als hun broertjes, maar met 24 megapixel is dit voor de meeste fotografen en filmers een perfecte keuze.

Sony A7iv

Op het eerste oog lijkt de Sony A7 IV op de... tja, op alle Sony Alpha series. Maar er zijn verschillen. Veel verschillen.

Nu is er de opvolger die uiteraard de naam A7 IV heeft gekregen. Hoewel de naam suggereert dat het een camera is die slechts marginale verbeterpunten heeft, zijn er flink wat verbeteringen doorgevoerd. Het enige grote nadeel is de hogere prijs.

Nando sony a7iv overview

De Sony A7 IV met de objectieven die ik ter beschikking had. Een 24-105mm f/4 G en een 85mm f/1,4 GM.


De belangrijkste specificaties


  • 33 megapixel back side illuminated CMOS sensor
  • Tot 10 beelden per seconde in gecomprimeerd raw bestand
  • Tot maximaal 5,5 stop beeldstabilisatie
  • 3,69 megapixel OLED elektronische zoeker
  • Verbeterd en meer flexibel AF systeem, zowel in video als bij fotografie
  • Volledig kantelbaar en roterend 1,04 megapixel 3 inch LCD touchscreen scherm
  • Dubbel UHS-II SD kaartslot, met eentje ook geschikt voor CF Express type A
  • 4K oversampled video van 7K resolutie in 30p
  • 4K/60p oversampled video van 4,6K met 1,5x crop
  • 10-bit video en H.265 met S-Cinetone
  • 10-bit HEIF foto's
  • Nieuwe verbeterde menustructuur
  • Verbeterde ergonomie
  • Live stream video via USB connectie
  • Sluiter kan gesloten worden wanneer de camera uit staat


Nando sony a7iv portret

De Sony A7 IV heeft belangrijke verbeterpunten in layout en ergonomie

Uiterlijke verschillen van de Sony A7 IV ten opzichte van de voorganger


Hoewel het uiterlijk van de Sony A7 IV in eerste oogopslag gelijk is aan het voorgaande model, zijn er toch veel wijzigingen. Het eerste opvallende aan deze nieuwe camera is het volledig kantelbare LCD scherm.

Je hebt nu ook de mogelijkheid om het volledig naar voren te kantelen, wat een vlogger erg handig zal vinden.

Nando sony a7iv a7 serie 1

De Sony A7 III en A7 IV naast elkaar. Let op de onderlinge verschillen.

De camera is groter dan zijn voorganger. Met name de handgrip is beter vorm gegeven zodat de camera prettiger in de hand ligt.

De plaatsing van de knoppen zijn gelijk gebleven, afgezien van de filmknop. Deze heeft een plek bovenop de camera gekregen, de plek waar voorheen de C1 knop zat. Deze zijn in feite van positie gewisseld.

Nando sony a7iv a7 serie inhanden

De Sony A7 IV is beter vormgegeven dan de voorganger waardoor de camera niet langer te klein en onhandig aanvoelt.

Een andere belangrijke verbetering is de nieuwe menustructuur. Hiermee is het navigeren door het menu prettiger en sneller. Bovendien werkt de touchscreen functionaliteit nu ook voor het menu. De relatieve posities van de menu opties zelf zijn echter niet of nauwelijks veranderd.

Nando sony a7iv a7 serie 3

De nieuwe menu structuur heeft ook zijn weg naar de Sony A7 IV gevonden. Het is bovendien volledig met touch screen te bedienen.

Zoals in de foto's te zien is heeft de Sony A7 IV een aparte keuze schakelaar gekregen om te kiezen tussen filmen, fotografie en de S&Q functie. Hierdoor is het mogelijk om de PASM opties te behouden wanneer er omgeschakeld wordt naar de film functies.

Nando sony a7iv a7 serie 2

De uiterlijke verschillen in grootte en knop layout zijn duidelijk wanneer de twee camera's naast elkaar liggen.

De vergrendelbare EV-correctieknop heeft niet langer de EV schaal op de knop vermeld. Het is nu mogelijk om de knop te programmeren naar eigen gebruik, mocht je de EV correctieknop niet nodig hebben.

Nando sony a7iv details

Een overzicht van de knoppen en wieltjes van de Sony A7 IV

Details van de Sony A7 IV


Zoals vermeld is de C1 knop omgewisseld met de filmknop. Dit zal niet iedereen even prettig vinden, maar het is een logische keuze. Voor de rest zijn er weinig veranderingen te vinden in de layout. De AF-ON knop en de joystick zijn wel van betere kwaliteit en makkelijk in het gebruik.

Nando sony a7iv aansluitingen

Opvallend is de grote HDMI aansluiting. Een welkome verandering ten opzichte van de gammele micro-HDMI aansluiting


De aansluitingen van de Sony A7 IV zijn netjes achter scharnierende klepjes verwerkt. Dit werkt heel wat prettiger dan de rubberen afdichtingen die bij vele andere merken gevonden worden.

Opvallend is de HDMI aansluiting, dat niet langer het ergerlijke micro-HDMI formaat heeft. Dit beloofd een betere en stevigere verbinding.

De camera kan via USB opgeladen worden. Het is ook mogelijk om via USB de camera voor livestream te gebruiken. Dit kan in 720p of 1080p tot 60fps. Wil je in 4K streamen, dan is er alleen 15 fps beschikbaar. Je hebt er de Imaging Edge Software van Sony voor nodig.

Nando sony a7iv opslagmedia

Kies voor twee UHS-II SD kaartjes, of voor een CF Express type A en een UHS-II SD kaart.

Er zijn twee card slots aanwezig. Een is geschikt voor zowel UHS-II SD kaartjes als CF Express type A, de andere is uitsluitend voor UHS-II SD kaartjes.

De CF Express type A is in feite alleen noodzakelijk voor een enkele slow-motion video optie. Voor de rest van de opname mogelijkheden is een V90 UHS-II SD kaart voldoende.

Nando sony a7iv bovenplaat 2

De hendel voor het kiezen tussen fotografie, filmen en de S&Q stand heeft een vergrendeling. Wel zo handig.

Het is niet langer nodig om de film opties via de PASM knop te activeren. Sony heeft een speciale schakelaar toegevoegd om te schakelen tussen foto, film en de S&Q functie.

Dit is een goede keuze, want het stelt je in staat om de belichtingsinstelling te behouden, ongeacht welke modus je hebt gekozen.

De autofocus verbeteringen


Er zijn flink wat verbeteringen doorgevoerd in het AF systeem van de Sony A7 IV. De camera heeft nu het oog-AF volledig geïntegreerd in het AF systeem. Het is niet langer een losstaande optie dat een oog kon detecteren, maar niet kon schakelen naar een alternatief wanneer het oog niet meer gedetecteerd werd.

De Sony A7 IV heeft het nieuwste real-time tracking systeem dat beter reageert op de situatie. Met oog-AF actief is het nu wel mogelijk om automatische en naadloos over te schakelen naar gezicht, hoofd, of lichaam als het oog niet meer gezien wordt. Daarnaast heeft de camera ook de mogelijkheid om ogen van mensen, dieren of vogels te detecteren.

Nando sony a7iv oogAF

De Sony A7 IV biedt de mogelijkheid tot verschillende oog-AF mogelijkheden. Dit kan zowel bij film als fotografie

De autofocus functies zijn nu niet langer voorbehouden aan fotograferen. De functies zijn ook bijna volledig beschikbaar bij het filmen. Alleen de tracking modi zijn dan niet als dusdanig beschikbaar. Daarvoor in de plaats kun je het onderwerp op het scherm aantikken waarna de autofocus het onderwerp netjes volgt.

Sony a7iv q menu

Via het Q menu is het eenvoudig om de verschillende AF mogelijkheden snel onder handbereik te hebben.

De gevoeligheid van het AF systeem is nu tot -4 EV met een f/2 objectief. Dit is één stop winst ten opzichte van de voorganger.

Nando sony a7iv emy 3

De Sony A7 IV kan met een f/2 objectief scherpstellen tot -4 EV. Dit is een stop winst ten opzichte van de voorganger. Met tegenlicht en weinig contrast kan de AF toch nog wel wat moeite hebben om het onderwerp te vinden. (Model Emy - A7 IV met 85mm GM - ISO100 - f/4 - 1/125s - Profoto B10)

Snelheid en buffer


De Sony A7 IV is geen extreem snelle camera. Je kunt maximaal 10 beelden per seconde fotograferen, onder voorwaarde dat je de elektronische sluiter gebruikt, gecomprimeerde raw bestanden of jpeg/heif.

Schakel je over naar ongecomprimeerde raw bestanden, dan valt de snelheid terug naar 6 beelden per seconde. Ook met de mechanische sluiter is de snelheid maximaal 6 beelden per seconde.

Volgens opgave van Sony is de buffer is voldoende om 800 raw+jpeg beelden in een burst te maken. Deze aantallen zijn wel bij ongecomprimeerde raw bestanden, en dus met een snelheid van 6 beelden per seconde. Fotografeer je in jpeg, dan haalt de buffer een burst van meer dan 1000 beelden.

Nando sony a7iv shutter mech

Met de mechanische sluiter haalt de Sony A7 IV een snelheid van maximaal 6 beelden per seconde. Dat is niet snel voor echte actiefotografie.

De sensor is niet de snelste sensor op de markt. Het uitlezen van de sensor duurt ongeveer 1/15 seconde. Dit is 17 keer trager dan de Sony A1. Hierdoor zal bij het gebruik van de elektronische sluiter een sterk rolling shutter effect ontstaan waarbij verticale lijnen vervormd worden.

Nando sony a7iv shutter electr

Wanneer je omschakelt naar de elektronische sluiter haalt de Sony A7 IV tot maximaal 10 beelden per seconde. Je hebt dan wel erg veel last van het rolling shutter effect.

Filmen in 4K resolutie met de volledige sensor levert een snellere leessnelheid op, vergelijkbaar met andere camera's in deze prijsklasse. Hierdoor is het rolling shutter effect dat zichtbaar is bij het fotograferen van actie vrijwel volledig afwezig bij het filmen.

De prestaties van de 33 megapixels sensor


De nieuwe sensor van de Sony A7 IV is een back side illuminated sensor van 33 megapixels. Dit is een flinke toename ten opzichte van de A7 III waardoor er een grotere detaillering in de foto's zal zijn.

Nando sony a7iv landschap 2

De 33 megapixel sensor geeft een mooie resolutie met veel details. Het is een flinke stap vanaf de 24 megapixel van de voorganger. (A7 IV met 24-105mm G @ 55mm - ISO 100 - f/8 - 1/50s - onbewerkt jpeg)

Ik heb een test gedaan van de ISO prestaties. De camera presteert heel goed tot ISO 3.200 waarbij de ruis nauwelijks toegenomen is ten opzichte van ISO 400. Hogere ISO waarden zijn ook perfect bruikbaar, tot maar liefst ISO 12.800.

Accepteer je een klein beetje ruis, en is je belichting perfect, dan is de Sony A7 IV zelfs bruikbaar tot ISO 25.600.

Nando sony a7iv iso prestatie(1)

De ruisprestaties van de Sony A7 IV zijn goed. Tot ISO 3.200 is de ruis nauwelijks aanwezig. Dit zijn onbewerkte jpeg beelden.

Om te zien hoe goed de sensor presteert heb ik een ISO invariance test uitgevoerd. Ik heb een foto's met ISO 400 bewust onderbelicht en deze later in Lightroom Classic gecorrigeerd om te zien in welke mate de ruis zichtbaar wordt. Deze ruisniveau's heb ik vergeleken met de corresponderende ISO waarde.

Nando sony a7iv ruis

Het is mogelijk om bewust te onderbelichten. Zes stops onderbelichten in raw met ISO 400 en dit corrigeren levert nagenoeg dezelfde ruis op als een goed belichte foto met een ISO van 6 stops hoger.

Uit deze test blijkt dat maar liefst 6 stops onderbelichten en corrigeren hetzelfde ruisniveau oplevert als een foto met een foto met een ISO die 6 stops hoger is.

Dit geeft aan dat je een RAW bestand veilig kunt onderbelichten en corrigeren. De ruisniveau's zullen goed onder controle blijven. Hou er wel rekening mee dat dit een ongecomprimeerd 14-bit raw bestand is.

Het gebruik in de praktijk


De Sony A7 IV is een van de weinige Sony camera's die een prettige grip heeft waardoor het gebruik van de camera is zoals het zou moeten zijn. Het geeft stabiliteit en een goed bereik van de knoppen en wieltjes.

Nando sony a7iv indehand

Een goede grip geeft een goede balans, zeker met de wat grotere en zwaardere objectieven.

Een groot minpunt van Sony was het oude menu. Het bladeren door de vele tabbladen was een tijdrovend werk waarbij de verdeling van menu opties niet altijd even logisch was.

Hoewel dat laatste niet veranderd is, heeft de nieuwe menu structuur een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Het werkt sneller en prettiger in alle opzichten, zeker nu met de touchscreen mogelijkheden ook tot het menu uitgebreid zijn.

Nando sony a7iv menu

Het uiterlijk en bruikbaarheid van de nieuwe menu structuur is een verademing. Het is jammer dat Sony hier niet jaren eerder aandacht aan besteed had.

Hoewel het volledig beweegbare 3 inch LCD klapscherm niet ieders voorkeur heeft, is het wel eenvoudiger gemaakt om onder ongewone posities te fotograferen, zowel in landscape als portrait stand. Ook de vlogger zal er profijt van hebben.

Nando sony a7iv emy davey 4

Laag boven het water fotograferen is eenvoudig met een klapscherm. Het kan nu ook in verticale positie gebruikt worden. (Emy en Davey - A7 IV met 24-105mm G @ 24mm - ISO 1.600 - f/10 - 1/250s)

De resolutie van het LCD scherm blijft echter achter op de concurrentie. Met 1,04 megapixels is de resolutie laag, wat ook duidelijk merkbaar is bij teksten en symbolen op het scherm. Het is niet zo scherp als zou kunnen.

De rood/oranje gekleurde symbolen die in overlay op het scherm verschijnen zijn door die lage resolutie ook niet zo scherp omlijnd. De leesbaarheid is mede daardoor nog steeds niet optimaal. Het zou mooi zijn als Sony daar wat meer aandacht aan zou besteden.

Nando sony a7iv screen

Er zijn veel AF mogelijkheden. Helaas is de leesbaarheid van de keuzes nog altijd niet even optimaal. De lage resolutie van het LCD scherm is daar zeker ook verantwoordelijk voor.

Filmen met de Sony A7 IV


Ik heb de camera specifiek voor fotografie gebruikt, en de filmmogelijkheden grotendeels genegeerd. Het is toch belangrijk om de mogelijkheden even de revue te laten passeren.

De camera biedt een uitstekend pallet aan film mogelijkheden, waarbij de autofocus mogelijkheden zeker een belangrijke upgrade zijn ten opzichte van zijn voorganger. Er is weinig last van het rolling shutter effect, in tegenstelling tot het fotograferen met de elektronische sluiter.

De Sony A7 IV kan filmen in UHD 4K 30p met de volledige sensor, of in UHD 4K 60p met een 1,5x crop. Er is beschikking over S-log2, 3, en HLG 10-bit.

De camera heeft een breathing compensatie die zorgt voor het behouden van de beeldhoek bij het scherpstellen. Dit is uitsluitend bij een select aantal objectieven. Om dit te bereiken wordt de video gecropped tot de smalste beeldhoek bij het scherpstellen van de minimale scherpstelafstand tot oneindig. Dit geeft de speelruimte om de breathing te compenseren.

Mijn conclusie


De Sony A7 IV is een waardige opvolger van zijn voorganger. De camera is in alle opzichten verbeterd waarbij de ergonomie, menu, en de autofocus zeker opvallen. Sony heeft daarmee de A7 serie helemaal up-to-date gemaakt.

Het up-to-date maken heeft er echter niet voor gezorgd dat de camera de naaste concurrenten ontstijgt. De camera is wat specificaties betreft in veel gevallen op gelijke hoogte gebracht, maar op andere punten blijft het dan weer achter. Dat betekent echter niet dat het een slechte camera is, geenszins.

Helaas heeft Sony de prijs van de A7 IV naar 2.799 euro gebracht, wat maar liefst 800 euro hoger is dan de voorganger. Met de specificaties in in gedachten, en wat de concurrenten bieden, is de prijs wat aan de hoge kant geworden.

Wat mij bevalt aan de Sony A7 IV


  • Verbeterde ergonomie
  • Nieuwe menu structuur
  • Volledige touchscreen functionaliteit
  • Volledig kantelbaar LCD scherm
  • Bruikbaar als live-stream camera via USB
  • Resolutie van de sensor is verhoogd naar 3,69 megapixels
  • Grote buffer voor 800 gecomprimeerd RAW+jpeg of 1000+ jpeg (bij 6 pfs)
  • Oog-AF met real time tracking is nu onder alle omstandigheden bruikbaar
  • Oog-AF voor mensen, dieren en vogels
  • Aparte schakelaar voor film/foto/S&Q functie
  • EV correctieknop is programmeerbaar
  • Breathing compensatie bij geselecteerde objectieven
  • IBIS tot 5,5 EV
  • Goede batterij capaciteit (hoewel minder goed als bij de A7 III)
  • Beide geheugenslots geschikt voor UHS-II SD kaartjes
  • Rolling shutter effect bij filmen nagenoeg afwezig
  • Full size HDMI aansluting
  • Sluiter kan gesloten worden bij uitschakelen van de camera
  • Goede ISO prestaties


Wat voor verbetering vatbaar is


  • Snelheid aan de lage kant (max 10 fps onder voorwaarden)
  • Rolling shutter effect bij fotograferen met elektronische sluiter
  • Meer logische verdeling menu opties
  • LCD scherm heeft nog steeds een lage resolutie
  • Tekst en symbolen op LCD scherm onder omstandigheden slecht leesbaar
  • 1,5x crop bij 4K 60p filmen
  • Prijs is aan de hoge kant


Galerij


Een aantal foto's gemaakt met de Sony A7 IV.

Nando sony a7iv emy 2

Model Emy - A7 IV met 85mm GM - ISO 100 - f/4 - 1/125s - Profoto B10 met 1x3 striplight met 50° grid


Nando sony a7iv emy 5

Model Emy - A7 IV met 24-105mm G @ 33mm - ISO 200 - f/4 - 1/200s - Profoto B10 met 1x3 striplight met 50° grid


Nando sony a7iv landschap 3

A7 IV met 24-105mm G @ 50mm - ISO 400 - f/8 - 1/60s - bewerkt naar smaak


Nando sony a7iv landschap 1

A7 IV met 24-105mm G @ 46mm - ISO 500 - f/8 - 1/15s - bewerkt naar smaak


Nando sony a7iv nacht 2

A7 IV met 24-105mm G @ 48mm - ISO 100 - f/11 - HDR


Nando sony a7iv nacht 3

A7 IV met 24-105mm G @ 37mm - ISO 100 - f/11 - HDR


Nando sony a7iv emy davey 2

Emy en Davey - A7 IV met 24-105mm G @ 96mm - ISO 4.000 - f/4 - 1/250s


Nando komeet leonard

Komeet Leonard met een Gemini meteoor - A7 IV met 85mm GM - ISO 6.400 - f/2 - 4s


Nando sony a7iv staalwol 3

A7 IV met 24-105mm G @ 24mm - ISO 100 - f/8 - 10s


Met dank aan Sony Nederland voor het beschikbaar stellen van deze camera en objectieven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Matt
    Matt schreef op maandag 17 januari 2022 om 09:48  | reageer

    Nog een aanvulling op deze uitgebreide test: de A7 IV biedt volledige ondersteuning voor de LA-EA5 adapter, i.t.t. de A7 III. De A7 IV biedt dezelfde ondersteuning voor deze adapter als de A1, A7R IV en A6600.

    Je kunt met de LA-EA5 adapter vrijwel alle A-mount lenzen gebruiken met behoud van alle autofocus functionaliteit. Dit geldt voor zowel de lenzen met ingebouwde focusmotor als de screw-drive lenzen. Alleen de Minolta Xi serie lenzen (deze hebben een powerzoom ipv manuele zoom) zijn onbruikbaar.

  2. 4BYE
    Profiel 4BYE schreef op dinsdag 18 januari 2022 om 13:55  | reageer

    Ik keek enorm uit naar de A7 IV ter vervanging van de A7R III zodat mijn vrouw een betere camera zou hebben voor wildlife, actie, BIF e.d. Hoewel ik de A7R III erg waardeer voor portretten, landschap en meer statische onderwerpen, is dat het punt waar hij minder presteert. Minder leuk nu we samen o.a. vogelhutten en vogelshows bezoeken en ze steeds meer geïnteresseerd is in fotografie. Mijn tweedehands A9 is al van uitzonderlijke klasse voor dat soort van fotografie.

    In een "test" waarbij wij onze jonge katten naar de camera lieten hollen, bleek dat de snelheid van de A7 IV wel erg beperkt is met 5-6 fps en maximaal 10 fps met lossy gecomprimeerd. Ook de tracking AF viel enorm tegen. Waar hij meteen de kattenogen detecteert, is in een sequence waarbij ze naar de camera hollen alleen de eerste foto scherp. Uiteraard hetzelfde gedaan onder de zelfde omstandigheden met de A9 en A7R III. Zelfs de A7R III presteerde nog beter terwijl het niet Animal EyeAF én tracking tegelijkertijd kan doen. Het is gezien de korte afstand en snelheid niet de makkelijkste test voor een camera, maar konden wel duidelijk het verschil zien.

    Uiteraard zijn er veel zaken verbeterd aan de A7 IV, maar daar hangt dan ook een flink prijskaartje aan. Ik vraag mij dan ook af of men, los van onze persoonlijke eisen, veel verschil gaat merken in het eind resultaat tussen deze nieuwe A7 IV en bijvoorbeeld een (tweedehands) A7 III/A7R III. Voor diegenen die wel snelheid in fps, AF en tracking e.d. nodig hebben is een (tweedehands) A9 ook nog steeds een geweldige optie.

    Na wat gesteggel over het retourneren van de A7 IV heb ik net een in nieuwstaat verkerende demo A1 op de kop getikt. Hele andere klasse, mogelijkheden en helaas het prijskaartje, hoewel er al een flinke hap af is en ik de A7R III verkocht heb. Uiteindelijk toch wel enorm blij mee, gezien de prille resultaten, mogelijkheden en gezien mijn huidige lenzen die ik in kan zetten.

    Waar ik nog niet uit ben, en dat is ook van toepassing op de A7 IV, is de mogelijkheid om bij lenswisseling, wanneer je de camera uitschakelt, de sluiter voor de sensor laat plaatsten om stof op de sensor te voorkomen. Ik heb echter diverse mensen horen waarschuwen om dat niet te gebruiken. Dit lijkt mij echter vreemd, gezien het feit dat stof op de sensor een dingetje is t.o.v. de spiegelreflexen. Zou dus erg welkom zijn, maar ga mij wel verder verdiepen in deze kwestie. Men is namelijk bang dat de sluiter kapot zou gaan en uiteindelijk kwetsbaarder is dan sensor. Misschien dat er hier mensen zijn die al iets meer weten?

  3. Rino
    Rino schreef op dinsdag 18 januari 2022 om 20:15  | reageer

    Weer een fijne recensie. Toch moet mij wat van het hart, en dat heeft meer te maken met de tijdgeest dan met de recensie. Toen ik 36 jaar geleden vers van de foto opleiding kwam, ben ik gaan werker bij een fotopersbureau. Van mijn baas kreeg ik een Nikon F3 mee om een voetbal wedstrijd van de zaterdag amateurs te verslaan. Ik had 20 min, 36 opnames en maar 6 beelden per seconde tot mijn beschikking. Toch is het gelukt om met bruikbaar materiaal terug te komen. Mijn punt, niet de ontspanknop indrukken en wachten tot het juiste moment voorbij komt, maar afdrukken op het juiste moment.

    @4BYE
    Al meer dan 40 jaar fotograveer ik met mijn trusty Minolta XD7. Daar zit zo'n mechanische sluiter in. Nog nooit problemen mee gehad. Ja maar daar zit dan een spiegel tussen bij een objectief wissel, helemaal waar. Maar bij een film wissel niet. Die dichte sluiter lijk mij dus geen probleem en een goede methode om de sensor stofvrij te houden.

    Rino

  4. 4BYE
    Profiel 4BYE schreef op woensdag 19 januari 2022 om 14:10  | reageer

    @Rino dank voor je response.

    Afdrukken op het "juiste moment" is in sommige gevallen heel erg lastig. Neem een vogel o.i.d. en dan wachten tot hij wegvliegt voor een mooie actie foto. Op het moment dat hij aanstalten maakt ben je al te laat. Olympus (ik gebruik dat voor macro/focus stacking) heeft ook ProCapture. Op het moment dat je de sluiter half indrukt maakt hij in het geheugen tot zo'n 30 opnames die steeds ververst worden. Op het moment dat je dan afdrukt heb je ook de voorgaande 30 afbeeldingen (of minder, je stelt dat in). Ideaal om iets vast te leggen waarop je niet of nauwelijks kunt timen of anticiperen. Bij bepaalde situaties kunnen meer beeldjes per seconden net het verschil maken in een actie sequence waardoor je meer keuze hebt om net die ene er uit te halen. Gelukkig is de digitale prullenbak geduldig in tegenstelling tot het filmtijdperk. Uiteraard heb je dat voor heel veel segmenten van de fotografie niet nodig, maar voor andere kan het weer er fijn zijn. Als je ziet wat er vanaf mijn Praktica MTL 3 tot nu toe inmiddels mogelijk is geworden zijn dat toch hele fijne stappen.

    Ik heb inmiddels wat extra filmpjes e.d. gekeken betreffende de sluiter dichtdoen t.o.v. stof. Er wordt daarin gewaarschuwd om op te passen, wat natuurlijk logisch is maar bij normaal gebruik zou het volgens mij geen problemen moeten geven. Zoals je al zegt, vroeger bij film inleggen had je hetzelfde idee.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord