Review: Sony A7C II en A7C R
vrijdag 2 februari 2024, 20:10 door Nando Harmsen | 2.662x gelezen | 11 reactiesIedereen kent inmiddels de Sony A7 IV en de Sony A7R V wel. Het zijn de populaire mirrorless camera's van Sony die niet alleen volwassen zijn geworden, maar ook groter dan ze ooit waren. Verlang je terug naar de compactere versies? Dan is de Sony A7C II of A7C R misschien iets voor je.
Ooit stonden de Sony A7-serie camera's erom bekend dat ze veel compacter waren dan alle andere fullframe camera's op de markt. Dat is al een tijd aan het veranderen, en met de laatste versies zijn de Sony camera's niet langer zo compact.
Voor wie terug verlangt naar die compacte vorm, zonder veel in te leveren op de moderne mogelijkheden, is er de A7C-serie. De letter C staat voor compact. Inderdaad, deze camera's zijn heel klein. Dit heeft echter wel wat gevolgen, zoals in deze review naar voren zal komen.
Ik kreeg van Sony de A7C II en de A7C R ter beschikking. Het zijn de nieuwste modellen die je als de compactere versie van de A7 IV en A7R V zou kunnen zien. Hoe presteren deze camera's? Maar wat nog belangrijker is, hoe zijn ze in het gebruik?
Specificaties van de A7C II en A7C R
De twee camera's zijn vrijwel identiek als het op uiterlijk aankomt. Het grootste verschil is te vinden in de resolutie. De sensor van de A7C II telt 34,1 miljoen pixels, en de A7C R maar liefst 62,5 miljoen pixels. Het zijn beiden full frame sensoren.
In de onderstaande lijsten vind je een selectie van specificaties die voor beide camera's vrijwel identiek zijn.
- Hybride fase-detectie / contrast detectie autofocus, AI-powered
- Autofocus gevoeligheid -4 EV bij ISO 100 en f/2 objectief
- Object herkenning voor mensen, dieren, vogels, insecten, voertuigen, vliegtuigen
- Oog-detectie autofocus, instelbaar per oog en voorkeurinstelling per persoon
- In Body Image Stabilization (IBIS) tot 7 stops
- Sluitertijdbereik van 1/4.000 sec tot 30 seconde. Elektronische sluiter gaat tot 1/8.000 seconde
- Geen mechanische eerste gordijnsluiter, dit is altijd elektronisch
- Elektronische OLED zoeker, 2,35 miljoen pixels met 0,7x vergroting en 60/120 fps verversing
- 2,95 inch TFT-LCD touchscreen, volledig kantelbaar, 1,04 miljoen pixels
- XAVC S: MPEG-4/H.264 en XAVC HS: MPEG-H HEVC/H.265 videoformaat (max 4K resolutie)
- 4:2:2 10-bit S-log en S-Cinetone met LUT-embedded
- AI autoframing voor video
- Bulb-timer, pixel-shift superresolutie, focus-bracketing, timelapse/interval
- WiFI en Bluetooth
- Enkel UHS-II-SD slot
Uiterlijk
Beide camera's zijn uiterlijk identiek. Ze zijn compact, slechts 124 x 71 x 63mm groot, en het gewicht ligt rond de 500 gram. Er zijn vier draaiwieltjes, een onder de ontspanknop, een op de bovenkant, en een in de achterzijde. Het vierde is op de achterzijde, en bevat tevens vier drukknoppen en een setknop in het midden.
Er is geen joystick beschikbaar, maar wel een AF-ON knop. De camera's hebben twee custom knoppen. De C2 knop doet dubbel dienst als deleteknop bij het bekijken van de beelden op het 3 inch touchscreen.
De grip is redelijk goed gevormd, maar hou rekening met het kleine formaat van de camera. De grip is daardoor niet heel diep. Aan de andere zijde van de camera bevinden drie deurtjes. Achter het middelste is het UHS-II-SD kaartslot te vinden.
Het bovenste deurtje verbergt een microfoon aansluiting en de PD-USB-C, waarmee je tevens de batterij in de camera kan opladen. Achter het onderste deurtje is een micro-HDMI en koptelefoon-aansluiting.
Rond het PSAM wiel is een schakelaar waarmee je tussen foto, video, en S&Q kan schakelen. Video opnames start je met de rode knop. De hoofdschakelaar zit rond de ontspanknop.
Beeldkwaliteit
De sensoren van deze twee camera zijn niet onbekend. Ze zitten ook in de grotere soortgenoten; de A7R V en de A7 IV. Je moet deze camera's dan ook als de compactere soortgenoten zien, vandaar de letter C in de naam.
Er zijn wel wat verschillen in de mogelijkheden. De A7C R heeft een ISO-bereik dat van ISO 100 tot ISO 102.4000. Bij de A7C II loopt het bereik tot maar liefst ISO 204.800. Wat dit betekent voor het beeld is te zien in de test.
Voor het oplichten van donkere delen in de foto bieden beide camera's veel mogelijkheden. Ook dit was al te zien bij de grotere soortgenoten. Een correctie van vijf tot zes stops is goed haalbaar, waarbij de ruisniveau's binnen acceptabele grenzen blijft.
Autofocus en beeldsnelheid
De autofocus maakt gebruik van een AI-powered processor die de bewegingen van een onderwerp kan voorspellen. Dat maakt het autofocussysteem een van de beste op de markt. De camera kan mensen, dieren, vogels, insecten, voertuigen en vliegtuigen herkennen.
Voor elke soort objectherkenning kan het gedrag afzonderlijk aangepast worden. Ik heb dit systeem niet uitgebreid getest, maar de objectherkenning werk zoals verwacht uitstekend. Ook de tracking, het volgen van bewegingen, werkt vloeiend.
De A7C II heeft een maximale beeldsnelheid van tien beelden per seconde, zowel met mechanische sluiter als met de elektronische sluiter. De A7C R haalt slechts acht beelden per seconde. In de beste JPEG-kwaliteit is de buffer voor de A7C R goed voor maximaal 48 opnamen. In RAW (uncompressed) voor 36 opnamen.
Dankzij de lagere resolutie haalt de A7C II meer beelden, maximaal 88 in de hoogste JPEG-kwaliteit en 44 opnamen in RAW (uncompressed). Kies je voor loseless RAW-compression, dan zakt het maximaal aantal opnamen voor de A7C II naar 27 opnamen, en de A7C R naar 16 opnamen.
Voor actiefotografie met veel beweging laten beiden camera's een heel sterk rolling shutter effect zien. Dit is uiteraard bij de elektronische sluiter. De mechanische sluiter heeft hier veel minder last van. In beide gevallen is er een blackout in de zoeker.
De camera heeft maar een halve mechanische sluiter. De mechanische sluiter start namelijk met een elektronisch eerste gordijn, en eindigt met een fysiek tweede gordijn. Dit kan onder andere een nadelig effect hebben op de achtergrond onscherpte (bokeh).
In de praktijk
De beeldkwaliteit van beide camera's is niet iets om je zorgen over te maken. De doortekening van de foto's is uitstekend en het dynamisch bereik is groot genoeg om onder nagenoeg alle situaties goede resultaten te behalen.
De autofocus werkt perfect als die eenmaal goed is ingesteld. Dit instellen vergt wel het nodige werk, want de variabelen waaruit gekozen kan worden is enorm. Hierin is het menu, de locatie, en de naamgevingen van de functies niet altijd even duidelijk.
Uiteindelijk komt het neer op de bediening va de camera's zelf. Daarbij kan het geringe formaat een grote rol spelen, zeker wanneer je grote handen hebt. Er is geen joystick, wat een groot gemis is. De knoppen zijn klein en vrij moeilijk blindelings te vinden.
De aanwezigheid van een instelwiel onder de ontspanknop is een flinke verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke A7C. Net als het achterste instelwiel ligt het echter heel diep verzonken en is daardoor lastig te bedienen. Zeker met handschoenen aan.
Door het rolling shutter effect en de geringe beeldsnelheid is de camera alleen geschikt om zo nu en dan actie te fotograferen. De blackout in de zoeker maakt het bovendien lastig om je onderwerp goed te volgen. De kleine zoeker, die toch groter is dan in de oorspronkelijke A7C, heeft een vrij lage resolutie en kijkt niet erg prettig.
Extra functies
Beide camera's bieden veel extra functies, waaronder focus stacking en pixel-shift hoge resolutie. In beide gevallen moet het resultaat met de Sony software op de computer bereikt worden. Speciaal voor video is er focus breathing compensatie.
Er zijn functies voor het maken van een timelapse of interval en een handige bulb-timer. De laatstgenoemde heeft vreemd genoeg de beperking dat je slechts maximaal 900 seconden belichting kan instellen.
Conclusie
Zowel de A7C II als de A7C R zijn uitstekende camera's die een goed resultaat behalen. De autofocus en beeldkwaliteit behoren tot de beste in cameraland. Daarmee grijp je niet mis.
De ergonomie van de camera's laat echter te wensen over, wat voornamelijk het gevolg is van het formaat van de camera. Dit is iets om rekening mee te houden. Het ontbreken van een joystick is bovendien een gemis. Het focuspunt verplaatsen moet via de vierwegknop, die daarin een dubbele functie heeft gekregen, of het touchscreen. Dit is verre van ideaal.
Ik vind het instelwieltje onder de ontspanknop moeilijk bereikbaar door het kleine formaat van de camera. Bovendien is het zo diep verzonken dat het lastig bedienen is. Zeker met handschoenen kan het een uitdaging zijn.
De camera's hebben het nieuwe menu, wat een oneindig grote verbetering is ten opzichte van het oude. Toch blijven veel functies cryptische namen hebben en de indeling is niet altijd logisch. De enorme hoeveelheid instelmogelijkheden maakt het ook niet eenvoudiger.
Er zijn nog een aantal vreemde keuzes in het gedrag van de camera, die soms beperkend werken. Denk aan de limiet van 900 seconden voor de bulb-timer. Maar vooral het niet aanpassen van de belichting van het liveview beeld als de belichtingscorrectieknop op meer dan + of -3 stops wordt gezet.
De kleine zoeker met lage resolutie en blackout bij serieopnamen maakt het geen geschikte camera voor actiefotografie. Los van het feit dat de beeldsnelheid niet zo hoog is, vertonen beide sensoren een storend rolling shutter effect.
De camera's zijn niet goedkoop. De Sony A7C II body kost 2399 euro en de A7C R kost 3698 euro. Ter vergelijking, de A7 IV is 2699 euro en de A7R V is 4499 euro. Het valt niet te ontkennen dat het uitstekende camera's zijn. Echter, er zijn een aantal minpunten die het plezier in gebruik nadelig kunnen beïnvloeden, en die je niet bij deze prijsklasse zou verwachten.
Wat mij bevalt, ofwel: pluspunten
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Goede ISO-prestaties en dynamisch bereik
- Uitmuntende autofocus prestaties
- Instellingen kunnen uitgebreid gepersonaliseerd worden
- Nieuwe menustructuur
- Goede batterijprestaties (hoewel niet zo goed als de grotere soortgenoten)
- Instelwiel in de grip
- Bulbtimer is aanwezig
- Pixel-shift hoge resolutie en focus-stacking
- Aparte schakelaar voor foto/video, en S&Q
Wat mij niet bevalt , ofwel: minpunten
- Camera is te compact om goede ergonomie mogelijk te maken
- Instelwiel in grip te ver verzonken en moeilijk bereikbaar
- Onbreken van joystick
- Belichtingsimulatie voor belichtingcorrectie werkt tot +/- 3 stops en niet tot de instelbare +/- 5 stops
- Weergave instellingen overlay kan vaak slecht leesbaar zijn
- Menu items indeling en afkortingen vaak niet logisch of onduidelijk
- Persoonlijke instelmogelijkheden maken het menu soms verwarrend
- Bulb-timer heeft een limiet van 900 seconden
- Geen in-camera pixel-shift hoge-resolutie samenvoeging
- Beeldsnelheid is heel beperkt
- Bijzonder sterk rolling shutter effect in video en foto met elektronische sluiter
- Geen fysieke 1e gordijn sluiter - deze is altijd elektronisch
- Elektronische zoeker is klein en heeft een hele lage resolutie voor dit soort camera
- Enkel UHS-II-SD slot
Deze punten gelden zowel voor de A7C II als de A7C R. Ik heb in deze review geen aandacht besteed aan de video mogelijkheden, afgezien van de vermelding van het rolling shutter effect.
Voor wie zijn deze camera's geschikt
Het aantal camera's dat Sony op de markt heeft is groot. Maar er zit logica in. De normale A7-modellen zijn DSLR-gelijkende camera's met tegenwoordig een prettig formaat dat goed in de hand ligt. De A7C-serie is de compacte versie daarvan, die bovendien veel overeenkomst heeft met de A6xxx modellen met een APS-C sensor. Lees de review van de A6700 er maar eens op na.
Dit betekent dat de A7C II en A7C R camera's zijn voor de enthousiaste fotograaf die een heel compacte, lichtgewichte camera wenst die weinig onderdoet voor de grotere soortgenoten. Daar staat wel tegenover dat je de slechtere ergonomie geen probleem vindt.
Ben je echter op zoek naar een camera die gericht is op actiefotografie? Dan kan je de A7C II en A7C R beter niet kiezen. Als de lage beeldsnelheid geen minpunt is, dan is het wel het sterke rolling shutter effect. Dit is overigens ook een probleem bij de grotere soortgenoten.
Galerij
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
11 reacties
-
A.Gooier schreef op zaterdag 14 september 2024 om 15:39 | reageer
Heel veel minpunten, maar is een review ook niet beetje subjectief. Op Ephotozine https://www.ephotozine.com/article/sony-a7c-r-camera-review-36628 heeft de Sony A7C R maar 2 minpunten.
-
-
A.Gooier schreef op zaterdag 14 september 2024 om 20:26 | reageer
Ik denk eerder een andere referentiekader.
-
A.Gooier schreef op zaterdag 14 september 2024 om 20:34 | reageer
Veel minpunten hoeven voor anderen geen minpunten te zijn. Daarom is een review subjectief.
-
Nando schreef op zondag 15 september 2024 om 10:10 | reageer
Dat is dan ook de reden dat er "Wat mij niet bevalt" bij staat.
Door serieus naar minpunten te kijken en deze te benoemen ben jij in staat op daar aandacht aan te besteden. Je wordt er bewust van, en kan dan voor jezelf bepalen of die minpunten voor jou van belang zijn.
Als ik er geen minpunten bij zet (geen enkele camera is perfect; er zijn altijd minpunten) heb ik de camera niet serieus onder de loep genomen.
Het gaat er niet om, om een camera af te kraken, maar om een eventueel geïnteresseerde een voor hem of haar goede keuze te laten maken. -
A.Gooier schreef op zondag 15 september 2024 om 16:55 | reageer
Ik heb niet over de lezer van je review, maar over de reviewers onderling. De 1 reviewer reviewt het anders dan een andere reviewer. Daarom lees ik vooraf nooit reviews, omdat het subjectief is. Ik lees ze wel achteraf, zoals over de Sony A7C R. Ik heb deze camera op 12-09-2024 gekocht, op basis van de mogelijkheden en specificaties van de camera.
-
Nando schreef op zondag 15 september 2024 om 17:08 | reageer
Het is een mooie camera, absoluut. Daar ga je veel plezier aan beleven.
Ik ben wel benieuwd wat je gebruikservaring zal zijn, wanneer je er een half jaar mee aan het fotograferen bent. Met name de punten die minder prettig zijn, en of ze (voor een deel) herkenbaar zijn in mijn ervaringen. -
A.Gooier schreef op zondag 15 september 2024 om 17:55 | reageer
Ik heb jarenlang met de Nikon D850 gefotografeerd, en omdat dat ik het sjouwen met Nikon zat was, heb ik 2 jaar geleden er een Sony A7C bij gekocht. Maar bij de Sony A7C miste ik de scherpe beelden die de Nikon D850 wel gaf. Dus een upgrade naar de Sony A7C R was logisch. Ik verwacht niet dat er veel verschil tussen de Sony A7C en de Sony A7C R zal zijn.
Wat ik een verbetering vind: de belichtingscompensatieknop die bij Sony A7C op de bovenkant zit, heeft men bij de Sony A7C R gelukkig verwijderd. Vaak draaide ik zonder er bewust van te zijn aan die knop, waardoor ik onder- of overbelichte foto's maakte.
Een nadeel van een compacte body is dat het lastig is om met grote lenzen te fotograferen. De camera in balans te houden is lastig, maar daar moet men maar om heen fietsen. -
Nando schreef op zondag 15 september 2024 om 21:59 | reageer
Ik was me er niet van bewust dat de D850 alweer zo oud is. De tijd vliegt.
Ik merk dat je met de A7C toch wel tegen een aantal van de minpunten aanliep die ik ook voor de A7C R genoemd heb. Het is natuurlijk wikken en afwegen; wat telt zwaarder voor jou persoonlijk. Dat is dus wat je met een goede lijst voor- en nadelen kunt bepalen.
Er is echter een wereld van verschil tussen de twee camera's die je noemt. Veel plezier met het ontdekken en het fotograferen van je nieuwe camera. -
A.Gooier schreef op zondag 15 september 2024 om 22:18 | reageer
Tijd vliegt inderdaad voorbij, maar de D850 kan nog makkelijk met de tijd mee.
Eigenlijk kijk ik nooit naar de minpunten van een camera, maar naar wat kan ik met een camera.
Wat betreft het ontdekken en fotograferen met de A7C R: het menu lijkt op die van de A7C. En verder blijven de grondbeginselen van de fotografie hetzelfde.
Veel succes met deze site! -
A.Gooier schreef op zaterdag 28 september 2024 om 12:01 | reageer
Ik heb een minpunt gevonden: het ontbreken van een afstandsbedieningsaansluiting. Ik heb namelijk een focus stacking rail van WeMacro. En die is alleen bedraad aan te sluiten. Het is wel balen ....
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de FE 28-70mm f/2 GM aan
door Nando Harmsen
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.