Review: Sony RX100 mark IV
vrijdag 20 november 2015, 14:41 door Elja Trum | 11.699x gelezen | 0 reactiesDe Sony cyber-shot DSC-RX100 mark IV is een compactcamera van Sony die zich richt op fotografen met hoge eisen voor een compacte camera die ze altijd bij zich kunnen hebben. De Sony RX100 combineert een compacte body met prima beeldkwaliteit.
Sony RX100 mark IV specificaties
- 20,1 megapixel 1 inch formaat stacked CMOS sensor
- 24-70mm (equivalent) f/1.8-2.8 Zeiss Vario-Sonnar T* objectief
- Optische beeldstabilisatie
- 1/32000 sec maximale sluitersnelheid (1/2000 mechanische)
- 16 foto's per seconde
- Slow-motion video opname tot 1.000 fps (960 fps in NTSC modus)
- 4K (UHD) video
- 'Dual recording'; 17 megapixels foto's tijdens full HD video opname
- Kantelbaar 3 inch display met 1,3 miljoen beeldpunten
- Uitklapbare elektronische zoeken (2,36 miljoen beeldpunten OLED)
- Ingebouwde ND filter (inclusief Auto mode)
- Ingebouwde Wi-Fi met NFC
Qua uiterlijk is er met het nieuwe model geen verschil met zijn voorganger. Alleen het type nummer wijkt (logischerwijs) af. Aan de binnenkant is de grootste verandering de nieuwe sensor.
Nieuwe sensor
Deze nieuwe sensor is razendsnel uit te lezen. Hierdoor kun je maar liefst 16 foto's per seconde vastleggen en kun je ook 4K opnames doen met een datastroom van 100 megabit per seconde (mits je een snelle UHS-I U3 geheugenkaart gebruikt). Ook kun je door deze snellere sensor slow motion video's maken met 1.000 beelden per seconde.
Die sensor is overigens van het 1 inch formaat. Dit is hetzelfde formaat als in Nikon's systeemcamera's en stukken groter dan standaard sensoren in een compactcamera. De grotere sensor komt de beeldkwaliteit ten goede. Ook kun je hierdoor met deze camera gemakkelijker werken met een kleinere scherptediepte in je foto's.
De elektronische zoeker was in het vorige model minder gedetailleerd (1,44 miljoen beeldpunten in de mark III, nu 2,36 miljoen), maar het blijft een erg klein schermpje. De elektronische zoeker is daarom vooral praktisch in fel zonlicht. In andere situaties is het gebruik van het scherm achterop de camera gemakkelijker.
In de hand
De Sony RX100 mark IV is een stevige, maar compacte, brok camera die erg solide aanvoelt. De ergonomie is prima vergeleken met andere compact camera's. In de praktijk gebruik je hem doorgaans met beide handen en dan ligt de camera stevig in je handen.
De knopjes zijn behoorlijk compact, desondanks kun je ze best aardig bedienen (zelfs als je wat grotere handen hebt). Gevoelsmatig is de plaatsing van de ontspanknop niet ideaal. Ik zat er regelmatig even naast als ik snel een fotootje wilde nemen. Dit is waarschijnlijk een kwestie van even wennen, zodat je niet meer mis grijpt.
Opmerkelijk genoeg is de on/off-knop niet de enige manier om de camera aan te zetten. Wanneer de camera uit staat kun je deze ook tot leven wekken door op de play-knop te drukken (het objectief blijft dan ingeschoven; handig!) of door de elektronische zoeker uit te klappen.
Die elektronische zoeker is na het uitklappen nog niet gebruiksklaar. Je moet het zoekertje ook nog uittrekken. Overigens schakelt de camera ook weer automatisch uit wanneer je de elektronische zoeker na gebruik weer in klapt.
Flitsen
De RX100 beschikt over een kleine ingebouwde flitser. Handig als invulflits of om te gebruiken om externe flitsers te ontsteken. In het mark II model van de RX100 zat er ook nog een flitsschoen op de camera, maar deze verdween bij de RX100 mark III.
Klapscherm
Voor fotografen die graag selfies maken is het klapscherm ideaal. Je kunt het helemaal omhoog klappen zodat het scherm boven de camera uit steekt en je het vanaf de voorkant van de camera kunt zien. Uiteraard wordt het beeld dan omgedraaid.
Zeker wanneer je zelf video's maakt zonder dat je daarbij hulp van anderen hebt is een dergelijk klapschermpje wel echt praktisch.
Uiteraard kun je het schermpje ook vanaf boven of onderen (onder 45 graden) bekijken. Handig als je boven je hoofd wilt fotograferen of juist laag aan de grond aan de slag gaat. Een bijzonder perspectief vinden voor je foto is zo een stuk eenvoudiger.
Een aanraakfunctie ontbreekt op de camera. Dat zou erg handig geweest zijn bij het selecteren van een autofocuspunt en het aanpassen van instellingen. Je bent zo gewend dat er een touchscreen op dergelijke camera's zit, dat ik zeker een paar keer op het scherm getikt heb om er dan achter te komen dat ik de toetsen moest gebruiken.
Lichtgevoeligheid
Voor een compactcamera is de lichtgevoeligheid goed te noemen. Je kunt door de kleine sensor natuurlijk zeker niet zo ver gaan als je wellicht gewend bent op je digitale spiegelreflex. Tot 3200 ISO is de foto goed te gebruiken, bij 6400 ISO heb je wel al behoorlijk last van ruis in je foto's.
Dit is normaal voor de kleinere sensoren die we in compactcamera's vinden. Het is dus echter wel slim om de auto-ISO te beperken tot 3200 ISO om teveel ruis in donkere situaties te voorkomen. Gelukkig kun je dit op de RX100 eenvoudig instellen.
Video
Het grote verkooppunt van de Sony RX100 IV is de 4K video. Hoewel steeds meer camera's inmiddels op 4K kunnen schieten is het zeker nog niet de standaard.
Er zijn wat verbeteringen doorgevoerd om ook het 'rolling shutter'-effect te verminderen. Dat heeft geholpen om dit effect te verminderen. Bij snelle zijwaartse bewegingen is te zien dat rechte verticale lijnen schuin getoond worden, maar bij gemiddeld gebruik zal je hier niet snel last van hebben.
Overigens kun je maximaal 5 minuten 4K video opnemen. Daarna heeft de camera even tijd nodig om af te koelen. Iets om rekening mee te houden als je echt veel in 4K wilt gaan filmen.
Behalve 4K video biedt de Sony ook Full HD video. Voor veel dingen zal de full HD video praktischer zijn in het gebruik. Zo kun je dan bijvoorbeeld wel gebruik maken van actieve systemen om beeld te stabiliseren. Sony is erg goed in beeldstabilisatie en dat zie je ook in deze RX100 mark IV terug; je kunt er prima mee uit de hand schieten zonder snel last te hebben van beweging.
In bovenstaande video zie je een aantal beelden geschoten (niet door mij) met een Sony RX100 IV op 4K.
Ook kun je tot enorme hoge framerates gaan; zelfs tot 1.000 beelden per seconde. De resolutie is in de maximale snelheid overigens lager, maar wordt opgeschaald tot full HD. Filmen in deze hogere framerates kan gedurende 2 a 4 seconde, afhankelijk van de exacte instellingen.
De RX100 beschikt niet over een extra audio ingang. Geluid wordt dus opgenomen met de ingebouwde recorder. Prima voor gemiddeld gebruik, wil je meer dan zal je met een externe geluidsrecorder moeten werken en dit geluidskanaal later toe moeten voegen aan de video.
Prijs
De Sony RX100 mark IV is niet de goedkoopste compactcamera die je kunt krijgen. Op het moment van schrijven koop je deze camera voor 1.149 euro inclusief BTW. Die stevige prijs is wel te verklaren als je kijkt naar de mogelijkheden van deze kleine krachtpatser.
Conclusie
De Sony Cyber-shot RX100 mark IV biedt ontzettend veel mogelijkheden in een erg compacte behuizing. Zowel de video als foto's hebben een hoge kwaliteit. Dat maakt de camera geschikt voor een fotograaf die hoge eisen stelt, ook als ie slechts een compactcamera met zich mee neemt.
Met dank aan CameraNU.nl voor het beschikbaar stellen van de RX100 mark IV. De Sony RX100 IV is hier uiteraard ook te bestellen. En, als je daar een Sony camera koopt, vergeet niet even een review te plaatsen op hun site. Ze hebben momenteel een actie waarbij je dan het aankoopbedrag terug kunt winnen.
Meer informatie
- Sony RX100 mark IV door Zoom.nl (Nederlands)
- Sony RX100 mark IV door DP Review
- Sony RX100 mark IV review door Gizmodo
- Sony RX100 mark IV review door Steve Huff Photo
- Sony RX100 mark IV review door Imaging Resource
- Sony RX100 mark IV review door Ken Rockwell
- Sony RX100 mark IV review door Techradar
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de FE 28-70mm f/2 GM aan
door Nando Harmsen
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Sony introduceert de nieuwe FE 85mm f/1.4 GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.