Review van de Canon EOS M50 mark II
vrijdag 11 juni 2021, 14:14 door Nando Harmsen | 6.596x gelezen | 3 reactiesHou je van vloggen? Of wil je een heerlijk compacte systeem camera zonder dat het je enorm veel geld kost? Dan is de nieuwe Canon EOS M50 mark II wel iets voor je.
Ik kreeg er een van Canon Nederland om te reviewen. In dit artikel lees je over mijn bevindingen.
Eerst ga ik een stapje terug in tijd. In 2018 kreeg ik van Cameraland.nl een Canon EOS M50 om uit te proberen en te reviewen.
Ik nam deze kleine (witte) camera mee naar de Franse Auvergne en raakte onder de indruk van deze kleine krachtpatser. De review daarvan staat op mijn website.
Nu, drie jaar later, is er de opvolger. De Canon EOS M50 mark II. Op het eerst oog lijkt deze mark II exact dezelfde camera. En dat klopt ook, compleet met dezelfde 24 megapixel sensor. De verbeteringen zijn namelijk onder de motorkap te vinden.
De verschillen tussen de EOS M50 en de EOS M50 mark II op een rij.
- Verbeterde autofocus, inclusief oog-AF voor foto en video
- Ondersteuning voor verticale video
- Touch video en film selftimer voor betere vlogging mogelijkheden
- Draadloze YouTube Live streaming
- AF werkt tot -4 EV (2 stops verbetering)
- Gevoeligheid van de lichtmeter tot -2 EV (ook 2 stops verbetering)
- Verbeterde batterij capaciteit (250 in plaats van 235 opnamen)
Wat gelijk is gebleven zijn de volgende specificaties:
- 24,1 megapixel APS-C CMOS sensor
- 4K 24 fps, FHD 50 fps en 100 fps in HD
- 2,3 miljoen beeldpunten OLED EVF
- WiFi en Bluetooth
- Bereik van ISO 100 tot ISO 25.600 (uit te breiden tot ISO 51.200)
- 3 inch volledig beweegbaar touch screen van 1mp en Clear View LCD II
- 7,4 foto's per seconde continu fotografie (10 fps met AF lock)
- Volledig geluidloos fotograferen
- Dual Pixel CMOS autofocus met 143 AF punten met 88% / 100% beeldvlak
- Touch&drag AF om AF punt op het LCD scherm te verslepen, ook wanneer je door de zoeker kijkt
- 5-assige beeldstabilisatie
- Gecomprimeerd CR3 Raw file mogelijk (Craw)
Dezelfde sensor, dezelfde kwaliteit in een compacte body
De sensor die de EOS M50 mark II (en dus ook de EOS M50) heeft, is dezelfde die ook in veel APS-C camera's van Canon terug te vinden is. Ik noem in de video die ik opgenomen heb de Canon EOS 7D mark II, maar dit is niet helemaal correct.
De M50 mark II heeft namelijk een 24,1 megapixel sensor. Toch is het dezelfde type sensor. Je kunt dan ook dezelfde beeldkwaliteit in de EOS M50 mark II verwachten, maar dan in een extreem compacte camerabody.
De oorspronkelijk EOS M50 was een van de eerste EOS modellen die het gecomprimeerde Craw bestandsformaat had.
Ook de EOS M50 mark II heeft dit bestandsformaat. Het Craw formaat levert 40% kleinere bestanden op zonder dat dit de kwaliteit beïnvloed. Alleen als je de extremen in bewerking opzoekt is er een (verwaarloosbaar) verschil te merken.
De EOS-M lensvatting
De EOS M50 mark II is heel compact. Dit maakt ook hele compacte objectieven mogelijk die beschikbaar zijn als de EOS-M objectieven. Het assortiment van deze objectieven is groot genoeg voor het doel van de camera.
Met een EOS-EF-M adapter is het echter ook mogelijk om de EFs of EF objectieven te gebruiken.
Juist de compacte vorm van de EOS M objectieven maakt dit systeem heel erg aantrekkelijk. De prijzen van deze objectieven zijn vaak ook veel vriendelijker dan de grotere EFs en EF versies. Dat je toch de mogelijkheid hebt om ze te gebruiken maakt de EOS M50 mark II erg flexibel.
Een vlog camera bij uitstek
Hoewel fotografie perfect te beoefenen is met deze kleine EOS M50 mark II, is deze camera toch ook bedoeld voor de filmer. Het compacte design en de (eenvoudige) filmfuncties maken het een vlog camera bij uitstek.
Klap het scherm naar voren en je ziet perfect hoe je in beeld bent. Combineer dit met de uitstekende oog-AF en de ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie, en je hebt een heel geschikte camera om mee rond te lopen.
Speciaal voor deze review heb ik een korte vlogvideo gemaakt (mijn eerste). De beelden zijn recht uit de camera, onbewerkt. Ook het geluid is opgenomen met de ingebouwde microfoon. Helaas lukte het niet om de oranjetipjes te fotograferen, waarvoor ik op pad was.
Deze video is opgenomen in full HD met 50 beelden per seconde. Alleen op het einde van video zie je het resultaat van de 100 fps slow motion HD opname, die ook beschikbaar is. Desgewenst kun je ook in 4K opnemen.
Fotografie met de EOS M50 mark II
Het kleine formaat van de camera maakt het uitnodigend om deze mee te nemen. Ik heb voornamelijk gefotografeerd met het standaard 15-45mm objectief, wat neerkomt op 24-72mm full frame equivalent.
De scherpstelling is snel en nauwkeurig. Je kunt het touchscreen gebruiken om je AF punt via swipen te verzetten, ook als je de EVF gebruikt. Hiermee is het punt waarop je scherp wilt stellen heel snel en efficiënt te kiezen.
De knoppen op de EOS M50 mark II zijn heel klein, maar hebben een duidelijk drukpunt. Alleen de M-Fn toets en de film-tiptoets bovenop de camera is minder goed voelbaar.
Rondom de ontspanknop zit een rotatiewiel dat gebruikt kan worden voor het instellen van verschillende waarden. De functie die het wiel krijgt hangt af van de functie die gekozen is.
Het bedienen van de camera is ondanks de geringe hoeveelheid knoppen redelijk intuïtief en eenvoudig onder de knie te krijgen. Samen met de uitstekende menu layout en touchscreen is het fotograferen (en filmen) met de Canon EOS M50 mark II heel prettig.
De aansluitmogelijkheden
De aansluitingen van de EOS M50 mark II zijn niet bijzonder uitgebreid, mede ingegeven door het kleine formaat van de camera. Het is wel voldoende voor het normaal gebruik van de camera.
Links zit de microfoon aansluiting, die soms een beetje in de weg zit als je het scherm omklapt voor vloggen. Ten minste, als je een externe microfoon gebruikt.
Aan de rechterkant is een mini USB 2.0 en mini HDMI aansluiting (type-D) te vinden. Helaas is er geen USB-C beschikbaar, en kan de camera niet via de USB kabel van stroom voorzien worden. Onder de camera is het batterij compartiment te vinden, waar ook de UHS-II SD kaart in moet.
De grootte en positie van de batterij/geheugenkaart maakt het lastig als je de camera met statief gebruikt. Met een statiefplaatje gemonteerd kan het klepje niet meer geopend worden. Je moet dus altijd het statiefplaatje verwijderen als je in het compartiment moet zijn.
Het menu en de mogelijkheden
Het menu heeft de bekende indeling van Canon. Het geeft een duidelijke verdeling tussen de verschillende mogelijkheden. Alle functies in het menu zijn met touchscreen te bedienen.
Een deel van de functies die ter beschikking zijn wisselt naar gelang je film of fotografie ingesteld hebt. De EOS M50 mark II gaat echter verder in de mogelijkheden door een aantal creatieve instelmogelijkheden te bieden.
De doelgroep voor deze functies is de fotograaf die geen gebruik wil maken van bewerking achteraf, en graag in JPEG beelden fotografeert. Je kunt niet alleen portret, landschap, en soortgelijke creatieve functies kiezen. Het gaat verder dan dat.
Wil je fisheye fotografereren? Dan is dat mogelijk. Wil je miniatuureffect, dan stel je dat in. Hoewel deze functies in veel gevallen een meer gimmick gehalte hebben, zal er zeker een grote doelgroep voor zijn. Zeker als het sociale media gericht is.
Gebruikservaring bij het fotograferen
Tijdens het fotoweekend op Ameland waar ik als begeleider voor Fotografiereizen.nl was, vond ik het gebruik van de camera in het dorp Nes heel prettig. Omdat de camera klein en onopvallend is, maakt het de EOS M50 mark II ook geschikt voor straatfotografie.
De camera is echter vaker gebruikt voor het fotograferen van landschappen. Daarin presteert de camera ook uitstekend, met alle mogelijkheden die je van een camera mag verwachten. Van auto-bracketing tot het maken van time-lapses, het instellen van belichtingscorrectie, of het maken van een vlog natuurlijk.
Ik heb de camera veel naast mijn grotere camera gebruikt en het was opvallend hoe prettig het kan zijn om even snel even naar de EOS M50 mark II te grijpen. Niet alleen voor de foto's, maar ook om dingen uit te proberen. De beeldstabilisatie voorkomt de directe noodzaak om een statief te gebruiken.
Het dynamisch bereik van de sensor is niet zo goed als de veel duurdere moderne camera's, maar het is zeker voldoende voor de meesten. Desgewenst kun je bracketing gebruiken als het nodig is.
Mijn conclusie en oordeel
In 2018 was ik al erg onder de indruk van de EOS M50 (eerste model). De kwaliteit die deze camera levert, en de mogelijkheden tot het gebruik van de grotere EFs en EF objectieven, gaven veel plezier in het gebruik.
Hoeveel plezier dat destijds was werd weer duidelijk bij het gebruik van deze tweede versie, de Canon EOS M50 mark II. Het is dezelfde camera, in feite. Maar de kleine aanpassingen zijn als de puntjes op de spreekwoordelijke i.
Heb je al de ouder EOS M50 en fotografeer je voornamelijk? Dan denk ik echter niet dat een upgrade de moeite waard is, tenzij je een van de nieuwere functies wilt hebben. Voor wie oog-AF wil gebruiken, bijvoorbeeld in video's, dan is een upgrade wel een overweging waard.
Ik heb in 2018 geen gebruik gemaakt van de vlog functionaliteit. Nu heb ik dat wel gedaan. Eerlijkheidshalve heb ik geen goed vergelijk met andere, soortgelijke geschikte camera's die voor vlogs geschikt zijn. Wat ik wel weet is hoe prettig dit met de EOS M50 mark II was.
Er zijn slechts een paar puntjes die ik als minder prettig ervaren heb. Natuurlijk is er de eerder genoemde locatie van de microfoon aansluiting, die in de weg kan zitten bij het kantelen van het LCD scherm.
De noodzaak tot het verwijderen van een statiefplaatje bij het opladen van de batterij en het wisselen van een SD kaartje is de andere.
Wat is als positief ervaren heb
- Heel compact en lichtgewicht
- Duidelijk afleesbaar LCD scherm
- Goede touchscreen functionaliteit
- WiFi en Bluetooth, direct streamen naar YouTube
- Verticale video's zijn mogelijk
- Gecomprimeerd Craw bestand
- Menu kan geschakeld worden tussen heel eenvoudig en normaal
- LCD scherm kan gebruikt worden voor AF te plaatsen via swipen, ook bij gebruik van de EVF
- Snelle en nauwkeurige autofocus, met oog-AF, zowel voor video als foto
- Uitstekende beeldkwaliteit en ISO prestaties
Wat verbeterd zou kunnen worden
- M-Fn toets en film opname knop geven weinig terugkoppeling bij het indrukken
- Geen apart belichtingscorrectie wieltje
- Handmatig schakelen tussen EVF en LCD kan alleen via het menu
- Dioptrie instelling is onhandig en gevoelig voor onbedoeld verzetten
- Batterij klepje kan niet open wanneer een statiefkoppelplaats gemonteerd is
- De aansluiting voor een externe microfoon kan het draaien van het LCD scherm belemmeren
- Geen stroomvoorziening via USB (lichtnet adapter voor continu stroomvoorziening is wel los verkrijgbaar)
Vanaf 2018 geef ik al het advies om een Canon EOS M50 te kopen voor wie klein, compact, en een goede kwaliteit foto's wil hebben, zonder dat het extreem duur wordt.
Ook nu zal ik dat blijven doen, maar dan met de Canon EOS M50 mark II. Met andere woorden; het is een aanrader.
De EOS M50 mark II is met de EF-M 15-45mm verkrijgbaar voor 699 euro.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
Gert van Eck schreef op vrijdag 11 juni 2021 om 16:48 | reageer
Dag Nando, bedankt voor deze review en de mooie foto’s die je ermee gemaakt hebt. Ik heb sinds eind 2018 de M50.
Wat ik mis in jouw review is of een upgrade naar de Mark 2 mogelijk is. Zo te zien zijn het toch (bijna) allemaal software verbeteringen.
Mijn kritiek op de oude M50 is de AF scherpstelling zodra het onderwerp wat kleiner en het het contrast minder groot is zoals bijvoorbeeld een hert of een ree in het bos op enige afstand met een 150 of 300 mm objectief. Ik ben nu wel heel benieuwd hoe de Mark 2 dit er vanaf brengt.
Ik kwam eertijds van de EOS550D en mijn tweede probleem was dat ik onbedoeld vaak functies op de wielknop activeerde. Je wilt niet hoe vaak ik de onbedoeld geactiveerde flitsfunctie heb moeten uitzetten alvorens af te kunnen drukken. E zijn ook iets teveel functies waarvoor je de display touchscreen nodig hebt.
Een positief punt voor de M50 Mark 1 of 2 is het fotograferen met EF(S) objectieven. Ik gebruik altijd met deze wat zwaardere objectieven de draadaansluiting onder de EF aanpassingsring en zet mijn arca swiss plaatje zo dat de rails in de kijkrichting loopt. In deze situatie kan je ongehinderd batterijen verwisselen. -
-
Paul schreef op dinsdag 15 juni 2021 om 13:09 | reageer
Dit noem ik nog eens een review, direct nuttige informatie en geen meterslange teksten waarvan je tegen aanziet om ze te lezen.
Goed gedaan Nando!!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.