Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Westcott Apollo Orb

vrijdag 1 augustus 2014, 20:56 door | 11.601x gelezen | 5 reacties

Wanneer je op locatie zachter licht wilt hebben kun je natuurlijk een paraplu aan je losse opzetflitser koppelen, maar persoonlijk vind ik het licht van een octabox altijd mooier. Softboxen zijn echter vaak wat omslachtig om mee te werken op locatie. De Apollo Orb van Westcott is hierbij een uitkomst!

De Westcott Apollo Orb klap je namelijk uit als een paraplu waardoor je deze lekker vlot op kunt zetten (en weer kunt opbergen). Dit maakt het gebruik van een octabox op locatie een stuk eenvoudiger. Nadat je de octabox uitgeklapt hebt zet je hem over je flitser heen en bevestig je hem net zoals een paraplu. Naar wens kun je dan nog de difussor (het witte doek) om de octabox heen trekken.

Westcott apollo orb paraplu

Doordat de staaf in het midden wat korter is dan bij een normale paraplu (er moet immers ruimte blijven om het difussorscherm op te hangen) moet je de paraplu eerst half uitklappen voordat je het staafje door het gaatje kunt steken. Vervolgens klap je de octabox in één beweging helemaal uit. Een handeling van nog geen tien seconden.

De Apollo Orb kun je vervolgens over je flitskop heen tillen en bevestigen met een standaard paraplu bevestiging. Je Apollo Orb is zo te gebruiken op zowel studioflitsers als op compactere opzetflitsers. Zelf gebruik ik hem overigens specifiek voor fotografie op locatie met de opzetflitsers aangezien ik al een (net wat grotere) octabox heb voor mijn studioflitser.

Westcott apollo orb

Afmetingen


De Apollo Orb is overigens al best een aardige octabox met een diameter van 109 centimeter. Voldoende groot om een portret vanaf iemands middel van dichtbij uit te lichten met zacht licht. De octabox is hiermee behoorlijk veelzijdig in te zetten.

Ingeklapt wordt de octabox een lang, maar compact pakketje. Zelf vervoer ik hem overigens in de doos waarin ie gekomen is. Er wordt geen tas bijgeleverd. Met een gewicht van zo'n 500 gram is hij wel gemakkelijk mee te nemen.

Benodigdheden


Met alleen de softbox ben je er natuurlijk niet. De Westcott Apollo Orb gebruik je in combinatie met andere spullen die je wellicht al hebt. Mocht je nog niks hebben, hier een kort lijstje met benodigdheden om aan de slag te kunnen.

- Westcott Apollo Orb (118,95 euro)
- LumoPro LP605 statief (39,95 euro)
- LumoPro LP634 paraplu adapter (24,95)
- Cactus V6 trigger (59,95 euro)
- Cactus RF60 flitser (139,95 euro)

Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere merken. De producten van LumoPro die ik hier noem zijn kwalitatief gewoon prima en erg betaalbaar. Het LP605 statief is lekker compact wanneer je deze inklapt en dus eenvoudig mee te nemen.

Ik heb gekozen voor de Cactus trigger en flitser aangezien deze direct op elkaar kunnen samenwerken en je dus geen tweede trigger nodig hebt. Daarbij kun je met deze Cactus set ook vanaf de ontsteker (bovenop je camera) ook direct de flitskracht van de flitser draadloos instellen. Wel zo handig wanneer deze in de softbox verstopt zit.

Overigens kun je ook nog een grid kopen voor bij de Apollo Orb. Met een prijs van 84,95 euro vind ik deze persoonlijk verhoudingsgewijs best aan de prijs. Met een grid kun je de lichtbundel van de Apollo Octabox versmallen.

Resultaten


Uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om wat voor een licht je met de octabox kunt maken. Onderstaande foto's zijn beide gemaakt met de difussor over de octabox en met de Apollo Orb dicht op het model.

Apollo Orb lichtafval
Het licht valt mooi zacht af


Bieke vasim apollo
Zacht portretlicht

Conclusie


Zeker voor portretfotografie ben ik erg blij met de Westcott Apollo Orb. De octabox geeft een prachtig zacht licht waarmee een portret fotograferen eenvoudig wordt. Dat is wel zo lekker in gehaaste situaties waar je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan het opzetten van je licht.

Met een winkelprijs van nog geen 120 euro is de Apollo Orb een mooie octabox waarmee je als fotograaf prima uit de voeten kunt. Een aanrader dus.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

5 reacties

  1. Marije Weterings
    Marije Weterings schreef op vrijdag 1 augustus 2014 om 21:34  | reageer

    Ik had er al eens van gehoord maar qua totaal benodigdheden vind ik het totaal nog best aan de prijs. Ik gebruik zelf een Elinchrom Deep Octa, beetje vergelijkbaar maar kwalitatief net wat degelijker, maar daar is de prijs ook naar en die kan niet met een reportage flitser gebruikt worden, dus dat maakt hem minder flexibel

  2. Larz
    Larz schreef op vrijdag 1 augustus 2014 om 23:50  | reageer

    Nadeel van de Westcott Apollo Orb vind ik dat de Speedlite in de octabox zit. Mijn voorkeur gaat naar de Lastolite Hotrod Octa waar de flitser buiten de octabox zit. Zo kan je de flitser nog steeds makkelijk manueel bedienen.

  3. Maik Jansen
    Profiel  Maik Jansen schreef op zaterdag 2 augustus 2014 om 10:48  | reageer

    Hi peeps,

    Zelf gebruik ik de Pixel King Pro om mijn flitser in de Orb aan te sturen. Zo kan ik ook de output intensiteit regelen zonder de diffusor een stukje los te maken om de flash te bedienen. Met een lichtmeter is het inregelen trouwens snel gepiept, dus voor mij is het nooit een probleem geweest. Moet je met testshots bij je gewenste resultaat komen, dan is het niet zo handig dat je telkens de klittenband een stukje los moet halen. De unieke eigenschappen van de Orb maken dat kleine ongemakje absoluut meer dan goed!

    Vervoer? Ik gebruik een sleede met sling die normaal verkocht wordt om een statief in te vervoeren....

    De Orb in actie als modifier, parasol én paraplu binnen een kwartiertje, een echte must read!

    http://maikjansen.com/blog/second-chance-gala-shoot

    Vragen of opmerkingen? Let me know!

    Maik Jansen

  4. RaphaëlN
    RaphaëlN

    Super handige softbox!

    Ik gebruik zelf 2 Westcott Apollo 70cm recessed paraplu softboxen. Het zelfde principe als de Orb, maar dan vierkant. Ik gebruik Yongnuo YN-622C triggers en kan m'n speedlites vanaf mijn camera instellen. Ik hoe dus niet steeds het klittenband los te trekken om bij m'n speedlites te kunnen komen.
    In een paar tellen op te zetten en makkelijk te vervoeren. Vond het eerst wat prijzig, maar is het zeker waard.

  5. julien walkotte photograp
    julien walkotte photograp schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 12:00  | reageer

    Heb de octabox zelf ook en vind het 3 x niks! Kwaliteit is echt rampzalig slecht en hij is na 1 x gebruiken al stuk! Kwa licht niets op aan te merken

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord