Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rudy Coevert

Review: Yongnuo YN 560 III flitser

dinsdag 5 mei 2015, 20:29 door | 21.978x gelezen | 3 reacties

Na een paar jaar fotograferen wilde ik verder kijken in de hoek van strobist fotografie. Maar dan wel met enigszins een beperkt budget in het achterhoofd. Een beetje zoeken voor een flitser bracht me bij het mij onbekende merk Yongnuo.

Ik heb mijn Yongnuo YN 560 III nu enkele maanden in gebruik en net mijn tweede besteld, dus is het tijd om mijn ervaringen te delen.

Yongnuo yn 560 iii

Uitpakken van de doos


De flitser wordt in een nette buidel geleverd. De buidel is licht gevoerd maar zal waarschijnlijk je flitser bij een val uit je handen te weinig bescherming bieden (gelukkig nog niet zelf uitgeprobeerd).

Daarnaast vindt je een Engelse/Chinese handleiding, ondanks de weinige talen is deze duidelijk. Naast de flitser zit in de buidel nog iets verstopt (keek er zelf overheen de eerste keer). Namelijk een voetje om je flitser neer te zetten.

Yongnuo YN 560 III specificaties


- Richtgetal: 58 (ISO 100, 105mm)
- Zoom mogelijkheden: 24 / 28 / 35 / 50 / 70 / 80 / 105mm
- Verticale rotatie hoek: -7~90 degree
- Horizontale rotatie hoek: 0~270 degree
- 2.4 GHz draadloze rf ondersteuning

De flitser zelf voelt stevig aan, redelijk gelijk aan een duurdere Canon of Nikon flitser, een val van 1,5 meter wordt door deze flitser zonder problemen overleefd (hond liep onstuimig tegen statief). Uiterlijk lijkt de flitser overigens opvallend veel op de Canon 580EX flitser, net als de bijgeleverde hoes.

Gebruik


De flitser is op verschillende manieren te koppelen met de camera. Via de flitsvoet van de camera, via sync aansluiting, via een draadloos ingeboude radio ontvanger en via een slave cell.

Ikzelf gebruik deze flitser draadloos (RF 603 II) en via de sync aansluiting. Bij de draadloze ontvanger werkt niet elke zender. Alleen de YongNuo YN-560TX, de RF-603 II, RF-603, en RF-602 werken met de ingebouwde ontvanger.

De belangrijkste ontbrekende specificatie bij deze Yongnuo flitser is TTL. Dit klopt ook, deze flitser is volledig manueel. Deze manuele instellingen kan je wel ver instellen, 8 stops met 1/3 precisie.

Test flits zender ontvanger


Hieronder vind je een review van deze flitser die ik op Youtube tegen kwam. Hierbij worden Pocketwizards als trigger gebruikt en wordt er geen gebruik gemaakt van de interne ontvanger.


Zelf heb ik een test uitgevoerd om te kijken hoe ver de draadloze zender (Yongnuo RF-603c II) en ontvanger (in de flitser) van elkaar verwijderd kunnen zijn voordat er haperingen ontstaan. Gewoon flitser op statief gezet en zender op camera en door de straat gaan lopen.

Ik kwam tot 70 meter, daarna is er een Y-splitsing in de weg waardoor ik de flitser zelf niet meer zag. Ik kan me niet snel een situatie bedenken waarbij dit niet genoeg is.

Ik gebruik oplaadbare NiMH batterijen en binnen drie seconden kan ik flitsen na een volledige ontlading. Dit is sneller dan mijn Metz flitser waar ik op ruim 3 seconden kom. De flitser heeft dus een relatief korte recycletijd. Bij gebruik van alkaline batterijen in de Yongnuo wordt deze tijd ongeveer verdubbeld.

De flits


Iets wat natuurlijk van belang is: hoe presteert de flitser zelf. Dit heb ik op twee manieren getest, waarbij ik bij beide manieren een set potloden heb gefotografeerd. In de eerste test ben ik gaan kijken of er verschil is tussen volle en gebruikte batterijen. Ook heb ik gelijk gekeken hoe nauwkeurig de flitser is bij meerdere opnamen achter elkaar.

Ik heb mijn batterijen volledig opgeladen en de eerste foto gemaakt. Hierna heb ik in exact dezelfde opstelling nog 400 foto's gemaakt om zo te testen of er iets verandert wanneer de batterijen leeg beginnen te raken bij exact dezelfde opstelling.

Hierbij heb ik tussen de foto's telkens vijf en een halve seconden gewacht om de flitser de kans te geven volledig op te laden en tevens te zorgen dat de oververhittingbeveiliging de flitser niet een paar minuten langzamer laat flitsen.

Na foto 391 schakelde de beveiliging van de flitser de flitser uit omdat de batterijen te weinig spanning hadden. Tussendoor ben ik geen enkele misfire tegengekomen. Hierbij het resultaat van foto 1 en foto 391.

Batterij gebruik


Zoals je ziet gaat de flitser goed om met het leeg raken van batterijen. Daarnaast kun je zien dat er maar een minimaal kleurverschil zit tussen de eerste en laatste foto van de test.

Flitskleur


Bij de tweede test heb ik foto's genomen met een flitskracht startend bij 1/128ste en zo door tot volledig vermogen. Zo wilde ik bekijken of er verschil in kleur zit als de flitskracht verandert. Door de gebruikte elektronica zit er bij veel flitsers (afgezien van flitsers met een constant color mode) een kleurverschil in de verschillende flitssterkten.

Kleurtemperatuur


Bij de YN 560III kom ik een verschil in kleur van ongeveer 200 Kelvin richting blauw tegen als ik de foto op 1/1 vergelijk met 1/128ste van de flitskracht. Bij onderstaande foto heb ik alleen de belichting aangepast.

Dit is wel gelijk iets om rekening mee te houden. De stops bij deze flitser komen niet overeen met stops in de camera. Bij mijn test foto kom ik op ongeveer een halve stop onderbelicht.

Flitskracht


Helaas heb ik zelf nog geen lichtmeter dus heb ik zelf geen test kunnen doen wat betreft flitskracht van deze flitser. Gelukkig heeft iemand anders dit in een vergelijkende test al wel gedaan.

Korte samenvatting is dat de Yongnuo YN 560 III een tiende stop minder krachtig is dan een Canon 580EX II.

Yongnuo YN 560 IV en YN 560 TX


Ondertussen heeft Yongnuo ook de opvolger uitgegeven, de YN 560Iv. Wat betreft flitser is deze volledig gelijk. Het grote verschil is dat deze ook als draadloze master gebruikt kan worden om tot drie groepen in te stellen.

Hierbij kan de YN 560III ook als slave gebruikt worden, om zo draadloos de instellingen te doen. Heb je meer groepen nodig dan zal je de YN560-TX nodig hebben, deze unit kan tot 6 groepen in stellen en triggeren.

Aansluiting accessoires


Als je deze flitser gaat gebruiken wil je natuurlijk ook het licht aanpassen. Dan is het goed om te weten dat de kop even groot is als van de Canon 580EX. Zoals velen van jullie weten zijn er voor de Canon 580EX redelijk wat snoots en andere lichtaanpassers beschikbaar.

Conclusie


De prijs kwaliteit is natuurlijk het grootste pluspunt van deze flitser. Voor sommigen zal dit niet de juiste flitser zijn aangezien het alleen maar handmatig is in te stellen en niet TTL. De flitser is echter wel een absolute aanrader als je handmatig (bijvoorbeeld bij Strobist) wilt gaan flitsen.

Yongnuo flitsers zijn onder andere te koop bij CameraTools. De Yongnuo YN 560 IV is hier te koop voor 99 euro. Voor fotografen die werken met het Canon RT-systeem, een Yongnuo flitser die op Canon's systeem kan werken kost je slechts 199 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rudy Coevert

Over de auteur

Rudy's interesse ligt voornamelijk bij productfotografie. Sinds kort is hij ook bezig met lightpainting, timelapse en high speed fotografie. Om zijn hobby een goede basis te geven heeft hij meerdere cursussen aan de volksuniversiteit gevolgd in zowel fotografie als Photoshop.

3 reacties

  1. marcmons
    Profiel marcmons schreef op woensdag 6 mei 2015 om 03:34  | reageer

    In het kader van deze overigens interessante test, zou ik in deze budgetcategorie nog liever een goede review zien van de Triopo TR-982IIN flitser (voor Nikon wel met I-TTL) aangeboden voor ca. € 119,00. Wat ik zo kan beoordelen een goed(koop) alternatief voor een Nikon SB-600/SB-800?

    Gr. Marc

  2. Christiaan
    Christiaan schreef op woensdag 6 mei 2015 om 11:27  | reageer

    Ik heb zelf ook een Yongnuo YN 560 III voor mijn Sony A3000, incl. de triggers van Yongnuo. Ben er ook zeer content mee! Dat het geen TTL is vind ik niet zo erg, geeft mij alleen maar de gelegenheid om te leren hoe je alles op elkaar moet afstemmen. In situaties waar je niet de gelegenheid hebt om in te stellen (snel moeten handelen bijvoorbeeld) zou TTL dus wel makkelijk zijn.

    Verkrijgbaarheid is wel een beetje lastig, maar inmiddels zijn er een paar Nederlandse shops die 'm ook aanbieden. Mijn Yongnuo YN 560 III heb ik via Amazon.de besteld voor zo'n € 75,- incl. diffuser. De triggers kwamen volgens mij van eBay af.

    Ik zit nu nog te overwegen om t.z.t. een 2e Yongnuo YN 560 III (of IV) te kopen en een tweetal statieven en paraplu's. Of dat ik een leuk flitssetje koop waar alles bij zit.

  3. rudyc
    Profiel rudyc schreef op woensdag 6 mei 2015 om 13:36  | reageer

    @marcmons fijn te horen dat je het een interessante test vind. ik zelf heb een canon en niet de beschikking over deze flitser anders zou dat een mooie vergelijking zijn.

    @christiaan toen ik mijn eerste kocht was deze in Nederland moeilijk verkrijgbaar. voor deze test heb ik ook de webshops van de fotowinkels bekeken of deze flitser te vinden was. niet overal was de III te verkrijgen maar de IV bijna altijd en zoals ik al aanhaalde deze verschillen wat betreft flits niet van elkaar.



Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord