Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Kim Dalmeijer

Review: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

woensdag 22 september 2010, 22:59 door | 28.345x gelezen | 4 reacties

Omdat ik ook wel eens in kleine ruimtes fotografeer ben ik op zoek gegaan naar een betaalbare groothoeklens voor mijn Canon EOS 7D cropcamera. Hetgeen heel erg opvalt op het moment dat je onderzoek gaat doen naar groothoeken is dat de meningen over iedere lens soms enorm uiteenlopen. Ik vermoed dat dat komt omdat mensen vaak pas een groothoek aanschaffen nadat ze al wat andere objectieven zoals een portretlens hebben aangeschaft, en de verwachtingen van een groothoek soms hoog zijn.

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM


Na veel wikken en wegen heb ik dan uiteindelijk toch de knoop doorgehakt en heb gekozen voor de Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, ondanks het feit dat het een EF-S objectief is en geen L-serie. Eveneens ondanks het feit dat dit objectief alleen geschikt is voor 1.6x cropcamera's en niet voor 1.3x of full-frame sensors. Mocht ik dus ooit overstappen naar een full-frame camera, dan kan ik deze lens meteen ook de deur uit doen. De prijs van dit objectief was dan ook voor mij op dit moment doorslaggevend.

Problemen van de gemiddelde groothoek


De meest voorkomende problemen bij groothoeklenzen zoals deze 10-22mm zijn wat mij betreft vignettering, chromatische aberratie, flare (schittering) en lensvertekening. Ik verwachtte toch vooral behoorlijk wat chromatische aberratie te gaan zien, zeker ook wel wat vertekening en weinig vignettering omdat Canon deze lens tenslotte specifiek bedoeld heeft voor cropcamera's. De resultaten van mijn eerste tests waren echter heel positief en overtroffen mijn verwachtingen.

22mm @ f/5.6
Foto: pseudo-HDR in de schemering - Lac du Jaunay, Frankrijk; 22mm @ f/5.6


Chromatische aberratie


De eerste plaatjes heb ik geschoten op 10mm en met f/3.5. Het was zelfs op het schermpje op de camera al duidelijk dat er in de hoeken redelijk wat chromatische aberratie optrad, maar dat werd richting het centrum al heel snel minder.

Na wat testen op verschillende diafragma's kwam ik er al snel achter dat de chromatische aberratie het minst is bij f/5.6 en f/8.0. Eerlijk gezegd was de hoeveelheid dusdanig dat ik foto's van deze lens ook wel professioneel zou durven verkopen. Op het moment dat je uit het 10mm bereik naar 22mm gaat wordt de aberratie al heel snel minder tot bijna nihil. Als voorbeeld heb ik de onderstaande uitsnede genomen van bovenstaande foto.

Uitsnede @ 22mm
Foto: chromatische aberratie langs de schoorstenen in een 1:1 uitsnede
van de vorige foto (rechtsmidden) bij 22mm @ f/5.6 en 1/30s


Autofocus en scherpte


Wat direct opviel aan dit objectief is de stille en snelle USM motor voor de autofocus. Automatisch scherpstellen is accuraat en werkt prettig, ook bij minder licht. Ook bij lage contrasten (denk aan het fotograferen van wolken op een grauwgrijze dag) heeft deze lens eigenlijk geen problemen met het vinden van de goede scherpstelling; geen last van hunten of jagen.

Handmatig scherpstellen gaat soepel en zonder speling. Daarmee voelt het objectief verbazenderwijs meer aan als een L-serie objectief dan als een 'goedkope' EF-S.

Bij het beoordelen van de gemaakte foto's op de computer valt me direct op hoe scherp deze lens is. Veel scherper dan ik van een consumentenlens had verwacht en veel scherper dan ik bijvoorbeeld gewend was van de EF-S kitlensjes die ik vroeger had. Dit komt als je het mij vraagt doordat Canon de moeite heeft genomen hier toch drie asferische elementen en een stuk Super UD glas in te zetten.

10mm @ f/5.6 avg.
Foto: HDR 5 stops - Saint Julien des Landes, Frankrijk; 10mm @ f/5.6 avg.


Vertekening


Zoals te verwachten van een 'goedkope' groothoek heeft de 10-22mm zeker last van lensvertekening. Op de 10mm is het zeker met rechte lijnen in je foto duidelijk te zien. Dit is eenvoudig op te vangen door dit achteraf even te corrigeren in Lightroom 3 of DxO Optics Pro.

Terwijl dit beestje op 10mm een merkbare tonvormige vertekening heeft, is de vertekening op 15mm nihil en op 22mm heeft ie last van een heel klein beetje kussenvorming; maar een knapperd die dat ziet.

Vignettering


Eerlijk gezegd was ik voordat ik deze lens werkelijk in mijn handen had een klein beetje naïef. Canon maakt dit objectief alleen voor de 1.6x cropcamera's dus ik had stilletjes een beetje verwacht dat er dan op zijn minst geen vignettering zou plaatsvinden.

Ouder en wijzer weet ik nu dat er natuurlijk wel vignettering optreed. Gelukkig is dit echt beperkt tot de hoeken en zo weinig dat het me niet stoort. Sterker nog, in praktijk kies ik bij het nabewerken er bewust voor om de vignettering niet te corrigeren omdat ik het effect wel mooi vind bij deze lens.

Ik moet er dan wel bij zeggen dat de vignettering op 22mm (eigenlijk al vanaf zo'n 17mm) nauwelijks meer te zien is, en dat bij foto's die op 22mm zijn genomen het wat mij betreft zinloos is om de vigenettering te corrigeren; het verschil is vrijwel nihil.

10mm @ f/5.6
Foto: pseudo-HDR in de schemering - Lac du Jaunay, Frankrijk; 10mm @ f/5.6


Flare of schittering


Ik heb niet doelbewust getest op flare (schittering) of reflecties met deze lens. Wel heb ik ondertussen al redelijk wat 5-stop HDRs geschoten en daarbij ben ik geen schitteringen tegen gekomen. Nou moet ik wel toegeven dat ik nog niet geschoten heb met de zon in beeld behalve bij een zonsondergang. Zelfs hierbij had ik geen last van flares.

Conclusie


Ik heb deze lens oorspronkelijk voornamelijk gekocht voor mijn eigen plezier. In de praktijk blijkt dat ik hem toch al een aantal keer bij betaalde klussen heb gebruikt, zelfs voor een paar posters en de behaalde kwaliteit was goed. Zeker na een lichte correctie van de geschoten platen met Lightroom of DxO Optics is er weinig aan te merken op dit objectief.

Natuurlijk, standaarden en eisen verschillen van fotograaf tot fotograaf, en een interieurfotograaf stelt misschien hogere eisen dan dit objectief kan waarmaken. Als iemand mij nu zou vragen om een betaalbare groothoek voor Canon, is dit het model wat ik zou aanraden voor de cropcamera-fotograaf.

Een klein minpunt aan de EF-S objectieven is helaas nog steeds dat Canon het vertikt om er standaard een zonnekapje bij te doen, en zelfs een aftermarket-kapje doet nog zo'n 20 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Kim Dalmeijer

Over de auteur

Kim Dalmeijer is freelance fotograaf met een zwak voor portretten en mensen. Bruiloften, portretten, bedrijfsreportages maar zeker ook studiowerk. Zijn belevenissen en werk deelt hij via zijn eigen weblog en natuurlijk Twitter.

4 reacties

  1. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 22 september 2010 om 23:23  | reageer

    Als travel camera heb ik de 7d met een Sigma 18-250 mm OS en de 10-22 mm van Canon en deze combi is makkelijk mee te nemen en het resultaat van de 10-22 is inderdaad verbluffend.

  2. Peter
    Peter schreef op donderdag 23 september 2010 om 20:39  | reageer

    Ik heb het idee dat de EF-S vatting de enige reden is dat dit geen L objectief is. De kwaliteit is echt geweldig. En als je geen vignettering wil zou de lens een stuk groter worden. Ik denk dat Canon een goede keus heeft gemaakt.

    Leuke review!

  3. kidogo
    Profiel  kidogo schreef op vrijdag 24 september 2010 om 00:03  | reageer

    @Peter; thanks vrolijk

  4. ACHPostma
    Profiel ACHPostma schreef op maandag 7 maart 2011 om 09:21  | reageer

    Dit is de eerste lens die ik kocht met mijn (destijds) Canon EOS 450D voor mijn vakantie naar New York en Canada in 2008 en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Schitterende foto's mee gemaakt. Mede dankzij deze lens ben ik weer een enthousiast fotograaf geworden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord