Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anouk Timmerman

Review: Lensbaby Scout met Fisheye Optic

donderdag 23 december 2010, 19:39 door | 14.139x gelezen | 15 reacties

Toen de introductie van de Lensbaby Scout met 12mm Fisheye Optic mij ter ore kwam, heb ik direct een reviewexemplaar aangevraagd bij Elja. Enige tijd later ontving ik een schattig doosje met daarin de allernieuwste Lensbaby. We zullen eens bekijken welke mogelijkheden dit schattige lensje biedt.

Lensbaby Scout met 12mm Fisheye Optic


Lensbaby


Het Amerikaanse merk Lensbaby is natuurlijk vooral bekend om de charmante flexibele lensjes die zij in het verleden op de markt hebben gebracht. Met deze objectieven stel je letterlijk op één punt (in plaats van op een bepaalde afstand) scherp en krijgt de rest van de foto een zachte waas. Dit scherptepunt kun je verplaatsen door letterlijk de positie en stand van de frontlens naar eigen wens aan te passen. Lensbabies zijn zeer betaalbaar en een creatieve aanvulling op je objectievenset.

De Scout


De Lensbaby Scout is de eerste niet-flexibele Lensbaby. Daarmee slaat Lensbaby als merk een andere weg in en richt het merk zich vanaf nu op creatieve, grensoverschrijdende objectieven en niet langer specifiek op flexibele objectieven. Standaard wordt de Lensbaby Scout geleverd met de 12mm Fisheye Optic, maar bij de Scout zijn ook losse Optics verkrijgbaar.



In bovenstaande video wordt je uitgelegd hoe de Lensbaby Scout exact werkt. Dit objectief heeft geen autofocus, dus is het van belang dat je het oculair van je camera goed afstelt op je ogen. Niet alleen zul je met de Scout handmatig moeten scherpstellen, ook het diafragma zul je "handmatig" moeten aanpassen: bij de Scout ontvang je namelijk een set magnetische diafragmaringetjes die je zelf achter de frontlens van je Optic zal moeten plaatsen. Het maximale diafragma van het objectief (zonder ring) is f/4.0. Een kleiner diafragma (en dus meer scherptediepte) krijg je door één van de diafragmaringen te plaatsen.

diafragmaringen


De test


Op een full frame body geeft de Lensbaby Scout een volledig rond beeld. De foto's in deze test zijn gemaakt met een Canon 1D mark II of 1D mark III, die allebei een cropfactor hebben van 1.3. Deze camera's liggen qua sensorgrootte exact tussen de full frame bodies en de Canon instapmodellen (die een cropfactor hebben van 1.6) in.

Het fotograferen met een fisheye lens is moeilijk en gemakkelijk tegelijkertijd. Enerzijds geeft het karakter van de lens direct al iets bijzonders en daardoor iets leuks mee aan je foto's, anderzijds is het wegens de extreem brede kijkhoek moeilijk om storende elementen uit beeld te houden. Vanuit dat oogpunt was het fotograferen van een mooi sneeuwlandschap was nog een hele uitdaging in ons volgebouwde landje.

Sneeuw


Sneeuw


Met de Scout kun je in ieder geval hele standaard onderwerpen op een bijzondere manier in beeld brengen.

Korte scherpstelafstand


De korte scherpstelafstand van de Scout is werkelijk fantastisch. Hoewel Lensbaby zelf een minimum scherpstelafstand van een halve inch (ca. 1,25 centimeter) communiceert, vermoed ik zelf dat dit punt op ongeveer 5-8 millimeter van de frontlens zal liggen. Het nadeel is wel dat je deze korte scherpstelafstand ook echt nodig hebt om je onderwerp groot in beeld te brengen. Je loopt dan het risico dat je met je eigen Scout schaduwen veroorzaakt op je onderwerp.

Toetsenbord
Deze foto maakte ik terwijl de Lensbaby op de letter "A" rustte...
Minimum scherpstelafstand werd hier nog niet bereikt.


omschrijving


Lichtmeten


Met de Scout kun je het lichtmeten beter niet aan je camera overlaten. Na wat met de lens te hebben gefotografeerd moest ik de conclusie trekken dat je lichtmeter met de Scout nogal de neiging heeft om behoorlijk te overbelichten. Zie ook onderstaande foto's, waarbij mijn camera in eerste instantie met nummer één op de proppen kwam zetten. Doe mij maar de belichting uit foto twee.

omschrijving

omschrijving


Purple fringing


Een groot nadeel van de Lensbaby Scout zijn de zeer aanwezige paarse randjes langs contrastranden in je foto's. Niet alleen zijn ze soms zó aanwezig dat je ze zelfs op een bescheiden webformaat tegen komt, ook zijn ze (in tegenstelling tot standaard CA) slecht te corrigeren in beeldbewerkingssoftware. Natuurlijk is de Scout een relatief goedkoop objectief, en zeker op dit punt kan de Fisheye dan ook niet concurreren tegen de duurdere en optisch betere Fisheyes van diverse andere merken.

omschrijving

omschrijving
Een 100% crop uit bovenstaande foto


Purple fringing
Soms is de purple fringing zelfs goed te zien op 600 pixels


Conclusie


De Lensbaby Scout met 12mm Fisheye Optic is een leuke en betaalbare lens. Wat mij betreft is de extreem korte focusafstand hetgeen wat dit objectief het meest interessant maakt. Scherpstellen kan nog tot enkele millimeters voor je frontlens en hoewel 12mm erg wijd is, wordt door deze extreem korte scherpstelafstand de macro-grens 1:1 heel aardig benaderd. Ook voelt het objectief solide aan.

De zeer aanwezige purple fringing maakt echter dat de Scout zich optisch niet kan meten aan de meeste duurdere fisheye objectieven. Bovendien vereist het gebrek aan autofocus dat je het oculair van je camera nauwkeurig hebt afgesteld.

Ondanks deze nadelen is de Lensbaby Scout een mooie aanvulling op het assortiment van Lensbaby. Wanneer je rekening houdt met de beperkingen van de lens en je niet te veel vertrouwt op je lichtmeter, is het motto "see in a new way" absoluut van toepassing op deze "first Lensbaby that does not bend"!

Lensbaby Scout op een camera


De Lensbaby Scout kost circa 190 euro. Met dank aan Transcontinenta voor het beschikbaar stellen van de Scout voor deze review.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

15 reacties

  1. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 23 december 2010 om 20:14  | reageer

    Tjonge.. diafragmeren is zo een hele happening zeg.

    Grappig speelgoed, maar ik denk dat ik het in ieder geval in de praktijk veeeels te weinig zou gebruiken. Op zich grappig dat je zo dichtbij kan komen, maar insecten met een fish-eye zal mijn ding niet worden denk ik.

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 23 december 2010 om 20:15  | reageer

    Ohw, verigens vind ik die foto in de hal wel een toffe plaat.

  3. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 23 december 2010 om 21:55  | reageer

    @Johannes: met het diafragmeren was ik door eerdere ervaringen met de Lensbaby 2.0 al bekend. Moet wel zeggen dat het bij de Scout nog wat omslachtiger is omdat je nu inderdaad eerst de "frontlens" er uit moet draaien. Bij de 2.0 lag het diafragma tussen een paar magneetjes óp de frontlens in plaats van er onder.

  4. Bartn
    Bartn schreef op donderdag 23 december 2010 om 22:30  | reageer

    190 euro is way too kuch voor dit ding.. Vind ik overigens ook nog steeds voor de lensbaby 'objectieven'. Kwaliteit is het echt niet voor die prijs. Al lijkt het mij wel leuk om mee te spelen.

  5. dennis van den eijnden
    Profiel dennis van den eijnden schreef op donderdag 23 december 2010 om 22:43  | reageer

    @Anouk: De minimale scherpstelafstand wordt altijd vanaf de sensor gemeten, vandaar je afwijkende waarneming. Apart objectief, maar dingen zoals magneten voor diafragmeren houden mij toch tegen om zo'n lens aan te schaffen.

  6. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 24 december 2010 om 00:20  | reageer

    Leuk, ik zou m zelf nooit kopen, niet hoe ik tegen fotografie aankijk.

  7. arne
    arne schreef op vrijdag 24 december 2010 om 08:10  | reageer

    Wie is Elja?

  8. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op vrijdag 24 december 2010 om 08:51  | reageer

    @Bartn: Waarom vind je dat te veel? Wat zou je er wel voor willen betalen? Wat verwacht je voor 180-190 euro (wat mijns inziens absoluut niet veel is voor een objectief)?

    @Arne: Elja Trum natuurlijk, eigenaar van en fanatiek blogger op deze site knipoog

    @Dennis: Kijk eens aan, weer wat geleerd! Maar hmmm, met een minimumscherpstelafstand van 1,25 centimeter zou deze toch nog in de camera liggen (nog niet eens in de lens/achter de frontlens, maar in de camera zelfs nog)?

    @Leo: Leg eens uit?

  9. dennis van den eijnden
    Profiel dennis van den eijnden schreef op vrijdag 24 december 2010 om 10:21  | reageer

    @Nouks. Tja, daar zeg je me wat. Wellicht dat mijn opmerking alleen opgaat voor Canon objectieven (hoorde het bij de Canon-stand op een fotobeurs).

  10. pwijland
    Profiel  pwijland schreef op vrijdag 24 december 2010 om 13:13  | reageer

    Vind 190 euro nog al aan de prijs. Voor een paar tientjes meer heb je al een 8mm Samyang lens. Plus dat ik bovenstaande beelden nou ook niet om over naar huis te schrijven vind.

  11. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 24 december 2010 om 14:14  | reageer

    @Nouks, ik vind de kwaliteit zo laag, de resultaten erg random, nee niet mijn smaak. Ik vind Tilt en shift lenzen daarentegen wel erg leuk om mee te werken. De prijs is helaas wat hoger vrolijk

  12. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 24 december 2010 om 19:09  | reageer

    Het zal mijn standaardlens niet worden, maar de foto van het toetsenbord toont dat deze lens wel mogelijkheden biedt voor creatief werk. Ik heb geen ervaring met fisheye-objectieven, maar ik neem aan dat je met een fisheye van Canon of Nikon hetzelfde kunt doen met iets meer beeldkwaliteit. Als dat zo is, dan vind ik dat te overwegen. Zo onbetaalbaar is een fisheye (van Canon) nu ook weer niet.

  13. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op vrijdag 24 december 2010 om 20:14  | reageer

    Wat betreft de wisselende kwaliteit zal dit wellicht ook samenhangen met de manual focus. Zeker op het takje (eerste twee foto's "Purple Fringing"knipoog is slecht handmatig scherp te stellen. Deze foto is dan ook absoluut niet bedoeld ter referentie voor de scherpte van de lens.

    Verder vind ik dit absoluut geen duur objectief (en verwacht ik dus ook geen L-kwaliteit knipoog), en geef ik in mijn review ook wel aan dat er qua "standaard" fisheye objectieven betere alternatieven zijn. Ben je op zoek naar een fisheye, dan is de Lensbaby waarschijnlijk niet de beste keuze. Ben je op zoek naar een 12mm fisheye waarmee je tot enkele mm's voor je frontlens kunt scherpstellen, dan is 't een hartstikke leuk ding.

  14. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 25 december 2010 om 02:50  | reageer

    Daar valt zeker wat van te zeggen. De duidelijke wijze waarop je e.e.a. duidelijk onder woorden brengt, samen met je lieve foto, doet me meer dan een gladde verkoper. vrolijk

  15. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op zondag 26 december 2010 om 22:54  | reageer

    @Leo: hihi, bedankt :D

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord