Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Lexar Professional USB 3.0 dual-slot reader

donderdag 14 maart 2013, 23:28 door | 13.380x gelezen | 7 reacties

Als je thuis komt na een lange dag fotograferen zet je graag snel al je foto's op je computer zodat de back-up kan starten of je aan de gang kunt met het nabewerken. Aangezien bestanden steeds groter worden kan het tegenwoordig al snel tientallen minuten duren voordat je aan de slag kunt. Tenzij je een Lexar USB 3.0 cardreader hebt..

De Lexar Professional USB 3.0 dual-slot reader is een kaartlezer die zowel Compact Flash als SD(XC) kaarten kan uitlezen. Het grote voordeel van deze kaartlezer is dat hij de data kan versturen via een USB 3.0 verbinding.

Lexar usb3 cardreader

De meeste kaartlezers die momenteel in gebruik zijn werken via het oudere USB 2.0 systeem. Hierbij ligt de maximale theoretische snelheid op 480 megabit per seconde. Bij USB 3.0 (sinds 2009 beschikbaar) is de maximale theoretische snelheid 4.800 megabit per seconde. Tien keer zo snel dus!

De USB 3.0 kaartlezer is overigens ook gewoon bruikbaar op een USB 2.0 aansluiting; de snelheid zal dan uiteraard niet meer zo hoog liggen. Het is echter wel praktisch dat je niet verplicht bent om een USB 2.0 aansluiting te hebben op al je apparaten (bijvoorbeeld niet op je laptop).

Dat is overigens ook iets om te controleren voordat je deze kaartlezer aanschaft: beschikt je computer over een USB 3.0 aansluiting? Je herkent de USB 3.0 aansluiting aan de blauwe kleur. Zonder USB 3.0 aansluiting op je computer heb je geen voordelen van de extra snelheid.

Uiterlijk


De vormgeving van de kaartlezer is weinig bijzonders en vooral praktisch gericht. Doordat je de kaartlezer in zijn 'schelp' kunt klikken voorkom je dat er stof of andere rotzooi in de sloten komt. Vooral handig wanneer je de kaartlezer in een tas bewaart.

De bijgeleverde USB 3.0 kabel is met een lengte van 1 meter wat aan de korte kant. Het zo mooi geweest zijn als hier 1,5 meter bij meegeleverd was. Voor laptop gebruik zal 1 meter in de meeste gevallen wel zeker de moeite zijn.

Snelheidstest


Om de snelheid van de drive te testen heb ik 150 foto's op een geheugenkaartje gezet. De foto's zijn gemaakt met mijn Canon 5D mark III (RAW) en namen 3,54 gigabyte in (3.812.327.424 bytes). Deze foto's heb ik vervolgens op verschillende manieren naar mijn computer gekopieerd.

Lexar leessnelheid

Ter vergelijking heb ik ook mijn Canon 5D mark III rechtstreeks via een USB kabel op de computer aangesloten. Hierbij werkt de camera zelf dus als kaartlezer. Het voordeel bij deze optie is dat je (bijvoorbeeld onderweg) alleen maar een USB kabel nodig hebt en geen extra kaartlezer.

De gebruikte geheugenkaart is een 16 gigabyte Sandisk Extreme UDMA Compact Flash kaart. Deze biedt een snelheid van 60 megabyte per seconde (dat is gelijk aan 480 megabit per seconde). In theorie zou je met de maximale snelheid van USB 2.0 dus net zo snel klaar moeten kunnen zijn als met 3.0. Dat is echter de theorie..

methodesnelheid (150 bestanden, 3,54 GB)
Lexar kaartlezer op USB 3.051,3 seconden
Lexar kaartlezer op USB 2.0165,8 seconden
Canon 5D mark III (USB 2.0)175,6 seconden

In de praktijk is de USB 3.0 aansluiting dus 3,2 keer zo snel als de USB 2.0 aansluiting. Dat is toch een mooie winst, zeker wanneer je tientallen gigabytes aan foto's moet kopiƫren. In onderstaande video legt Lexar zelf uit wat de voordelen van de USB 3.0 drive zijn.


Conclusie


De Lexar Professional USB 3.0 dual-slot reader is een mooie compact kaartlezer die vooral uitblinkt in datasnelheid door het gebruik van USB 3.0. Een minpuntje is de korte USB 3.0 kabel die meegeleverd wordt. Verder kan ik het gebruik van deze kaartlezer zeker aanraden voor fotografen die regelmatig veel foto's over willen zetten naar hun computer.

De Lexar Professional USB 3.0 dual-slot reader is te koop voor 39,95 euro en daarmee wat duurder dan veel USB 2.0 en sommige USB 3.0 aanbieders. Je kunt de Lexar kaartlezer onder andere aanschaffen bij CameraTools.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

7 reacties

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 15 maart 2013 om 09:01  | reageer

    Mooie test. Het theoretische 10x sneller haal je dus niet, maar dat zal ook niemand verwacht hebben natuurlijk. Persoonlijk vind ik die snelheid niet zo belangrijk, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die op locatie moeten werken en heel snel iets moeten aanleveren en dat snel je CF leegtrekken dan nuttig is. Vooralsnog hou ik het bij mijn 2.0 in ieder geval vrolijk

  2. Marcel
    Marcel schreef op vrijdag 15 maart 2013 om 13:47  | reageer

    Ik heb ook één toen nog gekocht voor de BTW verhoging en tegen een lagere prijs bij Pixmania. Ik heb er iets meer dan 30 euro voor betaald incl. verzendkosten.

    Prima recensie en ik vind de kabel wel meer dan lang genoeg. Ik heb hem zelf nu als reserve omdat ik in mijn PC een CF reader ingebouwd heb die direct op de SATA aangesloten zit en dezelfde snelheden haalt. Was de Lexar sneller geweest dan was ik die gaan gebruiken. Ik meen mij te herinneren dat er ook een firmware update was voor deze reader en die kun uitvoeren als je problemen mocht ondervinden.

    Ik heb nog gekeken waar je hem nu het goedkoopst kunt krijgen en dat is bij Amazon Engeland en daar kost 22,32 en gratis verzending bij 2 stuks. Als je nog iemand vindt die wil mee kopen dan scheelt het bijna de helft met de prijs in Nederland.

  3. Erik
    Profiel  Erik schreef op vrijdag 15 maart 2013 om 22:49  | reageer

    Nuttig inderdaad als snelheid een rol speelt. Voor de gemiddelde hobby fotograaf dus niet van belang. Als ik op locatiewerk en binnen korte tijd de foto's moet aanleveren, heb ik nog steeds niet de behoefte om de foto's sneller te laten opslaan.. Die tijd is altijd een goede tijd om even wat drinken te pakken en een rustpunt te hebben in het toch al hectische leven van een fotograaf die in opdracht werkt knipoog

  4. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 16 maart 2013 om 09:24  | reageer

    @Erik: En dan nog, die enkele keer dat ik echt snel moet leveren ivm deadline of zo, dan gaat het toch vaak maar om één of enkele beelden. Ook dan is snelheid relatief vrolijk

  5. Evert
    Evert schreef op zaterdag 16 maart 2013 om 12:20  | reageer

    ik heb een exemplaar gehad wat helaas al redelijk snel defect ging. Dat zal gewoon pech zijn geweest, want ze zijn kwalitatief uitstekend gebouwd, maar nu heb ik 2 Transcend usb 3 lezers gekocht (c.a. 15euro/st) die ook sd kaartjes kan uitlezen en dezelfde snelheden halen.

  6. Marcel
    Marcel schreef op zondag 17 maart 2013 om 23:09  | reageer

    @Evert: een interessant alternatief en UDMA 7 wordt ook door deze lezer ondersteund. Er is vorige maand een nieuwe firmware voor deze lezer uitgekomen. Ik vond helaas geen informatie wat er gewijzigd zou zijn.

  7. Jwain
    Profiel  Jwain schreef op dinsdag 19 maart 2013 om 20:02  | reageer

    Heb deze ook en vind de snelheid toch best wel leuk hoor. Stak hem gisteren toevallig nog eens in een een 2.0 omdat mijn harde schijf nog op de 3.0 stak en ik maar 60 foto`s moest binnenhalen, maar ik had er meteen spijt van. Moet ook toegeven dat geduld niet mijn beste eigenschap is. En de automatische omzet naar dng helpt ook niet meteen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord