Sony Cyber-shot HX50 hands-on in Londen
dinsdag 18 juni 2013, 20:30 door Antonette de Groot | 13.704x gelezen | 0 reactiesAls je omgeving weet dat je graag met fotografie bezig bent krijg je zo tegen de vakantie met een bepaalde voorspellende regelmaat de vraag: "Welke (compact)camera raad je me aan?". Nu is het al lastig genoeg om bij te blijven met de diverse modellen spiegelreflex en systeemcamera's, wil je ook de compactcamera's paraat hebben dan heb je daar wel een dagtaak aan: Er zijn er gewoonweg te veel van te veel verschillende merken.
Er is wel een verschuiving te zien sinds de opkomst van de mobiele telefoon met ingebouwde camera: De echt eenvoudige camera is aan het verdwijnen en alle merken proberen met uitgebreidere/betere/geavanceerdere modellen een plekje in de compactmarkt te behouden. De camera's krijgen meer features en mogelijkheden zodat de foto's beter zullen zijn dan van het gemiddelde mobieltje en mensen de moeite zullen nemen om een plekje in hun tas of zak vrij te houden voor een apart foto-apparaat.
Op uitnodiging van Sony ging ik naar Londen om daar een van de meer geavanceerde compactcamera's uit te proberen namelijk de Sony Cyber-shot HX50. Zoals ik in dit artikel al schreef ben ik niet altijd even blij met wat er uit een kleine camera komt rollen en kies ik er dan meestal voor om ook voor een dagje uit of vakantie mijn spiegelreflex-uitrusting mee te nemen. Compactcamera's van tegen de 3.000 euro even buiten beschouwing gelaten...
Aangenaam verrast
Mijn eerste indruk toen ik het toestel in handen had was: robuust. De camera oogt degelijk en de knopjes voelen stevig aan. Mooi afgewerkt en een 'no-nonsense' design dat mij persoonlijk wel aanspreekt.
In Groot-Brittanie werd de camera gepromoot met een event dat plaatsvond op de eenendertigste verdieping van het Centre Point gebouw, je hebt hier aan beide zijden een prachtig uitzicht over de stad Londen en dat was een mooi punt om met het verkennen van de camera te beginnen. Zo'n 700 mensen hadden zich via de Sony Uk Facebook-pagina aangemeld om aan dit evenement deel te nemen.
De camera beschikt over '30x zoom': omgerekend naar objectieven die je op een spiegelreflex zou gebruiken komt dat neer op een 24 tot 720 mm lens. Daarnaast kun je nog gebruik maken van heldere beeldzoom en digitale zoom. De heldere beeldzoom staat standaard aan, maar kun je in het menu uitschakelen. De digitale zoom kun je, als je dat zou willen, via het menu inschakelen.
Om te laten zien hoeveel bereik dat nou daadwerkelijk geeft hierbij een foto op de grootste beeldhoek, tot de 30 keer zoom en met de heldere beeldzoom erbij.
Ik werd eigenlijk meteen aangenaam verrast door de beelden die op het scherm verschenen: voor zover ik het op het kleine scherm kon beoordelen zag het er prima uit! Ook later op een groter beeldscherm bleken de foto's van een goede kwaliteit te zijn.
Pro's en con's
Een van de grootste nadelen vind ik dat de camera niet de mogelijkheid biedt tot het opnemen in 2:3 verhouding en je alleen in Jpeg en niet in RAW-formaat kan opslaan. Aan de andere kant scheelt dit laatste misschien ook wel juist tijd omdat je achteraf minder aan je beelden zou willen gaan veranderen. En dat je tijdens je vakantie niet net als thuis ook nog avonden aan het beeldbewerken bent wordt vaak door je reisgenoten wel op prijs gesteld.
De plaatsing van het video-opname knopje is niet erg handig. Ik heb -zeker in het begin- ettelijke keren per ongeluk een filmpje gemaakt terwijl ik eigenlijk ging voor een foto. Er zit op de achterkant wel een rubber ovaaltje, waar je de camera idealiter zou moeten vasthouden, maar als je hier even niet op let heb je zomaar weer een interessant filmpje van je schoenen gemaakt...
De menustructuur vergt enige studie. De meeste functies, en zeker voor wie graag de automaat-standen gebruikt, zijn makkelijk via de knopjes en draaiwiel op de achterkant van het toestel in te stellen. Ga je echter voor P,A,S of M instellingen dan moeten een aantal zaken ineens via het menu ingesteld worden.
De lens beschikt over een niet al te groot diafragma, zeker in de uiterste telestand is het dus bijna onmogelijk om een mooie onscherpte in de achtergrond te krijgen, er is wel een optie "achtergrond onscherp maken" maar hiervan vind ik het resultaat niet zo heel goed zichtbaar.
En dan nu het goede nieuws!
Door het grote zoombereik is het een heel veelzijdige camera. Bij een dagje dierentuin zul je het kleinste kolibrietje op een tak boven in de volière kunnen fotograferen. De niet onverdienstelijke 24 mm op de meest uitgezoomde stand levert een mooi overzichtsplaatje of landschapsfoto op.
Zoals in het artikel over de Sony RX1 al beschreven levert Sony niet een overdreven aantal filters en dergelijke mee, maar zijn deze wel goed bruikbaar. De toy-camera en hdr-zwartwit blijven mijn favorieten en bij het fotograferen vanaf de enorme hoogte van het Centre Point-gebouw was het 'mini'-filter, dat een tilt-shift-lens simuleert, wel heel grappig om te gebruiken.
De camera beschikt over WiFi. Dit werkt doordat de camera zijn eigen WiFi-netwerkje maakt en je daardoor verbinding kan maken met je telefoon, tablet of computer. Je hoeft hiervoor dus met de apparaten waar je contact mee maakt niet verbonden te zijn met een netwerk.
Met de Sony Playmemories app of -software kun je foto's van je camera naar je mobiel/tablet/pc sturen om daarna te delen met wie je maar wilt, je kunt ook foto's van de telefoon naar de camera sturen als je dat zou willen. Met je mobiele telefoon of tablet kun je de camera ook bedienen, je ziet dan op je telefoon wat je normaal gesproken op het schermpje op de achterkant ziet en is het makkelijker om het juiste moment een groepsfoto inclusief jezelf te maken dan met de zelfontspanner.
Je kunt de diverse opname-standen: Auto, auto+, P, S, A, M, MR, panorama, scene en video-modus instellen met een wieltje bovenop de camera. Ook de onder-/overbelichting heeft een fysiek instelwiel. Ik vind dit persoonlijk veel fijner werken dan voor alles in het menu te moeten duiken.
De zoom werkt soepel en precies, je schiet niet gauw te ver door. Je kunt full hd met de HX50 filmen, makkelijk om even een sfeerimpressie van je vakantie of uitje te maken. De camera beschikt over een accessoire-schoentje: Je kunt een losse flitser, electronische viewfinder of microfoon gebruiken voor extra mogelijkheden.
En last but zeker not least is er de beeldkwaliteit, die gewoon goed is voor een compacte camera.
Ik moest wel even wennen aan het niet bij me hebben van een spiegelreflex terwijl een dagje door Londen slenteren natuurlijk wel de uitgelezen gelegenheid is om te fotograferen, maar het geeft ook wel een bepaalde vrijheid om te weten dat je ook met het compacte cameraatje dat je bij je hebt tevreden zult zijn met de resultaten.
Bij een trouwreportage deze week heb ik zelfs tijdens het feest de Sony HX50 erbij gehouden om nog wat sfeerplaatjes te maken.
Specificaties Sony Cyber-shot HX50
- Optische zoom 30x (optische zoom tijdens filmopname)
- Heldere beeldzoom en digitale zoom
- Exmor R-CMOS-sensor met 20,4 megapixels.
- Diafragma: f/3.5 (groothoek) - f/6.3 (telefoto)
- Brandpuntsafstand (f = mm): 4,3-129
- Brandpuntsafstand (f = 35-mm conversie): 24-720 mm
- Scherpstellen vanaf 5 centimterer (macro stand)
Conclusie
De Sony Cyber-shot HX50 is een hele fijne camera naast je spiegelreflex-uitrusting voor een vakantie of een dagje uit of natuurlijk als allround toestel voor algemeen gebruik. Wil je nog uitgebreide nabewerkingen gaan doen of heb je ook bij gebruik van veel mm haarscherpe beelden nodig, dan zal je ook je spiegelreflex mee op vakantie moeten nemen.
Voorlopig mag deze compacte camera in elk geval met mij mee op pad als ik licht bepakt er op uit ga! De camera heeft een adviesprijs van 419 euro en 439 euro voor de Sony HX50V met GPS en is inmiddels verkrijgbaar.
Aan de slag met de Sony Alpha
Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Over de auteur
Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de FE 28-70mm f/2 GM aan
door Nando Harmsen
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Sony introduceert de nieuwe FE 85mm f/1.4 GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.