Sportfotografie en de Canon 100-400mm f/4.5-5.6 II in de praktijk
vrijdag 27 januari 2017, 23:23 door Huub Keulers | 12.567x gelezen | 25 reactiesLaat ik beginnen met het allerbelangrijkste: de conclusie dat ik geen enkel moment spijt heb gehad van deze toch redelijk kostbare aankoop (circa 2.000 euro). Maar zoals veel dingen in het leven heeft kwaliteit zijn prijs.
Dit artikel is trouwens geen volledige review, maar een verwoording hoe ik dit objectief in de praktijk ervaren heb. Om het een en ander wat interessanter te maken zijn diverse foto's ingevoegd welke tijdens het Asics NK Atletiek in Amsterdam en het NK Atletiek voor teams in Sittard gemaakt zijn met dit Canon 100-400mm objectief.
Deze sportevenementen zijn voor mij ideale gelegenheden om naast het testen van apparatuur ook met collega fotografen, atleten, organisatie en liefhebbers te netwerken en te socializen.
Een aantal jaren terug ben ik 'verslaafd' geraakt aan sportfotografie en dan met name atletiek. Nu ben ik zelf wel redelijk sportief van aard maar heb nog nooit atletiek beoefend, ik was meer een voetbaltype.
Waarom dan juist atletiek? Eigenlijk om drie redenen. Het is een sport die zeer benaderbaar is. Met andere woorden je kunt van kortbij atleten vrij eenvoudig fotograferen. De sfeer tussen atleten en supporters is uniek in die zin dat de meeste atleten elkaar successen gunnen en ik nog nooit een atletiek-hooligan ben tegengekomen.
Daarnaast gebeurt er altijd wel iets waar je een mooi fotoverhaal van kunt maken. Denk daarbij aan de emotionele ontlading van sporter na een mooie prestatie of de teleurstelling na een mislukte race of poging. Met de Canon 100-400mm heb je in ieder geval een objectief in handen waarmee je bijna iedere situatie aan kan.
Tip: Stuur een email naar de organisatie van een sportevenement en leg eerlijk uit dat je graag aan sport fotografeert maar dit niet beroepsmatig doet.
Meestal zijn de zaterdagen en zondagen de topdagen tijdens evenementen maar indien op de donderdagen en vrijdagen de sporters ook in actie komen (bijvoorbeeld tijdens voorronden) is de kans groter dat je hier toestemming voor krijgt, ook al heb je geen perskaart.
Zeker als je de organisatie tegemoetkomt met het beschikbaar stellen van enkele van je foto's. Ook ik ben zo begonnen en in de loop van de tijd lid geworden van de Nederlandse Journalisten Vereniging waardoor het ontvangen van een persaccreditatie een stuk eenvoudiger gaat.
Groot bereik
De voornaamste reden voor de aanschaf van de 100-400mm was omdat ik vooral bij atletiekfotografie regelmatig te weinig telebereik had. Aangezien een lichtsterke 300 of 400 mm objectief met vast brandpunt uit financieel oogpunt geen optie voor mij is kwam ik bij de nieuwe versie van de Canon 100-400mm uit.
Ik had hier al diverse goede recensies over gelezen dus een jaartje terug kreeg in deze lens in mijn bezit.
In vergelijking met de 70-200mm f/2.8 van Canon is de Canon 100-400mm een beetje groter qua diameter maar verrassend genoeg iets kleiner in lengte. Echter met de grote zonnekap op het objectief bevestigd is hij uiteindelijk toch een heel stuk indrukwekkender dan de 70-200mm.
Qua gewicht voelen beide objectieven even zwaar aan maar technisch gezien is de 100-400mm net iets zwaarder. Voor fotografen die de 70-200mm gewend zijn zal deze nieuwe 100-400mm dus geen enkel probleem zijn qua handling. Dit objectief ligt erg prettig in je handen.
Eén van de aspecten die ik ook waardeer aan dit objectief is dat je de 'weerstand' van de zoomring kunt aanpassen. Zo zal de ene fotograaf liever soepel willen zoomen terwijl de andere fotograaf liever iets meer weerstand wil ervaren tijdens het zoomen. Je kunt dit vrij eenvoudig instellen met een ring waarop vermeld staat 'smooth' en 'tight'.
Normaliter hebben objectieven en camera's meer moeite met het autofocussen op onderwerpen die snel op je af komen dan onderwerpen haaks of schuin op je objectief, echter de Canon 100-400mm heeft hier absoluut geen moeite mee.
Dit was vooral te merken tijdens het fotograferen van de 100 en 200 meter sprint tijdens het afgelopen NK Atletiek in Amsterdam en het NK Atletiek voor teams in Sittard. Zelfs bij het re-focussen op atleten bij volle sprint 'locked' dit objectief erg goed op de atleet waardoor je (bijna) geen onscherpe foto's hebt (out-of-focus).
Tip: Zoek voordat je gaat fotograferen op een sportevenement inspiratie welk soort van foto's je graag zou willen maken. Op internet zijn zat voorbeelden te vinden zoals Flickr, 500px en Zoom.nl. Inspiratiefoto's die als voorbeeld voor je dienen hoeven geen kopieën te worden maar zullen je aanzetten tot mooiere foto's en ideeën geven.
Je kunt de zoom op iedere brandpuntsafstand met de lock-functie vergrendelen, wat ik persoonlijk erg handig vind. Daarnaast heeft dit objectief negen afgeronde diafragmalamellen die zorgen voor een fraai bokeh.
Dit objectief heeft een zeer efficiënte beeld stabilisatie (4 stops) echter deze feature heb je niet nodig (helaas betaal je er wel voor). Je sluitertijden liggen bij snelle sporten normaliter tussen de 1/500 seconde en 1/2000 seconde dus is er weinig kans op onscherpe foto's veroorzaakt door je eigen bewegingen.
Bij langere sluitertijden dan 1/500 sec is deze optie wel zeer wenselijk, denk maar aan het maken van een portret van een sporter voor of na zijn actie.
Het is een heerlijk gevoel om soms maar twee objectieven bij je te hebben tijdens mijn sportshoots: deze 100-400mm en de 24-70mm. Deze laatste gebruik ik met name voor close-ups als sporters over de finishlijn zijn of om van kort bij het hoogspringen te fotograferen.
Let op de actie
Eén van de dingen die ik me in de loop van de tijd heb aangeleerd is om niet iedere foto op het cameradisplay te bekijken.
Waarom is dit? Het zorgt er namelijk voor dat je niet let op de actie die zich om je heen afspeelt. Op die manier heb ik in het begin namelijk aardig wat mooie en interessante foto's gemist. Daarnaast raak je minder snel gewond, sporters en sportbenodigdheden kunnen namelijk vrij snel op je af komen zonder dat je het in de gaten hebt.
Ik heb op die manier al een aantal fotografen (bijna) gewond zien raken die bijvoorbeeld aan de finish van een hardloopwedstrijd stonden en de aanstormende atleet te laat zagen komen. Of een afgebroken polsstok die hun richting uit werd gekatapulteerd.
Tip: Bekijk je gemaakte foto's op je camera pas op momenten dat het je uitkomt en het veilig is.
Diverse disciplines zoals hoogspringen, polsstokhoogspringen, hordelopen, discuswerpen en kogelstoten zijn vrij eenvoudig te fotograferen. Het zijn zogenaamde zone-sporten.
Je kunt hierbij namelijk de zogenaamde pre-focusmethode te gebruiken. Dit houdt in dat je vooraf scherpstelt op ongeveer het punt waar de actie en mooiste is of de atleet op zijn hoogste punt is.
Bij hordelopen bijvoorbeeld de plek waar de atleet over een (vooraf door jou gekozen) horde springt of bij het hoogspringen op het midden van de lat. Druk af op het moment dat de atleet zich met zijn gezicht boven de horde of bevindt.
Dit is een kwestie van oefening en timing maar wel een beproefd succesvolle methode, zeker in combinatie met een diafragma van bijvoorbeeld f/5.6 waardoor je een redelijk scherptedieptegebied krijgt. Fotografeer je daarnaast ook nog eens met meerdere beelden per seconde dan zal de kans dat je het ultieme moment hebt vastgelegd het grootst zijn.
Tip: Observeer eerst een tijdje een aantal atleten bij het uitvoeren van hun discipline. Begin daarna pas met fotograferen. Iedere atleet zal namelijk op een ander moment en andere plek zijn/haar piekmoment hebben. Zo kun je je beter voorbereiden want net als een atleet moet ook een fotograaf eerst 'warmlopen'.
Bij andere disciplines zoals 100 of 200 meter sprint zul je moeten vertrouwen op de snelheid van de autofocus van je camera/lens combinatie. Vooral bij sporters die recht op je af komen lopen wordt veel van de kwaliteit van apparatuur verwacht.
Indien je ook nog eens de techniek van Back Button Focus gebruikt in combinatie met meerdere beelden per seconde. dan is de kans op missers wel klein. Het is niet voor niets dat beroeps sportfotografen camera's hebben die een een betrouwbaar en efficiënt autofocussysteem hebben.
Tip: Activeer op je camera de autofocus-methode dat de beweging van de sporter volgt. Men noemt dit ook wel Autofocus-Tracking. Canon noemt dit AI-Servo en Nikon AF-C.
Naast de actiefoto's is het ook leuk om je een tijdje te concentreren op details en de supporters. Op deze manier maak je namelijk een mooi en compleet verhaal van een dag sport fotograferen. Hiermee oefen je ook het kijken en zien van leuke momenten die een foto interessant en spannend maken.
Tip: Fotografeer een gedeelte van de dag sport-acties en een ander gedeelte van de dag enkel details en het randgebeuren. Op deze manier hou je rust bij je zelf en kom je toch met verschillende foto's thuis.
Indoor sportfotografie?
Is dit objectief ook geschikt voor indoor sportfotografie? Het antwoord op deze vraag hangt samen met welke camera je gebruikt en hoe het licht in een sporthal is.
In combinatie met die hier gebruikte Canon 1Dx camera zeker wel. Waarom? Met dit objectief en een ingesteld diafragma van bijvoorbeeld f/4.5 kom je bij binnensporten met je ISO-waarde vaak tot boven de 4000 uit om korte sluitertijden van circa 1/100 seconde te bewerkstelligen.
Bij een fullframe-sensor camera is dat qua ruisniveau geen enkel probleem echter bij een camera met cropsensor (zoals bijvoorbeeld de Canon 7D) krijg je dan al snel met zichtbare kleurruis te maken.
Tip: Voor 34 euro per jaar kun je persoonlijk lid worden van de Nederlandse Amateur Fotobond. Als lid ontvang je een pasje welke je iets eenvoudiger toegang geeft tot evenementen (dit is echter geen garantie op accreditatie daar je altijd afhankelijk bent of de organisatie je die geeft).
Het enige minpuntje van deze lens is wat mij betreft het feit dat de statiefbeugel redelijk snel losser kan gaan zitten. Daar was in ieder geval helaas bij mijn versie sprake van.
Remedie: De vier kleine schroefjes aan de onderzijde van deze beugel weer aandraaien. Helaas zijn deze schroefjes niet al te gemakkelijk te benaderen.
Conclusie
Samenvattend mijn conclusie over dit objectief:
• Flexibel door het grote zoombereik
• Mooie scherpte en detail van 100 tot 400mm
• Betrouwbare en snelle autofocus
• Houdt focuspunt goed vast tijdens in- en uitzoomen
• Zeer goed functionerend stabilisatiesysteem
• Zonnekap met handige opening voor bevestiging en verwijderen filter
• Niet te zwaar en niet te groot dus lekker handzaam in gebruik
• Heel wat betaalbaarder dan een 300 of 400mm f/2.8
Tot slot wil ik iedereen veel inspiratie, succes maar vooral veel plezier wensen bij het maken van sportfoto's of het nu je zoon bij het voetballen is, je dochter bij atletiek of je kleinkind bij het racen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.
25 reacties
-
Koen Smeets schreef op zondag 29 januari 2017 om 10:28 | reageer
Huub, geweldig artikel. Goed bezig. Veel nuttige tips, ik blijf sport zelf ook erg interessant en leuk vinden om te doen. Al heb ik er zelf helaas nog niet het geschikte materiaal voor wellicht. Ik kan in elk geval vooruit met alle informatie in dit artikel, en voor de toekomst weet ik wat een zinvolle aankoop zou gaan zijn voor deze tak van sport. Hoop dat er nog vele artikelen van jou gaan volgen en dat je ook zeker nog wat meer reacties gaat krijgen. Verbaast me inderdaad dat zo een artikel nog niks heeft gekregen. Wie weet wat nog komen gaat. Ga zo door Huub. Ik en velen zullen je zeker wel blijven volgen denk ik toch.
-
Huub Keulers schreef op zondag 29 januari 2017 om 10:53 | reageer
Dank je wel Koen. Dat is leuk om te lezen en een mooie stimulans. Weet ik zeer te waarderen.
-
Cor van Dorst schreef op zondag 29 januari 2017 om 11:17 | reageer
Huub, geweldig artikel aangevuld met de nodige nuttige tips.
je schrijft eerlijk en uit eigen ervaring, dat is ook wat mensen willen lezen. Ik zou zeggen ga zo door en steeds meer mensen zullen jou artikels lezen. -
Loe Bergers schreef op zondag 29 januari 2017 om 13:18 | reageer
Een prima artikel Huub, al is de review van de lens voor mij als Nikon fotograaf wat minder interessant. Daartegen zijn je tips voor sportfotografie zeer waardevol. Vooral de tip om niet meteen de gemaakte foto op het display te bekijken is een goede. Ik maakte deze fout ook wel in het verleden met het gevolg dat ik situaties mistte die veel interessanter waren. Het artikel leest prettig en ik hoop dat er nog meer mogen volgen.
-
Francis van der Burgt schreef op zondag 29 januari 2017 om 15:50 | reageer
Is het een review over een lens? Of een review over de lens in combinatie met sportfotografie?
Je begint meteen met de conclusie dat het een prijzige lens is, maar voor jou dubbel en dwars het geld waard is.
Dat is voor mij meteen een show-stopper want ik heb er dat geld nu niet over voor een lens.....
Maar waarom blijf ik dan toch lezen?
Omdat je (op de jouw welbekende manier) de lezer enthousiast maakt voor deze tak van fotografie. Je geeft op een enthousiaste manier een hoop tips&tricks die ook zonder deze lens goed bruikbaar zijn.
En het resultaat zal niet zelden zijn dat mensen geïnspireerd raken door jouw verhaal en aan de slag gaan. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat ik er dan snel achterkom dat het wellicht toch wel beter is die euro's opzij leggen voor die lens die net dat "beetje" extra kan leveren... -
Huub Keulers schreef op zondag 29 januari 2017 om 16:14 | reageer
Prettig om te zien dat mensen het artikel tot het einde lezen ondanks mijn conclusie in het begin over de lens maar ook omdat met name atletiekfotografie op deze manier wordt 'omhelst'. Helemaal waar dat deze lens nog vrij kostbaar is maar zeker waard om het geld opzij te leggen voor een evt aanschaf. Dank je wel!
-
Peter Lefèvre
Weer een interessant artikel met goede uitleg. Net zo goed uitgelegd als in het "Handboek sportfotografie". Een aanrader voor de sportfotograaf in spé.
Zelf fotografeer ik op sport gebied alleen bij hardloop evenementen zonder Canon apparatuur.(Nikon of Fuji). Ik ga de tips meenemen in de foto tas. -
Ruud Keijmis schreef op zondag 29 januari 2017 om 18:52 | reageer
Hoi Huub, een interessant en prettig leesbaar artikel. Vooral het indoor stuk is herkenbaar voor mij : zoals je weet maak ik foto's bij wieler zesdaagses : de bewegende voorwerpen en veranderende lichtomstandigheden vragen om een creatieve fotograaf en de juiste apparatuur. Flitsen is niet altijd een optie of soms gewoon niet mooi. De 100-400mm heeft natuurlijk een geweldig bereik, het grootste diafragma is 4,5?
Hiermee zou ik wel eens een zesdaagse willen fotograferen.
Met prefocussen krijg je inderdaad een meer dynamische foto, waarin dus beweging zit De back button focus kende ik eigenlijk alleen van naam, hiermee heb ik nu wat geoefend, en vooral voor sport lijkt dit erg handig. -
Huub Keulers schreef op zondag 29 januari 2017 om 19:40 | reageer
Grootste diafragma opening is inderdaad 4,5 bij 100mm op een fullframe Ruud. Je kunt mijn lens gerust een keer lenen tijdens de zesdaagse.
-
Roy Coumans schreef op zondag 29 januari 2017 om 21:04 | reageer
Huub, een mooi artikel boordevol tips. Aangevuld met krachtige foto's. Tip: jou zou naast Autofocus Tracking ook 3D Focus Tracking kunnen benoemen en wanneer je dit het beste zou kunnen doen. Het kan in sommige situaties een uitkomst bieden, maar in andere gevallen raadt je het misschien compleet af.
-
Gerrrit Dam schreef op zondag 29 januari 2017 om 22:14 | reageer
Wat mag je verwachten met zo'n titel boven een atikel. Vaak dekt de titel de lading niet. Hier gaat de inhoud zelfs verder dan wat de titel beloofd. Kortom mijn complimenten Huub! Je losse en persoonlijke schrijfstijl is een verademing en maakt het hele verhaal zeer prettig leesbaar ... tot aan het eind. Aanschaf van een dergelijke lens zal nog wel even op zich laten wachten, maar toch ook zonder "L" komen de tips zeker een keer van pas. Erg prettig om te zien, vond ik de instellingen onder elke foto. Verhelderend!
-
Huub Keulers schreef op zondag 29 januari 2017 om 22:23 | reageer
Leuk om te lezen Gerrit en Roy. Mooie aanvulling van je Roy m.b.t. de 3D Focus Tracking. Dank iedereen voor de reactie tot nu toe.
-
Bob Richelle schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 14:30 | reageer
Leuke recensies, maar kan ik de resultaten ook vergelijken met de EF 70-200 met 2x Extender? Dat deze combinatie een stuk langer is dan de EF100-400 is dan weer een nadeel, maar het voordeel hiervan is dat ik die al in mijn bezit heb.
-
Laurus schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 14:35 | reageer
Ik mis de informatie over de camera body die gebruikt is. Niet helemaal onbelangrijk voor de kwaliteit van de foto!
-
Huub Keulers schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 15:43 | reageer
Beste Laurus, camerabody is inderdaad wel belangrijk zeker bij sportfotografie, daar heb je een punt. De reden dat ik deze echter niet genoemd heb ligt in het feit dat anders mogelijk de aandacht meer zou gaan naar de camera ipv het objectief of het onderwerp zelf, zijnde sportfotografie. De voor dit artikel gebruikte camerabody was de Canon 7D, nu maak ik gebruik van de Canon 1Dx en heeft mijn vrouw nu de 7D
Bedankt voor je aanvullende vraag. -
Huub Keulers schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 15:49 | reageer
Beste Bob, ten eerste dank voor je reactie. Deze resultaten kun je redelijk vergelijken met een 70-200mm F2.8 objectief ook wat betreft getoonde instellingen bij de foto's. Het andere door mij beoogde aspect in dit artikel staat namelijk los van gebruikte apparatuur en heeft meer te maken met sportfotografie in algemeenheid vandaar de ingevoegde tips. Ik wil met dit artikel mensen ook motiveren en inspireren
-
-
Bram Veldhoen schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 22:52 | reageer
Was er net over uit om de Sigma 150-600 contemporary aan te schaffen, voor m'n 6D... nu maak je me weer aan het twijfelen! Heb je hier ervaring mee?
-
Roland v d bossche schreef op woensdag 1 februari 2017 om 10:17 | reageer
Tof om te lezen. maar een dure lens voor liefhebbers .Deze lens zal zich ook bewijzen in natuurfotografie.
-
Huub Keulers schreef op woensdag 1 februari 2017 om 13:26 | reageer
Beste Evert, bedankt voor je reactie. Evert, bedoel je het Canon 28-300mm objectief? Ook met een minder lichtsterk objectief kun je buiten goede sportfoto's maken zolang je maar gebruik maakt van de mogelijkheden van je camera en de beschikbare focusmethoden. Veel plezier met de mooiste hobby die er is
-
Huub Keulers schreef op woensdag 1 februari 2017 om 13:33 | reageer
Beste Bram, ik heb helaas geen ervaring met de Tamron 150-600mm contemporary dus is vergelijken voor mij lastig. Als ik de reviews van deze lens bekijk maak je hiermee geen verkeerde keuze. Ik weet dat je met de Canon 100-400mm zeker geen spijt gaat krijgen. De vraag is echter of het prijsverschil van 1000 Euro je dit waard is. Daarvoor krijg je echter wel een lichtsterker objectief met een zeer goede beeldkwaliteit en autofocus. Ik zou in dit geval je budget de doorslag laten geven.
-
Huub Keulers schreef op woensdag 1 februari 2017 om 13:34 | reageer
Bram ik bedoel natuurlijk de Sigma 150-600mm, typefoutje. Excuses.
-
Bram Veldhoen schreef op woensdag 1 februari 2017 om 19:26 | reageer
Dankjewel Huub. Als budget geen probleem zou zijn was de keuze niet zo moeilijk :-p ...
-
Monique Otjes schreef op woensdag 1 februari 2017 om 21:26 | reageer
Huub, wat een fijn artikel. Ik fotografeer hobbymatig regelmatig atletiekwedstrijden bij onze plaatselijke atletiekvereniging en ga zeker jouw tips uitproberen.
-
Huub Keulers schreef op donderdag 2 februari 2017 om 12:18 | reageer
Leuk om je positieve reactie te lezen Monique. Veel plezier bij je atletiekfotografie.
Hartelijke groeten, Huub
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Canon kondigt de RF 35mm f/1.4L VCM aan
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.