Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Han Janssens

Camera Raw 5.3; meer dan een update

zondag 8 maart 2009, 23:46 door | 9.607x gelezen | 2 reacties

Het wordt voor de enkele cynicus toch steeds moeilijker om negatief te doen over Photoshop. Neem nou de laatste versie van Camera Raw (5.3) die geleverd wordt in Photoshop CS4. Tot voor kort (CS3) was het in Camera Raw alleen mogelijk algemene, oppervlakkige aanpassingen op de hele foto te doen en nog wat vlekjes weg te werken met de Spot Removal Brush.

Met Camera Raw 5.3 kan je nu lokaal, met grote flexibiliteit en precisie aanpassingen rechtstreeks op de foto doen alsof je in Photoshop werkt en dat volledig non-destructive. Hier wat uitleg over een van de toppers in CS4..

Met de Graduated Filter en de Adjustment Brush is eigenlijk een volgende fase in Camera Raw fotobewerking ingegaan. Voor het eerst kan je hier nu heel flexibel en precies "on-image" de aanpassingen in het beeld zien ontstaan. Helemaal aanpasbaar en non-destructive.

Ondanks je ongetwijfeld geweldige fotografische kwaliteiten kan je er vaak niet veel aan doen dat vooral foto's met een groot (licht)contrast wat aanpassingen vergen. In oudere versies van Photoshop kan je daar oppervlakkig wat aan doen met de Exposure en Recovery schuifjes.

In Camera RAW 5.3 (en overigens ook binnen Lightroom 2.3) kun je met behulp van een Graduated Filter vele betere optimalisaties uitvoeren. Het filter simuleert een (gradueel) Neutral Density Filter en werkt zoals een gradient binnen Photoshop; van donker naar licht.

Het is allemaal zo flexibel dat, nadat het is aangebracht, ook weer met de heel exact kan worden veranderd. Je kan ook meerdere gradients toevoegen en met kleurvariaties het beeld warmer of koeler maken. Na de bewerkingen met de Graduated Filter kunnen alle tools in de Basic Panel weer gewoon worden ingezet bij de verdere ontwikkeling van de foto.

Graduated filter


Het toepassen van de Adjustment Brush is nog verrassender. Wat kort door de bocht zou je kunnen stellen dat het de Dodge/BurnTool van Photoshop is, maar dan non-destructive en kan veel meer dan alleen wat retoucheren.

Zo kunnen meerdere brushes met variabele dekking worden toegepast waarbij je via de Overlay de brush zichtbaar kan maken. Zelfs de kleur van de Overlay is te wijzigen en met één klik in de bijbehorende pin is die brush weer aanpasbaar. In volgende bijdragen komen de twee nieuwe tools in Camera Raw vast vaker aan de orde. Ook zal er aandacht zijn voor enkele opvallende nieuwigheden en verbeteringen in CS4.

Voor de gelukkigen die Photoshop CS4 beschikbaar hebben volgen hier nog wat snelle tips:

Tips voor CameraRaw 5.3
Met Camera RAW 5.3 zal je workflow wat kunnen wijzigen. Echte deskundigen zoals Matt Kloskowsky (NAPP) werken als volgt; pas de (oppervlakkige) aanpassingen van onder naar boven toe in de Basic Panel. Vaak wordt dan duidelijk waar de Graduated Filter en Adjustment Brush ingezet kunnen worden.

Als je de Graduated Filter gebruikt kan je de stops met het minnetje en plusje aanpassen. De grootte van de Adjustment Brush wijzigen doe je met de brackettoetsen en met ingedrukte Shift-toets pas je de hardheid van de brush aan.

Met een druk op de letter K ga je heen en weer tussen de Adjustment Brush en de Basic Panel. Alle bewerkingshandelingen in Camera Raw kunnen worden teruggedraaid, dus ook die van de Gradient Filter. Dubbelklik op het icoontje en er verschijnen twee witte punten. Klik erop en de filter is weer actief en kan aangepast worden.

Alle aanpassingen opslaan doe je door op Done te klikken. Weer openen? Ga naar Bridge, open het bestand en alle aanpassingen staan er en zijn weer te activeren. Alles weer ongedaan maken? Druk Clear All en je bent terug waar je ooit begon.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

2 reacties

  1. sparkone
    Profiel  sparkone schreef op maandag 9 maart 2009 om 13:55  | reageer

    Kan me voorstellen dat je dit handig vind maar je kunt het niet in een action gooien of wel? Wordt een preset dan toch?

  2. Fr33styler
    Fr33styler schreef op maandag 9 maart 2009 om 23:10  | reageer

    Klopt, ACR kent geen actions.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord