De beste iPad portfolio apps voor fotografen
zaterdag 14 mei 2011, 23:05 door Guus van der Linde | 17.679x gelezen | 11 reactiesWie rondkijkt in de beschikbare digitale iPad-magazines, ziet dat fotografie en animatie de belangrijkste pluspunten zijn op de iPad. Hier liggen dus duidelijk kansen voor de fotograaf! Kijk bijvoorbeeld naar de populaire app 'The Guardian Eyewitness'. Hier zie je de mooiste fotografie geselecteerd, met tips van de fotograaf of de redactie. Het is een simpele applicatie, maar ik kijk er zo'n één keer per week naar.
Ook erg mooi gemaakt is de app met wereldkaart LIFE, van 'LIFE for iPad' van Time Inc. Zo zijn er nog tal van andere magazines te vinden die echt de moeite waard zijn en laten zien waar kansen liggen voor nieuwe media en nieuwe publicatiemogelijkheden. Hieronder beschrijf ik de voor mij meest in het oog springende apps specifiek gericht op het vertonen van je portfolio.
Media Pad Pro
Een zeer uitgebreide portfolio-applicatie is de Media Pad Pro (kosten 11,99 euro). Je beginscherm is gedeeltelijk persoonlijk vorm te geven met je eigen foto's en contactgegevens. De applicatie heeft twee gedeelten.
Het ene is de zogeheten voorkant, waar je automatisch in terechtkomt als je de applicatie opent, behalve de eerste keer. Je moet dan je gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken waarmee je altijd in de achterkant van je portfolio kunt inloggen. Dit is niet online, maar in de app zelf, en voorkomt dat je klanten je portfolio in de war gooien of per ongeluk dingen veranderen.
Eenmaal in de achterkant van de applicatie, begint het echte werk. Hier kun je de kleuren, het lettertype en het uiterlijk van de applicatie zelf instellen. Je kunt je eigen reclamebalken uploaden of je eigen fotografie als achtergrond instellen. Daarna kun je uit de bibliotheek van de iPad je materiaal inladen, maar ik adviseer dit via iTunes te doen.
Je sluit dan je iPad aan en kunt fotografie, geluidsfragmenten, video en websites in de applicatie slepen. Ook raad ik aan de foto's eerst in bijvoorbeeld Photoshop te verkleinen naar 1024 pixels breed of hoog, zodat de applicatie lekker vlot blijft lopen.
Alvorens verder te gaan, maak je op de hoofdcomputer een portfolioselectie. Je kunt die verdelen in categorieën. Bijvoorbeeld Journalistiek, Commercieel, Portretten, Trouwreportages en Vrij werk. Deze categorie kun je straks ook indelen op je iPad. Herbenoem de files om het jezelf gemakkelijk te maken.
Je opent dan iTunes terwijl je iPad staat aangesloten via de USB-kabel. Je selecteert nu de applicatie onder het kopje 'Apps' onderaan, waarna ernaast een scherm staat met als titel 'Mediapad-documenten'. Hier voeg je alles toe wat je in je portfolio wilt.
Je hoeft het niet te ordenen, aangezien het programma zelf de diverse soorten media verdeelt. Als je klaar bent, verdeel je de diverse media op je iPad in de verschillende categorieën stapsgewijs per medium. Hier kun je ook overgangen bepalen en hoe lang de foto's worden getoond.
Vergeet vervolgens niet op 'save' te drukken, en dan is je iPad-portfolio klaar voor gebruik. Als laatste voeg je slechts één categorie toe, dan kom je direct na mediakeuze in de content terecht. Deze portfolio-app is vooral leuk voor mensen die een multimediale portfolio willen maken.
Foliobook
De Foliobook app kost kost 5,99 euro en is wellicht de simpelste, maar gelijk ook de mooiste applicatie. Geen video- of audio-integratie, wat ik wel echt een gemis vind, maar je doorloopt de diverse instellingen zeer intuïtief. Een aanrader is ook hier weer om je fotografie te verkleinen naar schermresolutie 1024 pixels breed. Hierdoor is de applicatie snel en minder crashgevoelig.
Upload die naar je iTunes-bibliotheek onder het kopje foto's, zodat je ze straks kunt gebruiken vanuit je applicatie. Je kunt diverse categorieën maken binnen je portfolio's, en natuurlijk de looks van alles aanpassen. Mooie flip-over animaties tijdens de slideshow en een simpele bediening maken dit voor mij de betere applicatie, tenzij je ook multimedia wilt kunnen laten zien, want dan is Media Pad Pro de juiste keuze.
Padport
De app Padport kost 7,99 euro en is ook een minder ingewikkelde portfolio en ook minder multimediaal, maar wel mooi in zijn uiterlijk. De bediening ervan is echter niet echt vlug. Bij de eerste opening van de applicatie zie je al direct een 'quick guide' visuele handleiding, die je alle informatie van de app laat zien.
Links onderaan is het dashboard van de applicatie. Je begint daar met je persoonlijke gegevens, CV en contactgegevens. Daarna ga je naar de settings, waar je een keuze hebt uit diverse thema's die het uiterlijk van de applicatie bepalen.
Je beslist hier ook wat de openingsfoto of je portfoliocover wordt. Daarna ga je naar de sectie portfolio, die je zelf kunt verdelen in maximaal zeven categorieën. Bijvoorbeeld commercieel, mode, persoonlijk et cetera. Je kunt het uiterlijk van je portfolio per categorie aanpassen. Een mooie app met redelijke instelmogelijkheden, maar hij werkt niet zo intuïtief als Foliobook.
Voor mij staat Media Pad Pro op nummer één, ondanks dat ik het maken van een portfolio wel een hele klus vind. Doorslaggevend zijn de vele media-uitingen die in je portfolio kunnen worden gebruikt. Vooral fotografen zullen de komende jaren aan hun klanten steeds vaker ook video, geluid en websites willen tonen, en dat kan allemaal in Media Pad Pro.
Tot slot
Met de komst van de iPad openen zich nieuwe mogelijkheden voor professionele fotografen. De iPad lees je zoals je een tijdschrift leest, maar dan met alle functionaliteit van een televisie, radio, web, audio, animatie en fotografie in één!
Het geeft de gebruiker of lezer een nieuwe ervaring van al bestaande content dat nu nog deels wordt gescheiden door apparatuur. Het kan de gebruikerservaring van de content verhogen en hiermee ook onze markt opnieuw leven inblazen. Wie wil nou niet zo'n mooie digitale portfolio van zijn foto's altijd bij de hand hebben?
Ik ben overigens ook benieuwd naar iPad apps die jullie aanraden!
Laat het horen in de reacties..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!
11 reacties
-
Ed Wens schreef op zaterdag 14 mei 2011 om 23:34 | reageer
Ik gebruik hiervoor een app met de naam 'Portfolio for iPad'. Ik ben er tevreden over. Wellicht kun je daar ook nog even naar kijken?
-
Arno schreef op zondag 15 mei 2011 om 01:49 | reageer
Ik heb gewoon mijn eigen iPad app gemaakt en die is via de iTunes store verkrijgbaar.
-
John Verbruggen schreef op zondag 15 mei 2011 om 09:41 | reageer
NRC heeft ook een app, NRC in beeld. Hier is fraaie fotografie in te bewonderen.
-
guusvanderlinde schreef op zondag 15 mei 2011 om 10:11 | reageer
Er zijn inderdaad vele apps die fraaie fotografie laten zien. @Ed: Portfolio for iPad ken ik inderdaad ook, maar prijs kwaliteit is wat mij betreft wat uit verhouding. Wel een aardige app, maar voor voor 14,99 zou ik toch echt voor een andere oplossing gaan.
@Arno: je eigen app ziet er gaaf uit. Alleen is niet iedereen denk ik in staat om zelf een app te maken, althans ik niet... -
prcko schreef op zondag 15 mei 2011 om 14:47 | reageer
Heb gelijk 'The Guardian Eyewitness' en "Life for iPad' gedownload. Hele fraaie apps die nog gratis zijn ook.
Foliobook ga ik even wat meer over lezer eer ik hem aanschaf, maar ziet er idd erg goed uit.
Overigens een kleine tip, 'NRC in beeld' is ook een fijne nieuws app. -
gast schreef op zondag 15 mei 2011 om 19:55 | reageer
Even een lekenvraag; wat is de toegevoegde waarde van een app op je Ipad om foto's te laten zien tov je website die je ook op je Ipad kunt laten zien?
-
Edwin schreef op zondag 15 mei 2011 om 20:39 | reageer
Ik gebruik Portfolio, bevalt goed. Meerwaarde kan zijn als je een flashwebsite hebt. Niet te zien op de IPad.
-
guusvanderlinde schreef op maandag 16 mei 2011 om 20:51 | reageer
@prcko Leuk om te lezen dat The Guardian Eyewitness en Live for iPad je bevallen. Als je hiervan houdt, zijn de volgende apps ook een aanrader: Focus foto van de dag (gratis), Fotopedia Hertitage (gratis), Fotopedia Colors (2,39) en Fotopedia Paris (gratis). Vooral deze laatste 3 zijn leuk vanwege de integratie met Google Maps.
-
prcko schreef op vrijdag 20 mei 2011 om 18:53 | reageer
@guusvanderlinde. Dank je voor je reactie met tips!! Ik ga ze allemaal uitproberen, want ja ik houd echt van dit soort apps. Dus da word leuk vanavond. Thanx
-
Alrik schreef op woensdag 22 juni 2011 om 15:10 | reageer
De iPad is schitterend voor een mobiel portfolio. Velen van ons laten de portfolio-map nu echt thuis, wat is jullie ervaring? We hebben een maandje terug onze Viewbook Portfolio iPad App gelanceerd die met het online portfolio platform samenwerkt.
Zie ook het stukje op The next Web.
En natuurlijk de PhotoQ iPad app is een goeie. -
fairview schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 21:04 | reageer
Vandaag Mediapad pro (1.4) eens gekocht. Als prof fotograaf wil ik m.b.v mijn ipad mijn werk laten zien bij opdrachtgevers. In eerste instantie begonnen met "photo" van apple zelf. Het nadeel daarvan vind ik dat je de cover van het mapje niet zelf kan wijzigen. Goed, nu MPP. Met geen mogelijkheid lukt het mij de aangemaakte categorieën te wissen. Eenmaal aangemaakt dan krijg ik het niet meer uit het programma tenzij je via itunes het bestand wist. Het toevoegen van beeldmateriaal gebeurt zoals beschreven via itunes. Daar komt letterlijk alles op één hoop. Na 100 foto's te hebben toegevoegd uit verschillende categorieën (op mac gerangschikt) is het lastig shiften in het programma.
Wellicht zie ik dingen over het hoofd. Ik ben erg benieuwd of er mensen zijn die hier een oplossing voor hebben.
Louis Meulstee (info at fairview punt nl)
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Luminar nu ook beschikbaar voor op de iPad
door Elja Trum
-
Adobe start met beta voor Photoshop CC op iPad
door Michelle Peeters
-
Photoshop binnenkort ook op de iPad
door Elja Trum
-
Affinity Photo nu ook voor de iPad
door Michelle Peeters
-
6 handige apps voor foto- en videobewerking op je iPad
door Lars Paymans
-
Offline cursussen kijken met de Photofacts Academy app
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.