Facebook's AI kan gesloten ogen weer openen
donderdag 12 juli 2018, 20:02 door Michelle Peeters | 4.273x gelezen | 4 reacties'Neem hem nog maar een keer, ik knipperde.' Dat is iets dat vaak wordt gezegd nadat foto's zijn genomen. Binnenkort mogelijk verleden tijd. De onderzoekers van Facebook hebben een programma gemaakt die gesloten ogen automatisch kan openen in je foto's.
De wetenschappers trainden het programma, dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) met foto's van mensen met hun ogen open om het programma te leren hoe de ogen van geportretteerden er normaal gesproken uit zouden moeten zien.
Nadat de AI heeft geleerd hoe de vorm en functies van een persoon eruit moeten zien, kan de AI werken aan het vervangen van gesloten ogen door kunstmatig gegenereerde ogen in knipperende foto's.
Adobe Photoshop Elements 2018 bevat ook een functie genaamd 'Open Eyes' die ook gesloten ogen opent door open ogen te kopiƫren van andere foto's van ongeveer eenzelfde onderwerp. Maar deze resultaten lieten nogal wat te wensen over in vergelijking met de resultaten van Facebook.
Het ene resultaat is beter dan andere. Sommige zijn redelijk realistisch, terwijl anderen koude en griezelige blikken produceren. Foto's die je waarschijnlijk niet wilt delen met vrienden en familie op Facebook.
Verdere ontwikkeling van dit soort 'oogopenende AI' zal ongetwijfeld betere en meer realistische resultaten opleveren naarmate de tijd vordert. Maar voor nu is dit een interessante (en griezelige) blik op wat de toekomst zou kunnen betekenen voor onze nonchalante snapshots.
Bron: PetaPixel
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
4 reacties
-
patrick180 schreef op vrijdag 13 juli 2018 om 11:09 | reageer
Wat een onzin sorry
-
Huub schreef op vrijdag 13 juli 2018 om 13:18 | reageer
Dit soort AI software kan hooguit een gok maken hoe de ogen er mogelijkerwijs uit zouden kunnen zien bij een bepaald gezicht. Volgende stap is zeker dat je een gezicht kan toevoegen aan een foto die je van de achterkant van een hoofd maakt
-
Elja Trum schreef op vrijdag 13 juli 2018 om 13:50 | reageer
@Huub; volgens mij werkt de software zo dat ie gebruik maakt van andere foto's van dezelfde persoon om de ogen in deze foto open te maken.
Facebook heeft natuurlijk vaak de beschikking over honderden foto's van dezelfde persoon. De ogen kunnen dan dus dan best accuraat toegevoegd worden.
@Patrick: Je kunt het wel allemaal onzin vinden, maar volgens mij gaan we hier in de toekomst steeds meer naar toe: een foto die -al dan niet automatisch- helemaal geoptimaliseerd kan worden.
Jij als fotograaf vind dat misschien niks, maar de gemiddelde persoon die een groepsfoto maakt zal het best fijn vinden als zijn smartphone automatisch ogen opent.
Ik heb ook wel eens een foto weggedaan omdat de ogen net (half) open waren in het shot, terwijl de rest van de pose en uitstraling juist net precies goed was. Dan zou ik dit ook best een prettige optie in Lightroom kunnen vinden. -
Huub Sanders schreef op vrijdag 13 juli 2018 om 18:04 | reageer
@Elja: ik noem dat geen AI maar het het meer het slim gebruik maken van "deep data" analyse. Het wordt Facebook dan ook wel makkelijk gemaakt omdat heel erg veel gebruikers zichzelf en anderen steeds maar weer taggen in foto's. Dat is handige informatie voor Facebook om te gebruiken.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een timelapse fotograferen aan de Waal
door Nando Harmsen
-
Cameratas met 25.000 euro aan gear kwijt - en terug
door Elja Trum
-
Review: Haida Premium Brass en Bluestone UV filters
door Nando Harmsen
-
Tip: onderzoek je eigen slagingspercentage
door Elvira Smit
-
Maakt AI generatief verwijderen je een luie fotograaf?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.