Filmborn: analoge foto’s met de iPhone
zaterdag 5 november 2016, 13:13 door Robert Kruyskamp | 3.867x gelezen | 0 reactiesDe naam gonsde al een tijdje rond in het wereldje van mobiele fotografen: Filmborn. Een iOS app waarmee je iPhone foto's een analoge 'look' kan geven. Op Instagram toonden bèta testers al wat voorproefjes, maar sinds vrijdag kan iedere iPhone fotograaf Filmborn downloaden in de App Store.
Analoge fotografie blijft populair. Niet alleen bij oudere generaties. Juist jonge fotografen gaan aan de slag met filmcamera's. Gevonden bij vader op zolder, of voor een paar tientjes op eBay. Zie bijvoorbeeld de vele analoge fotoblogs op Tumblr en 'film only' feeds op Instagram.
Digitale foto's missen de subtiliteit, het karakter en de authenticiteit van film. Het oogt wat te perfect, te clean. Nadeel van analoog is het kostenplaatje: films kopen, laten ontwikkelen en scannen – het is prijzig. Daarom schieten veel fotografen wel digitaal, maar proberen ze in de bewerking het analoge gevoel te simuleren.
Bruidsfotograaf Kirk Mastin schiet nog fanatiek op film. En hij is de man achter Mastin Labs, dat film presets biedt voor Lightroom en ACR. Mastin maakt ook veel foto's met zijn iPhone. Want - zo zegt hij - het is de camera die hij altijd binnen handbereik heeft, en bovendien maakt de kwaliteit van de mobiele fotografie grote stappen vooruit.
Mastin wil wel dat zijn iPhone foto's dezelfde 'look' hebben als zijn analoge foto's. En daarom ontwikkelde hij Filmborn.
Filmborn
De applicatie is sinds vrijdag te downloaden. Filmborn is gratis, maar extra opties, zoals een rangefinder simulatie in de camerafunctie, moet je binnen de app aanschaffen.
De camera in Filmborn biedt de mogelijkheid te kiezen voor verschillende ratio's, en ook kan je – in 35mm equivalent – naast Apple's 32mm focale lengte kiezen voor 35mm of 50mm 'lenzen'. Uiteraard verandert dat niets aan de lens, je maakt alleen een uitsnede van het originele beeld en dat vermindert wel de kwaliteit.
Het is ook mogelijk foto's uit je bibliotheek te bewerken. Dat kunnen ook niet-mobiele foto's zijn die je in de iPhone hebt geïmporteerd.
Qua filmsimulatie is er een keuze uit negen presets: drie films van Fuji (160NS, 400H en 800Z), drie Ilford zwart-wit films (PAN-F, HP5 en Delta 3200), en drie Kodak Portra films (160, 400 en 800). De presets zijn gebaseerd op echte scans met een Fuji Frontier SP3000.
Daarnaast kun je de hooglichten en schaduwen verminderen of versterken en bijvoorbeeld de belichting en witbalans aanpassen.
De makers hebben duidelijk gekozen voor een subtiele aanpak. Verwacht niet de heftige effecten die andere fotoapplicaties soms toepassen. Ik vermoed dat zeker fotografen die naast iPhone ook op film schieten de ingetogen resultaten van de Filmborn bewerkingen kunnen waarderen. Voor anderen zijn ze misschien wat te saai.
Alternatieven
Hoewel de online buzz over Filmborn anders doet vermoeden: het idee van filmsimulatie via een app is natuurlijk niet nieuw. Hipstamatic was een van de eerste fotoapplicaties die mobiele foto's eruit liet zien alsof ze met analoge toy camera's als de Holga en Diana gemaakt waren.
VSCO en de veelzijdige editor Snapseed (beide ook beschikbaar voor Android) noemen geen specifieke films als inspiratie voor de presets, maar bieden een onmiskenbaar analoog gevoel.
Zo zegt de bekende fotoblogger Eric Kim dat de VSCO A6 preset nauwelijks is te onderscheiden van de foto's die hij op Portra schiet met zijn filmcamera's.
Zelf gebruik ik – naast Hipstamatic – RNI Films, ook maker van presets voor Lightroom. RNI heeft geen camerafunctie en is niet gratis, maar in de app zijn veel meer filmsimulaties te vinden dan bij Filmborn.
Niet alleen van Fuji, Kodak en Ilford, maar bijvoorbeeld ook van Agfa, Rollei en de instant films van Fuji en Polaroid. Bovendien biedt RNI mogelijkheden tot tweaken naar persoonlijke smaak, en kan je extra analoge effecten als vignet, korrel en zelfs “stof” toevoegen.
Android
Helaas is Filmborn – zoals veel fotoapplicaties – alleen beschikbaar voor de iPhone en niet voor Android fotografen. De reden daarvoor is simpel: het Android platform kent meerdere fabrikanten en de foto's van de Android smartphones kunnen daarom afwijken als het gaat om de output, bijvoorbeeld in de kleuren.
Het is dan lastig een applicatie te ontwikkelen die exact de look van een specifieke film simuleert. Voor elk merk zal het resultaat er anders uitzien.
Toch sluit Kirk Mastin niet uit dat er in de toekomst ook een Android versie van Filmborn komt. Concrete plannen zijn er nog niet.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Het plezier van fotograferen met een filmrolletje
door Elja Trum
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
Analoge Fotografie met Chuck Baker
door Elja Trum
-
Camera's die gebruikt worden in films
door Elja Trum
-
De zoektocht naar de digitale versie van Agfa Record Rapid fotopapier
door Anno Huidekoper
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.250 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.