Verwijderde foto's eenvoudig terughalen dankzij Recuva!
donderdag 10 juli 2008, 20:12 door Michaël de Bondt | 55.958x gelezen | 4 reactiesHoe vervelend is het om per ongeluk iets te verwijderen, zonder dat je daar een backup van hebt? Op Photofacts zijn er al enkele berichten gewijd aan het backuppen van belangrijke data. Persoonlijk overkomt het mij niet zo vaak, maar het wil nog wel eens gebeuren. En dan? Je unieke foto opnieuw maken, of je jaarverslag opnieuw maken? Dat zit er vaak niet in. Dus hoe haal je je bestanden terug?
Vroeger ging je dan naar een speciaalzaak, die tegen betaling je gegevens zo goed mogelijk herstelde. Tegenwoordig, met de immense populariteit van het internet, kun je hier gemakkelijker bij dan voorheen. Er zijn (gratis) programma's voor het terughalen van je verloren gegevens en soms worden er zelfs recovery programma's meegeleverd bij je geheugenstick (Sandisk Recovery Software bij Pro-kaartjes).
Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar het eenvoudige Recuva. Recuva (spreek uit: recover) is gemaakt door het nog maar jonge Piriform. De ontwikkelaars achter Piriform zijn vooral bekend geworden met het product Crap Cleaner, en onlangs hebben ze ook een defragmenteerprogramma uitgebracht: Defraggler. Recuva heeft een zeer eenvoudige interface en doet precies wat je van een recovery programma verwacht: data terughalen, indien mogelijk. Bijkomend voordeel is dat het ook prima werkt met foto's op je geheugenkaartje!
De eenvoudige interface van Recuva heb je zo onder de knie
In het rechter deel van het scherm kun je kiezen uit een Preview (van een afbeelding), Info (over het bestand zelf, zoals datum en recovermogelijkheid) en Header informatie. Het icoontje voor de bestandsnaam in de verwijderde bestanden geeft al een beeld van de recovermogelijkheid van het bestand (groen is goed te recoveren, rood niet zo goed of onmogelijk).
Al met al vind ik dit een erg mooi stukje software!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
"Hey, ik ben Michaël en ik heb ooit samen met Elja gewerkt bij Directshop. In 2010 ben ik naar Duitsland verhuisd om voor mijn vrouw en kind te zorgen. Inmiddels heb ik 2 dochters waar ik erg trots op ben. Ik heb een eigen weblog en op Twitter ben ik ook."
4 reacties
-
Peter van Veen schreef op vrijdag 11 juli 2008 om 10:08 | reageer
Gelukkig heb ik me hier (nog) niet in hoeven te verdiepen, hoewel het handig is als je zo'n applicatie al een beetje kent. Hoef je het niet in een stress-situatie nog eens te leren.
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar dat wisten we allemaal al, toch? -
Elja Trum schreef op vrijdag 11 juli 2008 om 21:55 | reageer
Dankzij een dergelijk programmaatje heb ik eens de vakantiefoto's van een kennis terug kunnen halen. Hij was er erg blij mee. Die Recuva zieter prima uit, maar ik heb hier ook al de software liggen die bij mijn SanDisk kwam; net zo handig waarschijnlijk.
-
Willy van Dreumel schreef op maandag 14 juli 2008 om 15:14 | reageer
Ik hoop dat Recuva toch wel een stuk verbeterd is sinds de laatste keer dat ik zoiets nodig had (per abuis een CF-kaart geformatteerd, terwijl ik de data nog niet af had gehaald). Ja, lach maar, volledig mijn eigen schuld, ik weet het. Toen leek Recuva ook een goede optie, maar Recuva kon doodgewoon geen RAW-bestanden terughalen, wat dat oer-knullige programma van SanDisk gewoon probleemloos deed. Voor mij dus geen Recuva!
-
Henri schreef op woensdag 20 augustus 2008 om 20:21 | reageer
Onlangs bij vrienden geprobeerd de "kwijtfoto's" van een Olympus compactje terug te vissen met Recuva 1.17.339. Programma had netjes 147 foto's gevonden. Maar toen ik alles via de wizzard wilde terugzetten naar een nieuwe map vonden we slechts 1 foto in die map terwijl Recuva aangaf alle 147 jpg's teruggezet te hebben...
Dat had het programma inderdaad gedaan, maar het programma gaf de 147 bestanden geen apart nummer per item, maar allemaal dezelfde naam "OLUMPUS.JPG" Zodoende overschreef het programma zijn eigen reddingsactiviteiten!
Daarna het programma Rescue Pro 3.2 geprobeerd dat met mijn SanDisk Extreme III kaartjes werd meegeleverd.
Hiermee ging alles perfect en de foto's zijn gered.......
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
(bijna) Al je foto's zullen verdwijnen
door Elvira Smit
-
Hoe ga je om met foto's op je fotoreis
door Nando Harmsen
-
SanDisk Extreme SSD wellicht geen handige aankoop
door Elja Trum
-
Fotoarchief op M.2 SSD drive
door Elja Trum
-
Advies voor beginnende fotografen
door Elja Trum
-
De Columbus P10 GPS logger voor je fotoreizen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.