Word lid met korting + gratis het boek de Compositiebijbel én de Fotografiebijbel - 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michiel Heijmans

JPG of RAW: een aloude keuze

zaterdag 7 december 2024, 16:32 door | 1.153x gelezen | 8 reacties

Een discussie die al gevoerd wordt sinds we digitale camera's hebben. Schiet je RAW, JPG of allebei? Het zijn de mogelijke bestandsformaten voor je foto's. Welke je kiest, kun je instellen in je camera, meestal al op het eerste tabje bij je camera-instellingen.

Parijs

Parijs - f/2.8, 1/750s, 320 ISO @ 35mm

Het makkelijke antwoord: RAW. Daarmee kun je in de nabewerking meer details terughalen. En dat is helemaal waar, niets tussen te krijgen. Maar het gevolg is ook dat je harde schijf sneller volloopt.

RAW en JPG is handig als je film simulaties in je camera hebt. De Fujifilm X100 en de Ricoh GR hebben dat allebei. Dan maak je bijvoorbeeld zwart-wit foto's, maar heb je alle kleuren nog in je RAW-bestand.

Ikzelf? Straatfotografie schiet ik in meestal JPG. De kans dat ik de foto af ga drukken op 2 bij 3 meter is klein. Voor boeken heb ik dat formaat niet nodig, en 40x60 centimeter is een mooi expositie-formaat.

Met de megapixels in mijn camera's kan dat eventueel best groter. En ik vind het heerlijk bewust te kiezen voor kleur of zwart-wit, bijvoorbeeld. Het voegt wat toe aan mijn wandeling!


Deze tip om betere straatfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over straatfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Straatfotobijbel.

» Bestel De Straatfotobijbel
Michiel Heijmans

Over de auteur

Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!

8 reacties

  1. Mac
    Mac schreef op maandag 9 december 2024 om 08:37  | reageer

    Eigenlijk kan je het zo samenvatten

    JPEG = Dia
    RAW = negatief

  2. Jan Kleinjan
    Jan Kleinjan schreef op dinsdag 10 december 2024 om 10:21  | reageer

    Als (enig?) nadeel van RAW wordt steevast genoemd dat je harde schijf sneller volloopt. Dat is ongetwijfeld waar, maar de grootte van de huidige schijven is in de meeste gevallen standaard zo groot, dat ik me niet kan voorstellen dat je schijf volloopt. En is dat tóch het geval dan kan voor een relatief klein bedrag een knoert van een harde schijf erbij worden aangeschaft. Dus wat let je om voortaan uitsluitend in RAW te fotograferen.

  3. Michiel Heijmans
    Profiel  Michiel Heijmans schreef op woensdag 11 december 2024 om 15:31  | reageer

    Natuurlijk zijn er nog meer nadelen, hoor. Denk aan snelheid: ik heb RAW bestanden in mijn 40MP camera waarvoor ik bewust snelle SD kaarten heb gekocht, omdat ik anders soms te lang moet wachten op het wegschrijven. En er zijn er meer. Het ligt ook heel erg aan de toepassing. De meeste van mijn STRAATfoto's hebben RAW niet nodig. Mijn portretfoto's schiet ik in RAW.

  4. Nico van Ast
    Nico van Ast schreef op dinsdag 10 december 2024 om 11:14  | reageer

    Met de mogelijkheden die RAW beelden geven in de nabewerking is een JPEG voor mij geen optie meer. Een RAW foto van mijn D850 is 90Mb. Maar zoals Jan al aangeeft is een grote HDD tegenwoordig geen dure investering meer. Voor archivering heb ik een HDD van 12 Tb ingebouwd. Mijn werkschijf is een 2 Tb SSD.
    Om ruimte te besparen is het wel belangrijk om geweigerde foto's (in Lightroom Classic) gelijk te verwijderen van je schijf. Deze ga je toch nooit meer gebruiken. De x toets is bij mij dan ook al behoorlijk versleten knipoog

  5. Michiel Heijmans
    Profiel  Michiel Heijmans schreef op woensdag 11 december 2024 om 15:32  | reageer

    Het ligt ook heel erg aan het type fotografie. Maar vergis je niet: de hedendaagse camera's maken mooie jpgs

  6. Rien Linthout
    Rien Linthout schreef op dinsdag 10 december 2024 om 11:39  | reageer

    Het door de schrijver getoonde beeld uit Parijs laat overduidelijk de onjuistheid in zijn verhaal zien: Ik zie twee pikzwarte kledingstukken in beeld zonder enige doortekening dus! (Geen bewuste keuze van de fotograaf want zijn lichten zijn wel technisch juist) Dat is dus het verlies wat je krijgt als je in JPG opneemt en dus niet je schaduwen goed kunt ophalen in RAW-conversie. Erg jammer van dit beeld. Probleem van definitieve opslagcapaciteit is er niet. En ik zou dat eerder verwachten van de capaciteit van de kaartjes in de camera, maar die zijn ook groot en niet meer duur. Ik moet wel zeggen dat ik 23 jaar gelden wel op JPG gefotografeerd heb omdat toen een geheugenkaart van 128 Mb (ja Mb) 300 euro kostte en daar pasten net 40 RAW beelden op van mijn camera van liefst 3 miljoen pixels. Had ik toen meer budget voor meer kaartjes had ik wel op RAW geschoten. Dus als je jezelf als beeldmaker serieus wilt nemen, schiet dan op RAW. Nog een tip: schiet veel selectiever, het heeft geen nut op duizenden keren te klikken.

  7. Michiel Heijmans
    Profiel  Michiel Heijmans schreef op woensdag 11 december 2024 om 15:34  | reageer

    Hee Rien, ik ben het maar een deel met je eens. Die zwarte delen zijn bewust zwart om de nadruk te leggen op de man in het midden. Je mag een foto technisch analyseren om te kijken of je hem goed vindt, of je kijkt naar de foto zelf. Een goede foto (vind ik) hoeft niet een technisch perfecte foto te zijn, zeker niet in straatfotografie. Dank voor je verhaal van vroeger. Er is een hoop veranderd, inderdaad!

  8. Michiel Heijmans
    Profiel  Michiel Heijmans schreef op woensdag 11 december 2024 om 15:28  | reageer

    Mooie vergelijking

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Straatfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.250 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord