Straatfotografie tip: Nachtfotografie op straat?
zaterdag 4 januari 2025, 16:32 door Michiel Heijmans | 833x gelezen | 5 reactiesIn de landschapsfotografie is nachtfotografie heel gebruikelijk, maar de straatfotograaf blijft meestal binnen als het te donker wordt. Je moet toch vaak teruggrijpen op hoge ISO-waarden of op een statief omdat je met hogere sluitertijd schiet. Maar ook 's nachts is de stad een fotogenieke plek.
Leer jezelf met het aanwezige licht te werken. Door neonverlichting en verlichte etalages ontstaat een speelveld voor silhouetten en portretten die je overdag niet kunt maken.
Als je geluk hebt, dan heeft het net geregend. Door de ontstane plassen wordt licht gereflecteerd, waardoor stemmige, donkere foto's ontstaan met felle kleuren.
Dankbare plaatsen zijn winkelstraten en stations, de kans dat je daar mensen tegenkomt is natuurlijk groter. Ga als de nacht net is ingevallen in het blauwe uurtje. Zoveel mogelijkheden!
Deze tip om betere straatfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over straatfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Straatfotobijbel.
» Bestel De Straatfotobijbel
Over de auteur
Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!
5 reacties
-
Donald Willemsen schreef op zaterdag 4 januari 2025 om 17:16 | reageer
Michiel, jammer dat je in bovenstaande verhaal niets zegt over de witbalans die je het beste kan gebruiken in die donkere omstandigheden. Temeer ook omdat je, zoals je zelf al aangeeft, werkt met diverse kleuren licht.
-
Michiel Heijmans schreef op maandag 6 januari 2025 om 11:35 | reageer
Hee Donald, je zult in mijn verhalen zelden iets over witbalans horen in dit soort situaties. In straatfotografie heb ik die meestal op auto staan - omdat ie in de nabewerking ALTIJD naar behoren bij te stellen is. Een andere excersitie die ik de laatste tijd regelmatig toepas is om hem vast te zetten op 5500 en dan in de nabewerking aan te passen. Dat is iets wat de Engelse fotograaf Sean Tucker ook weleens doet en ik moet zeggen dat het interessant is daarmee te spelen. Maar 99% van de tijd staat ie echt op automatisch!
-
-
Donald Willemsen schreef op maandag 6 januari 2025 om 12:40 | reageer
Michiel, dank voor jouw reactie. Je kan inderdaad de AWB gebruiken en achteraf corrigeren. Maar je weet ook dat er veel mensen in JPG fotograferen en dan gaat het verhaal niet op. Nu fotografeer ik zelf altijd in raw en pas de witbalans achteraf aan. De kleurtemperatuur bepaalt wel de sfeer in de foto en met allerlei kleuren licht in de stad kan je ook met verschillende kleurtemperaturen werken en dus verschillende sferen creëren.
Het is met die wetenschap dat ik op mijn vraag kwam. Niet alleen gericht op raw fotografen, maar ook op JPG fotografen. Die laatsten zijn m.i. beter af een bepaalde waarde kleurtemperatuur in te stellen afhankelijk van de sfeer die ze in de foto willen hebben.
Jouw keuze voor AWB vind ik een logische keuze. -
Michiel Heijmans schreef op maandag 6 januari 2025 om 19:26 | reageer
Absoluut. Ik hou het voorlopig toch maar bij Raw dan
Deel jouw mening
Ook interessant
-
JPG of RAW: een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Korte film over Simon Murphy's Photoautomaat project
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.183 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.