De Cactus V2s radiografisch flitsontsteking
woensdag 12 maart 2008, 21:07 door Stefan Sterkhuis | 18.460x gelezen | 30 reactiesVaak kan je als beginnend fotograaf je niet veroorloven om een complete studio te kopen met alles erop en eraan en verkas je maar naar buiten. Toch is een buitenlocatie ook niet altijd perfect, je maakt immers gebruik van een enkele lichtbron namelijk de zon en die kan je niet afstellen en ook niet van verschillende kanten laten belichten. Het is dan ook niet vreemd dat veel fotografen daarvoor een reportageflitser gebruiken in plaats van een hele studioset mee te slepen.
Ook de reportage flitser brengt nadelen met zich mee. Hij moet immers vastzitten aan je camera om te flitsen waardoor je vaak alleen maar rechtuit kan flitsen. Dat maakt in veel gevallen niet uit, maar eventjes met de flitser een beetje haarlicht op het model werpen kan je wel vergeten. Dat is een bekend probleem waarvoor inmiddels allerlei apparaatjes kan kopen waarvan sommigen duurder zijn dan een eenvoudige thuisstudio.
Sommige flitsers zijn in staat elkaar aan te sturen zoals bijvoorbeeld de Speedlite 580 EX van Canon. Een goedkopere oplossing van Canon is de ST-E2 die via een infrarood signaal je flitsers afsteekt. Deze oplossing werkt echter enkel voor Canon en helaas zijn andere flitsers van bijvoorbeeld Sigma vaak niet bruikbaar. Ook moeten je flitsers elkaar kunnen zien en bij fel zonlicht werkt het niet even lekker. Voordeel is dat de flitsers nog steeds vanaf de camera in te stellen zijn.
Een betere oplossing is om dit radiografisch te doen. Doordat deze methode gebruik maakt van radiosignaal hoeven de flitsers elkaar niet te zien en afhankelijk van de kracht van de zender op je camera kan dit soms tot wel 100 meter werken. De bekendste oplossing is hier de Pocketwizard. Deze dure maar krachtige set stelt je in staat je flitser met een kabeltje aan de Pocketwizard te verbinden waarna je een andere op je camera zet om hem aan te sturen.
Het grote nadeel van Pocketwizards is dat ze beperkt verkrijgbaar zijn en nogal prijzig. De goedkope versie kost ruim 200 euro per stuk en de duurdere versie 290 euro. De goedkopere versie is erg geschikt als ontvanger, via de duurdere versie kun je zelfs nog instellingen via het signaal meegeven en leent zich dus beter voor verzender. Het bereik kan oplopen tot ruim 500 meter.
Toch blijft dit een aanslag op je portemonnee. Via e-bay kwam ik terecht bij het in Hong-Kong gevestigde Gadget Infinity. Bij deze webshop kan je de 4-channel Wireless Flash Trigger aanschaffen. Aangeraden is het om de nieuwste versie, V2s te kopen. De prijs voor een zender en ontvanger is € 22,32. Dat is heel wat minder dan de pocketwizards waar je ruim 300 á 400 euro kwijt bent voor een setje. Voor € 3,39 worden ze ook nog eens vanaf Hong Kong overgevlogen en door de postbode binnen 2 weken door je brievenbus geduwd.
Oke, het bereik is geen 500 maar 10 meter, de synchronisatiesnelheid is geen 1/10.000 maar 1/1000 en het voelt wat goedkoper aan maar dat neem ik persoonlijk voor lief voor 1/18de van de prijs.
Het pakketje is een eenvoudig doosje met daarin een losse batterij, een kabeltje, een zender en een ontvanger. Je moet zelf de batterij in de ontvanger stoppen, vergeet daarbij niet het hele dunne plastic van de batterij af te halen. Dat scheelt je een kwartier proberen zoals bij mij.
Na het afstemmen van een kanaal middels de twee knopjes in de ontvanger en verzender is het setje gereed voor gebruik. Ik had in eerste instantie een hoop misfires, of om beter te zeggen, de flitser ging in stroboscoopmodus en dan voluit waardoor echt het licht uit je ogen wordt geflitst. Na het veranderen van het kanaal was dit probleem opgelost al gaat hij soms wel eens ongewenst af. Het signaal is goed, ik heb niet gemerkt dat de afstand te groot werd en ook bijvoorbeeld een muur of hoekje vormen geen probleem. Het is wel zo dat je zelf elke flitser handmatig moet instellen maar als je dan toch de situatie zo wil controleren is dat een kleine moeite.
Het is leuk spul en voor amper 27 euro is het zeker een aanrader om er eens mee te gaan experimenteren. Op Strobist zijn erg veel tips te vinden en ook deze flitsers kunnen creatief gebruikt worden voor heel veel toepassingen.
De Cactus V2s radio flitstriggerset
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Stefan Sterkhuis is inmiddels ruim 8 jaar bezig met fotografie. Wat begon met het schieten van kiekjes kreeg meer en meer vorm. De inhoud werd serieuzer en zijn kijk op fotografie gevormd. Inmiddels doet Stefan veel met straatfotografie. Het leven vastleggen zoals het is, kritisch en soms rauw.
30 reacties
-
Elja Trum schreef op woensdag 12 maart 2008 om 21:12 | reageer
Interessant eerste artikel, Stef!
Je hebt me overgehaald er direct eentje te bestellen. Ik heb gelijk een Vivitar 285HV flitser erbij besteld. Deze flitsers zijn volledig handmatig in te stellen en schijnen het best prima te doen. Daarbij zijn ze erg goedkoop.
In totaal ben ik nu nog geen 100 euro kwijt. Al komt er mogelijk nog wat voor de douane bij. Kan ik mooi weer een volgende stap nemen in mijn 'strobist' plannen. -
mleijn schreef op woensdag 12 maart 2008 om 23:45 | reageer
Leuk om te zien dat Vivitar flitsers genoemd worden. Ben zelf ooit begonnen met een 283 met losse sensor, verlengkabel en een flitsparaplu. Sensor blijft dan boven op de kamera zitten. Later nog de varipower gekocht en een adapter voor op het stopcontact. Later via marktplaats nog een 285 thyrister gekocht. Werken ook op mijn Canon 350D. Zag dat er nu ook nog een 283 te koop is op marktpklaats met filters e.d. (zoeken op vivitar flitser).
-
donkie-chot schreef op donderdag 13 maart 2008 om 00:31 | reageer
Lachen dit!
Drie keer raden waar ik vanavond mee heb zitten spelen? Juist ja, met twee cacti. Heel geinig spul.
De twee weken levertijd die de leverancier claimt, maken ze overigens niet waar. Afgelopen donderdag besteld, vrijdag verstuurd en gisteren (dinsdag) al geleverd. Lekker snel dus.
En nu nog ff wachten totdat het lekker weer wordt en ik met de nieuwe speeltjes naar buiten kan, want daar heb ik ze voor gekocht.
Een tip voor wie nog wil bestellen: vergeet niet om ook even naar de diffusers te kijken. Dis kosten bijna niets. Ik heb ze nog niet kunnen testen, maar voor dat geld kun je je nooit een buil vallen.
En heeft er nog iemand tips voor een koppelstuk waarmee je ze op een statief kunt bevestigen? Het liefst eentje waarbij ik nog een plu kan gebruiken? Photosg heeft er eentje, maar ik weet niet of die goed is. -
Elja Trum schreef op donderdag 13 maart 2008 om 00:41 | reageer
@Donkie-chot; Zelf heb ik daar de Manfrotto 026 Lite-Tite (28,- euro) voor aangeschaft. Volgens mij een prima ding (wel redelijk zwaar). Als statief heb ik een Manfrotto Nano 001(B) gekocht. Erg compact op te bergen en niet te zwaar. Waarschijnlijk wil je dan ook gelijk een flitschoentje erbij hebben.
-
donkie-chot schreef op donderdag 13 maart 2008 om 00:51 | reageer
Kijk, daar hebben we weer iets aan vooral dat flitsschoentje. De foto van de Lite-Tite lijkt trouwens verdacht veel op deze, je moet 'm alleen ff omdraaien.
Nu moet er toch ook wel een artikel inzitten voor een echte buiten-strobist-sessie, of niet? -
Stefan Sterkhuis schreef op donderdag 13 maart 2008 om 00:54 | reageer
Kijk Elja, zo helpen we elkaar allemaal want aan jou links heb ik ook weer wat. Ik gebruikte nu, zoals op de foto, vooral mijn statief maar dat is geen ideale combinatie en daar hang je moeizaam een paraplu aan vast (maar dat moet met duck-tape lukken ).
-
kf schreef op donderdag 13 maart 2008 om 09:17 | reageer
ik heb ooit wel ergens gelezen dat die radio-zendertjes in sommige gevallen ruis kunnen veroorzaken op uw sensor.
Ik betwijfel dit zelf héél héél héél sterk maar wou het toch even laten weten.
als ik de link nog terug kan vinden post ik hem hier zeker! -
Elja Trum schreef op donderdag 13 maart 2008 om 09:22 | reageer
@Donkie-chot; Dat artikel komt er zeker. Moet er alleen nog wat ervaring mee op doen. Maar wellicht is Stef me voor met zo'n artikel.
@Stef; Voordeel van zo'n blog he, je kunt elkaar aanvullen. Zo'n speciale kop is wel zo handig voor een paraplu. Die van Photosg ziet er ook goed uit overigens.
ps: Voor opmaak codes in reacties zie het vraagteken in de 'schrijf een reactie' balk. -
Peter van Veen schreef op donderdag 13 maart 2008 om 09:49 | reageer
Een heel verhelderend artikel. En voor het geld hoef je het niet te laten. Ik zal mijn type flitser eens even checken en dan ga ik ook zo'n setje bestellen. Dat Strobist-gedoe lijkt me echt reuze leuk!
-
Robert schreef op donderdag 13 maart 2008 om 10:22 | reageer
Ik werk al een tijdje met reportageflitsers en een losse trigger (Elinchrom Skyport) en dat werkt echt perfect. Je moet wel even uitvissen op welke zoomstand je je flitsers moet zetten om het juiste effect te bereiken.
Ik gebruik een los demoboekje van Lee filters. Die filtertjes passen precies voor de flitskop, dus dan kun je elke kleur licht maken die je wilt. Boekje kost 4 euro, ergens bij een zaak in Munchen (ben even vergeten welke). Ik heb ook nog de opvouwbare snoots en flags van Hohnlphoto (of zoiets). Werkt met klittenband. Erg handig. Als je een beetje handig bent, dan kun je zulke gave dingen doen met een paar losse repoflitsers -
Robert schreef op donderdag 13 maart 2008 om 10:26 | reageer
Honlphoto.com it is
-
HT schreef op donderdag 13 maart 2008 om 21:35 | reageer
En dan gelijk lid worden van de Strobist group en de Dutch strobist group op Flickr.
-
HT schreef op donderdag 13 maart 2008 om 21:43 | reageer
Voor flits-paraplu-houders: fotoshopaalten.nl
-
Peter van Veen schreef op vrijdag 14 maart 2008 om 11:00 | reageer
Hé, ik wist helemaal niet dat er ook een Dutch Strobist Group bestaat... Maar ik ben dan ook nog niet zo heel erg doende met Flickr. Ga er meteen even kijken!
-
Peter van Veen schreef op vrijdag 14 maart 2008 om 11:36 | reageer
Ik heb mijn flitser bekeken: een Sigma EF 430-ST. Nu sla ik aan het twijfelen, wat bij deze set staat vermeld dat ie geschikt is voor een Sigma EF 430. Zou die toevoeging ST nu net het verschil kunnen maken?
-
Stefan Sterkhuis schreef op zondag 16 maart 2008 om 00:25 | reageer
Volgens mij is ST de aanmerking dat het digitaal is maar ik ben niet helemaal bekend met de Sigma afkortingen. Mail Gadgetinfinity even, ik had heel snel antwoord terug
-
Peter van Veen schreef op zondag 16 maart 2008 om 14:55 | reageer
hmm, dan heb je meer geluk dan ik, want ik heb ook meteen GI gemaild, maar tot op heden nog geen reactie gehad.
-
Willy van Dreumel schreef op zondag 16 maart 2008 om 16:49 | reageer
@Elja: Elja, heb je de Cactus al binnen?? Ik ben vooral benieuwd of dit spul ook je Elinchrom D-lite4 kan triggeren. Het zal waarschijnlijk wel niet, maar anders hebben we een goedkope oplossing gevonden voor het vraagstuk van draadloze triggering met de Elinchrom D-lite studioflitsers!! Het lijkt me de moeite van het proberen waard.!
-
-
Stefan Sterkhuis schreef op zondag 16 maart 2008 om 23:58 | reageer
@Willy: Er zit een pc-sync kabeltje bij dus het zou kunnen...? Ik heb helaas geen flitser om hetvoor je te testen.
-
Peter van Veen schreef op maandag 17 maart 2008 om 07:03 | reageer
Ik heb inmiddels mail gehad van GI: helaas werkt een ST type niet met de Cactus V2s. Da's heel jammer. Iemand nog tips welke (cheapo) flitser aan te bevelen is?
-
donkie-chot schreef op maandag 17 maart 2008 om 22:44 | reageer
Tweedehands flitsers: Nikon sb-24/25/26. Of een Canon 420EZ. Die is op de digitale camera's niet meer te gebruiken en vaak voor een prikkie tweedehands te koop.
-
Peter van Veen schreef op donderdag 27 maart 2008 om 19:35 | reageer
Joechei! Ik heb zojuist een Nikon SB-28 op de kop kunnen tikken voor 60 euries Nu op weg dan maar voor een Cactus setje...
-
leon schreef op dinsdag 20 mei 2008 om 20:09 | reageer
Ik ben ook erg geinteresseerd in deze tak van fotografie. Tot 5 minuten geleden dan... heb even gekeken wat voor kosten er allemaal bijkomen als je uitgaat van 2 flitsers met accessoires (cactus, statief, paraplu etc). Kom ik toch op een totaalbedrag uit van ongeveer 400 euro. Behalve dat dit natuurlijk leuk spul is om buiten mee te werken, zie ik niet in wat de meerwaarde is tov studioflitsers (die je voor 100 euro meer kunt kopen en een compleet pakket is).
-
Peter van Veen schreef op dinsdag 20 mei 2008 om 23:49 | reageer
@Leon: ik vraag me wel af wat je dan voor een 'compleet pakket studioflitsers' hebt voor 100 euries...
leon schreef op woensdag 21 mei 2008 om 01:01 | reageer@Michaël : Kun je in een studio met reportageflitsers hetzelfde resultaat behalen als met studioflitsers ? Mobiliteit is natuurlijk een groot pluspunt
@Peter : Ik bedoelde natuurlijk 100 euro meer, dus totaal 500 euro.Peter van Veen schreef op woensdag 21 mei 2008 om 07:44 | reageer@Leon: aha, dat verduidelijkt het e.e.a.!
Persoonlijk heb ik geen ervaring met studioflitsers, maar om te zien wat er allemaal mogelijk is met reportageflitsers zou je eens kunnen kijken op o.a. Strobist en de blogs van Bert Stephani en Tom Museeuw.leon schreef op woensdag 21 mei 2008 om 20:24 | reageerokee laatste vraag. Vanaf morgen heb ik 1 x SB-600 en 2 x SB-28.
Nu nog een cactus bestellen. Maar ik weet niet wat ik precies moet bestellen. Moet ik er per flitser een cactus bestellen of kan 1 cactus drie flitsers aansturen?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie
door Elja Trum
-
Strobist style; de eerste stappen
door Elja Trum
-
Strobist top 5 foto's van 2007
door Elja Trum
-
Confessions of a Photographer; deel vier
door Elja Trum
-
Flitsen; wat er mis kan gaan
door Peter van Veen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.