De flitser gebruiken bij natuurfotografie
donderdag 5 januari 2012, 20:01 door Liesbeth van Asselt | 14.405x gelezen | 27 reactiesNatuurfotografen behoren over het algemeen tot de meest conservatieve groep fotografen. Dus als ik met mijn reportageflitsers en bijbehorende statiefjes het veld in ga, word ik nogal eens meewarig aangekeken. Toch kan flitsen in de natuur veel toegevoegde waarde hebben! Hoe ga je daarbij te werk?
Ondanks het feit dat Nikon een prima CLS-flitssysteem heeft, werk ik daar meestal niet mee. CLS werkt met een infrarood signaal (waarom eigenlijk?), wat betekent dat camera en flitser elkaar moeten zien om 'met elkaar te kunnen praten'. Maar meestal staat de flitser ergens achter of gewoon te ver weg om het signaal van de camera op te kunnen vangen.
Dus schafte ik radiografische triggers aan. Pocketwizard is me nog te duur, ik werk met een paar Yongnuo setjes. Voor degenen die TTL werken heeft dat één nadeel: TTL werkt niet bij deze goedkope radiografische triggers. Als ik ga flitsen in de natuur, werk ik met zowel de camera als de flitsers op manueel. En dan is het vervolgens een kwestie van op je LCD-scherm kijken welke instelling het mooiste resultaat geeft.
Een paar voorbeelden
Voor onderstaande foto heb ik één flitser gebruikt die ik achter het stammetje van de jonge beuk gelegd heb. De foto is gemaakt tijdens 'het blauwe uurtje' (half uur voor en na zonsondergang), er is niet gewerkt met kleurfilters of iets dergelijks. De sluiter stond twee seconden open bij een diafragma van f/5.6 en ISO 100. Flitssterkte op 1/8ste van het volle vermogen van de flitser om de blaadjes goed uit te lichten, zonder dat ze overbelicht raken.
Als voorbereiding op een workshop die ik voor de Nikon Club gaf op de Loonse en Drunense Duinen, ging ik bij zonsondergang naar het Hulshorsterzand. Voor deze foto gebruikte ik vanwege de grote afstand van de camera tot de boom vier flitsers op volle sterkte. En een groot diafragma (f/4.5) om zoveel mogelijk flitslicht binnen te laten in de camera. Sluitertijd 1/50ste om ervoor te zorgen dat het omgevingslicht niet teveel nadruk kreeg.
Ik vind het echt geweldig wat je met flitsers in de natuur kunt doen. Momenteel ben ik bezig met 'day to night' fotografie. Wat wil zeggen dat je overdag foto's maakt die zo donker zijn dat het lijkt alsof het avond/nacht is. Waarbij je onderwerp ingeflitst wordt en dus echt van het scherm af spat. Onnatuurlijk? Kitsch? Ja, maar wel leuk!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
27 reacties
-
Koen schreef op donderdag 5 januari 2012 om 20:12 | reageer
Ik zou er dan wel voor zorgen dat de boom in de tweede foto geheel is uitgelicht, en niet alleen in het midden.
Voor foto 1, niet meer dan lof, gaaf! -
Rudy schreef op donderdag 5 januari 2012 om 20:24 | reageer
De eerste is echt gaaf..
Hoe krijg je trouwens de beweging in de achtergrond? Door verticaal te bewegen???
Grtz. Rudy
www.photo-rudy.com -
Jan schreef op donderdag 5 januari 2012 om 20:48 | reageer
Verrassend mooi Liesbeth. Zou graag een langere post met meer foto's zien. Zo te zien was je nog mooi op tijd, want na deze week zal ook het allerlaatste blad wel van de bomen zijn en wordt het wachten op nieuw.
-
Henk schreef op donderdag 5 januari 2012 om 21:47 | reageer
Geweldige foto's Liesbeth! Dit geeft inderdaad een geweldig effect, leuk om eens mee te gaan experimenteren.
Ik ben het met Koen eens, foto 2 wordt inderdaad nog mooier als ook de zijtakken verlicht zijn. Flitsers aan de zijkanten leggen is geen optie, ze moeten allemaal in het midden liggen lijkt me. Dat heeft ook de mooie helder stam. -
Jacko schreef op donderdag 5 januari 2012 om 21:48 | reageer
Mooie post Liesbeth! Met dito foto's.
Wat mij betreft mag je dit wel een keertje verder uitdiepen in een wat langer artikel. Ben zelf ook niet vies van een probeerseltje hier en daar en kan een zetje in een bepaalde richting erg waarderen.
Ik vermoed overigens dat bij foto 1 het flitsen de voorste tak 'bevroren' heeft maar dat de wind oorzaak is van de vervaagde achtergrond? -
Erik schreef op donderdag 5 januari 2012 om 22:12 | reageer
De reden dat natuurfotografen hierin nogal conservatief zijn heeft naar mijn idee te maken met de grote kans op verstoring van de natuur.
Flitslicht tijdens de schemering is voor dieren behoorlijk storend. Daarnaast is het natuurlijk al helemaal niet de bedoeling om voor of na zonsopgang/ondergang een natuurgebied in te gaan (dat is niet voor niets verboden) en het is dan al helemaal geen goed plan om met een aantal flitser dat stukje natuur opeens in het licht te zetten..
Ik denk dat flitsen in de natuur zeker heel goed kan en fraaie foto's kan opleveren. Ik vraag me echter af, in hoeverre er dan nog rekening gehouden wordt met de natuur. Overdag zal het flitsen geen enkel probleem opleveren, maar of dat 's avonds of 's ochtends in de schemering ook geldt vraag ik me zeer sterk af
Natuurlijk loopt elke fotograaf wel eens te lang in een gebied, dat gebeurt iedereen wel eens. Maar ik denk niet dat het verstandig is om dan alles te verlichten
Over je resultaten, de eerste vind ik erg fraai. Een stukje kunst inderdaad, want natuurlijk is het niet. Ik had zelf wel graag de foto zonder de bladeren gezien, dus alleen met het blauwe lijnenspel
De tweede foto vind ik persoonlijk niet mooi. Dat is naar mijn idee op een de rand van kunstmatig en natuurlijk. En ik denk dat je beter een van beiden kan kiezen -
Eugène
Prachtig en niks kitsch maar gewoon kunst Liesbeth. Ik sta me af te vragen of een paar flinke bouwlampen en een generator ook wel of niet een mooi effect geven aangezien dit gloeilampen zijn en dat een waarschijnlijk een dag-warmte effect zal geven. Dit laatste ga ik eens proberen. Dit is natuurlijk bij gebrek aan een verzameling super-flitsers èn ervaring hiermee. Goed idee?
Link voor draagbare en huurbare generator. -
-
tonv schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 07:32 | reageer
De strobist try out heeft interessante resultaten opgeleverd! Foto 1 vind ik boeiender dan Foto 2 maar daar sta ik niet alleen in. Wat Erik zegt snijdt hout: want wanneer dit een populaire vorm van fotografie wordt komt dat de natuur niet bepaald ten goede.
-
Eugene schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 08:47 | reageer
Het is maar een boom! Zolang je dit niet tijdens de broedtijd doet is verstoring wat mij betreft niet aan de orde. Onweer en windstoten zijn heftiger voor het dierenrijk. Indien je de ongerepte natuur betreedt dan doe je dit uiteraard liefdevol en bedachtzaam. Dus nog geen reden voor een klacht bij de PvdD.
-
LX schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 09:03 | reageer
1 is inderdaad gaaf! Ik ben het ermee eens dat je geen invasie van flitsende fotografen in een natuurgebied moet hebben, maar dat het nou zo'n geweldige verstoring is... Is een ontweersbui met bijbehorende bliksem dat dan ook? Geloof het niet zo hard.
-
Erik schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 09:36 | reageer
Bij een onweersbui lopen er geen mensen 's nachts door een natuurgebied. Dat is het verschil. De boom zal geen last van de mensen hebben maar de dieren in de omgeving wel.
Wat betreft de foto's, de eerste vind ik goed gelukt, al zou ik het niet onder de categorie natuurfotografie willen scharen maar meer onder abstracte fotografie. De 2e foto vind ik te onnatuurlijk overkomen.
De mooiste vorm van natuurfotografie 's nachts vond ik van een fotograaf die zich gespecialiseerd heeft op het fotograferen van vleermuizen. Hij gooide meelwormen over het water en als de vleermuizen daar op af kwamen werden werden ze met flits gefotografeerd. Dat levert fantastische platen op. -
Frits schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 10:48 | reageer
Leuke foto's Liesbeth! Volgens mij kun je foto 2 nog mooier maken met een kleurenfilter op je flisters om het flistlicht meer de kleur van de ondergaande zon te geven en als je meerdere ontvangers hebt voor je flisters kun je inderdaad zoals al gezegd de hele boom uitlichten, dan wordt ie helemaal perfect!
-
Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 16:28 | reageer
Eens met de reacties over de foto's: ook ik vind de eerste foto veel mooier dan de 2e. Voor wat betreft verstoring: die eerste foto is gemaakt in een bosgebied wat niet gesloten is tussen zonsondergang en -opkomst, en waar vele huizen staan. Waar toch echt mensen in wonen Erik, Arno en Ton. Ik woon er namelijk zelf . De foto op het Hulshorsterzand is gemaakt in overleg met een boswachter. En Erik, wat is eigenlijk het verschil met flitsen van vleermuizen? Waarom keur je dat wel goed? Dat zijn toch ook dieren? Die dan ook nog eens rechtstreeks geflitst worden in dit geval!
-
Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 16:32 | reageer
@Eugene, ben wel benieuwd naar je resultaten, kan ik die tzt ergens vinden?
-
Erik schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 19:40 | reageer
Ik kan eerlijk gezegd niet begrijpen waarom een boswachter voor zoiets toestemming geeft..
Verder even ter verduidelijking, de opmerking over de vleermuizen kwam van een andere Erik, ik weet niet of daar verwarring over is Ik keur het flitsen van vleermuizen ook niet goed. Ik geloof dat ik weet over welke foto's het gaat, en ik vind het jammer dat er op die manier gefotografeerd wordt. Hoe fantastisch een foto ook is, ik denk niet dat de natuur erbij gebaat is om op die manier vastgelegd te worden. -
Brian schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 21:38 | reageer
@Erik, Nee laten we de natuur vooral verborgen houden, dan blijft ze mooi en ongerept. Ik wilde laatst mijn kinderen meenemen het bos in, maar gelukkig heb ik het niet gedaan. Mijn oudste is een ADHD'er en die verstoren de natuur zo. Als hij iets moois wil zien neem ik hem daarom maar mee naar de autoraces op zandvoort. De auto's daar schrikken gelukkig niet zo van hem, maar de uitlaatgassen.......
Ik stop maar weer even. -
EdC schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 22:07 | reageer
Fotografie is ook het opzoeken van grenzen. En dat is hier prima gelukt. Lekker doorgaan, Liesbeth. Foto 2 is geen topproduct, maar nodig om te ontdekken hoe het dan wél zou kunnen. En mooi dat je hier laat zien dat ook een professional wel eens zoekende is.
-
Erik schreef op vrijdag 6 januari 2012 om 23:35 | reageer
@ Liesbeth, je hebt gelijk dat vleermuizen met flits fotograferen ook verstoring is van de natuur. Het strooien van het voer is eigenlijk al verstoring. Maar als dezelfde vleermuizen terug blijven komen voor een maaltje worden ze waarschijnlijk niet gestoord bij hun jacht. Blijft altijd moeilijk om te beoordelen of je de natuur verstoord.
Desondanks vond ik de foto's op zich erg mooi. Je ziet dat soort foto's ook wel met uilen erop. -
McLovin schreef op zaterdag 7 januari 2012 om 00:41 | reageer
Ik mag toch hopen dat ieder die een probleem heeft met flitsen in de natuur vegetarier is....want weet niet maar heb zo een vermoeden dat dat varkentje of kuikentje in de bio-industrie zich minder prettig voelt dan het vosje, spechtje, of ander lief beest in de vrije natuur die geflitst wordt. (Enne je neemt uiteraard nooit de roet uitstotende en lawaai makende auto als je naar je favoriete natuurfotospot gaat....
-
Gast schreef op zaterdag 7 januari 2012 om 14:33 | reageer
Tjonge jonge wat een moraalridders zitten er hier tussen.
De natuur is het concept flitsen wel gewoon. Of denk je dat als het onweert, de onweer het bos overslaat.
Get a grip!!! -
joe.o schreef op zondag 8 januari 2012 om 00:16 | reageer
flitsen voegt in de regel niets toe en doet in veel gevallen afbreuk aan het uiteindelijk resultaat. Dit geldt zeker voor macro fotografie en natuurfotografie i.h.b.
-
Gast schreef op zondag 8 januari 2012 om 01:03 | reageer
@joe .. dat is wel een hele kortzichtige opmerking!!!
-
Jacko schreef op zondag 8 januari 2012 om 14:46 | reageer
Tjonge jonge jonge zeg..... Zullen we het over fotografie hebben. Voor mooraalridderij kun je op het forum van je parTij terecht
Blijven mooie foto's Liesbeth. En inderdaad, als we allemaal lekker op het gebaande pad blijven wordt er niets verstoord en blijft alles zoals het is. Volgens mij is niets doen en niet, met respect!, creatief met de natuur omgaan een grotere doodzonde dan een flitsje hier en daar in schemertijd. -
Eugene schreef op maandag 9 januari 2012 om 00:56 | reageer
@Liesbeth. In reactie op je verzoek van 6 januari: Ik laat het je tzt weten en hoop op een beetje sneeuw voor een winters plaatje.
-
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 9 januari 2012 om 09:36 | reageer
Iedereen bedankt voor de reacties! Voor degenen die nog iets meer willen zien van deze techniek: in het blad Fotografie wat nu in de winkel ligt, staat een verslag van de belevenissen van Diana Bokje en mij terwijl we hier mee aan de slag waren.
@Eugene, ze beloven een weersomslag..... Zou ik ook heel erg blij mee zijn! -
Rob schreef op woensdag 11 januari 2012 om 11:54 | reageer
Prachtig werk Liesbeth! Met je eens dat er wat conservatief gedacht wordt. Zelfs een uitsnede van een foto is soms al te veel. Maar ja, ieder zijn eigen stijl en richting wat mij betreft. Dit licht in ieder geval erg mooi. Mijn voorkeur gaat naar de tweede foto maar ik heb dan ook iets met bomen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?
door Frank Doorhof
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.