Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

'Retro'-triggers voor strobist-fotografie

zondag 14 november 2010, 23:37 door | 8.776x gelezen | 2 reacties

Triggers om een flitser af te laten gaan bestonden er al ver voordat David Hobby strobist-fotografie leven in blies. De hulpmiddelen van toen, flitskabeltje en slave-blokje, zijn nog steeds te koop en functioneren best met digitale spiegelreflexen. Een paar mogelijkheden voor wie nog niet aan de Cactus of PocketWizard wil. Of voor die zender/ontvangers al heeft en goedkope uitbreiding zoekt.

Alternatieve aansturing flitser


Het is bijna nostalgie, maar er is een tijd geweest dat fotografen veelvuldig met een flitser werkten die niet op de camera werd vastgezet. Dat was in de tijd dat de 'elektronenflitser' van Metz gemeengoed was. Nieuws- en bruidsfotografen sjouwden met zo'n staafflitser rond, gemonteerd op een beugel die onder de camera werd geschroefd.

Ik heb hem nog steeds, de Metz 45CL-4 en met het bijbehorende flitskabeltje kan ik hem aansluiten op het X-contact (ook wel pc-aansluiting genoemd) van mijn Canon 5D mark II. Zonder E-TTL, maar dat was toen geen gemis en nu ook niet. En ik heb er twee kleuren bounce-kapjes die in de moderne strobist-fotografie net zo werken als gel-fliters.

Alternatieve aansturing flitser

Ook afkomstig uit de tijd van voor de als master of slave instelbare opsteekflitsers is het slave-blokje. Ik had er één, maar die is in de kast met zoekgeraakte spullen verdwenen. Ik zag er pas weer een paar liggen bij een fotozaak en besloot er opnieuw één gekocht. Het is een mooie aanvulling op mijn setje zend/ontvangers.

De 'slave-unit' heeft alleen een middencontact (het 'X-contact'), E-TTL flitsen is dus niet mogelijk, maar ik kan nu wel elk merk opsteekflitser gebruiken. Meestal komt dat neer op aansturing van enkele (Canon) opsteekflitsers met behulp van zender/ontvangers, die op hun beurt een flitser met slave-unit aan het werk zetten. Het blokje dat ik kocht heeft nog een contact voor een flitskabeltje.

slave

Ik weet het, het kan niet altijd. Een slave reageert op een lichtflits en dat betekent dat het buiten op een zonnige dag al snel niet meer werkt. En als je binnen fotografeert bij een machine met een zwaailicht, dan is het ook geen doen.

Maar dan nog blijven er genoeg mogelijkheden over. Met in ieder geval het financieel voordeel dat je voor 20 a 25 euro per flitser niet hoeft te investeren in extra ontvangers. Het blokje geeft geen E-TTL-informatie door, zodat de flitser handmatig moet worden ingesteld.

Een ander accessoire van vroeger is het flitskabeltje, dat (in ieder geval voor Canon en Nikon) in een moderne uitvoering te koop is voor E-TTL flitsen. Zo'n kabel heeft een lengte van 1 of 3 meter en stelt je in staat de flitser op afstand bij het maken van een foto af te laten gaan. Met de flitser op een statief gemonteerd, of in de hand gehouden. Risico van werken met een kabeltje is dat je met een kort kabeltje gemakkelijk de flitsinstallatie opmtrekt en met een lange kabel heb je struikelgevaar.

flitskabeltje

Het is niet altijd ideaal en het oogt ook niet sophisticated, maar met kabeltje en slave heb je wel een goedkope mogelijkheid om te starten met strobist-fotografie.

Zelf heb ik nu verschillende technische mogelijkheden, los van het eigen infrarood master-slave-systeem van de Canon-flitsers zelf. Ik kan de Metz staafflitser op mijn camera aansluiten en een andere flitser laten volgen met behulp van een slave-unit. Ik kan met een kabeltje vanaf de hot-shoe een flitser E-TTL laten flitsen en die een slave-laten aansturen en ik kan de PocketWizards flitsers laten aansturen met een indirecte aansturing van een extra flitser-met-slave.

Even voor de goede orde: de eerste foto is ter illustratie, geen praktijk-opzet. In een vergelijkbare opstelling met twee flitsers vlak bik elkaar is een slave-blokje overbodig: de tweede flitser is met de flitserinstellingen master en slave goed te programmeren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

2 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 15 november 2010 om 06:00  | reageer

    Een leuk stuk met bruikbare informatie! Die nostalgische strobisttechnieken klinken gezellig en zijn ook nog eens vriendelijk voor de smalle beurs. Ik kan me die joekels van Metz staafflitsers op een beugel nog goed herinneren. Bij mij ging dat flitsen altijd mis wat mijn liefde voor bestaand licht verklaart. Na mijn recente strobistavontuur wil ik toch weer een diepe duik nemen.

  2. PehrG
    PehrG schreef op vrijdag 19 november 2010 om 15:28  | reageer

    Nou vooruit, nog een reactie. Ik heb van de week een slave gekocht en dat werkt uitstekend in combinatie met mijn Cactusset. Twee flitsers in gebruik met één Cactus en één slave. Een Cactus is niet zo duur, maar elke bespaarde euro is er één.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord