Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Strobist Workshop bij de Fotoclub

zaterdag 30 januari 2010, 23:58 door | 9.175x gelezen | 4 reacties

Vandaag heb ik op de Fotoclub een workshop Strobist fotografie gegeven. Eind vorig jaar had ik een aantal foto's Strobist-style gemaakt en dat maakte sommige clubleden nieuwsgierig naar de gebruikte technieken. Op verzoek dus een workshop hierover gehouden. Een leuke manier om er ook zelf weer mee bezig te zijn, want dat was al weer een paar maanden geleden.

Zoon Mika neemt een boel van mijn tijd in beslag, dus was mijn voorbereiding aan de magere kant. Ik heb eigenlijk alleen vanochtend even de tijd genomen een programmaatje op te stellen. Hoewel ik een model gevraagd had, was ik te laat om haar definitief te laten weten dat het door ging. Ze bleek inmiddels iets anders te doen te hebben. Niet heel erg, want het fotograferen was niet echt de hoofdzaak bij de workshop.

Ik ben begonnen met een korte uitleg over wat Strobist fotografie is, om vervolgens te vertellen wat je er allemaal voor nodig hebt. Daar valt op zich al een heleboel over te vertellen. Na de praktische technische kant heb ik wat uitgelegd over een aantal manieren waarop je Strobist fotografie toe kunt passen. Daarna heb ik een aantal voorbeelden gegeven van creatieve manieren om een scene te belichten.

Het staat hierboven samengevat in een alinea, maar ik was ruim een uur bezig om hier over te praten. Mocht ik nog eens een dergelijke workshop houden dan kan dit verhaal nog wel wat gestructureerder; nu ging het volgens mij af en toe van de hak op de tak.

Na de theorie was het tijd voor een stukje praktijk. In de workshop van Bert Stephani die ik vorig jaar gevolgd heb liet Bert ons eerst zoeken naar een mooie achtergrond. Hiervoor maak je een onscherpe foto van een achtergrond om te kijken of deze geschikt is als achtergrond in een foto. Ik heb dezelfde vraag gesteld; een handige manier om een geschikte oefenlocatie te vinden.

Uit de gemaakte foto's besloten we dat een foto van een eigenlijk extreem drukke achtergrond wel leuk werkte. Door de onscherpte werd het een kleurrijke vlekkenmuur. Het is overigens nog niet heel makkelijk om in een lelijk schoolgebouw een geschikte achtergrond te vinden, dus het was een aardig uitdagende opdracht.

Eerst maten we met de camera de juiste belichting van de achtergrond. Deze instellingen stelde we vervolgens handmatig op de camera in. Een testfoto zonder flitser maakt dan duidelijk waar je eventueel nog iets bij kunt lichten. In deze situatie was het onderwerp duidelijk veel te donker. Met behulp van een flitser en een doorschijnende paraplu hebben we vervolgens onderstaande foto gemaakt.

Het verschil met en zonder flitser
Beweeg je muis over de foto voor de versie zonder flits


Na deze eerste testopstelling hebben we ook nog geƫxperimenteerd met kleurfilters en witbalans instellingen en uiteindelijk nog een poging gedaan een groepsfoto te maken met alle beschikbare flitsers (zo'n zes stuks). Dat was best leuk geprobeerd, maar helaas geen topfoto geworden.

Al met al een leuk dagje, tenminste dat vond ik. Ik hoop dat de fotoclub leden het ook leuk en leerzaam gevonden hebben.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

4 reacties

  1. Theo
    Profiel Theo schreef op zondag 31 januari 2010 om 00:16  | reageer

    Leuk artikel, ik wil mezelf ook wat meer bekwamen met flits fotografie, soms doet de flitser niet wat ik wil of verwacht. Dat idee met eerst naar de achtergrond zoeken is zo gek nog niet. Jammer dat je het allemaal niet wat gedetailleerder verteld. Hoe maak je eigenlijk zo'n foto voor op het web (de mous over bedoel ik).

    Theo

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 31 januari 2010 om 13:57  | reageer

    @Theo; laat maar weten wat je nog meer in detail wilt weten. vrolijk
    Zo'n mouseover maak je door twee foto's te gebruiken, eentje toon je er gewoon met HTML code, de tweede koppel je aan de mouseover. Daarvoor voeg je deze code toe aan het element: onmouseover="this.src='afbeelding2.jpg'" onmouseout="this.src='orgineel.jpg';".

  3. Mattijs
    Profiel Mattijs schreef op zondag 31 januari 2010 om 16:26  | reageer

    Ik ken die man ergens van... vrolijk

    Goede foto! Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Ben toch wel benieuwd naar die groepsfoto met 6 flitsers!

  4. Rob
    Rob schreef op maandag 1 februari 2010 om 12:02  | reageer

    ik ken die man ook ergens van,en het was nog zo vroeg.
    maar wij hebben er weer een hoop dingen geleerd,een vervolg zou een leuke aanrader wezen.en dan meer werken met een opdracht en in groepjes.
    maar dit is een leuk manier om eens re kijken naar een andere manier van flitsen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord