Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Studioflitsers van Elinchrom; welke moet je hebben?

zondag 13 mei 2012, 23:09 door | 31.096x gelezen | 12 reacties

Een paar weken geleden viel tijdens een fotosessie een flitser van zijn statief; kapot. Tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe flitser dus. Nu ben ik al een tevreden gebruiker van Elinchrom flitsers en ik heb daar ook al de nodige accessoires voor. De vraag was dus niet welk merk, maar welk type. Dat is nog niet zo'n makkelijke keuze, dus in dit artikel kun je lezen wat mijn overwegingen zijn.

Ik gebruikte tot nog toe twee Elinchrom d-lite flitsers en een oude flitser van mijn schoonvader. Die laatste is niet op vermogen in te stellen, maar doet prima dienst om de achtergrond te belichten. Veel bijzonders kun je er echter niet mee doen. Daarom besloot ik maar direct twee nieuwe flitsers te gaan kopen.

Mijn oude d-lite 400 kan dan voortaan ingezet worden wanneer ik de achtergrond wil belichten of als haarlicht en de twee nieuwe flitsers als hoofdlicht. Twee flitsers gelijktijdig kopen is daarbij ook voordeliger dan slechts één flitser los. Er worden veel (relatief) voordelige setjes aangeboden waarmee je voordelig uit bent.

Hieronder een overzicht van de flitsers van Elinchrom waarbij ik heb geprobeerd de verschillen tussen de verschillende modellen duidelijk te maken.

Elinchrom D-Lite-IT


Ik ben erg tevreden over mijn D-Lite 400 flitsers die ik in 2006 gekocht heb. Inmiddels zijn er de nodige updates uitgevoerd op deze lijn waardoor de D-Lites nog interessanter geworden zijn. De D-Lites zijn verkrijgbaar in 200 of 400 watt.

De D-Lites zijn de flitsers voor starters bij Elinchrom; een betaalbare manier om met het merk kennis te maken. Voor zo'n 260 euro heb je een losse (200 watt) D-Lite. Overigens zou mijn advies zijn om voor het 400 watt model te gaan (circa 330 euro); je zult dan vrijwel nooit vermogen te kort komen.

Elinchrom D-Lite-it

De D-Lites bieden tegenwoordig ook ondersteuning voor Elinchrom's Skyport systeem; het zit reeds ingebouwd in de flitskop. Je hoeft dus alleen de ontsteker unit te kopen voor op je camera. Hiermee kun je de flitsers draadloos aansturen. Absoluut een aanrader om dit er direct bij te nemen!

Een nadeel(tje) van de D-Lites is de flitsduur; met 1/1200 seconde bij de 200 watt modellen en 1/800 seconde bij de 400 watt modellen is de flitsduur te lang om onbewogen foto's te kunnen maken van bijvoorbeeld een springend model (het flitslicht bevriest dan de beweging niet altijd voldoende).

Elinchrom BXRi


De BXRi is de middenrange van flitsers bij Elinchrom en zit dus tussen de D-Lites en de Style RX modellen in. De Elinchrom BXRi is leverbaar in 250 en 500 watt. Ook dit model is over vier stops in te stellen, net zoals de D-Lites.

De BXRi modellen zijn via het draadloze Skyport systeem niet alleen te ontsteken, maar ook in te stellen. Je kunt het vermogen van de flitsers dus vanaf je camera (met een Skyport trigger) regelen. Bij dit model zijn de ontvangers ingebouwd in de flitskop, zoals bij de D-Lites.

De ventilator in deze flitser werkt op basis van een temperatuur sensor. Hij begint dus pas te draaien wanneer de flitskop heet begint te worden. Tenzij je een snoot gebruikt zal dat onder normale omstandigheden waarschijnlijk niet eens heel snel gebeuren. De flitsers zullen daarom vaak erg stil zijn.

Elinchrom BXRi

De flitsduur is met 1/2762 seconde voor het 250 watt model lekker vlot, bij 500 watt loopt de flitsduur terug naar 1/1558 seconde. Wat betreft prijs ben je bij de BXRi uiteraard wat duurder uit dan bij de D-Lites. De 250 watt versie kost zo'n 500 euro en de 500 watt versie gaat voor zo'n 60 euro extra over de toonbank.

Alle flitsduur tijden die ik noem zijn volgens de bij fabrikanten gebruikelijke 't 0,5'. Dit is de tijd tussen het moment dat de flits de helft van zijn maximale intensiteit heeft bereikt en het moment dat de flits-intensiteit tot op de helft van zijn maximale intensiteit (1 stop minder) is gedaald. Feitelijk is de flitsduur dus wel nog langer, maar met een steeds lager vermogen.

De bouwkwaliteit van de BXRi schijnt ook tussen die van de D-Lites en de Style RX in te liggen. Nu viel mij D-Lite kapot van een statief vanaf circa twee meter hoogte, maar ik weet niet of de bouwkwaliteit van de Style RX het wel overleefd zou hebben. Ga je de flitsers elke dag gebruiken, dan is de Style RX zeker de betere keuze. Gebruik je de flitsers, zoals ik, een aantal keer per maand dan voldoet de BXRi waarschijnlijk uitstekend.

Elinchrom Style RX


De Elinchrom Style RX modellen hebben geen last van een te lange flitsduur; de 300 watt flitser heeft een flitsduur van 1/2850 seconde. Het 600 watt model flits in 1/2050 seconde en het 1200 watt model is met 1/1450 seconde het traagst van dit segment.

Elinchrom Style RX

De Elinchrom Style RX is het profesionele model van Elinchrom en kan over een bereik van vijf stops per 1/10e stop digitaal ingesteld worden. Dit is één stop meer dan de D-Lite-it en BXRi modellen. Je kunt deze flitsers dus verder terugdraaien (ze flitsen met minder vermogen). Dit extra bereik in minder vermogen is in de praktijk erg prettig wanneer je de flitsers dicht op je model gebruikt en bijvoorbeeld een kleine scherptediepte wilt gebruiken.

Het draadloos ontsteken van de Style RX serie kan uiteraard ook, maar helaas moet je hiervoor losse units kopen. Er zit bij dit model geen ingebouwde ontvanger, waarschijnlijk voornamelijk omdat dit type al wat ouder is. Wel kun je met de Skyport triggers op afstand de flitskracht aanpassen van de flitsers. Dit is vooral erg prettig wanneer je flitser op een moeilijk bereikbare plaats staat of hangt.

Doordat de ontvangers niet ingebouwd zitten, moet je voor elke flitskop een aparte ontvanger aanschaffen die ook nog eens enigszins kwetsbaar is zo hangend aan je flitser. Een Skyport Transceiver RX kost zo'n 95 euro. Die prijs komt dus nog bij de circa 690 euro voor een losse 300 watt Style RX flitskop. De 600 watt versie is met circa 750 euro overigens slechts 60 euro duurder.

Bij de Style RX flitsers is het ook mogelijk de flitsers vanaf een computer in te stellen (hier een een special USB Skyport voor nodig). Dit kan handig zijn in studio situaties waar je bepaalde lampopstellingen regelmatig gebruikt. Je kunt met de software voorinstellingen opslaan en zo eenvoudig terugroepen. Een functie echt gericht op dagelijks gebruik.

Elinchrom Ranger Quadra RX


De Elinchrom Ranger Quadra RX is een hele compacte flitser die vooral bedoeld is voor mobiel gebruik. Deze flitsers werken dan ook via een accusysteem in plaats van direct op een stopcontact. Een mooie optie voor iemand die veel op locatie werkt en daarbij wel zijn Elinchrom accessoires en voldoende flitskracht wil gebruiken.

Voor mij is de Elinchrom Ranger Quadra RX momenteel niet interessant. De accu's geven extra gedoe in een studio omgeving en voor mobiel gebruik kan ik nog prima uit de voeten met losse opzetflitsers.

Prijsverschillen in sets


De Elinchrom Style RX 600 wordt in een handig 'To Go' set aangeboden voorzien van twee exemplaren, fatsoenlijke tassen, reflectoren, paraplu's, een softbox en statieven. De prijs bedraagt hiervoor 1.659 euro. Een setje Skyport RX triggers kost 229 euro. In totaal ben je dan dus 1.888 euro kwijt.

Ook de Elinchrom BXRi 500 wordt in een dergelijke set aangeboden. Deze set bestaat uit twee 500 watt BXRi flitskoppen, statieven, (kleine) softboxen, tassen én een draadloze Skyport ontsteker. De prijs bedraagt 1.199 euro. Een verschil van bijna 700 euro tussen de twee verschillende sets.

Elinchrom sets: BXRi en de Style RX

Extra accessoires


Zelf heb ik reeds een aantal mooie accessoires ter aanvulling op de flitsset, maar mocht je deze nog niet hebben houdt hier dan ook rekening mee. De lichtaanpassers die je erbij koopt maken het gebruik van je flitsset pas echt de moeite.

Zo ben ik zelf erg enthousiast over mijn Elinchrom Rotalux Octa. Met 250 euro niet goedkoop, maar wat komt daar een prachtig zacht licht vanaf! Perfect om vlak bij je model te zetten voor een bijna altijd goed belicht portret.

De keuze


Hoewel de D-Lites me goed bevallen ben ik nu toch op zoek naar een stapje hoger. Daarbij heb ik de keuze uit de BXRi of de duurdere Style RX. De belangrijkste voordelen van de Elinchrom Style RX 600 boven de Elinchrom BXRi 500 zijn in mijn ogen de stop extra instelmogelijkheid en de kortere flitsduur.

Ik neig naar de Elinchrom Style RX, maar ik hoor ook graag jouw input! Laat weten in de reacties wat jouw keuze zou zijn, en vooral waarom je daarvoor zou gaan. Alternatieven mogen natuurlijk ook, maar aangezien ik nu al het een en ander van Elinchrom heb (en ik er erg tevreden over ben) zie ik mezelf niet snel overstappen naar een ander merk.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

12 reacties

  1. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 13 mei 2012 om 23:39  | reageer

    Goed artikel! Je weet wat ik je als advies heb gegeven. Als je de RX serie een keer hier in mijn studio wilt testen moet je het maar even laten weten.

  2. FotoRealistisch.nl
    Profiel  FotoRealistisch.nl schreef op zondag 13 mei 2012 om 23:43  | reageer

    Inderdaad lekker bij Elinchrom blijven, fantastisch spul! Ik heb na (heel) veel wikken en wegen destijds gekozen voor 2 x Style 300 RX en 2 x Ranger Quadra met AS head, omdat ik dan in de studio tot 4 lichten kan gaan en er twee heel snel en licht mee kan nemen tijdens shoots in de buitenlucht.

    Ik had geen RX 600 nodig, teveel power voor de studio vond ik, ik heb liever dat ik de strobes wat lager kan bijstellen in plaats van nog hoger. Dat de RX dit kan doen vanaf mijn Skyport zender is heel erg handig.

    Met de Ranger Quadra, waar ik adapters op gebruik om alle normale modifiers te kunnen gebruiken die ook op de grote strobes passen, kan ik mooi in de kleinere hoekjes komen (ik werk in een erg kleine ruimte) en zoals gezegd super mee naar buiten. Dit viertal heeft me al vaak geholpen en zal dat nog jaren doen. Succes met je keuze!

  3. YoveFotografie
    Profiel  YoveFotografie schreef op maandag 14 mei 2012 om 00:34  | reageer

    Hallo Elja,
    Neem contact op met Gert de Joode van Fotoflits www.fotoflits.nl, hij kan u helemaal bijpraten over de huidige produktseries en kostprijzen.
    Ik ben een tevreden gebruiker van Elinchrom in de studio die wij nu samen met een collega in gebruik hebben.
    Groet,
    Léon

  4. Brian
    Brian schreef op maandag 14 mei 2012 om 08:05  | reageer

    Hoi Elja,

    Goed artikel. Leuk dat je ook de flitsduur van de flitsers noemt, en dat maakt het meteen jammer dat je een beetje snel over de Ranger Quadra RX gaat, want die kun je kopen met een belachelijk korte flitsduur van slechts 1/6000.

    Juist voor mensen die echt willen bevriezen is dit dus de ultieme flitser, zelfs al zit hij aan een accu vast. Je mag trouwens in een studio situatie de accu ook gewoon permanent voeden. Het enige nadeel is dan nog de A-Symetrische verdeling van de flitskracht tussen kop A en B, die altijd 1/3 tegen 2/3 is. Dit kun je overigens voor opvangen door gebruik te maken van extra lange kabels op één van de koppen waardoor de set symetrisch wordt (en je nog iets meer bewegingsvrijheid krijgt).

    Geloof me, ik werk met deze set en ik geniet er flink van, ook (of misschien wel juist) omdat ik niet meer aan een stopcontact vast zit.

    Verder wil ik nog opmerken dat je met de Style RX niet alleen per computer de settings kunt terugkijken en opslaan, maar dat er ook een iPad applicatie is waarmee de volledige instellingen van je systeem te bedienen zijn. Echt enorm handig als je op afstand moet werken, bijvoorbeeld omdat de koppen hoog boven een auto of model hangen.

    Succes met je keuze.

  5. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 14 mei 2012 om 12:23  | reageer

    Ik ben ook wel blij met elinchrom; de flitsers zijn niet echt goedkoop maar wel betrouwbaar en onderdelen zijn binnen dit merk goed uitwisselbaar.
    De skyports daarintegen zijn nog wel betaalbaar.
    Het is prettig een bajonet/speedring te hebben van een merk waar ook 3rd-party bedrijven accesoires en softboxen voor maken. (de prijs van een octabox van Elinchrom zelf is niet grappig).
    Ik wel wel graag aanvullen dat je niet alleen naar het hoogste vermogen van een flitser moet kijken (veel = fijn) maar ook naar hoe ver je hem 'terug kan schroeven' (weinig = ook fijn). Als je graag met diafragma 2.8 fotografeert is 500 Watt wel héél erg veel! Vandaar dat ik naast een paar 500 Watters ook een D-lite 200 heb, om ook met 12,5 Watt te kunnen flitsen.
    In dat opzicht doen de Style RX het het best, zoals je al aangeeft.

  6. discocandy
    Profiel discocandy schreef op maandag 14 mei 2012 om 19:39  | reageer

    Ik ben het volkomen met Henk Eens.. een combi van wattages is inderdaat een mooieo oplossing. 200 en 400 watt bijvoorbeeld.
    het verder kunnen terug schroeven is wel heel fijn.
    Tevens het gebruik van een universele ring is zeker aan te raden. kun je nog wat meer toeters en bellen (softboxen e.d.) kopen van goedkopere merken.

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 14 mei 2012 om 22:07  | reageer

    Bedankt voor alle reacties en tips!

    Inmiddels heb ik besloten voor de Elinchrom Style RX 600 to go set te gaan. Ik heb deze aan het eind van de middag bij CameraTools besteld. Uiteraard direct ook een Skyport setje erbij besteld.

    @Brian; Wellicht breid ik nog eens uit met een Ranger Quadra RX setje, al zijn die ook behoorlijk prijzig.

    @Henk; Inderdaad heb ik zelfs met mijn D-Lites 400 nog wel eens last gehad van teveel licht op de laagste stand. Je kunt er dan natuurlijk ook altijd nog ND filters voor gaan zetten. De Style RX is terug te schroeven tot 16 Ws, dus daar kom je een behoorlijk eind mee.

  8. Arne
    Arne schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 10:19  | reageer

    Jammer dat Elinchrom niet gewoon 1 lijn heeft met 3 modellen. Dat zou het een stuk overzichtelijker maken en dan kunnen ze de kosten drukken door minder verschillende hardware te ondersteunen. Grote verschillen vind ik het namelijk niet. Wel goede info. Voor het eerst dat ik een overzicht van de Elinchrom lijn lees.

  9. robin
    robin schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 14:00  | reageer

    Elja, één kleine correctie: jij zegt dat je beter direct voor 400 w kunt kiezen zodat je niet snel tekort komt maar bij met name portretwerk gaat het er niet om hoe hoog je de flitskoppen in kunt stellen maar hoe laag. Punt twee is: voor een gemiddelde zolderkamer is 2x 400 w echt teveel en heb je veel meer aan 200 w. Bovendien zijn de 66x66 softboxjes eigenlijk niet geschikt voor dat 400 w geweld. Ga je met groepen werken, dan is 400 w wel weer prima. Dus: waar ga je ze voor gebruiken is een belangrijke vraag die je je eerst moet stellen.

  10. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 14:56  | reageer

    Ook ik heb vaker last van teveel dan van te weinig vermogen met m'n Elinchromes, zeker in de studio. Oplossing: ik heb er een dubbel grijsfilter voorgehangen. Werkt prima! Vastgebonden aan de voorkant van de sofbox (dichtbij de lamp wordt het filter warm) met stripjes voor boterhamzakjes......

  11. Diederik
    Profiel Diederik schreef op woensdag 9 januari 2013 om 19:26  | reageer

    Ik wil even wat kwijt over de BXRi 500.
    Ik heb er nu sinds 2 jaar ( als prof.fotograaf) 5 in gebruik.
    Ze bevallen me heel erg goed, constante licht afgifte, alleen wat me heel erg stoort is;
    Bij een beetje intensief gebruik ( mode, schoolfotografie, maar ook tijdens antiek fotografie ) slaat er altijd wel eentje " op slot " door de thermische beveiliging.
    Zeker als het een beetje warm in de ruimte is waar gefotografeerd wordt.
    Hersteld zich wel snel ( 0.5 - 1 min ), maar is bloed irritand, vooral als je het niet ijn de gaten hebt en achteraf veel beelden weg moet gooien.
    Irritant ook, als je de beelden bij de klant uit zit te zoeken.
    Volgende set wordt zeker de RX en geen BXR meer

  12. Frans
    Profiel Frans schreef op zondag 25 april 2021 om 19:36  | reageer

    Ik heb zelf de beschikking gehad over de Elinchrom Style RX 600, prachtige flitser en ik geniet nu nog van de uiterst scherpe foto's die je krijgt door deze flitser. Het resultaat is zichtbaar beter en door de kleine stapjes is hij prima in te stellen voor de digitale camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord