Tips voor creatieve achtergronden
maandag 24 oktober 2016, 22:11 door Frank Doorhof | 13.330x gelezen | 21 reactiesToen ik begon met model fotografie gebruikte ik veel papierrol achtergronden, en ik denk dat ik hierin niet de enige ben. Hoe dan ook, hoe meer ik fotografeerde hoe meer ik me ging vervelen met deze achtergronden. Ik begon de muren van de studio steeds meer te gebruiken en ik werd enthousiast over werken op locatie.
Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd op geweldige locaties te werken, en laten we wel wezen... de achtergrond moet wel iets interessants hebben, denk bijvoorbeeld aan de structuur, de ruwheid, je snapt het idee. Muren kunnen gaaf zijn om te gebruiken als de muren gaaf zijn.
Muren in de studio
Op een gegeven moment bedacht ik me, als ik niet altijd naar locaties toe kan gaan, waarom dan niet de locaties naar onze studio halen. Als je naar mijn portfolio kijkt dan kun je zien dat ik in veel van mijn werk modellen gebruik en ze vaak recht voor een muur neer zet.
In onze studio hebben we al onze muren geschilderd in verschillende thema's en looks, dat gaat van fijn en donker tot totaal beschadigd, met behang dat naar beneden hangt en gebroken gips.
Soms hebben mensen commentaar op deze muren en vragen ze me wanneer ik deze muren eens ga opknappen. Totdat ik ze vertel dat het een set is, dan reageren ze allemaal met: 'Oh dat is gaaf, dat moet ik ook hebben'.
Leuk om te horen, want dan weet ik dat de workshop die ik geef al van waarde is geweest voor die persoon. Het grootste probleem waar fotografen mee worstelen is immers het zien van mogelijkheden.
Dus als je een oude kapotte muur ziet, zie dat dan niet als iets dat weg moet of opgeknapt moet worden, maar zie het als een mooie fotomogelijkheid.
Onze studio is best wel groot en er is niet één muur in de studio die we niet kunnen gebruiken als achtergrond. Ik ben altijd verbijsterd als ik grote studio's bezoek en zie dat alle muren één kleur hebben, dat snap ik gewoon niet.
Natuurlijk moet een ruimte voor het fotograferen van bijvoorbeeld auto's wel één kleur hebben, maar er zijn nog veel meer muren, ruimtes, et cetera die je kunt gebruiken. Daar wordt vaak geen gebruik van gemaakt. Voor mij is de studio een werkplaats en geen kantoor. (Oke, zelfs mijn kantoor heeft verschillende thema's, ik hou niet van vlakke/kale muren denk ik).
Behang
Wat te doen als je jouw muren niet kunt maken zoals wij dat hebben? Eigenlijk kunnen alle muren bedekt worden met behang toch? Ga dus op zoek naar interessant behang, zoals bijvoorbeeld op deze foto:
Als het voor jou niet mogelijk is om dit op de muren te doen, maak dan 'kleine' (2,50 bij 2,50 meter) panelen en beplak ze met behang.
Verven
Je kan de panelen ook verven, in dit geval heeft één van onze stagiaires fantastisch werk geleverd, en zoals je kunt zien krijgt de foto gelijk meer uitstraling. Het beeld op de voorgrond is al gaaf maar de muren die maken het echt af, en ze helpen ook om de styling te verbeteren.
Inderdaad alle structuur die je ziet is in de muur, we hebben een klein beetje rook gebruikt om de set wat meer af te maken, maar de muur in combinatie met Nadine's geweldige styling maakt de foto compleet.
Maar er kan nog veel meer gedaan worden.
Zie hieronder wat voorbeelden van onze muren in actie.
Als je nou geen mogelijkheden hebt voor panelen, of behang...
Dan is er altijd nog een optie. Lastolite is een merk dat je waarschijnlijk wel kent, toch?
Zij hebben een aantal geweldige, opvouwbare achtergronden met fantastische prints, en het grappige is... Ze nemen totaal geen ruimte in beslag en zien er fantastisch uit in een fotoshoot. Ik heb er altijd een paar bij me als ik les geef op locatie (gewoon voor het geval dat).
Hieronder wat voorbeelden van Lastolite.
Als je nou denkt dit is voor mij veel te duur (man, het is moeilijk om je te overtuigen), dan kan je altijd een achtergrond systeem maken en daar plastic aan vast maken om daarmee te spelen.
Of gebruik gordijnen.
Dus de volgende keer dat je werkt met papierrol achtergronden, probeer iets creatiever te zijn en gebruik de muren, ruimtes in je studio, et cetera.
Maar je kan natuurlijk wel gewoon op een andere manier gebruik maken van de papierrol achtergronden.
Cursus Fotoshoot onder Controle
Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Over de auteur
Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.
21 reacties
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 08:21 | reageer
Leuk verhaal Frank en roerend mee eens. En deze kan op een tegeltje: 'Het grootste probleem waar fotografen mee worstelen is het zien van mogelijkheden.' Less is more, maar leg dat maar eens uit
-
Winm Hendriks schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 10:52 | reageer
Ha Erik,Less is more,in de fotografie is niet helemaal waar.
Daar zijn boeken en ideeën vol van geschreven, maar waar het wel om gaat is kijken waar de mogelijk heden zijn. -
gast schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 11:30 | reageer
Schitterend.
-
Marlies schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 14:50 | reageer
Leuke creatieve ideeën!
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 16:26 | reageer
@Wim - Ik doel hier op de context van het verhaal. Dat veel fotografen die locaties zoeken veel te groots en hoogdravend zoeken en daardoor de kleine dingen over het hoofd zien.
-
Rudy Langstraat schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 17:27 | reageer
Goed en duidelijk artikel hoor. Geweldig resultaat deze combinatie van foto en achtergrond. Zou zelf niet weten hoe aan een betaalbare studio te komen en zo ook dergelijke ideeën uit te werken....
-
martinphili schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 19:40 | reageer
En ik deed dan juist weer een witte achtergrond waar ik dan daarna een plaatje in Photoshopte. Dan zijn je mogelijkheden nóg groter
-
Pie Pierre schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 00:22 | reageer
Kijk daar heb je nou iets aan...
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 08:31 | reageer
Ik vind het een interessant artikel met toffe ideeën. Als ik dan ga kijken naar achtergronddoeken van Lastolite, schrik ik van de prijzen die liggen tussen de 250 en 300€. Dat is betaalbaar voor de professionele fotograaf, maar absoluut niet voor de amateur met een kleine beurs.
En daar zit 'm nu meteen ook het probleem. Een beroepsfotograaf schrijft een tof artikel met voorbeelden hoe hij te werk gaat, maar zijn voorstellen zijn vaak zo duur, dat het voor een amateur met een kleine beurs onbetaalbaar is. Je kunt stellen dat er ook goedkope oplossingen zijn of zelfs oplossingen die niets kosten. Oké, dat is waar, maar probeer als beroepsfotograaf ook eens in de huid te kruipen van een amateurtje die moet zien rond te komen van een inkomen net boven de armoedegrens.
Het zou fijn zijn als er ook artikelen worden gepubliceerd met toffe ideeën die geen geld kosten.
Frank, net als bij jou ligt mijn voorliefde bij de modelfotografie. Het liefst werk ik dan in een studio of binnenlocatie waar je zelf het meeste invloed kan uitoefenen op het licht. De voorbeelden, die je toont bij het artikel, spreken mij enorm aan. 'Zo zou ik ook wel willen kunnen werken', denk ik dan. Maar ja, die kleine portemonnee hè? -
Frank Doorhof schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 09:10 | reageer
Donnie
Als je goed leest zie je dat ik maar 1x een lastolite achtergrond gebruik. De rest is behang, plastic, geschilderde muren etc. Plastic kost je nog geen 5.00 en behang is ook goedkoop. -
gast schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 09:43 | reageer
Ben benieuwd hoe vaak Frank een achtergrond gebruikt en vervangt. Want:
Of het de investering waard is hangt natuurlijk ook af van hoe vaak je de lastolite achtergrond gebruikt. Alsmaar dezelfde achtergrond gebruiken wordt wellicht ook saai. Als je al de beschikking hebt over een studio of ruimte waar je ongehinderd de muren kunt schilderen, behangen ect. is een behanger, schilder dan wel kunstschilder wellicht enige tijd bezig met het behangen/schilderen. Wat als je het niet zelf doet/kunt? Deze mensen willen wellicht ook betaald worden... Kortom: Voor (voldoende) betaalde fotografie opdrachten prachtig om te doen! Iemand met een kleine beurs zal zich met een fotobewerkingsprogramma en een achtergrondfoto moeten redden... -
Frank Doorhof schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 10:05 | reageer
Je hoeft niet te photoshop-en. Als je ook de andere artikelen in deze serie leest dan zul je zien dat mooie achtergronden overal zijn van een standaard muur waar je wat moois van kan maken tot een vies hoekje ergens dat fotografisch te gek is.
Hoe vaak je een achtergrond gebruikt ligt aan je stijl. Sommige mensen schieten het liefst alles hetzelfde. Voor commercieel werk kan 1 achtergrond in combinatie met papier iedeaal zijn en bv de look van je studio werk bepalen waardoor mensen komen.
Ik geef denk ik legio ideeen van behang tot gordijnen en plastic en achtergronden. En begrijp dit aub niet verkeerd maar juist dit soort reacties geeft aan hoe belangrijk dit soort artikelen zijn. Mensen denken gewoon niet na over wat ze goedkoop kunnen gebruiken, of ze zien het niet, het hoeft totaal niet duur te zijn. Focus je niet op de dingen die je niet kan betalen maar focus je op de mogelijkheden die je hebt en geloof me voor onder de 10.00 kun je jaren lang andere achtergronden gebruiken. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 10:58 | reageer
Frank, natuurlijk zijn er goedkope middelen waar je mee kunt werken. Je geeft wat dat betreft genoeg ideeën. Een goede ruimte om als studio te dienen heb ik wel, maar daarmee ben je er nog niet. Een redelijke flitsinstallatie moet je ook aanschaffen en die zijn ook niet goedkoop. Nu hoeft dat ook geen professionele installatie van 10-15000€ te zijn maar een van een paar honderd euro is ook onvoldoende. Dan moet je ook nog kosten maken voor modellen. Ik spreek nog niet eens van professionele modellen, maar ook amateurmodellen dien je op een of andere manier te vergoeden. Al was het alleen maar hun reiskosten.
Er komt dus meer bij kijken dan alleen de achtergronden. Het totale kostenplaatje moet bekeken worden. Zeker als je als amateur in de modelfotografie wilt begeven. Portret- en modelfotografie zijn een van de mooiste vormen van fotografie, omdat je met mensen samenwerkt aan een product waar zowel het model als de fotograaf trots op kunnen zijn en voldoening uit kunnen putten. -
Frank Doorhof schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 11:00 | reageer
1. Je Kan zelfs mooie foto's maken met een gloeilamp, tl balk, iPhone zaklamp etc.
2. Tja en een camera moet er ook komen, en lenzen en een kaartje.
Zo kun je wel doorgaan natuurlijk
Dit artikel is geschreven voor mensen die modellen fotograferen en daar graag meer mee willen. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 11:22 | reageer
Aha, het artikel is geschreven voor een bepaalde doelgroep. Niet voor mensen die ook graag aan modefotografie willen beginnen omdat ze de smaak te pakken hebben gekregen na een workshop. Er stond geen doelgroep beschreven in het artikel.
In de jaren 90 heb ik veel ervaringen opgebouwd. Door omstandigheden moest ik stoppen met de modelfotografie als hobby omdat ik het niet meer kon betalen. Nu er de digitale fotografie is gekomen en betaalbaar is geworden zou ik graag weer opnieuw de modelfotografie op willen pakken. Vandaar mijn belangstelling voor dit artikel. Blijkbaar is dit artikel niet voor mij bestemd. Ik had me dus de moeite moeten besparen het artikel te lezen en er op een serieuze manier op te reageren. Ok, beschouw mij dan maar als een zeurkous. -
Frank Doorhof schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 12:37 | reageer
Wie noemt je een zeurkous?
Ik geef alleen aan dat er vele mogelijkheden zijn. Je kan zelfs met zonlicht en een leuke muur fantastische foto's maken.
In de studio met papier, plastic, behang, gordijnen etc.
Qua licht heb je ook genoeg aan een gloeilamp, een zaklamp etc. Als je eens mijn YouTube bezoekt en dan gaat naar Digital classroom zijn er een paar afleveringen waar ik met bv kerstlampjes werk.
Niet meteen alles als een persoonlijke aanval zien. Ik ben hier vrijwillig en probeer alleen maar te helpen. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 13:11 | reageer
Frank, ik heb inmiddels geleerd te roeien met de riemen die ik heb. Ik moet wel. Mijn betoog is er vooral op gericht om professionals te laten beseffen dat, wanneer zij schrijven op een laagdrempelig platform, zij zich ook richten tot in dit geval hobbyfotografen met een kleine portemonnee. Dat wordt soms weleens over het hoofd gezien. Daarmee wil ik niets afdoen aan bovenstaand artikel, want ik heb er het nodige van opgestoken.
-
Frank Doorhof schreef op woensdag 26 oktober 2016 om 13:58 | reageer
En juist daarom snap ik je commentaar niet. Maar zal wel aan mij liggen. Ik geef dacht ik een mooi overzicht van goedkoop naar wat duurder.
Anyway. Blij dat je er toch wat van hebt opgestoken zullen we maar zeggen -
A.S. schreef op zondag 30 oktober 2016 om 11:35 | reageer
Donnie,
Je denkt véél te ingewikkeld.
Frank, geeft zat goedkopere oplossingen qua achtergrond en dergelijke. Een muur bijvoorbeeld, is praktisch overal gratis. Ga een stad of dorp in, en je vindt al hele mooie muren.
Dus dit heeft er niks mee te maken, of iemand nu professioneel- of amateurfotograaf is. -
gast schreef op zondag 30 oktober 2016 om 17:20 | reageer
Geweldig artikel, voor de grote en de kleine portemonnee. Ik ben ook een amateurfotografe, met klein budget, maar wat zie ik mooie achtergronden als ik om me heen kijk. Een muur van een boerderij, een schuur, zelfs van een garage. Ik heb ook 1 zwart papieren achtergronddoek, en daarachter een behangen muur. Die behangen muur kan met PS telkens wel donkerder of lichter of van kleur veranderen zodat je niet 1 soort achtergrond hebt. Ik maak veel textures zelf, door gestucte muren of zo te fotograferen en die leg ik dan over de witte muur bij het bewerken van de foto's. Dus nee, als je goed kijkt zie je overal mogelijkheden. En de kosten die je dan uitspaart gebruik je voor een nieuwe lens oid. Creatief bezig zijn én denken. Spelen met licht én mogelijkheden. Heerlijk dat dat al in mijn mind zit.
-
peterheins schreef op woensdag 8 maart 2017 om 11:41 | reageer
Leuke ideeën , ik heb al verschillende behangachtergronden gemaakt , van mijn werk een rol wikkelfolie mee mogen nemen en alluminium-bubble folie en die met dat gat in het behang is ook leuk ga ik ook wat mee doen. Ik krijg zaterdag 2 modellen dus wel leuk om ze alle twee zo vast te leggen. En inderdaad zie je vaak dat er veel nadruk op het model gelegd wordt en eigenlijk te weinig wordt gedaan met de achtergrond. Goed artikel en ik heb weer wat ideetjes opgedaan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Studiofotografie is een goed startpunt
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Maak je eigen studio thuis
door Elja Trum
-
Studioportretten met twee flitsers
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Lichtverloop in je achtergrond
door Elja Trum
-
Studioportretten met één flitser
door Elja Trum
-
Photopills om fotolocaties op te slaan
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.