10 Instagram tips voor fotografen
zondag 11 december 2016, 23:27 door Elja Trum | 32.941x gelezen | 8 reactiesHet barst natuurlijk van de sociale netwerken op internet en je kunt niet overal aan mee doen. Voor fotografen is het echter wel slim om aan Instagram mee te doen. Dit netwerk draait immers volledig om foto's. In dit artikel 10 tips voor elke fotograaf die met Instagram aan de slag gaat.
Nu ben ik zelf ook pas weer sinds kort actief op Instagram (met momenteel slechts 209 volgers), dus heb ik mee ook laten inspireren door wat ik leerde in andere artikelen.
1. Openbaar profiel
Ze zijn er, fotografen die actief zijn op Instagram, maar die hun profiel afgesloten hebben. Bij een afgesloten profiel moet je eerst toegang vragen voordat je de foto's bij zo'n profiel kunt zien.
Fotografen die dit aanzetten hebben blijkbaar het hele nut van Instagram voor het promoten van hun fotografie over het hoofd gezien. Je profiel moet uiteraard wel publiek toegankelijk zijn, zodat iedereen jouw werk kan bewonderen!
2. Skip de familiefoto's
Veel Instagrammers gebruiken hun Instagram account om selfies de wereld in te slingeren of foto's van hun alledaagse leventje. Tenzij je al een bekendheid bent met schare fans zullen de meeste bezoekers van je profiel echter niet op deze foto's zitten te wachten.
Als fotograaf zou ik je daarom aan willen raden geen familiefoto's op je Instagram te plaatsen. Je wilt immers je fotowerk laten zien. Plaats dus vooral je beste foto's op je Instagram account.
Zelf ben ik overigens ook ooit begonnen met het plaatsen van familiefoto's (voorzien van Instagram filters) die ik met mijn iPhone gemaakt had. Dat waren echter niet bepaald foto's die laten zien wat voor een foto's ik kan maken. Inmiddels heb ik die dan ook allemaal verwijderd van Instagram.
3. Kies één onderwerp
Mijn belangrijkste tip voor Instagram is het kiezen van één onderwerp. Waar gaat jouw Instagram account over? Zorg ervoor dat (vrijwel) al je posts over dit onderwerp gaan.
Zelf plaats ik bijvoorbeeld alleen portretfoto's op mijn Instagram account. Als je daar een lading volgers op opbouw zullen zij als snel afvallen wanneer ik opeens landschapsfoto's of architectuur ga plaatsen.
Dat is niet waarom ze mijn zijn gaan volgen. Zorg ervoor dat je volgers te zien krijgen wat ze verwachten. Het is niet erg om af en toe eens af te wijken, maar één blik op je profiel zou direct duidelijk moeten maken wat voor een foto's jij maakt.
4. Gebruik geen filters
Instagram is natuurlijk bekend geworden met hun Instagram filters. Er zijn zelfs al kinderen geboren die genoemd zijn naar de namen van deze filters.
Ze waren best even leuk, die filters. Het gaat echter snel vervelen. Mijn advies is om foto's te plaatsen zoals je die normaal ook zou afleveren, zonder Instagram filters.
Zelf maak ik mijn foto's gewoon met mijn Canon. Ik bewerk ze na met Lightroom (en soms Photoshop) en daarna selecteer ik mijn favorieten die ik dan kopieer naar mijn iPhone en zo door plaats naar Instagram.
De bewerkte foto's kunnen zo zonder filter direct op Instagram en zijn precies zoals ik ze bedoeld had. Daar wil je dan uiteraard geen filter meer overheen.
5. Zet je locatie in je profiel
Instagram is wereldwijd. Jij als fotograaf werkt waarschijnlijk niet wereldwijd. Het is dus slim jouw locatie toe te voegen aan je Instagram profiel. Zo weten mensen direct of je wel of niet in de buurt woont.
Dat is bijvoorbeeld handig voor wanneer ze in je willen huren of wanneer ze met je samen willen werken.
6. Geen foto's over meerdere posts
Het ziet er best gaaf uit; zo'n foto die meerdere foto's beslaat. Wanneer je iemands tijdlijn bekijkt valt dat wel op. Ook is het eigenlijk best een mooie manier om een panorama eruit te laten springen.
Helaas zijn de foto's afzonderlijk vaak maar matig en dat is wat je volgers in eerste instantie zullen zien. Daarnaast moet je, nadat je zo'n foto over meerdere afbeeldingen hebt verdeelt, altijd je tijdlijn aanvullen met minimaal drie foto's tegelijkertijd. Anders gaat het verderop mis.
7. Voeg hashtags toe aan je foto's
Je kunt per foto tot 30 hashtags toevoegen aan je foto. Hashtags worden door andere Instagrammers gebruikt om foto's te vinden die gaan over hetzelfde onderwerp als waar zij interesse in hebben.
Het is wel even uitzoeken welke hashtags interessant zijn. Sommige hashtags zijn erg populair, maar daardoor verdwijn je ook were snel uit beeld nadat je jouw foto geplaatst hebt. Het is dus helemaal niet vreemd om ook juist minder gebruikte hashtags toe te voegen aan je foto's.
Je kunt de hashtags die je gebruikt uitkiezen op bijvoorbeeld wat er te zien is in de foto (#girl #bridge #tree), op het type fotografie (#portrait #landscape), op basis van de locatie (#rotterdam #efteling), je apparatuur (#canon #sony #westcottlighting), jouw merk (#eljatrumfotografie #photofacts) of over details die in je foto te zien zijn (#hat #weddingring #flowers).
Ik noem hier Engelstalige voorbeelden, maar je kunt je uiteraard ook juist specifiek op een Nederlandstalig publiek richten en alleen Nederlandstalige tags gebruiken.
Naast hashtags kun je ook andere Instagram gebruikers taggen. Dit doe je door er een @-teken voor te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld je model, de visagiste of bijvoorbeeld je klant noemen. Groot kans dat je in elk geval van hun een like krijgt.
Zelf voeg ik mijn hashtags graag in de vorm van een verhaaltje toe. Dat maakt het wat natuurlijker en geeft tevens context bij een foto.
8. Juiste hoeveelheid berichten plaatsen
Als je elke 20 minuten een nieuwe lading foto's op Instagram uitstort zullen de meeste van je volgers niet al te enthousiast worden en je snel ontvolgen. Plaats je daarintegen slechts één keer per maand een update, dan is het ook niet heel erg de moeite waard je te volgen.
Zorg dus voor het juist aantal posts per week. Mijn advies zou zijn maximaal twee keer per dag en minimaal één keer per week. Probeer daartussen te variëren.
Het kan ook heel goed zijn om daar een ritme in te zoeken. Dat je bijvoorbeeld op vaste dagen en tijdstippen je berichtjes plaatst. Probeer vooral ook verschillende tijdstippen, want dat kan behoorlijk schelen in de hoeveelheid likes die je krijgt.
9. Gebruik meerdere accounts
Werk jij aan verschillende vormen van fotografie? Wellicht is het slim meerdere accounts te gebruiken, zodat je de fotografie vormen kunt scheiden per account. Bijvoorbeeld een account specifiek over je autofotografie en een andere specifiek over je trouwfoto's.
Zo voorkom je dat onduidelijk is wat jou onderwerp en specialisatie is voor potentiële klanten.
10. Like foto's van anderen
Je zult zelf nooit volgers krijgen als je geen foto's van andere liked. Je moet regelmatig even de tijd nemen om door foto's te bladeren van andere en deze te liken. Dat zien zij dan weer terug in hun tijdlijn waardoor ze vaak were een kijkje bij jouw foto's gaan nemen.
Als je in de app op het zoek-icoontje klikt krijg je vanzelf foto's die lijken op de foto's die je reeds geliked hebt. Like dus naar eerlijkheid, dan krijg je hier vaak ook echt foto's te zien die je mooi vind. Dat maakt het liken van foto's van anderen wel zo leuk.
Het is direct een perfecte manier om inspiratie op te doen!
Als je lui of ongeduldig bent kun je overigens ook volgers kopen. Volgens mij heb je daar niet zo veel aan, aangezien het geen echte volgers zijn. Het kan je natuurlijk wel helpen om 'credibility' op te bouwen. Als anderen zien dat je al 20.000 volgers hebt dan zul je wel de moeite waard zijn om te volgen.
Dat is volgens mij echter geen goede manier om je Instagram account op te bouwen.
Jouw tips?
Heb jij zelf nog nuttige Instagram tips die ik hier gemist heb?
Laat ze weten in de reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 december 2016.
De eerste publicatiedatum is maandag 7 december 2015, 22:41.
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
8 reacties
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 8 december 2015 om 07:57 | reageer
Leuk verhaal Elja. En welkom (terug) op Instagram. Ik was al een van die 200 volgers
Wat tip #2 betreft: ten dele mee eens. Ik gebruik mijn Instagram niet zozeer als portfolio, maar om wat van mezelf te laten zien. Daarin blijkt uiteraard dat ik fotograaf en tekstschrijver ben, maar het zijn niet 'sec' portretfoto's. Ik laat ook zien waar ik aan het werk ben, wat me bezighoudt, grappige, leuke dingetjes. Een inkijkje in '#mydailylife', om maar een populaire hashtag te gebruiken. En af en toe ook wel een resultaat van mijn werk.
Als de mogelijkheid voor meerdere accounts goed werkt, maak ik misschien wel een portfolio-variant. Nu is mijn huidige Instagram-account meer een visuele 'About me'. En dan draagt het ook bij aan je online profilering. -
Set schreef op dinsdag 8 december 2015 om 13:08 | reageer
Mijn instagram is voor me party pics voorzien van teksten lyrics of quotes
SETB op insta -
Paul schreef op dinsdag 8 december 2015 om 15:08 | reageer
Goedemiddag,
Is er ook een manier om foto's vanaf je desktop rechtstreeks te uploaden naar Instagram?
Tot op heden moet ik eerst alle foto's naar mijn mobiel transporteren om ze vervolgens één voor één te uploaden en van # te voorzien. Dat moet makkelijker kunnen! -
Elja Trum schreef op dinsdag 8 december 2015 om 15:28 | reageer
@Paul; Ja, dat kan bijvoorbeeld met Latergram.me (tip die ik kreeg van Willem Laros). Je kunt dan ook posts inplannen zodat ze later gepubliceerd worden.
-
-
Judith Borremans schreef op dinsdag 8 december 2015 om 17:08 | reageer
Ik ben best actief op Instagram maar de tip van Willem Laros over latergram.me is superhandig en zeer welkom. Dank je wel!
Ik bewerk en exporteer mijn foto's vanuit Lightroom naar een map in Dropbox. Dan download ik die daaruit op mijn ipad of iphone en plaats de foto op mijn instagramaccount. Ik heb ook een app TFL pro waarin ik voor de verschillende soorten fotos hashtags heb staan. Bijvoorbeeld voor dieren, voor libellen, voor vlinders enz. -
-
Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 8 december 2015 om 22:10 | reageer
Judith: ik hanteer ongeveer dezelfde methode als jij.
Helaas is latergram.me niet beschikbaar voor Windows Phone...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Nep reisfoto's maken met behulp van een televisie
door Elja Trum
-
Tip: Hoe laat je Social Media foto’s meer opvallen?
door Huub Keulers
-
21 verbluffende National Geographic contest-foto's
door Michelle Peeters
-
13 fouten om te vermijden voor Instagram succes
door Michelle Peeters
-
Imagine. Shoot. Create. door Annegien Schilling
door Michelle Peeters
-
Wat zijn je beste Instagram foto's van 2017?
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.