10 tips voor een inspirerende natuurfoto
woensdag 29 november 2017, 10:01 door Michelle Peeters | 9.252x gelezen | 0 reactiesWat is nu een inspirerende natuurfoto? Zo'n foto moet de kijker voorzien van nieuwe gedachten, nieuwe ideeën, nieuwe plannen, hij moet je aan het denken zetten en nieuwsgierig maken. Bovendien moet de foto sterk en sfeervol zijn en technisch kloppen. Maar hoe doe je dat?
In dit artikel een tiental tips die je hier hopelijk mee op weg helpen.
1. Goede voorbereiding
Een inspirerende natuurfoto is natuurlijk meer dan een mooi plaatje van de omgeving.
Echt mooie en inspirerende natuurfoto's zijn een combinatie van een goed idee (het beeld dat je wilt maken moet eigenlijk al in je hoofd zitten), een degelijke voorbereiding, een goede techniek in het veld en als laatste een zorgvuldige nabewerking.
Ook moet je rekening houden met alle weersomstandigheden. Je moet jezelf daartegen beschermen met warme, regenbestendige kleding, maar het is ook handig om een goede weathersealing voor je camera mee te nemen.
2. Je onderscheiden
Kijk veel naar foto's van andere natuurfotografen en ga na hoe ze gemaakt zouden kunnen zijn. Probeer eens een soortgelijke foto te maken (als de omstandigheden en de omgeving dit toelaten).
Dit is meteen een goede manier om de functies van je camera en de daarbij behorende technieken te leren kennen. Als dat lukt zou je eens kunnen proberen hoe je je kunt onderscheiden van de vele (mooie) natuurfoto's die er online te vinden zijn.
3. Het type camera
Je hebt niet per se de beste apparatuur nodig om een inspirerende natuurfoto te maken. Heb je niet de nieuwste camera en geen tas vol objectieven? Maak je geen zorgen: met een eenvoudige camera kun je je concentreren op de compositie en timing.
Ik gebruik zelf vaak niet meer dan één objectief. Zo kan ik me concentreren op het beeld dat ik wil vastleggen.
4. Landschappen makkelijker?
De meeste fotografen voelen zich zekerder bij het fotograferen van landschappen dan bij het vastleggen van bijvoorbeeld mensen of dieren (wildlife). Landschappen bewegen niet, zeggen niets terug en vliegen niet weg net op het moment dat je de ontspanknop indrukt.
Dit betekent wel dat je landschapsfoto er nóg meer uit moeten springen ten opzichte van al die andere landschapsfoto's.
5. Compositie
De compositie is in elke foto belangrijk, maar dit geldt nog meer voor landschapsfoto's. Er zijn veel manieren om je foto's te laten opvallen. Hieronder alvast vier ideeën.
- Zorg dat er iets op de voorgrond aanwezig is, zoals een persoon of uitstekende boomtak. Door het onderwerp niet in het midden van het beeld te plaatsen, geef je het beeld diepte;
- Als je de camera 90 graden draait, kun je verticale foto's maken in plaats van de traditionele horizontale foto's. Zo krijg je een heel andere kijk op het tafereel voor je;
- Gebruik een langere sluitertijd. Je denkt waarschijnlijk dat er weinig beweging is in een landschap, maar is dat wel zo? Takken en gras bewegen zelfs bij lichte wind en het water in beekjes en watervallen stroomt altijd;
Een sluitertijd van ongeveer één seconde maakt al deze beweging in het landschap wazig, waardoor er een dromerige foto ontstaat waarop boomstammen, muren en gebouwen toch scherp blijven. Zet je camera wel op een stabiele ondergrond, het liefst op een statief; - Kijk naar de details. Fotografen zijn bij landschapsfoto's geneigd het totaalbeeld te willen opnemen. Maar vaak maken juist de kleine details een foto bijzonder.
6. Kleur of juist niet
In zwart-witfoto's is alle kleur afwezig. Hierdoor komt de nadruk te liggen op tinten en contrasten. Zwart-wit is heel erg toepasbaar op winterlandschappen. Aan het eind van de winter hebben grote objecten in foto's toch maar weinig kleur.
Je kunt je dan concentreren op de vormen van de kale bomen, stenen muren en gebouwen. Compositie en contrast worden dan extra belangrijk voor de foto. Zwart-wit is dan het perfecte medium hiervoor.
In het voorjaar wordt het een ander verhaal. Het zwart-wit wordt dan doorbroken door explosies van felle kleuren, zoals bloemen die uit de grond opkomen, of knoppen aan bomen en struiken.
7. Experimenteer!
De beste foto's ontstaan vaak door te experimenten. Probeer de functies van je camera uit en kijk wat het doet met je foto. Probeer eens een ongewone aanpak.
Bijvoorbeeld door het scherptepunt op een andere plek te leggen dan waar je het zou verwachten zodat het oog van de kijker ergens naartoe geleid wordt.
Een paar suggesties om uit te proberen:
- Meetmethode's: Evaluative metering (Meervlaksmeting) is de standaardinstelling op je camera. Op verschillende punten binnen het kader worden waarden gemeten. Aan de hand daarvan wordt de belichting aangepast om bijzondere lichtomstandigheden te compenseren.
Bij Center-weighted metering (centrum gewogen gemiddelde) wordt de hele scène gecontroleerd met nadruk op het middenvlak. Dit is een geschikte methode bij landschapsfotografie.
Spotmeting: houdt in dat waarden alleen het middenvlak van het beeld wordt gemeten. Dit is nuttig om de juiste belichting te verkrijgen voor een specifiek deel van het onderwerp. - Exposure compensation (Belichtingscompensatie): hiermee kun je de belichting twee stappen verhogen of verlagen om het beeld donkerder of lichter te maken. Verhoog de compensatie (+) voor extra belichting en dus een lichter beeld. Verlaag de compensatie (-) voor minder belichting en dus een donkerder beeld.
- Opnamemodi: hiermee kun je de belichting van je foto zelf instellen. Pas de sluitertijd aan door Tv in te stellen, de diafragmaprioriteit door Av in te stellen of beide met M (handmatig). Raadpleeg de instructiehandleiding van je camera voor meer informatie.
8. Flitslicht
Het gebruik van flitslicht in de natuurfotografie wordt gezien als controversieel. Toch kan het zorgen voor heel aparte effecten. Fotografie is spelen met licht en als je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van kunstlicht, zou ik die zeker benutten.
Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om goed op je onderwerp te letten om af te lezen of iets verstorend is of niet. Dieren kunnen niet verbaal communiceren, dus is het belangrijk goed op te blijven letten wat je doet.
9. Natuur en emotie
Natuur doet iets met je, op fysiek en emotioneel vlak. De natuur is ons thuis en dat beginnen we een beetje te verliezen. Je kunt in je foto laten zien dat natuur, ons thuis, iets is wat moet worden gekoesterd.
Bovendien is het vaak heerlijk om jezelf in de natuur te bewegen, om daarin te spelen. Ik denk dat dat heel belangrijk is voor de ontwikkeling van iedere fotograaf.
Met je fotografie kun je verhalen vertellen en zo zou je ook kunnen bijdragen aan een beter milieu en een andere kijk op de natuur. Hoe je je kijkers de waarde van de natuur laat zien ligt aan het verhaal dat je wilt vertellen. Je kunt een mooi of een meer confronterend beeld schieten.
10. De verbeelding voorbij
Maar wanneer weet je nu of je iets goeds te pakken hebt? Een goede, inspirerende foto is moeilijk definieerbaar. Vaak is het een gevoel en weet je 'dat je hem hebt'. Probeer foto's te maken die, los van het verhaal dat je wilt vertellen, de verbeelding voorbij gaan.
Als je weet dat je een foto geschoten hebt die je nooit meer kunt herhalen omdat iets zo uniek is, dan weet je dat het je hem te pakken hebt.
Verder schuilt achter elke goede, inspirerende natuurfoto natuurlijk een dosis geluk, iets wat je kunt afdwingen met veel tijd en geduld.
Meer tips?
Mocht je meer of andere tips hebben om te komen tot een inspirerend eindresultaat, dan laat het weten in de reacties!
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Creëer onscherpte met ND filters
door Elja Trum
-
5 Tips voor buitenportretten
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Maak ook de foto met natuurlijk licht
door Elja Trum
-
Betalen voor fotograferen in natuurgebieden
door Nando Harmsen
-
Een 'analoge' uitdaging
door Erik Nevels
-
Kom jij ook naar het Nature Talks Fotofestival?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.