10 tips voor sfeervolle herfstfotografie
maandag 9 november 2015, 20:20 door Iris van Liempt | 14.305x gelezen | 3 reactiesDe herfst is een prachtig seizoen om te fotograferen. De verkleuring van de bladeren, de natuur die het met zich meebrengt. Denk aan paddenstoelen, spinnen, etcetera. Het kan echter soms nog knap lastig zijn om deze goed vast te leggen. Hier een artikel met 10 tips voor het fotograferen van de herfst.
1. Statief
Als je in een dicht begroeid bos gaat fotograferen, is er vaak weinig licht aanwezig. Neem daarom een statief mee, zodat je de sluitertijden langer kunt maken en je ISO niet op hoeft te schroeven.
2. Witbalans
Zet je witbalans op bewolkt. Dit zorgt voor warmere kleuren. Kijk echter wel uit met blauwe lucht; deze wil met een bewolkte witbalans nog wel eens geel kleuren.
3. Geen lucht
De lucht, vooral wanneer bewolkt, zorgt in herfsttijden voor te grote contrasten die voor je camera maar moeilijk goed vast te leggen zijn. Resultaat is een foto met fletse kleuren en een vaak overbelichte lucht. Probeer daarom de lucht niet mee te nemen in je foto.
Een blauwe lucht kan overigens wel weer extra kleur toevoegen aan je foto, blijf dus zelf experimenteren.
4. Details
Fotografeer details. Paddenstoelen, spinnenwebben, of gewoon een mooi verkleurd herfstblad. De herfst brengt een hoop details met zich mee die zich ideaal lenen voor foto's. Neem daarom, als je er één hebt, je macrolens mee als je in het bos gaat fotograferen.
Zie ook 10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
5. Rustige compositie
Omgevingsfoto's in een bos zijn leuk, maar hebben vaak vele storende factoren, zoals een hoop takken en boomstammen. Zoek daarom naar een compositie met gelijke lijnen om rust in je foto te creëren.
6. Polarisatiefilter
Gebruik een polarisatiefilter. Polarisatiefilters worden vaak gebruikt voor het tegengaan van ongewenste reflecties, maar ook in het bos kunnen ze erg nuttig zijn. Zo kunnen ze de mooie herfstkleuren nog beter uit laten komen.
7. Mist
Fotografeer in de mist! De herfst is het ideale seizoen voor mist, omdat de temperatuur overdag en 's nachts relatief veel verschilt. Mist kan prachtig zijn voor foto's. Voor tips om met mist te fotograferen, zie ons artikel 10 tips voor het fotograferen met mist.
8. Open diafragma
Je diafragma open zetten helpt je om het mooie kleurenpalet wat een bos in de herfst je biedt, goed vast te leggen. Zet je diafragma daarom eens rond f/4 en vergelijk het met, bijvoorbeeld, f/11.
9. Maak gebruik van slecht weer
Slecht weer is niet het meest fijne weer om erop uit te trekken, maar het is (helaas) behoorlijk prevalent in de herfst. En juist een grauwe bewolkte dag kan een mooi licht over je omgeving werpen. Kleuren worden zacht, en regen zorgt voor een glans over je onderwerp.
Regen is ook mooi om bijvoorbeeld regendruppels op bladeren vast te leggen. Neem wel een plastic zak of vuilniszak mee; op een natte grond gaan zitten vindt niemand fijn.
10. Tegenlicht
Omdat de zonkracht in de herfst een stuk minder is dan in de zomer, kan tegenlicht je in dit jaargetijde juist helpen voor het vastleggen van details of voor het creëren van mooie contrasten. Experimenteer daarom eens met hoe je gaat staan ten opzichte van je lichtbron.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.
3 reacties
-
Bert Vliegen schreef op dinsdag 10 november 2015 om 14:04 | reageer
Hoi,
altijd leuk tips te lezen en wil daar op reageren. Ben zelf volop bezig om de natuur en het landschap tijdens deze periode te fotograferen.
Ik lees dat je aangeeft om te proberen de lucht niet mee te nemen in de compositie met name als deze volledig bewolkt is. Dat is een goede tip omdat ik van mening ben dat een grijs/grauwe lucht vaak afleid. Ik zie namelijk teveel foto's waar vaak 1/3 lucht in zit waarbij dat weinig toevoegt.
Dat is anders indien het een half-bewolkte lucht is, want dat kun juist iets toevoegen (zeker bij zonsop/ondergang). Maar je punt is duidelijk. Daarnaast zijn de huidige camera's en sensoren dusdanig goed dat het dynamisch bereik geen al te groot probleem is.
Ik weet dat professionele fotografen steeds meer kiezen voor multi-opnames i.p.v het gebruik van grijsverloop filters (optie).
T.a.v. de iso kan je deze in Lightroom en ACR naast diverse andere kleursettings (kleurtemp, HSL, contrast etc.), zelf nog veranderen, auto setting is de meest veilige keuze.
Ik begrijp echter niet zo goed wat je bedoelt met het diafragma openzetten in relatie met kleuren? Ik denk namelijk dat daar geen relatie is. Wel ben ik voorstander vanuit de klassieke landschapsfotografie, ervoor te zorgen dat alles in de compositie scherp is.
Dat kan een combinatie zijn van een tilt lens, diafragma en multi-opnames (focus-bracketing). Dat laatste is bij macro opnames of meer intiemere composities een uitdaging maar die moet er juist zijn-)!
Oh ja nog een; herfst is nagenoeg op zijn piek maar al een tijdje onderweg. Veel bladeren zijn inmiddels van de bomen gevallen en mijn tip is om eerder te publiceren zodat lezers zich eerder kunnen voorbereiden.
groet,
Bert -
ronab schreef op dinsdag 10 november 2015 om 16:25 | reageer
Bij tip 3 wordt aangeraden om geen lucht op de foto mee te nemen omdat deze te wit of te licht zou worden. Mijn tip hierbij is: maak hdr en belicht dan de donkerste foto goed op de lucht. Een voorbeeld van hoe goed dat kan werken is deze tegenlicht foto.
-
eric schreef op dinsdag 10 november 2015 om 17:37 | reageer
Houdt er ook rekening mee bij een polarisatiefiltwr dat je ongeveer 1 stop licht verliest. Dus waar mogelijk een statief gebruiken of u moet een lichtsterk objectief gebruiken in combinatie met weinig scherpte-diepte. Meestal is dit laatste niet gewenst in een landschapsfoto. Wel weer toe te passen als u een paddestoel of bijv. Een spin op de plaat vastlegt.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Prachtige herfstkleuren in het bos fotograferen
door Laura van der Burgt
-
Ideeën voor paddenstoelen fotograferen
door Nando Harmsen
-
12 tips voor sfeervolle herfstfotografie
door Laura van der Burgt
-
Creatief met (herfst)blad
door Laura van der Burgt
-
Fan van paddenstoelen en beestjes
door Erik Nevels
-
Houd jij ook zo van herfstfotografie?
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.391 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.