10 tips voor het fotograferen van vuurwerk
maandag 26 december 2011, 23:59 door Elja Trum | 55.259x gelezen | 8 reactiesOver een paar dagen luiden we het nieuwe jaar weer in; traditie getrouw met een flinke lading vuurwerk. Als je het afsteken zelf niet zo spannend vind kun je natuurlijk altijd nog het vuurwerk gaan fotograferen. In dit artikel 10 tips om de beste vuurwerkfoto's te maken tijdens de nieuwjaarsnacht.
1. Handmatig scherpstellen
Automatisch scherpstellen zal in de meeste gevallen geen succes zijn. Zet je objectief/camera gewoon op handmatig scherpstellen en stel deze in op (bijna) oneindig. Je kunt dit ook doen door vooraf simpelweg scherp te stellen op een punt in de verte.
Als je ongeveer weet waar het vuurwerk zal verschijnen dan kun je natuurlijk ook vooraf automatisch scherpstellen op de juiste locatie en dan de autofocus uitschakelen. Als je de autofocus aan laat staan is de kans groot dat je camera op het moment dat je wilt gaan fotograferen gaat 'zoeken'. Doordat het zo donker is heeft je camera moeite met scherpstellen.
2. Diafragma dichtknijpen en lange sluitertijd
Als het donkerder is kiest je camera automatisch voor een groot diafragma (laag getal). Er is weinig licht, dus wil de camera zo veel mogelijk licht binnen laten komen. Vuurwerk is behoorlijk fel, dus in de meeste gevallen kun je wel naar f/8.0. Mocht het vuurwerk toch onderbelicht zijn, zak dan in diafragmawaarde.
Om mooie bogen van licht te krijgen heb je een langere sluitertijd nodig. Een halve seconde is een mooi uitgangspunt. Kijk of het resultaat je aanstaat en speel met de sluitertijd. De perfecte sluitertijd varieert per type vuurwerk.
Fireworks by Nigel Howe
3. Overige camera instellingen
Zoals uit bovenstaande twee tips wel duidelijk zal zijn geworden moet je vuurwerk fotograferen op de handmatige (M) stand. Je stelt je camera dus helemaal handmatig in. Zet in eerste instantie de lichtgevoeligheid op 400 ISO. Ruis is bij alle moderne camera's helemaal geen probleem op deze stand. Afhankelijk van de omstandigheden kun je de lichtgevoeligheid nog verder opschroeven.
Veel camera's beschikken over een ruisreductie stand. Deze optie maakt na elke foto nog een zwarte opname om ruis weg te halen. Helaas duurt elke foto hierdoor twee keer zo lang en kun je dus een boel van het vuurwerk missen. Schakel deze ruisreductie stand dus uit!
4. Gebruik geen teleobjectief
Wellicht ben je geneigd om met je teleobjectief aan de slag te gaan tijdens de nieuwjaarsnacht. Er is echter één probleempje; je weet bijna nooit waar het vuurwerk gaat ontploffen. De kans dat je er naast zit is bij een teleobjectief daardoor erg groot.
Alles onder de 70mm is een betere keuze. Hierdoor krijg je wel meer zwart in je foto dan je wellicht wilt, maar je zult wel meer vuurwerk vastleggen.
5. Maak veel foto's
Je krijgt niet heel vaak de kans om vuurwerk te fotograferen en het is ook vaak binnen aan half uurtje voorbij. Het is daarom slim om gewoon erg veel foto's te schieten. Ook hangt het bij een vuurwerkfoto ook erg af van timing; je moet het juiste moment in de ontploffing vastleggen voor het mooiste effect. Maak veel foto's en zorg voor een groot geheugenkaartje. De mislukkelingen kun je er later wel weer uit gooien.
6. Gebruik een statief
Gebruik voor het fotograferen van vuurwerk een statief. Voor mooie vuurwerkfoto's heb je een langere sluitertijd nodig, dus is een statief onmisbaar. Als je geen statief gebruikt zullen de trillingen van je hand zichtbaar zijn in de vuurwerklijnen.
Indien je een draadontspanner hebt is het ook slim om deze te gebruiken. Het afdrukken kan anders ook een trilling veroorzaken. Echt geen statief bij de hand? Gebruik dan een wat hogere ISO voor snellere sluitertijden en leun bijvoorbeeld tegen een muurtje voor wat extra stabiliteit. Het resultaat zal duidelijk minder zijn, maar je kunt ook zo nog best aardige foto's van vuurwerk maken.
Fireworks NYE 2005 door Mr Magoo
7. Gebruik de omgeving
Als je alleen maar foto's hebt van vuurwerk in verder een zwart vlak kun je al gauw iets missen. Probeer daarom ook de omgeving vast te leggen waar het vuurwerk gefotografeerd is. Door ook de omgeving toe te voegen maak je de foto al snel veel interessanter om naar te kijken.
Het kan dus ook slim zijn om van te voren te bedenken welke locatie interessant genoeg is om vast te leggen gecombineerd met vuurwerk. Je kunt dan al voortijdig zorgen dat je daar aanwezig bent om vanaf twaalf uur het vuurwerkspektakel vast te leggen.
8. Pas goed op jezelf
Als je intensief met je camera bezig bent let je waarschijnlijk minder op je omgeving. Dat is wel belangrijk, want waarschijnlijk wordt overal om je heen vuurwerk afgeschoten. Als jij net door je zoeker aan het kijken bent terwijl de buurman zijn vuurpijlen af aan het steken is vanuit een losstaande fles dan kan het gauw mis gaan..
Let er dus op dat je de omgeving goed in de gaten houdt; wie is er vuurwerk aan het afsteken en hoe kun jij daar gevaar bij lopen?
9. Vuurwerkfoto's samenvoegen
Als je achteraf op je computer de foto's aan het bekijken bent is de kans groot dat je veel zwartruimte om het vuurwerk ziet. Je kunt natuurlijk gaan croppen om alleen de geslaagde vuurwerklijnen te tonen, maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere foto's samen te voegen tot één goed gevulde vuurwerkfoto. Een paar jaar geleden schreven we hiervoor al een tutorial.
10. Analoog vuurwerk samenvoegen
Liever niet aan de slag met digitale trucjes? Je kunt ook op de ouderwetse manier meerdere vuurwerkflitsen samenvoegen. Neem een zwarte kaart mee tijdens het fotograferen en zet je camera in de bulb-stand. Hierbij blijft je sluiter zo lang open als je wilt.
Houd de zwarte kaart voor je objectief en start het maken van de foto. Haal de kaart voor het objectief weg op het moment dat je een vuurpijl omhoog ziet gaan en plaatst hem terug vlak na de ontploffing. Zo kun je meerdere vuurwerkpijlen vastleggen zonder dat je foto verder overbelicht raakt.
Alvast een fijne jaarwisseling en een prettig 2012!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
8 reacties
-
Sjoerd van der Wal schreef op dinsdag 27 december 2011 om 09:56 | reageer
Nog een tip, hou rekening met de windrichting. Als je aan de verkeerde kant staat zit je zo midden in de rook en valt er weinig te fotograferen.
-
Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 27 december 2011 om 11:51 | reageer
Leuk artikel en handige tips! Ik heb het ooit wel eens geprobeerd, maar vind het eigenlijk niet zo heel erg leuk om te doen... Al zijn de resultaten best wel cool dus wie weet pak ik mijn camera toch nog eens vast en probeer ik het!
-
Fred schreef op zaterdag 31 december 2011 om 01:02 | reageer
Dank voor de tips. Ga deze jaarwisseling opnieuw proberen er wat van te maken. Statief mee dus!
-
paula van ommen schreef op zaterdag 31 december 2011 om 09:23 | reageer
dank je wel, hier was ik precies naar op zoek. vooral die bulbstand lijkt me heel leuk om uit te proberen!
misschien nog 2 tips:
*op statief altijd je VR uitzetten
*haal bij nachtfotografie altijd je uv filter van je lens
***** en natuurlijk fijne jaarwisseling allemaal!***** -
egbert schreef op zaterdag 31 december 2011 om 17:42 | reageer
Wat is precies de reden van het verwijderen van je uv filter? gr egbert
-
-
Yvonne schreef op zaterdag 31 december 2011 om 20:59 | reageer
Ik heb mijn camera op statief klaar staan!
Nu maar wachten tot 24 uur en dan ga ik met de gegeven aanwijzingen aan de slag. -
Elja Trum schreef op zaterdag 31 december 2011 om 21:01 | reageer
@Yvonne; veel plezier en succes!
Laat je jouw beste foto's morgen ook even zien op het Phototalk forum?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Tien tips voor vuurwerk fotograferen
door Nando Harmsen
-
10 prachtige vuurwerkfoto's
door Iris van Liempt
-
Vuurwerk fotograferen
door Elja Trum
-
Photofacts jaaroverzicht 2009
door Elja Trum
-
Photofacts in 2008; goede voornemens
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.