Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

3 andere experimenten voor op vakantie

maandag 24 juni 2019, 17:17 door | 8.067x gelezen | 0 reacties

In het artikel 3 experimenten voor op vakantie werd al een drietal ideeën aangereikt om eens wat te gaan experimenteren tijdens je vakantieperiode om zo nieuwe technieken aan te leren. In dit artikel een drietal andere fotografische technieken waar je je eens flink op kunt uitleven.

Stromboli uitbarsting 2


1. Infrarood


In het artikel 3 ideeën om je fotografieniche te ontdekken heb ik al wat uit de doeken gedaan over Infrarood-fotografie.

Het is een bijzondere techniek waarbij je infrarood licht fotografeert. Dat is licht met een golflengte buiten het zichtbare spectrum. Als je dit licht kunt vastleggen kun je bijzondere, soms surrealistische foto's maken.

Infraroodopnames zijn het mooist als er veel bladgroen in het beeld aanwezig is; bladeren aan een boom of gras. Dit bladgroen weerkaatst namelijk veel van het infrarode licht.

Photo V Srinivasan @TimesofWander

Foto: V Srinivasan @TimesOfWander via Unsplash

2. Lange sluitertijden


Als je fotografeert met lange sluitertijden kan dat bijzonder mooie beelden opleveren. Je kunt op deze manier namelijk beweging vastleggen. Bekende voorbeelden van langesluitertijdfoto's zijn bijvoorbeeld avondfoto's met lichtstrepen van auto's en foto's van watervallen of ander bewegend water.

Maar je kunt ook bewegende onderwerpen laten verdwijnen als de sluitertijd maar lang genoeg is. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een mooi gebouw fotograferen onder dat er mensen in beeld zijn. Houd bij deze vorm van fotografie rekening met onderstaande punten:

  • Realiseer je dat je niet meer uit de hand kunt werken en dat je camera goede ondersteuning nodig heeft. Gebruik bij voorkeur een degelijk statief, maar er zijn ook andere methodes te verzinnen om je camera te ondersteunen;

  • De sluitertijd is de belangrijkste instelling, die moet lang genoeg zijn. Om een lange sluitertijd te krijgen, gebruik je een lage iso-waarde en een klein diafragma (hoog getal);

  • In de avond heb je zo weinig licht dat het vrijwel nooit een probleem zal zijn om een sluitertijd van enkele seconden te krijgen. Met meer licht wordt dat wat lastiger, maar je kunt dit oplossen met een grijs- of ND-filter (een soort zonnebril voor je camera).

    Er zijn filters te koop tot wel 12 stops, zogenaamde 'big stoppers'. Een sluitertijd van 1/30 seconde verleng je met zo'n filter tot 2 minuten.


Oude verkeerstoren Echt Welschap Meerhoven


3. Panorama


Hoe vaak is het al voorgekomen dat je vakantiefoto's saai uitpakken? Ook al zie je de mooiste landschappen die erom vragen gefotografeerd te worden. Als je en weids landschap fotografeert in de verhouding 3:4 of 2:3, dan fotografeer je relatief veel lucht of veel voorgrond. Een panoramafoto kan in zo'n omstandigheid dan een mooiere foto opleveren.

Stadhuset panorama-Stockholm


Net als bij HDR heb je bij een panoramafoto meer foto's nodig die je in de nabewerking samenvoegt tot één brede foto. Hieronder een stappenplan om tot een geslaagde pano te komen:

  • Gebruik geen autofocus tijdens het fotograferen. Als de foto's een verschillende scherpstelafstand hebben is het lastig om ze aan elkaar te plakken. Stel éénmalig scherp en zet vervolgens de autofocus uit;

  • Voor de belichting idem dito. Gebruik het liefst hetzelfde diafragma en sluitertijd voor alle te maken foto's;

  • Zorg dat je voldoende overlap tussen je foto's hebt. De software moet namelijk genoeg aanknopingspunten hebben om de foto's aan elkaar te plakken (gedeeltes die in twee foto's hetzelfde zijn). Houd daarom voor elke opname een overlap aan van een derde deel. Voor de zekerheid zou je de foto's elkaar voor de helft kunnen laten overlappen;

  • Je kunt natuurlijk uit de hand fotograferen, maar een statief maakt het wel gemakkelijker. Maak in dat geval de beelduitsnede wat ruimte, omdat je bij een panorama uit de hand achteraf vaak meer beeld moet wegsnijden.

    Later voeg je de beelden dan in de nabewerking samen. De meeste bewerkingsprogramma's ondersteunen panorama's. Er zijn zelfs camera's met panoramafunctie, dan hoef je achteraf niets te bewerken.


El Djem panorama -Tunesië


Meer weten over lange belichtingstijden?


Wil je wat meer de diepte in en je kennis verder uitdiepen over deze fotografische onderwerpen, dan kun je eens een kijkje nemen op Photofacts Academy, waar wellicht een aantal interessante cursussen te vinden zijn voor je.

Denk bijvoorbeeld aan de Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker, waarbij het werken met lange sluitertijden en infraroodlicht ruimschoots aan bod komen.


Meer weten over Lightroom?


Volg dan één van de Lightroom cursussen van Piet van den Eynde op Photofacts Academy. De Lightroom Workflow tips & tricks cursus is een hele nuttige om mee te starten.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Meer weten over Photoshop beeldbewerkingen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop.

- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord