Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

3 tips voor een mooie compositie in je foto

woensdag 12 december 2018, 12:56 door | 14.826x gelezen | 3 reacties

Compositie gaat over het plaatsen van objecten in je beeld en over de hoeveelheid elementen in je beeld. Met je compositie leid je de kijker naar de plekken in de foto waar jij de aandacht wilt hebben. Je compositie is dus erg belangrijk voor een goede foto.


Voor het maken van een goede foto is compositie veel belangrijker dan de apparatuur die je gebruikt. Al gebruik je de duurste camera die je kunt vinden, als je compositie niet goed is zal je foto lang niet zo fraai zijn dan een foto met goede compositie gemaakt met de goedkoopste speelgoedcamera die er is.

1. Gebruik een kleine scherptediepte


Een veelgebruikte en erg goede manier om te zorgen voor mindere elementen – en dus rust- in je beeld is door een kleine scherptediepte te gebruiken. Hiermee kun je een rommelige achtergrond in één klap 'opruimen'.

Compositie: scherptediepte


Gebruik hiervoor een grote diafragmaopening (laag diafragmagetal) zoals bijvoorbeeld f/1.8. Zorg vervolgens voor voldoende ruimte tussen je onderwerp en je achtergrond en je zult zien dat je achtergrond verdwijnt in een zachte waas.

2. Minder elementen in beeld


Een andere manier om een mooie compositie te krijgen is om ervoor te zorgen dat er minder elementen in je beeld zitten. Een veelvoorkomend probleem is dat je foto te rommelig is. Daardoor weet de kijker niet waar je moet kijken.

Dit kun je oplossen door gewoon te zorgen voor mindere verschillende elementen in je beeld. Er zijn verschillende manieren om dat te doen en het is natuurlijk ook afhankelijk van het soort fotografie dat je doet.

Soms is het zo simpel als gewoon feitelijk de boel opruimen op een locatie. Als je bijvoorbeeld in een woning fotografeert zal de foto er een stuk minder rommelig uit zien als je eerst zorgt dat alles opgeruimd is.

Ook in de natuur kun je soms iets weghalen uit je beeld. Bijvoorbeeld door blaadjes , takken of stenen te verplaatsen.

Compositie opruimen zoomen


Maar ook door iets in te zoomen of een stapje dichterbij te zetten kun je zorgen voor een opgeruimder beeld. Je snijdt zo simpelweg de oninteressante delen uit je foto.

3. Regel van Derden


Wat in mijn ogen de belangrijkste tip is op het gebied van compositie is de regel van derden. De Regel van Derden geeft je een houvast voor de plaatsing van de elementen in je beeld.

Bij de regel van derden verdeel je het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie vlakken door twee (denkbeeldige) lijnen door het beeld te trekken. Door nu belangrijke elementen in je beeld op die lijnen én vooral op het kruispunt van de lijnen te plaatsen krijg je bijna automatisch al een prettige compositie in je beeld.

Compositie: regel van derden


Deze 'regel' werkt eigenlijk in alle situaties. Als je dit nog niet doet kan ik je echt aanraden hier eens goed op te letten. Je foto's zullen er echt beter van worden.

Overigens is het helemaal niet erg om de regel te breken. Soms kan het ook heel goed werken om juist af te wijken, maar het is goed om je in elk geval bewust te zijn van wat je doet.

Overigens hebben veel camera's de mogelijkheid om de regel van derde als hulplijnen in je zoeker te tonen. Dit is een erg handig hulpmiddeltje om de regel snel in de praktijk toe te kunnen passen.

Aan de slag


Als je meer en meer gaat fotograferen zal je zien dat je niet langer na hoeft te denken over deze compositieregels. Je gaat het als het waren vanzelf 'zien'. Je voelt het dan aan wanneer een beeld een prettige compositie heeft.

Dan wordt het maken van een foto met een goede compositie eenvoudiger. Het blijft echter altijd slim om even stil te staan bij je compositie voordat je de foto maakt én achteraf als je de foto bekijkt. Zo ontdek je telkens hoe je jouw composities nog beter kunt maken.

Veel plezier!

Compositieleer


Wil je meer leren over hoe je tot een goede compositie komt in je foto's? Op Photofacts Academy komt het onderwerp 'compositie' in meerdere cursussen voor.

Bijvoorbeeld bij Uitsnijgereedschappen als onderdeel van de cursus Photoshop Elements voor Fotografen. Of in de cursus Macrofotografie van Johannes Klapwijk. Hoe je je compositie bepaalt is ook onderdeel van de cursus Sportfotografie van Nicol Delmeire en de cursus Landschapsfotografie van Bart Heirweg.

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 9 juli 2018, 16:32.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

3 reacties

  1. Gerrit Bos
    Gerrit Bos schreef op dinsdag 10 juli 2018 om 18:37  | reageer

    Goede tips voor met name beginners. Eén puntje van kritiek qua scherptediepte. Ik denk niet dat er een 'speelgoedcamera' bestaat met een objectief lichtsterkte F1.8. Aan zo'n lens hangt toch meestal een stevig prijskaartje. Maar ik snap de metafoor.

  2. PCfoto@de-moor.de
    Profiel PCfoto@de-moor.de schreef op dinsdag 10 juli 2018 om 18:41  | reageer

    De regel van derden sta ik volledig achter bij de compositie, en inderdaad het is niet altijd nodig. De onscherpe achtergrond van de gele bloemen, ja maar snij 60% van de foto weg. En de tafel, hier zou ik in de 1e foto deur en raam wegsnijden, dan maar een ander formaat foto, maar de tafel helemaal in beeld. Gelukkig bepaalt de fotograaf wat er getoond wordt. Hoewel het goed is om andere meningen te bestuderen.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 11 juli 2018 om 09:17  | reageer

    @Gerrit; Ja, die kleine scherptediepte is moeilijker met een 'speelgoedcamera', maar de andere twee tips kun je met elke camera toepassen en zal je foto direct verbeteren.

    Overigens hoeft een f/1.8 objectief niet heel duur te zijn. Ik raad beginnende fotografen altijd de 50mm f/1.8 aan. Meestal kost dit objectief nog geen 150 euro en de optische kwaliteit is uitstekend. Met dit objectief kun je echt vele betere foto's maken dan met de kit-lens die bij je camera komt.

    @PCfoto; Ja, de compositie kan inderdaad nog beter door ook de poten van de tafel erbij te nemen. Dat krijg je als je snel wat voorbeeldfoto's maakt he. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord