Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 tips voor beginnende fotografen

maandag 15 december 2014, 23:42 door | 11.849x gelezen | 7 reacties

We moeten allemaal eens beginnen met deze leuke hobby. Voor iedereen die net de smartphone of compactcamera ontstegen is, hier een aantal tips om je verder op weg te helpen. Fotografie is iets dat je leert door het veel te doen, je beste foto maak je altijd morgen.

1. Niet teveel met apparatuur bezig zijn


Het is heel verleidelijk om altijd meer en mooiere apparatuur te willen. Op internet staat het dan ook vol met discussies over wat beter is en welke apparatuur nog mooiere is. In veel gevallen kan echter zelfs de meest simpele camera al meer dan jij als fotograaf kunt. En een goede fotograaf kan met alle camera's mooie foto's maken.

Probeer dus niet te veel bezig te zijn met apparatuur, maar meer met het maken van foto's. Als je dan tegen beperkingen oploopt weet je waarschijnlijk ook al direct heel goed wat de beste upgrade voor jou is om de beperking te overbruggen.

Nikon d4s
Nikon D4s, teveel camera voor 95% van de fotografen


2. Probeer veel verschillende vormen


Als je nog niet zo actief met met fotografie, weet je dan eigenlijk wel welke vormen van fotografie je leuk vindt? Waarschijnlijk niet. Er is eigenlijk maar één manier om er achter te komen: experimenteren met vele vormen van fotografie.

Een goede manier om veel verschillende vormen van fotografie uit te proberen is jezelf aan melden bij een fotoclub. Bij een fotoclub passeren vaak alle vormen van fotografie de revue. Zelf zit ik ook bij een fotoclub en ga ik regelmatig mee op fototripjes die me wellicht in eerste instantie niet zo aantrekken.

3. Houd je camera in de buurt


De beste camera is de camera die je bij je hebt. Zorg dat je jouw camera niet te ver weg hebt liggen. Als er dan een fotomoment komt grijp je immers naar de camera die je bij je hebt. Dat zal dan vaak je smartphone zijn. Daar kun je zeker ook leuke dingen mee doen, maar je hebt natuurlijk niet voor niks een luxere camera aangeschaft.

4. Compositie is belangrijke dan techniek


Natuurlijk is het goed als je alles weet over sluitertijd, diafragma en lichtgevoeligheid en alles wat je met je camera kunt. Gebruik je de camera echter op de automaat en ben je meer bezig met de compositie in je foto, dan is de kans groot dat je betere foto's maakt. Een foto hoeft zeker niet altijd technisch perfect te zijn om toch interessant te zijn.

Ook voor compositie zijn de nodige 'regeltjes' te leren. Ook hierbij is het goed om deze te kennen. Het is echter niet noodzakelijk. Zeer waarschijnlijk wordt je namelijk al je hele leven lang gebombardeerd met mooie composities. Wanneer je foto's bekijkt, reclameborden ziet of een mooie film aan het kijken bent.

Sarah vasim fan bw


Compositie kun je daarom vaak prima op je gevoel doen. Beweeg om je onderwerp heen, zoom in en uit en haal je onderwerp vooral regelmatig uit het midden van je beeld. Kijk naar het hele beeld en niet naar je onderwerp alleen. Wat zit er in de achtergrond en is dat wel een toevoeging op je beeld?

Zo kun je op gevoel al hele geslaagde composities maken. Als het goed voelt en lekker kijkt voor jou, zal dat voor de meeste mensen zo zijn.

5. Deel je foto's


Een goede manier om beter te gaan fotograferen is door je foto's te delen. Als je een harde huid hebt kun je dat doen op fotografiefora. In veel fora is het commentaar namelijk niet van de lucht. Het maakt niet uit hoe goed je bent, ze weten altijd wel iets te vinden wat beter had gekund.

Een veiligere omgeving kan je eigen Facebook profiel zijn, al loop je daar het gevaar dat vrienden en familie juist weer te lief voor je zijn. Er zijn meer dan voldoende plekken om je foto's te tonen op internet, dus probeer er zeker een paar uit. Het kan erg leerzaam zijn, en wellicht maak je nog wat nieuwe fotovrienden.

Een fotoclub, zoals eerder ook al genoemd, is natuurlijk ook een mooie plek om -naast het fotograferen- ook je foto's te tonen.

Selfie 2001


Experimenteren met selfies en bewegingsonscherpte (anno 2001)

Aan de slag


Het lezen van dit soort artikelen is natuurlijk leuk en leerzaam, maar uiteindelijk moet je natuurlijk ook gewoon aan de slag met je camera. Heb jij vandaag al foto's gemaakt? Wellicht is dit het moment om aan de slag te gaan!

Heb je nog meer tips voor beginnende fotografen?
Laat het weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

7 reacties

  1. Mike Sluitertijd
    Profiel Mike Sluitertijd schreef op dinsdag 16 december 2014 om 10:09  | reageer

    Wat mij erg geholpen heeft is aansluiting te zoeken bij een leuke fotoclub. In het begin best wel spannend maar er word, als het goed is, met passie gefotografeerd en iedereen daar weet wat het is om te beginnen met deze hobby dus je bent niet alleen....

  2. bhonhoff
    Profiel bhonhoff schreef op dinsdag 16 december 2014 om 11:30  | reageer

    Helemaal mee eens!
    Alleen nog een uitbreiding op je camera altijd bij je hebben. Maak foto's! Ook al denk je dat het "toch" niets wordt. Daar leer je van!

    Ook apparatuur is steeds minder belangrijk aan het worden. Bijvoorbeeld:
    Gisteren ben ik naar het China Light Festival in Utrecht geweest. En voor de grap heb ik dat gedaan met mijn 1999 euro D600 met 24-85mm en met een Nikon S1 van 199 euro
    Alle foto's met de D600 zijn vanaf een (Manfrotto) statief gemaakt met een remote. De foto's met de Nikon S1 met het vaste hand(je). Beide camera's hebben voor unieke foto's gezorgd. En voor Facebook waren ook de ISO6400 van de S1 goed genoeg.

  3. Piet Nicolaas
    Profiel Piet Nicolaas schreef op dinsdag 16 december 2014 om 17:04  | reageer

    Een tip waar ik in het begin ook moeite mee had: probeer niet teveel leuke/mooie dingen op één foto te zetten. Wordt de foto vaak te druk of rommelig van. Ze zeggen ook wel: minder is meer.

  4. Jwain
    Profiel  Jwain schreef op dinsdag 16 december 2014 om 21:03  | reageer

    Leuke tips! Titel van eerste vind ik wat minder. De eerste zin vat beter de essentie ervan. Je camera goed leren doorgronden is wat anders dan steeds een nieuwe te willen.
    Een tip die mij meer vooruit hielp, is mezelf een opdracht geven als ik ging fotograferen. Vaak heb ik zin om gewoon wat te fotograferen en vroeger nam ik mijn camera en begon ik lukraak wat te fotograferen. Nu heb ik nog steeds vaak zin om te fotograferen, maar kies iets concreets. Bijvoorbeeld thema herfstkleuren of met laagstaande zon of mistslierten of zonsopgang of abstract of stromend water in een beekje ... Zo dwing je jezelf na te denken welke richting je uitwilt voor je uiteindelijk resultaat en wat je daarvoor nodig hebt.

  5. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 16 december 2014 om 22:02  | reageer

    Goed stukje, vooral nummer één vind ik sterk.
    Een goeie fotocursus volgen kan ook heel behulpzaam zijn. Niet alleen leer je daar de benodigde techniek, ook leer je daar echt fotograferen. Niet alleen maar op het knopje drukken als je iets leuks ziet maar nadenken over wat je met het plaatje wilt vertellen.

  6. Jan van welt
    Jan van welt schreef op woensdag 17 december 2014 om 11:51  | reageer


    Dit zijn mooie tips.
    Mijn tip 1kijken 2 denken 3 doen
    1 kijk wat je aantrekt om een foto te maken
    2 ga nadenken hoe kan ik dit met mijn camera vast leggen
    3 doen

  7. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op vrijdag 19 december 2014 om 12:13  | reageer

    Koop wat je wilt (al die onzin over instap enz...) overslaan, het is allemaal gebaseerd op protectionisme, fotografie zit niet in de fotovakschool, fotografie zit tussen je oren, zien, zien, en nog eens zien. (je bent zover nog niet wordt over het algemeen gezegd door mensen die zelf moeite hebben een sprekende foto te maken, vandaar dat Adobe een uitkomst is, wordt het nog wat) Heel veel bekende fotograven van vroeger hebben geen beïnvloeding van een patroon gehad, ze zijn gewoon begonnen, visie op een onderwerp is veel belangrijker dan al die geleerde (mening van docent) stof. Dus koop wat je wilt en geniet. En als je wat theorie wilt koop een oud boekje over fotografie (oud omdat men vroeger de mening had dat de leerling de meester moest overtreffen dan had je het als meester goed gedaan, die opvatting bestaat al lang niet meer) of loop mee met een andere fotograaf waarvan je merkt dat hij niet vind dat hij beter in fotografie is! (ze bestaan echt nog) of schrijf me dan gaan we samen op pad en genieten van een prachtige hobby.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord