Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Daan Schoonhoven

6 Tips voor betere tuinfoto's

maandag 25 september 2017, 22:44 door | 10.127x gelezen | 6 reacties

Tuinfotografie klinkt bedrieglijk eenvoudig, je hoeft er bovendien niet ver voor te reizen. Maar als je even bezig bent, merk je wel hoe lastig en uitdagend het is. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij.

Tuinfoto


1. Ruim eerst even op


Voordat je überhaupt naar je camera grijpt is het belangrijk om de tuin goed op te ruimen. Je wil natuurlijk niet dat je straks een verdwaalde parasolvoet of vuilcontainer op jouw mooie tuinfoto tegenkomt.

De foto krijgt een enkele reis naar de prullenbak en van frustratie gaat de camera nog net niet het raam uit. Dit kun je natuurlijk eenvoudig voorkomen door even goed om je heen te kijken voordat je begint met fotograferen.

Slingert er geen afval bij de parkbankjes? Zitten er niet teveel dode bladeren in de taxushaag? En drijft er niet teveel kroos in de vijver? Het is een kleine moeite om vooraf even op te ruimen of vraag eventuele bewoners of zij de tuin even checken voor jouw komst.

Veel dingen kun je achteraf verwijderen op de computer, maar het scheelt natuurlijk tijd als de tuin er al tiptop uitziet.

Tuinfoto


2. Maak gebruik van een statief


Als je bij weinig licht fotografeert of je wilt een foto maken met een grote scherptediepte wordt je sluitertijd lang en kun je bewogen foto's krijgen

Natuurlijk kun je dan iets doen met een hogere ISO om je sluitertijd sneller te krijgen. Een betere methode: gebruik een statief! Vanaf een statief heb je geen last meer van beweging en kun je ook nog eens in alle rust spelen met je instellingen zonder dat je tussendoor telkens je compositie terug moet vinden.

En misschien wel de belangrijkste reden om een statief te gebruiken: omdat je een statief bewust moet neerzetten en instellen, zul je meer tijd nemen om de compositie te bepalen. Deze noodgedwongen rust helpt je betere foto's te maken.

Vingerhoedskruid


3. Speel met standpunten


De meest voorspelbare positie om een bloem te fotograferen is recht van boven. Een positie van waaruit we bloemen in ons dagelijks leven vaak zelf zien.

Door te spelen met verschillende standpunten kun je juist een hele interessante en onverwachte foto krijgen. Op gelijke hoogte met de bloem, ooghoogte, is een standpunt waarbij je vaak de mooiste foto's krijgt.

Nog veel interessanter wordt het als je een bloem van onderaf fotografeert. Een standpunt wat nogal wat de nodige moeite kan kosten, maar van waaruit je een bloem zeker niet vaak ziet.

Een wijziging in het standpunt kan dus een heel ander resultaat opleveren. Door deze verschillende standpunten uit te proberen in combinatie met verschillende objectieven, creëer je de meest aantrekkelijke foto's.

Tuin fotografieklaar maken


4. Flitsen of niet?


Bij tuinfotografie lijkt een flitser niet het meest voor de hand liggende hulpmiddel. Een flitser heeft maar een beperkte reikwijdte. Soms kan het echter wel goed zijn er eentje bij de hand te hebben om de voorgrond wat op te lichten, bijvoorbeeld in tegenlichtsituaties.

Het is hierbij wel belangrijk dat de voorgrond niet te ver weg is, dan heeft flitsen geen effect meer. Ook moet er niet te sterk geflitst worden, aangezien alle aandacht dan naar de voorgrond gaat en de rest van het beeld helemaal geen aandacht meer krijgt.

5. Wil je niet teveel op een foto


De verleiding is groot om een tuin in z'n geheel te fotograferen, maar je zult al snel merken dat dit vaak geen aantrekkelijk beeld oplevert. Een doorkijkje bijvoorbeeld is veel aantrekkelijker om te fotograferen dan een poging om de afmeting van de hele tuin in beeld te brengen.

Over het algemeen zal de sfeer en het karakter van de tuin beter tot uiting komen als je voor een bepaald gedeelte kiest. Een opname van een complete border wordt al vaak heel diffuus en krijgt het effect van bloemkool.

Enkele deelopnames van dezelfde border geven een sprekender en herkenbaarder beeld.

Hagen


6. Lichtval beïnvloeden met schermen


Met schermen kun je de belichting van je onderwerp beïnvloeden. Het fotograferen van planten en insecten, kan hiermee flink verbeteren.

Er zijn drie typen schermen die populair zijn bij tuinfotografen. Het diffusiescherm is een fijnmazig wit doorschijnend doek dat strak gespannen is. Je kunt het boven je onderwerp houden en zo het felle zonlicht verstrooien. De schaduwen worden zachter, de kleuren minder hard: het contrast wordt gematigd.

Een zilverscherm is een reflecterend zilverkleurig scherm. Door het zonlicht via dit scherm op je onderwerp te richten valt er extra licht op. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je onderwerp in de schaduw staat of de achtergrond erg licht is. Het licht is relatief koud van kleur.

Een goudscherm is een soortgelijk scherm maar dan goudkleurig. Het geeft een warme gloed over je onderwerp, je bootst er als het ware het vroege ochtendlicht of late avondlicht mee na. In de handel zijn schermen van allerlei formaat te krijgen.

Handig zijn de schermen die inklapbaar zijn, waardoor ze handzaam zijn en gemakkelijk mee te nemen. Er zijn zelfs schermen waar je alles in een hebt.

Meer tips?


Wil je nog meer tips lezen, bekijk dan ook eens het Praktijkboek Planten- En Tuinfotografie. Geschreven door de beste Nederlandse tuinfotografen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Daan Schoonhoven

Over de auteur

Daan Schoonhoven initieert al langer dan twaalf jaar allerlei online initiatieven op het gebied van natuurfotografie onder de naam Pixfactory. Kenmerkend in al deze initiatieven is het faciliterende karakter voor natuurfotografen.

6 reacties

  1. Arie Roos
    Arie Roos schreef op dinsdag 26 september 2017 om 09:16  | reageer

    Nou heb ik net mijn huis gefotografeerd en straks mijn tuin. Graag nog artikelen om de auto op de plaat te zetten, de caravan en de poes van de buurvrouw! Dan is mijn fotografische leven echt compleet!

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 26 september 2017 om 09:33  | reageer

    @Arie; Hier kun je onze cursus autofotografie ook vinden. knipoog

    Voor de caravan hebben we nog niks. Wellicht heb je iets aan dit artikel voor de poes van je buurvrouw. Of had je het toch over huisdieren op de foto zetten?

  3. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 26 september 2017 om 11:34  | reageer

    Elja zet belangeloos leuke en leerzame onderwerpen op de site.
    Dat niet alles geschikt is voor de vele profs onder de leden moeten we accepteren. (geef de beginner ook een kans)

  4. Hanneke
    Hanneke schreef op dinsdag 26 september 2017 om 16:07  | reageer

    Wat een flauwe reactie @Arie Roos.
    Je bent niet verplicht om de gepubliceerde artikelen te lezen. Bovendien zijn er fotografen die erg van tuinfotografie houden. Ik ben er een van. (Ga zelfs regelmatig naar Engeland voor de tuinen en fotografie)

  5. Jef
    Jef schreef op dinsdag 26 september 2017 om 16:37  | reageer

    Het fotograferen van een tuin is moeilijk, omdat iedere tuin een bepaalde sfeer heeft, die alleen met subtiliteit kan worden gevangen in foto's.

  6. René Groenendijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord