7 geartips voor filmen met je spiegelreflex
maandag 23 januari 2017, 20:02 door Elja Trum | 10.711x gelezen | 8 reactiesMet elke moderne digitale spiegelreflexcamera kun je tegenwoordig ook filmen. Het eindresultaat oogt al snel professioneel. In dit artikel geven we je 7 tips voor accessoires die jouw helpen nog meer te maken van je video's.
Voor Photofacts Academy maken we maandelijks nieuwe cursusvideo's. De opnames hiervoor doen we zelf en elke keer proberen we het weer net een stapje beter te doen. Daar hoort ook regelmatig nieuwe apparatuur bij. Hieronder de accessoires waar ik erg blij mee ben.
1. Benro videostatief kit
Een goed statief is belangrijk om stabiele beelden te maken. Nog belangrijker is de kop die je op het statief zet. Je moet echt een videokop hebben en dat is echt iets anders dan de kop die je voor je fotografie gebruikt.
Met een videokop kun je namelijk soepel draaien en de camera omhoog en omlaag bewegen. Hierdoor kun je vanaf statief je onderwerp op een vloeiende wijze volgen.
Let erop dat je een statief neemt dat niet te zwaar is, maar wel goed stabiel staat. Het is prettig als je het statief snel in hoogte kunt verstellen (dat gaat met klemsluitingen beter dan met draaisluitingen) en let erop dat het statief hoog genoeg kan komen.
Een waterpas op je videokop is essentieel, maar waarschijnlijk worden er ook geen verkocht zonder waterpas. Zelf ben ik gegaan voor de Benro Video Statief Kit + Videokop A2573FS4 (279 euro). Een goede prijs/kwaliteit verhouding.
2. Rode Wireless Film Maker Kit
Geluid is in een video ontzettend belangrijk. Het geluid dat je camera zelf opneemt is amper bruikbaar. In onze video's is het vooral belangrijk dat je de instructeur goed verstaat. Hiervoor gebruiken we de Rode Wireless Film Maker Kit (279 euro).
Dit is een relatief betaalbare draadloze lavalier microfoon die je op het shirt van de instructeur kunt spelden. De instructeur kan zo vrij bewegen en zijn of haar stem wordt perfect helder opgenomen.
Wij zijn overigens gestart met een Rode VideoMic Pro (155 euro). Die is ook heel nuttig en verbetert het geluid aanzienlijk. Een prima optie als je niet telkens iemand wilt voorzien van de lavalier microfoon.
Overigens gebruiken wij deze microfoon ook nu nog steeds op de tweede camera als back-up voor het geluid.
3. Sony MDR-7506 hoofdtelefoon
Ik gaf al aan dat geluid erg belangrijk is. Het is superhandig om al direct tijdens een opname te weten of het geluid goed is of niet. Vandaar dat wij gebruik maken van een Sony MDR-7506 hoofdtelefoon (100 euro).
Je kunt natuurlijk in principe elke hoofdtelefoon gebruiken, maar het voordeel van deze Sony is dat ie uitstekende geluidskwaliteit heeft en grote comfortabele oorschelpen die geluid van buiten goed afsluiten. Zo kun je ook met wat meer omgevingsgeluid horen of het geluid goed gaat.
De Sony is daarnaast opklapbaar en neemt zo tijdens het vervoer weinig ruimte in. Ook prettig is dat er een erg lang snoer aan zit. Hierdoor kun je tijdens de opnames nog gerust een paar meter van de camera af lopen zonder dat je de hoofdtelefoon af moet zetten.
Zelf maken we onder andere gebruik van een Canon EOS 80D (1.437 euro inclusief erg bruikbaar 18-135mm objectief). De 80D heeft als pluspunt dat er zowel een audioingang als een hoofdtelefoon uitgang op zit. Zo kun je het geluidspoor van de Rode Wireless Film Kit opnemen op het geluidspoor van de 80D terwijl je direct mee kunt luisteren of het geluid goed is. Ideaal.
4. Falcon Eyes continuelampen
Als fotograaf weet je hoe belangrijk licht is. Bij video geldt dat natuurlijk net zo. Je kunt helaas geen gebruik maken van alle flitsapparatuur die je al verzameld hebt. Gelukkig hoeft continuelicht helemaal niet duur te zijn.
Zelf ben ik gegaan voor de Falcon Eyes LHD-B628. Deze exacte versie kon ik niet meer vinden, maar wel dit handige setje (285 euro). Hierbij ontvang je direct een complete set met twee statieven, lampen en octaboxen.
Het verschil tussen de set die ik zelf heb is dat er in deze set 4 lampen met unit zit terwijl ik een versie heb met 6 lampen. Eerlijk gezegd denk ik dat 4 daglichtlampen per set voor voldoende licht zorgen.
5. LanParte Handheld Gimbal HHG-01 Stabilizer
Niet alle beelden kun je goed vanaf een statief maken. Ook kan het daarmee soms wat statisch worden. Daarom gebruiken wij ook een gimbal om uit de hand video te schieten waarbij we op een vloeiende wijze beweging in de beelden kunnen krijgen.
We gebruiken hiervoor een iPhone 7 en de LanParte Handheld Gimbal HHG-01 Stabilizer. Dit is een betaalbare en flexibele set om eenvoudig vloeiend beelden te maken waar veel beweging in kan zitten. De LanParte HHG-01 kost 299 euro.
De standaard iPhone app geeft je overigens erg weinig controle over het resultaat. Het is daarom slim om een alternatieve app voor het filmen te installeren. Bijvoorbeeld FiLMiC Pro. Met deze app kun je namelijk ook de framerate, witbalans en nog een aantal instellingen configureren. Hierdoor kun je de beelden veel beter overeen laten komen met die van je spiegelreflexcamera.
Dit is vooral van belang wanneer je beelden van meerdere camera's gaat combineren. Zorg dat je dit tijdens de opnames al goed hebt staan, dat scheelt veel gedoe bij het bewerken van de video's.
Toch liever een gimbal voor je spiegelreflex? De Zhiyun Crane gimbal (689 euro) is de goedkoopste oplossing die ik ken en is wellicht een bruikbare optie.
6. Filmklapper
Wanneer je met meerdere camera's of geluidsporen werkt is het handig om een filmklapper (8,95 euro) te hebben. Hierdoor kun je achteraf snel de video's met elkaar synchroniseren. Door de filmklapper bij de start van elke opname in beeld te houden zie je daarnaast in elke thumbnail direct welke opname het betreft. Wel zo handig bij het nabewerken.
Zelf gebruiken we de krijtbord versie (voldoet prima), maar ze bestaan ook als whiteboard variant en er zijn zelfs digitale versies beschikbaar.
7. Edelkrone Slider
Onze nieuwste aanwinst is een Edelkrone SliderPlus. Met een slider kun je opnames maken met een subtiele beweging erin. Het grote voordeel van de sliderplus is dat ie relatief compact is, maar toch een langer bereik heeft dan de slider zelf groot is.
Wij zijn gegaan voor de Sliderplus Medium inclusief softcase en reserveonderdelen (549,97 euro). Uiteindelijk is het belangrijk dat je de slider niet voor elk shot gebruikt. Dan wordt een video ook erg vermoeiend om te kijken. Het is echter een mooie aanvulling op je andere beelden.
Jouw filmaccessoire tip?
Heb jij nog apparatuur die jou helpt betere video's te maken?
Laat het weten in de reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
8 reacties
-
Wim Hendriks schreef op dinsdag 24 januari 2017 om 11:46 | reageer
Wat heel mooi is een C log aanbrengen in je canon DSLR camera,je heb dan veel meer mogelijkheden om wat effecten in je film aan te brengen.
Scarlett (silver blacks and a soft film-like texture but vivid, rich colour)
Chrome (moody desaturated cinema look for drama, horror, sci-fi)
Mono-Adams (high contrast black and white, adding drama to landscape and cityscape scenes)
Monochrome (low contrast black and white, for portraits and a classic 1960’s Italian cinema style).
Het is geen officieel profile Canon pakket,maar werkt fantastisch met DaVinciResolve 12.5. -
Jurgen Vandenberghe schreef op dinsdag 24 januari 2017 om 13:47 | reageer
Ik mis in de uitleg 2 volgens mij belangrijke hulpmiddelen om te filmen met DSLR:
1. Een Follow focus. Één van de grote voordelen van filmen met DSLR is dat je met geringe scherptediepte heel filmische beelden kan maken. Met de follow focus kan je heel makkelijk en smooth de focus verleggen (scherpstelling van voorgrond naar achtergrond en/of omgekeerd), wat met de scherpstellingsring op je lens heel wat moeilijker lukt.
Er zijn hele ingewikkelde en dure systemen, maar ook een opzetring (zoals dit) kan heel handig werken.
2. Een field monitor (extern schermpje) of viewfinder (opzetstukje voor je lcd scherm). Het LCD schermpje van een DSLR is niet voldoende om een goed zicht te hebben op scherpstelling, kadrering, etc. Ik heb beide systemen, en ben van beide heel tevreden. -
-
Jurgen Vandenberghe schreef op dinsdag 24 januari 2017 om 14:58 | reageer
@Elja: de viewfinder die ik gebruik is deze.
De field monitor is blijkbaar nergens meer te vinden, maar is vergelijkbaar qua prijs en grootte met deze.
Dit komt met een hotshoe adapter, maar dit is af te raden, het gewicht van dat scherm (zeker met batterij) is te groot, waardoor de kans bestaat dat de hotshoe afbreekt.
Trouwens, in "statische" filmsituaties (in studio, vaste cameraplaats, stroomvoorziening, ...) gebruik ik een gewoon 21" scherm met HDMI aansluiting als monitor.
In mijn eerste opmerking trouwens vergeten vermelden: een zeer goeie opsomming en duidelijke info in het artikel zelf ! -
dirk schreef op dinsdag 24 januari 2017 om 15:25 | reageer
Is een Nikon D3100 nog steeds een goede camera??
Dank u wel. Heb veel problemen met de scherpte vaak op AF -
Dick de Roos schreef op dinsdag 24 januari 2017 om 15:44 | reageer
Goed artikel.
Maar de hier gegeven zaken gelden ook voor (bijvoorbeeld) een systeemcamera. -
Jan schreef op dinsdag 24 januari 2017 om 16:38 | reageer
Hoewel ik soms als ervaren filmer korte filmpjes maak met een DSRL zijn ze niet echt geschikt als filmcamera. Ergonomisch is het al een ramp: je mist een zoeker: de AF scherpstelling is te traag waardoor een pan onmogelijk is. Uit de hand of schouder filmen is niet te doen. Het is duidelijk dat een DSRL er niet voor gebouwd is ook al zie je steeds meer mensen er video mee maken en dan is de camera met zoveel hulpmiddelen volgehangen dat hij op een kerstboom lijkt.
Wanneer je serieus wil filmen schaf dan een echte videocamera aan die er helemaal op toegerust is. -
gast schreef op woensdag 25 januari 2017 om 11:57 | reageer
Ha Jan,die mening deel ik niet met je,tegenwoordige camera zijn met ingebouwde stabilisators en ergonomisch, alle nieuwe camera's zeker.
Bij een video camera word OOK aangeraden of op statief of een stabilisator aan te kopellen,maar dat terzijde.
Trouwens bij filmen haal ik alle automatisch speeltjes eraf en ga over op manuel,heerlijk gevoel van direct betrokken...met.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Review: Amaran app voor het aansturen van lampen
door Nando Harmsen
-
SmallRig heeft de RC 100B COB LED video lamp gelanceerd
door Nando Harmsen
-
Review: Smallrig RC 60B COB LED video lamp
door Nando Harmsen
-
Een timelapse fotograferen aan de Waal
door Nando Harmsen
-
Timelapse videocursus - Wat moet aan bod komen?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.