7 tips voor het maken van foto's op een kermis
maandag 26 februari 2018, 20:02 door Yvonne Vloemans | 12.510x gelezen | 8 reactiesAls je niet op vakantie gaat biedt ons eigen land ook allerlei mogelijkheden om leuke foto's te maken. Eén van die mogelijkheden is het fotograferen van de kermis.
De lichtjes, de mensen en de snel bewegende attracties zorgen voor de nodige uitdaging, maar kunnen prachtige sfeerbeelden opleveren.
Als je op een kermis fotografeert kun je eens lekker gaan oefenen met verschillende instellingen, standpunten en onderwerpen. Je moet op veel dingen letten bij kermis-fotografie. In dit artikel 7 tips:
1. Statief
De foto's zijn gemaakt tijdens de kermis in Oirschot. Om deze foto's te maken heb je een statief nodig om met lange sluitertijd een goed en scherp resultaat te krijgen. Bij de foto met de botsauto's heb ik ook in en uit gezoomd om een speciaal effect te krijgen.
Bij een langere sluitertijd en gebruik van een statief krijg je natuurlijk alleen de niet-bewegende onderwerpen scherp op de foto. Maar daardoor is het juist leuk om te proberen vormen te maken met het licht, bij ronddraaiende attracties kun je zo bijvoorbeeld lichtsporen vastleggen die een cirkel vormen in je beeld. Eigenlijk ben je dan aan het lightpainten.
2. Camera-instellingen
Het moeilijkste onderdeel van kermis-fotografie is het instellen van de juiste belichting. De camera zal de omstandigheden lichter inschatten, door de vele knipperende lichtjes. Het resultaat is dan al snel een te donkere foto.
Daarom is het aan te raden om de foto een beetje over te belichten (één of twee stops), zodat je niet alleen lichtstipjes te zien krijgt, maar de complete (contouren van de) attractie mooi verlicht in beeld komt. Bij mijn eigen foto's heb ik dat niet toegepast, het is meer een algemene tip.
Check op je histogram, na het maken van de foto of je ook uitgebeten delen hebt. Let hierbij wel op dat er geen grote delen van je foto overbelicht raken.
Het is belangrijk om met klein diafragma (groot getal) te fotograferen anders kom je niet aan een lange sluitertijd. Maar dat kan natuurlijk per situatie anders zijn.
Omdat de attracties veel verschillende bewegingen maken is iedere foto weer helemaal anders. Dus is het goed om te spelen met de sluitertijd en diafragma.
Het is belangrijk om ISO zo laag mogelijk te zetten. In mij geval was dat ISO 100. Dit om geen ruis te krijgen en met een hogere ISO wordt je sluitertijd natuurlijk ook korter. Het is ook uitproberen welke sluitertijd bij welke attractie het best tot zijn recht komt.
3. Manual-modus
Als je in de manual-modus van je camera fotografeert, kun je zelf bepalen hoeveel licht er op je sensor valt en makkelijker spelen met je sluitertijd. Wil je bijvoorbeeld een bewegende draaimolen fotografen? Dan heb je een andere sluitertijd nodig dan wanneer je iets wil bevriezen.
4. Het tijdstip
Het mooiste moment om de kermis te fotograferen is in het blauwe uur. Hier is de lucht nog niet helemaal zwart, maar hangt er nog een blauwe gloed in de lucht. Hierdoor komt er meer dynamiek in je foto's, door een lucht waar nog details in te zien zijn.
Net na zonsondergang is de kermis op zijn mooist. De lucht krijgt tijdens deze periode namelijk een diepblauwe kleur en de lichtjes zijn beter zichtbaar.
5. Objectief
Een groothoekobjectief is het gemakkelijkst om mee te fotograferen op een kermis. Op deze manier heb je de mogelijkheid om een attractie in zijn geheel vast te leggen en om beweging en statische delen te combineren in één beeld.
6. Standpunt
Het is het beste om verschillende standpunten uit te proberen. Zweefmolens zijn bijvoorbeeld mooi te fotograferen vanuit laag standpunt met groothoeklens en bij sommige attracties is het juist erg mooi om slechts één detail vast te leggen.
Bij rustigere attracties zou je zelfs kunnen vanuit de attractie zelf kunnen fotograferen.
7. Nabewerking
De foto's zijn wel wat nabewerkt Camera Raw van Adobe om de kleuren wat meer te laten spreken. Het (locale) contrast en de verzadiging en levendigheid zijn wat verhoogd. Ook heb ik de hooglichten iets terug gebracht.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Yvonne heeft de fotovakopleiding aan de Fotovakschool afgerond. Ze wil zich verder gaan specialiseren in portretfotografie. Ze heeft een vrij brede interesse en woont op het platteland van Oirschot (Noord-Brabant), alwaar ze veel natuurschoon vastlegt. Daarnaast doet ze ook veel aan macrofotografie.
8 reacties
-
Martin van Wulfen schreef op maandag 26 februari 2018 om 21:12 | reageer
Goed verhaal Yvonne.
-
gast schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 12:52 | reageer
Dank je wel, Martin.
-
Henk schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 13:59 | reageer
Maak ook gebruik van een draadontspanner
-
gast schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 14:35 | reageer
Leuke serie en (gelukkig) geen hele lappen tekst, dus mijn welgemeende en oprechte complimenten!
-
-
Chantal schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 15:32 | reageer
interessante tips hartelijk dank hiervoor.
-
Marius Hultermans schreef op vrijdag 2 maart 2018 om 13:39 | reageer
Mooie foto's en een goede en duidelijke toelichting.
Marius Hultermans -
Rias.Photography schreef op vrijdag 2 maart 2018 om 21:35 | reageer
Bedankt voor deze leuke tips!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Lichttekenen: een creatieve manier van fotografie
door Nando Harmsen
-
Cursus Creative Light Art; combineer flits- en ledlicht
door Elja Trum
-
Fotograferen op een kermis
door Nando Harmsen
-
10 tips voor lightpainting
door Liesbeth van Asselt
-
Kunstenaar maakt enorme lightpainting met drones
door Elja Trum
-
Hoe kies je het juiste statief?
door Liesbeth van Asselt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.