Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

8 tips voor het fotograferen met je smartphone

maandag 16 september 2013, 23:28 door | 29.464x gelezen | 12 reacties

Telefoons beschikken over steeds betere camera's. Ook heb je een smartphone, in tegenstelling tot je spiegelreflex, eigenlijk altijd wel bij je. Niet vreemd dus dat er ontzettend veel gefotografeerd wordt met deze smartphones. Hoe kun je nu het meeste uit deze toch wel beperkte cameraatjes halen? Wij geven je een aantal concrete tips!

1. Telefoon stil houden


Wellicht het belangrijkste wat je kunt doen om betere foto's te maken is simpelweg je telefoon goed stil houden. Het is wellicht makkelijk om al wandelend een foto te maken, maar dat zul je echt snel terug zien in je foto als bewegingsonscherpte.

Het stiller houden van je telefoon begint met het vasthouden met twee handen; aan beide zijden van je telefoon eentje. Houd de telefoon dicht bij je lichaam in plaats van met gestrekte armen voor je uit. Voor de meeste stabiliteit kun je jouw elleboog en bovenarm tegen je lichaam aan houden en je bovenarmen in een hoek van ongeveer 45 graden voor je lichaam.

Wacht ook nog één a twee seconden na het maken van de foto's nog met bewegen; het zou kunnen dat de camera nog bezig is met het nemen van de foto. Verschijnt de foto in beeld, dan weet je zeker dat het maken van de foto compleet voltooid is.

Een extra tip voor de iPhone; de foto wordt pas gemaakt zodra je jouw vinger van de ontspanknop afhaalt. Dit kun je handig gebruiken door niet je vinger op te tillen zodra je een foto wilt maken, maar hem van de knop op je scherm af te laten glijden. Hierdoor kun je veel beweging van je camera simpelweg voorkomen.

2. Speel met macro fotografie


Net als compactcamera's zijn smartphones vaak erg goed in macrofotografie. Dat heeft te maken met hun compacte sensor waardoor dichtbij scherpstellen vaak geen enkel probleem is. Het leuke hierbij is dat je de achtergrond bij een macrofoto gemakkelijk onscherp kunt krijgen. Dit levert een mooi resultaat op waarbij de aandacht naar je scherpe onderwerp gaat in plaats van alles er omheen.

Toetje

3. Zorg voor voldoende licht


De beste foto's met je smartphone kun je maken bij voldoende licht; bijvoorbeeld overdag in de zomer. 's Avonds (en zelfs overdag in de winter) zal je het met een stuk minder licht moeten stellen en krijg je al gauw ruis in je foto's. De (led)flitser op je camera zal hier helaas ook geen fatsoenlijke oplossing voor kunnen bieden.

Let er overigens ook op dat licht op verschillende tijdstippen op de dag erg kan verschillen. 's Ochtends vroeg als de zon net op is en 's avonds laat vlak voordat de zon onder gaat heb je doorgaans het mooiste licht. Mooier licht kan een mooiere foto opleveren ondanks de ruis die je eventueel krijgt doordat er te weinig licht was..

De HDR modus die veel smartphones hebben kan ook helpen om het maximale uit het beschikbare licht te halen. In deze stand worden meerdere foto's met verschillende belichtingen samengevoegd tot één foto.

Autobrand Hoogmeer, Wijchen
Soms gaat het meer om het moment dan om de fotokwaliteit

4. Probeer verschillende apps


Het is natuurlijk erg eenvoudig om de standaard camera app op je telefoon te gebruiken. Veel andere apps weten echter meer uit de camera te halen dan de fabrikant voor elkaar heeft gekregen. Het is dus zeker de moeite wat meer apps uit te proberen. Sommige apps specialiseren zich op bepaalde onderdelen of stijlen binnen de fotografie.

Ook zijn er veel apps zoals Instagram die met een eenvoudig filter je foto een hele andere look kunnen geven. Zo kun je van een matige foto wellicht nog een prachtige zwart-wit foto in hoog contrast maken. De bewerking verhult de vaak matige beeldkwaliteit.

5. Statieven en opzetlensjes


Er zijn veel handige accessoires te verkrijgen om net iets extra's met je smartphone voor elkaar te krijgen. Zo kan een statief handig zijn om cameratrillingen helemaal te voorkomen en kun je met een opzetlensje eens een hele andere kijk op de wereld krijgen.

Iphone opzetlens

6. Negeer de digitale zoomfunctie


Veel telefoons hebben de mogelijkheid om in te zoomen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om digitaal inzoomen in plaats van optisch inzoomen. Digitaal inzoomen is in feite niks anders dan een uitsnede maken van het totale beeld en die uitsnede opblazen. Dat komt de beeldkwaliteit zeker niet ten goede.

Negeer daarom gerust de zoomoptie van je camera en werk zoveel mogelijk met de meest uitgezoomde stand. Wil je een onderwerp dichterbij in beeld hebben, loop dan gewoon een paar stappen dichterbij. In de meeste gevallen een uitstekende optie waar de beeldkwaliteit alleen maar van zal verbeteren.

7. Maak je lens schoon


Bij een 'echte' camera let je meestal wel goed op dat je het objectief schoon houd. Bij een smartphone heb je het echter doorgaans helemaal niet in de gaten als je tijdens het bellen je vinger bovenop de lens houdt. En na het bellen verdwijnt de telefoon weer onbeschermd in je broekzak. Het lensje van je camera wordt dus snel vies.

Viezigheid blokkeert licht en kan zorgen voor rare lichteffecten in je foto's. Het is dus helemaal niet verkeerd om regelmatig even je lens te poetsen met een microfiber doekje. Handig om dus altijd bij je te hebben als je onderweg bent.

8. Deel selectief


Je hoeft niet al je foto's die je maakt direct met de wereld te delen. Stel dat je op een dag 40 foto's maakt met je telefoon; kies dan de beste uit die foto's en deel die met de wereld. Door vooraf kritisch te zijn over welke foto's je wel en welke foto's je niet deelt ziet de rest van de wereld alleen jouw beste foto's. Zo lijk je al direct een betere fotograaf!

Sneeuw doorns

Wat is jouw tip om betere foto's met je telefoon te maken?
En wat is je favoriete app?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

12 reacties

  1. Peter van Veen
    Peter van Veen schreef op dinsdag 17 september 2013 om 10:36  | reageer

    Mijn absolute favo app: Snapseed!

  2. rob berkhuizen
    rob berkhuizen schreef op dinsdag 17 september 2013 om 10:46  | reageer

    ben het met peter eens snapseed deze is er ook voor android.

  3. Steven
    Steven schreef op dinsdag 17 september 2013 om 10:52  | reageer

    Minstens zo goed, maar zeker complementair: Camerabag 2
    Zie hier voor een vergelijkende recensie.

  4. PanzerfaustNL
    Profiel PanzerfaustNL schreef op dinsdag 17 september 2013 om 11:09  | reageer

    RetroCam+ op Android en iPhone. Hipstamatic op de iPhone. Maar wat ik de laatste tijd heel veel gebruik is Lomogram op de Windows Phone.

  5. Aeliane
    Aeliane schreef op dinsdag 17 september 2013 om 11:29  | reageer

    Ik ben nog steeds erg blij met instagram!

  6. Harry
    Harry schreef op dinsdag 17 september 2013 om 11:42  | reageer

    Snapseed voor bewerking van foto's die gemaakt zijn met de standaard Camera-app van de iPhone. Hueless voor Zwart-Wit

  7. Jolanda
    Jolanda schreef op dinsdag 17 september 2013 om 13:04  | reageer

    Ook hier; Snapseed!
    Sinds ik een nieuwe telefoon heb kan deze app voluit gaan, ik was stomverbaasd over de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden die het bevat. Uitgebreider dan de Photoshop express van Adobe.

  8. Els P
    Profiel Els P schreef op donderdag 19 september 2013 om 12:13  | reageer

    Tot nu toe: Snapseed

  9. Margo
    Profiel Margo schreef op vrijdag 20 september 2013 om 01:09  | reageer

    Goede tips. Vooral de Smartfoon nog even stilhouden na het maken van een foto. Vooral bij gebruik van de Olloclip macrolens. Ik hou mijn vinger op de 'ontspanknop' en haal 'm er voorzichtig af om de foto te maken. Het moment wordt dan nauwkeuriger bepaald. Er al vegend afhalen betekent juist dat er geen foto gemaakt wordt. Altijd even wachten tot het kadertje verschijnt of het scherm aanraken waar de scherpte en de goede belichting moet komen. En ik gebruik ook Snapseed, heel gebruikersvriendelijk. Makkelijker dan Filterstorm. Daarnaast Retouch, Iris en Blender. En Instagram uiteraard.

  10. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 20 september 2013 om 08:09  | reageer

    @Margo; Bij de iPhone kon je wel je vinger van de ontspanknop laten glijden en een foto maken. Heb ik regelmatig gebruikt. In iOS7 wordt de foto echter wel al gemaakt zodra je de knop aanraakt. Als je hem ingedrukt blijft houden dan blijft hij ook steeds foto's maken.

  11. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 24 september 2013 om 01:07  | reageer

    Inderdaad Elja. Dat merkte ik vandaag pas op. Omdat het geluid uit staat merkte ik niet op dat de camera foto's blijft maken met de vinger op de knop. Jammer aan de ene kant. Maar het is wel weer handig voor onderwerpen die steeds bewegen, kinderen, dieren, sport....

  12. Michaël de Bondt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord