Aan de slag met naaktfotografie
maandag 3 december 2018, 14:41 door Michelle Peeters | 38.397x gelezen | 38 reactiesNaaktfotografie is niet iets wat je dagelijks doet. Zelf heb ik dit recentelijk voor het eerst gedaan. Een hele uitdaging, maar ik heb ontzettend veel geleerd. Ontdek hoe jij ook aan de slag kunt met naaktfotografie.
Eerder schreven we al over de geheimen van naaktfotografie op Photofacts. Het is in de praktijk niet zo ingewikkeld als je wellicht denkt. Met één lamp kun je al een prachtige, indringende belichting maken. Zo kom je al snel tot een mooi resultaat.
TTL Workshop
Onderstaande foto's maakte ik tijdens een korte mini-workshop naaktfotografie op de High Tech Campus zo'n tien jaar geleden. De belichting werd hier al voor je klaargezet, de compositie was het enige waar je je nog druk om hoefde te maken.
Hierbij werd me duidelijk gemaakt dat je vooral de contouren moet uitlichten. Dat doe je met een zogenaamde 'tangverlichting' waarbij je twee lichtbronnen links en rechts vanaf dezelfde afstand op je model richt.
Vrouwelijk naakt
Het naakte vrouwelijke lichaam is sinds het ontstaan van de fotografie een inspiratiebron en een dankbaar onderwerp voor fotografen. Vroeger was fotografie nogal een technische aangelegenheid, vandaar dat het nogal veel mannelijke fotografen aantrok.
Vrouwen worden daarom ook vaker naakt gefotografeerd dan mannen, buiten het feit dat vrouwelijke vormen (mooier, ronder en zachter) vaak geschikter zijn om te fotograferen dan mannelijke.
Wat is naaktfotografie
Onder de term naaktfotografie stellen mannen in hun stamkroeg zich iets heel anders voor dan culturele professoren. Wat voor de één goedkope kitsch is of opvallende erotiek, is kunst voor de ander.
Er zijn drie vormen van naaktfotografie, de klassieke, de erotische en de pornografie. Eigenlijk kun je alleen de klassieke versie als hoge kunst binnen de fotografie rekenen en dit is dan ook de stijlrichting die het meest wordt toegepast.
Hierbij wordt het naakte of gedeeltelijk bedekte lichaam (deelnaakt) esthetisch weergegeven. Het zijn vaak geïsoleerde lichaamsdetails (body parts) die gefotografeerd worden voor een neutrale achtergrond.
Klassieke naaktfotografie is vooral esthetisch en heeft eigenlijk maar weinig met verleiding te maken. Het gaat om herkenbare, mooie vormen die smaakvol (niet plat), in beeld worden gebracht. Met mooi licht en vaak abstracte vormen. Less is more is hierbij zeer toepasselijk.
Hoe vind je een naaktmodel
Maar hoe kom je aan een naaktmodel? En hoe fotografeer je dat goed en vooral smaakvol? Opdrachten voor naaktfotografie komen op het gebied van amateurfotografie vaak via een kennis. Iemand komt met het voorstel naar je toe omdat je bekend staat als iemand die goed kan fotograferen.
Als je op zoek bent naar een professioneel model is Facebook bijvoorbeeld populair (er zijn groepen voor naaktfotografen en modellen). Daarnaast zou je ook kunnen werken met een modellenbureau. En natuurlijk kan ook een workshop een goede manier zijn om ervaring op te doen met (ervaren) modellen.
Als je de persoon voor de lens al kent, kan dat zowel een voor- als een nadeel zijn. De belangrijkste regel hierbij is: wees eerlijk!
Als je onzeker bent over een opdracht, praat daar dan gerust over. Je hoeft niet de professional te spelen. Als je een vriend of vriendin fotografeert, dan kan alleen openheid je helpen ontspannen en in staat stellen om te experimenteren met technieken en instellingen.
Vrienden voor de camera kan helaas ook enige schroom veroorzaken. Het is niet altijd gemakkelijk om een vriendin eerlijk te zeggen dat ze er in een bepaalde pose niet zo mooi uitziet als ze gehoopt had.
Een andere uitdaging kan zijn dat je er niet in slaagt om het bevriende model uit te leggen welke minder voor de hand liggende lichaamspositie je voor ogen hebt. Als je er niet in slaagt om een pose uit te leggen of als het je model ook na de tiende poging niet lukt om de juiste houding te vinden, dan kun je beter een andere pose proberen.
Kijk ook uit met het vragen van je geliefde als model. Liefde maakt namelijk blind en aan de foto's is dat vaak goed te zien. De persoonlijke gevoelens voor de poserende geliefde maken het de fotograaf onmogelijk om nuchter en kritisch om te gaan met licht en schaduw, lichaamshouding en omgeving, belichtingstijd en scherpte-instelling.
Het scheelt natuurlijk wel een hoop als je een model hebt dat gewend is om zichzelf bloot te geven. Je hoeft dan minder of geen energie te steken in het creëren van een relaxte sfeer en het op het gemak stellen van je model.
Een wat ervarener model heeft vaak meer geduld en minder last van plankenkoorts en onzekerheid wanneer hij of zij naakt is.
Bovendien kent een ervaren model vaak de meest fotogenieke poses al, zonder dat je daarom hoeft te vragen. Ik heb zelf een aantal poses die me aanspraken in een moodboard gezet en met het model doorgenomen voordat we aan de shoot begonnen.
Communicatie met je model
Ook is het handig om van tevoren al te bespreken wat er gefotografeerd gaat worden. Naakt of bedekt naakt? Topless of lingerie? Of een combinatie daarvan? Ik liet mijn model zelf wat kledingsetjes en schoenen meenemen. Ter plekke kozen we uit wat bruikbaar zou kunnen zijn.
Als je toch met een onervaren model aan de slag gaat, heb je een wat langere weg te gaan en moet je leren door zelf de valkuilen te ontdekken. Je ontdekt dan vanzelf wat wel en wat niet werkt.
Fouten zoals: te dichtbij je model gaan staan, verkeerde lichtopstelling, te hard licht, minder flatteuze poses, et cetera zul je over het algemeen maar één keer maken.
Ik maakte veel foto's per pose en liet de foto's ook meteen aan haar zien. Zowel de geslaagde als de in mijn ogen mislukte foto's. Zo kun je samen zien en bespreken wat wel en wat absoluut niet werkt.
Gooi de mislukte opnamen meteen weg, dat zal je model ook zeer waarderen! Laat je model ook bepalen welke foto's je uiteindelijk gaat gebruiken en welke foto's eventueel gepubliceerd worden. Als naaktfoto's op internet blijven rondzwerven zal zij daar uiteraard niet blij mee zijn.
Voorbereiding
Ervaren of onervaren model; zorg in ieder geval altijd voor een goede voorbereiding! Je kunt jezelf beter niet verliezen in technisch geklooi als je model al klaar zit om gefotografeerd te worden.
Zorg dat je alles al klaar hebt staan (achtergrond, lampen-opstelling, camera goed ingesteld, licht gemeten en getest, batterijen opgeladen, et cetera) zodat je je helemaal op je model kunt concentreren.
Zorg dat je je moodboard of boeken met foto's die je wilt proberen klaar hebt liggen en communiceer hier ook over met je model. Vertel ook wat je wilt bereiken en zo bereik je samen het mooiste resultaat.
Visagie en/of nabewerking
Ik heb mijn model zelf haar haar en gezicht laten doen en heb geen visagiste ingeschakeld. Visagie kan echter wel een grote toegevoegde waarde hebben. Achteraf retoucheren kan natuurlijk ook, maar dit kan behoorlijk arbeidsintensief zijn.
Het is verleidelijk om bij de nabewerking elke oneffenheid weg te plamuren. Hier moet je echter wel mee uitkijken, om geplastificeerde botoxlichamen te voorkomen. Zorg voor een goede balans tussen mooier en puur blijven zodat je foto de kijker blijft boeien en nieuwsgierig maakt.
Belichting
Met slechts één lamp kun je al een een geweldige, indringende belichting maken. Hoe dichter je de studiolamp op je model zet, des te zachter wordt het licht. Daardoor krijg je een zachtere huidstructuur.
Ik koos voor lowkey-opnames, bestaande uit veel zwart, en weinig maar doelgericht licht. Ik had maar twee lichtbronnen nodig voor alle opnamen. Een softbox stond aan de rechterkant van het model, waarbij het licht een beetje van achter op haar scheen.
Haar hoofd in de richting van het licht gedraaid. Het harde licht van boven aan de linkerkant (lamp met snoot) benadrukt de contouren en laat veel in het duister.
Speel eens met de belichting en loop met je lamp (instellicht aan uiteraard) om je model heen. Bepaal nu het standpunt van je lamp door goed te kijken.
Het lijkt vanzelfsprekend dat een studiolamp ook daadwerkelijk op het model moet schijnen, maar dit is zeker niet het geval! De mooiste belichting krijg je vaak door het licht juist langs je model te laten schijnen.
Als je je achtergrond zwart of gewoon donker wilt houden, zet dan de lamp dicht op je model. Ik belichtte het model zelfs een beetje van achteren, zodat de achtergrond erachter zelf niet belicht werd en dus donker of zelfs zwart werd.
Je kunt je histogram op je camera als uitgangspunt gebruiken om te checken of je belichting juist is of niet.
Zacht licht is wel het mooist om rondingen het best tot hun recht te laten komen. Je voorkomt hiermee meteen harde lijnen in je compositie en op het lichaam. En bovendien worden rimpels en andere oneffenheden minder zichtbaar, wat behoorlijk flatterend werkt.
Als je dit zachte licht van de zijkant laat komen, krijg je een mooie, zachte schaduwwerking. De contouren van het lichaam worden belicht en er ontstaat diepte in je foto. Het naakte lichaam krijgt prachtige vormen. Zacht daglicht dat door een raam naar binnen valt geeft hetzelfde mooie, zachte zijlicht.
Het nadeel van een grote softbox (voor zacht licht) is natuurlijk dat het licht dan van links tot rechts en van boven tot onder aanwezig is. En dat kan nogal saai worden. Je kunt dit zachte licht echter afkappen en donkere delen in je compositie brengen.
Dit doe je door wat zwarte reflectieschermen neer te zetten (of zwartgeschilderde piepschuim platen als je over weinig investeringsmiddelen beschikt).
Camera-instellingen
Gebruik als het kan ook diafragmavoorkeuze, zodat je een bewuste scherpte en onscherpte kunt creëren. Vooral onscherpte in de voor- of achtergrond leidt de blik van de kijker naar je model.
Maar ook lichaamsdelen die bewust in de onscherpte vallen, maken een beeld extra spannend. Ik heb zelf een diafragma-opening van f/8 gebruikt en kan het dus niet demonstreren met eigen foto's.
Meer (belichting-)tips?
Ik heb in dit artikel alleen de lowkey-belichting aangehaald. Er zijn natuurlijk veel meer belichtingsvormen mogelijk, ook bij naaktfotografie. Zelfs highkey behoort tot de mogelijkheden! Heb je zelf interessante/gewaagde tips? Laat het ons weten!
Overigens hebben we op Photofacts Academy de cursus: Hoe maak je sfeervolle boudoirfoto's? klaarstaan, waarin een aantal relevante aspecten van naaktfotografie (poses, belichting, omgang met het model) uitgebreid behandeld worden. Een goede opstap voor als je je ècht in deze materie wilt verdiepen!
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
38 reacties
-
martinphili schreef op maandag 3 december 2018 om 20:39 | reageer
Een moodboard is essentieel. Beiden weten dan wat de bedoeling is.
Ik deed vaak eerst een geklede serie. Dat breekt het ijs. En het model heeft daarmee ook foto's om te laten zien aan wie niet alles mag zien.
Ook wel nuttig: de hele setting eerst doen met badkleding of ondergoed. Je kunt dan je lichtopstelling uitproberen en het model kan haar poses oefenen. En daarna heel rustig naar het uiteindelijke resultaat werken. Laat het model maar het tempo bepalen. -
Huub schreef op maandag 3 december 2018 om 22:14 | reageer
@martinphili: dit is een erg goede aanvulling en commentaar! Thanks.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 december 2018 om 10:47 | reageer
Michelle, je schrijft het volgende: 'Vroeger was fotografie nogal een technische aangelegenheid, vandaar dat het nogal veel mannelijke fotografen aantrok.
Vrouwen worden daarom ook vaker naakt gefotografeerd dan mannen, buiten het feit dat vrouwelijke vormen (mooier, ronder en zachter) vaak geschikter zijn om te fotograferen dan mannelijke.'
Het is volkomen uit de lucht gegrepen dat vrouwelijke vormen geschikter zijn om te fotograferen. Typisch een uit de historie voortkomende mannelijke gedachte waardoor je je laat beïnvloeden. Een mooi gespierd mannelijk lichaam is even rond, mooi en zacht als dat van een vrouw. Dat er weinig mannelijke naaktmodellen zijn is waar, maar dat komt vooral omdat de wereld van de fotografie nog altijd beheerst wordt door voornamelijk mannen. Ik vind dan ook dat het mannelijk naakt even mooi kan zijn dan het vrouwelijk naakt. Ik heb een ruime ervaring in de naaktfotografie en weet ook hoe moeilijk het is een mannelijk naaktmodel voor de camera te krijgen. Is dat (valse) schaamte?
Als we nu eens beginnen publicitair meer aandacht te geven aan mannelijk naakt. Dat zou helpen om anders te kijken naar mannen èn vrouwen.
Overigens, vind ik het artikel een goede aanzet tot het meer aanvaardbaar maken van (esthetische) naaktfotografie -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 11:21 | reageer
@Donald: ben het met je eens! Zou jij eventueel interesse hebben om daar eens iets over te schrijven? Leuk om je uitgebreide ervaring te delen!
-
Rik Brussel schreef op dinsdag 4 december 2018 om 17:14 | reageer
In het artikel lees ik dat je op lowkey manier wilt fotograferen en tegelijkertijd het histogram gebruikt om te kijken of de belichting juist is.
Juist bij lowkey kies je er toch voor dat je bepaalde delen volledig wilt onderbelichten waardoor je histogram er aan de linkerkant juist uit gaat lopen?
Wat controleer je dan in het histogram?
Persoonlijk kijk ik vooral naar de foto en of de belichting weergeeft wat ik en het model mooi vinden om te doen. Maar ik sta altijd open om nieuwe dingen te leren dus ik lees het graag. -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 17:22 | reageer
@Rik: ook als je lowkey fotografeert kun je je histogram bekijken om te zien of je belichting goed is. Of tenminste, zoals je het bedoeld had. Dus dat de grafiek helemaal tegen de linkerkant geplakt zit is in dit geval niet erg! Wel dat hetgeen je wél belicht niet overbelicht of te weinig belicht is.
-
Jan schreef op dinsdag 4 december 2018 om 17:24 | reageer
Man of vrouw, kort, dik, lang, wit, donker, dun, jong oud..... Het menselijk lichaam is fascinerend in al zijn facetten en een prachtig onderwerp voor (naakt)fotografie. Ik krijg zowel mannen als vrouwen voor mijn lens en ook veel vrouwelijke fotografen op mijn fotodagen. Het is dus zeker niet zo dat vrouwen "geschikter" zijn voor naaktposes!
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 17:29 | reageer
@Jan: mee eens (Donald zei het ook al). Dat is een beetje een ouderwetse gedachte. Maar het blijft moeilijk om mannen (naakt) voor de lens te krijgen... Ik vind naaktfotografie wel één van de moeilijkste genres bij het fotograferen van mensen. Echt een uitdaging, omdat je zoveel facetten (belichting, cameratechniek, oog voor mooie lijnen/schoonheid, sociale vaardigheden om het model op zijn/haar gemak te stellen) volledig moet beheersen!
-
-
Erik schreef op dinsdag 4 december 2018 om 22:58 | reageer
'Vrouwen worden daarom ook vaker naakt gefotografeerd dan mannen, buiten het feit dat vrouwelijke vormen (mooier, ronder en zachter) vaak geschikter zijn om te fotograferen dan mannelijke.' Dit is bullshit. Je kunt ook mannen heel mooi naakt fotograferen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Er zijn nu eenmaal veel meer mannen geïnteresseerd in fotografie dan vrouwen.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 23:06 | reageer
@Erik: dat laatste is niet waar! Ik denk dat fotograferende vrouwen inmiddels aardig zijn ingelopen op mannen. Ik denk wel dat het aantal mannelijke naaktfotografen veruit in de meerderheid is ten opzichte van vrouwelijke.
-
Erik schreef op dinsdag 4 december 2018 om 23:35 | reageer
Ingelopen op mannen? Het aantal fotograferende vrouwen neemt inderdaad toe. Maar het is nog steeds een (grote) minderheid. Het aantal mannelijke naaktfotografen is inderdaad nog niet groot. Maar dat wil niet zeggen dat vrouwen geschikter zijn om naakt te fotograferen. Dat is erg kort door de bocht. Is dat geen uitdaging voor jou? Om mannen mooi naakt te fotograferen? Daar is nog een hele markt voor. Het is nog een onontgonnen gebied.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 23:39 | reageer
@Erik: de grootste uitdaging is toch (ongeacht of het nu een mannelijk of vrouwelijk naaktmodel betreft) om iemand mooi op de foto te krijgen. Zonder verhullende kleding, de meeste naaktmodellen hebben geen perfect lichaam en toch moet je er iets moois van weten te maken. Het is inderdaad een interessant en uitdagend onderwerp waar ik me graag verder in wil verdiepen! En graag met mannen, mits ze naakt willen poseren en daar schort het nogal aan...
-
Mabel Amber schreef op woensdag 5 december 2018 om 02:02 | reageer
Citaat:
"Vroeger was fotografie nogal een technische aangelegenheid, vandaar dat het nogal veel mannelijke fotografen aantrok."
Ik zou je willen vragen Michelle, wat je hier nu precies mee bedoelt. -
rik schreef op woensdag 5 december 2018 om 08:59 | reageer
Wat een goed artikel, met allerlei bruikbare tips.
De discussie over gebrek aan mannelijke modellen: dat ligt er aan aan wie je dat vraagt... Ik heb er geen last van -
Michelle Peeters schreef op woensdag 5 december 2018 om 09:24 | reageer
@Mabel Amber: misschien wel een wat directe uitspraak maar het is mijn eigen ervaring. Ook nu nog zijn mannen vaak meer geïnteresseerd in het technische aspect van fotografie en vrouwen meer in het creatieve gedeelte. Maar ik ben zelf een vrouw; voor mij geldt het niet! En er zijn ook genoeg uitzonderingen. Er zijn tijden geweest dat je niet op de Fotovakschool werd aangenomen als je geen scheikunde in je pakket had! Er is dus nu, door de komst van de digitale fotografie, ook wel een en ander veranderd!
Reacties moeten eerst goedgekeurd worden, vandaar dat het soms even kan duren voor ze zichtbaar worden.
@Rik: ik ga er toch eens werk van maken ze te vinden! -
André
Ik heb wel aardig wat ervaring met naakt; als bodypainter en als fotograaf. Een paar punten vanuit mijn ervaring: als ik iemand voor het eerst naakt fotografeer en daarnaast ook "gekleed" doe, begin ik het liefst eerst met het naakt, om 2 redenen: kleding, met name bh's en slipjes willen nog al eens strepen op de huid achterlaten. Ik vraag iemand dan ook altijd om vooraf geen knellende kleding aan te trekken, liefst geen bh aan te doen, geef ze aan het begin van de sessie een kamerjas aan nadat ze zich discreet hebben kunnen uitkleden, en ga dan lichtinstellingen definitief maken met bv een blote rug. (advies is natuurlijk zoveel mogelijk vooraf te regelen, maar je ziet het definitieve effect vaak pas als je echte foto's maakt. ) Het maakt wel de stap naar ongekleed poseren makkelijker, het model staat dan niet ineens bloot te wezen. Dat sluit ook aan bij de tweede reden: als je eerst gekleed doet en daarna naakt, dan is dat voor een onervaren model waarschijnlijk iets wat in het achterhoofd blijft spelen: dadelijk moet ik nog uit de kleren. Voor de rest: vooraf goed communiceren, voorbeelden sturen, verwachtingen over en weer uitspreken, een draiboek opstellen en vooraf laten zien, eventueel een contract opstellen over wat er met de foto's gebeurt en welk recht het model heeft publicatie te veto'en etc., helpt volgens mij om een professionele aanpak te bereiken en een model vertrouwen te geven. Iemand mee laten komen mag van mij altijd, en steeds communiceren met het model, en als iets niet lukt dat op een professionele manier laten merken en niet mopperen achter je camera; moet allemaal vanzelfsprekend zijn maar is dat helaas niet altijd.
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 5 december 2018 om 10:02 | reageer
Ik vind het een verrijking dat er steeds meer vrouwen zich gaan bezighouden met fotografie en dus ook met naaktfotografie. Wat mij daarbij is opgevallen, is dat vrouwen een andere kijk hebben op het naakte ook inhaal en dat zie je terug in de foto's die door vrouwen zijn gemaakt. Dat is niet alleen in de naaktfotografie, maar ook bij andere vormen van fotografie.
In het artikel mis ik een heel belangrijk aspect wat niet mag worden vergeten en dat is: respect voor het model. Behandel een model respectvol als een mens en niet als 'een vaas bloemen' dat je wilt fotograferen. Het model aanraken is 'not done'.
Als je deel neemt aan een workshop waar meerdere fotografen bij aanwezig zijn, let er dan op dat wanneer je een model in een bepaalde pose hebt geplaatst, andere fotografen geen misbruik maken van de pose door vanuit een andere hoek foto's te maken die niet door de beugel kunnen. Het zal niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.
Werk altijd met een modellencontract, waarin precies omschreven staat waar de foto's wel en niet gebruikt voor mogen worden. Zowel model als fotograaf weten dan waar ze aan toe zijn. -
Jan schreef op woensdag 5 december 2018 om 10:26 | reageer
@Erik, het is zeker niet zo dat mannen meer interesse hebben in naaktfotografie dan vrouwen. Ik geef al een jaar of 10 cursussen naaktfotografie en zeker nu ik met enige regelmaat een zwangere dame als model heb is er een evenwicht in mannelijke en vrouwelijke deelnemers.
De vrouwelijke deelnemers hebben ook niet echt een voorkeur voor mannelijk modellen. Bij de laatste workshop met een mannelijk naaktmodel waren alle deelnemende fotografen van het mannelijke geslacht.
En @Michelle": Ik weet niet of mijn 1300 cursisten representatief zijn voor heel fotograferend Nederland maar gebaseerd op mijn ervaringen met hen bestrijd ik de aanname dat naaktfotografie een "mannending" is. -
-
Marcel Renard schreef op woensdag 5 december 2018 om 10:53 | reageer
Mooie foto's en een leuk artikel. Ervaar de schoenen bij de foto's niet als toegevoegde waarde, zorgt bij de liggende foto's voor raar afgekapte voeten en bij de foto met de gekruiste onderbenen voor een minder pure foto.
-
Mabel Amber schreef op woensdag 5 december 2018 om 14:16 | reageer
@Michelle:
Dank voor je antwoord.
Echter, je woorden, zoals ze daar staan, komen behoorlijk seksistisch over, beetje op het niveau van de domme blondjes grappen.
Je zou je ook af kunnen vragen of vrouwen misschien niet werden (en nog steeds worden) geweerd van de beoefening van een discipline waar ze wel degelijk belangstelling voor hadden, maar mannen de dienst wilden en ook nu nog, willen uitmaken, met name uiteraard in de tijden waarnaar je verwijst.
Verdiep je maar eens in de kwestie waarom er vandaag de dag verhoudingsgewijs zo weinig vrouwelijke fotografen en regisseurs rondlopen, antwoord: NIET omdat ze weinig belangstellen hadden voor de technische kant van de zaak maar omdat ze doodleuk niet welkom zijn in die wereld.
Voorts zeg je dit, citaat: "Laat je model ook bepalen welke foto's je uiteindelijk gaat gebruiken en welke foto's eventueel gepubliceerd worden."
Maar dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling! JIJ bent de fotograaf, en dus ben JIJ ook verantwoordelijk voor het eindproduct, NIET het model. Ik kan me een situatie voorstellen waarbij het publiek jou een slechte pers geeft omdat je de beoordeling en de keuze hebt overgelaten aan het model, dat er, wie weet, geen kijk op heeft, of de foto's veel te subjectief beoordeelt, simpelweg omdat ze niet de nodige afstand heeft ten opzichte van haar eigen beeltenis.
Hoogstens kan ze bezwaar maken tegen een te intieme pose, maar dat had dan sowieso al vooraf moeten worden besproken, "Tot hoever wil je gaan".
Je mag je artistieke verantwoordelijkheid (en ook je integriteit) nooit uit handen geven. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 5 december 2018 om 15:17 | reageer
@Mabel Amber, de spijker op z'n kop!!!
-
Wilma schreef op woensdag 5 december 2018 om 16:40 | reageer
Ik fotografeer al zo'n 25 jaar en het is ook mijn ervaring dat er van oudsher meer mannelijke dan vrouwelijke fotografen waren. Niet dat er geen vrouwelijke fotografen waren maar ze waren toch in de minderheid. Een van de verklaringen die ik hiervoor kan bedenken is dat technische zaken (waartoe de fotografie denk ik toch wel werd gerekend) werden toch meer door mannen opgepakt dan door vrouwen. Ik denk dat Michelle dit bedoelt. Begrijp me goed: ik vond dat ontzettend jammer en ik ben blij dat dit soort dingen aan het veranderen zijn. Maar als ik op reis ben zie ik eerlijk gezegd regelmatig toch nog steeds iets meer mannen met een 'dure camera' om hun nek dan vrouwen.
Wat betreft naaktfotografie: ik vind het fijn dat Michelle een duidelijk onderscheid maakt tussen klassieke en erotische naaktfotografie. Ik kan me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat erotische naakt- en modelfoto's toch veel meer door mannen gemaakt worden dan door vrouwen, en dan zijn de modellen vaak ook nog eens jonge meiden. Dat roept bij mij een zekere weerzin op...
Maar de foto's die Michelle in dit artikel laat zien (en de vele tips die ze erbij geeft) kan ik zeer waarderen!
Wat betreft de opmerking over dat je in samenspraak bepaalt welke gepubliceerd gaan worden: dat vind ik eigenlijk zelf wel zo netjes, maar dan ga ik ook uit van een 'amateurmodel' (en -fotograaf). Ik kan me voorstellen dat dat heel anders ligt als je met professionele modellen werkt, dan maak je afspraken die vastliggen in een contract. Maar dan weet het model ook wat ze kan verwachten. Als je (herkenbare) foto's publiceert van een amateurmodel zonder dat ze hierin inspraak heeft gehad zou ze hier wellicht schade van kunnen ondervinden in haar professie, dus zorgvuldigheid lijkt mij voorop staan! -
Mabel Amber schreef op woensdag 5 december 2018 om 16:46 | reageer
@Donald Willemsen
Teruggrijpend op wat je gisteren schreef om 10:47:
Ben ik het roerend mee eens. De bejubeling van het vrouwelijk naakt, komt voort uit de patriarchale samenleving, en bederft veel - ik zou bijna zeggen dat het mannelijk naakt in de kunst en fotografie wordt gediscrimineerd
En ALS het ergens wordt geëxposeerd dan associeert men dat toch al gauw met homo-erotiek.
Maar goed Mannelijk naakt is net zo mooi (of lelijk) als vrouwelijk naakt, kijk naar de oude Griekse beelden, of Michelangelo, om een paar te noemen.
Ook ik stel voor: laat het mannelijk naakt, zonder verdere homo-erotische labels eraan, maar eens uit de kast komen (beetje oubollige woordspeling, maar ik kon de verleiding niet weerstaan, sorry hoor). -
Donald Willemsen schreef op woensdag 5 december 2018 om 19:00 | reageer
@Mabel Amber, ik kan het niet beter verwoorden.
-
Mabel Amber schreef op woensdag 5 december 2018 om 19:18 | reageer
@Wilma, citaat:
"Wat betreft de opmerking over dat je in samenspraak bepaalt welke gepubliceerd gaan worden: dat vind ik eigenlijk zelf wel zo netjes, maar dan ga ik ook uit van een 'amateurmodel' (en -fotograaf). Ik kan me voorstellen dat dat heel anders ligt als je met professionele modellen werkt, dan maak je afspraken die vastliggen in een contract. Maar dan weet het model ook wat ze kan verwachten. Als je (herkenbare) foto's publiceert van een amateurmodel zonder dat ze hierin inspraak heeft gehad zou ze hier wellicht schade van kunnen ondervinden in haar professie, dus zorgvuldigheid lijkt mij voorop staan!"
Waarom zou een amateur fotograag niet verantwoordelijk moeten zijn voor zijn of haar werk? Het feit dat hij of zij het niet om den brode doet (want DAT betekent het woord "professioneel" wil niet ook zeggen dat hij/zij diens artistieke integriteit moet verpanden via een of andere "inspraak procedure" met het model. De fotograaf schiet en de fotograaf bepaalt de keuze van de foto's en het model poseert, klaar uit, daar komt ze voor, niet om het werk van de fotograaf uit handen te nemen. Dat geldt voor amateurfotografen en amateurmodellen net zo hard.
Over "zorgvuldigheid" en "netjes" en "inspraak" gesproken: VANTEVOREN wordt besproken hoe intiem de poses zullen zijn. DAT mag het model inderdaad ZELF bepalen. En natuurlijk heeft ze, ook al vantevoren, goed nagedacht over de gevolgen van haar stap. En natuurlijk is OOK reeds gesproken over de herkenbaarheid. En al is de fotograaf een amateur, hij of zij doet er toch goed aan om dat wat afgesproken is op schrift te stellen in duplo.
Wanneer de fotograaf zo te werk gaat dan is dat rommelige onderonsje naderhand achter een scherm met foto's "O ja, die wel" of "O nee, die niet, ik moet aan mijn reputatie denken bla bla" compleet overbodig. Want de fotosessie was strak geregeld.
Ontstaat er dan later onverhoopt een kwestie, dan kunnen beide partijen wijzen op de door beide ondertekende afspraak. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 5 december 2018 om 20:19 | reageer
@Wilma, het klinkt misschien keihard wat Mabel Amber schrijft, maar het klopt wel. Of je nu amateurmodel/fotograaf bent of professional dat maakt niet uit. Je bespreekt vooraf de afspraken die je maakt en legt die vast in een contract te ondertekenen door fotograaf en model. Het kan gewoon niet anders om problemen in de toekomst te voorkomen. Zowel fotograaf als model zijn gebonden aan het contract. In het gesprek vooraf kan het model aangegeven onder welke voorwaarden de shoot kan plaatsvinden. Zo kan er bijvoorbeeld vooraf afgesproken worden dat enkel foto's gepubliceerd worden waarop het model niet herkenbaar in beeld is. Maar eenmaal het contract is getekend, is het aan de fotograaf waarbij de fotograaf binnen de afspraken van het contract volledig vrij is met de foto te doen wat hij/zij wenst.
-
Mabel Amber schreef op woensdag 5 december 2018 om 22:55 | reageer
PS behorend bij mijn jongste antwoord: ik spreek steeds over het model als een vrouw, met het persoonlijk voornaamwoord "zij", maar uiteraard doel ik ook op mannelijke modellen.
Voorts: excuses voor type- en stijlfouten. -
Wilma schreef op woensdag 5 december 2018 om 22:58 | reageer
@Mabel en Donald, sjonge, jonge, jullie zijn nogal van de zakelijke lijn (ik vind de CAPSLOCK in het betoog ook wel wat overdreven...) - nou, prima natuurlijk als dat zo voor jullie werkt, het zou mijn werkwijze niet zijn. Als mensen zich van hun meest kwetsbare kant laten zien, vind ik dat je je ook als fotograaf best een beetje kwetsbaar op mag stellen. En daarmee kieper je natuurlijk als fotograaf ook weer niet meteen je gehele integriteit overboord, dat is nogal gechargeerd. Ik vind deze discussie sowieso een beetje overtrokken: Michelle geeft op dit punt een tip maar dat is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen, iedereen is vanzelfsprekend vrij om dat zelf verder in te vullen. We leven gelukkig in een vrij land tenslotte
Ik denk dat jullie helemaal uit het oog verliezen dat de tips van Michelle zijn bedoeld voor mensen die beginnen met dit soort fotografie. Dus dan kun je moeilijk verwachten dat de fotograaf van te voren precies weet welke resultaten er uit gaat komen. Hetzelfde geldt voor het model. Voor ervaren (c.q professionele) fotografen in dit vakgebied (zoals jullie dat blijkbaar zijn?) is dit artikel immers niet direct bedoeld!
Ik las het artikel van Michelle als een leuke aanmoediging om eens serieus naar dit soort fotografie te kijken maar als ik de commentaren van Mabel en Donald lees, raak ik behoorlijk ontmoedigd: als het zo moet, laat het dan maar zitten! :( -
Mabel Amber schreef op woensdag 5 december 2018 om 23:11 | reageer
@Wilma, citaat:
"Ik denk dat jullie helemaal uit het oog verliezen dat de tips van Michelle bedoeld voor mensen die beginnen met dit soort fotografie dus dan kun je moeilijk verwachten dat de fotograaf van te voren precies welke resultaten er uit gaat komen"
Nee, wij verliezen dat nu juist NIET uit het oog. Mensen die beginnen met dit soort fotografie zijn gediend met goede adviezen die narigheid kunnen verhinderen. Voorkomen is beter dan genezen. En ook: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Ik heb er geen cijfers over maar ik denk toch echt wel dat er heel wat vervelende kwesties zijn ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden door het sluiten van een contract, in elk geval meer dan bij shoots op basis van duidelijke en vastgelegde afspraken.
(Trouwens, ik heb gewerkt met (schaars geklede) modellen, zelf achter de lens en ik heb gewerkt met fotografen, zelf het (naakte) model *voor* de lens.) -
Donald Willemsen schreef op donderdag 6 december 2018 om 07:21 | reageer
@Mabel Amber: Zjuust!
-
André
Niet helemaal on topic maar wel gerelateerd: ik zou graag een besloten website weten waar je naaktfoto's kunt publiceren voor collega fotografen en naaktmodellen om elkaar te helpen je niveau te verbeteren en modellen aan vertrouwde adressen te helpen. Waarbij een paar afspraken gelden die mijn slechte ervaringen uit het verleden moeten voorkomen: screendumps gebruiken, jatten van andermans werk, publiceren door modellen zonder naamsvermelding van de fotograaf, kortom een omgeving waar met respect met elkaars werk en inzet wordt gewerkt en positief bedoelde kritiek of tips meer de toon zetten dan negatieve kritiek of jezelf promoten. Dus Elja of Michelle: voelen jullie je geroepen? (of anderen met ideeën hoe je dit zou kunnen realiseren)?
-
Michelle Peeters schreef op donderdag 6 december 2018 om 10:32 | reageer
@André: een heel goed punt! Ik zal daar eens induiken. Zeker nu met de nieuwe privacywet en het feit dat alles wat je online zet eigenlijk nooit meer 'echt' verdwijnt. Een besloten Facebook groep lijkt me ook geen optie.
-
Donald Willemsen schreef op donderdag 6 december 2018 om 10:56 | reageer
@André, ik vind jouw idee echt geweldig. Ik vrees echter wel dat jatwerk niet te voorkomen is. Je kan het onaantrekkelijk maken om te jatten door in een lage resolutie te publiceren.
@Michelle, een besloten groep op Facebook is absoluut geen oplossing. Facebook weigert naaktfoto's ook al zijn ze esthetisch. Bovendien is het ook noodzakelijk een goede beheerder te hebben. -
-
Michelle Peeters schreef op donderdag 6 december 2018 om 11:22 | reageer
@Jan: Facebook accepteert geen naaktfoto's, zelfs geen tekst waar 'naakt' of 'nude' in voorkomt. Ik kon dit artikel niet eens op Facebook publiceren!
-
Donald Willemsen schreef op donderdag 6 december 2018 om 11:57 | reageer
@Michelle, wil je een naaktmodel op Facebook zetten die een volledige bodypaint heeft, dan lukt het wel de foto te plaatsen. Ze gaan uit van bepaalde logaritmes bij een foto om te bepalen of de foto geweigerd wordt. Dus... teveel huidskleur wordt botweg geweigerd.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
(Naakt)portret - zorg voor het licht en maak contact
door Erik van Rosmalen
-
Review: Photofacts Academy Cursus Naaktfotografie
door Erik van Rosmalen
-
Marilyn Monroe geïnspireerde naaktshoot door Lindsay Adler
door Elja Trum
-
Landschapsfotografie: mensen in beeld of niet?
door Erik van Rosmalen
-
Het Perfecte Plaatje; reddingsbrigade en naaktshoot
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.