11 jaar Winactie: Win 18.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Nando Harmsen

Aandacht besteden aan timelapse fotografie

maandag 4 november 2024, 16:32 door | 766x gelezen | 2 reacties

Timelapse fotografie lijkt eenvoudig. Je zet de camera neer, stelt het interval in, en wacht tot het klaar is. Zo simpel is het echter zelden. Je moet erbij blijven voor het beste resultaat. Dat ontdekte ik weer opnieuw tijdens mijn masterclass fotografie in Frankrijk.

Het idee was perfect. Tijdens mijn masterclass fotografie in Frankrijk was ik van plan meerdere timelapses te maken. Op die manier zou ik alle tijd voor mijn cursisten hebben.

Nando masterclass tarn 02

Het uitzicht op Cordes-sur-Ciel. Perfect voor een zonsondergang, wat de deelnemers hier dan ook gaan fotograferen. (smartphone foto)

Helaas bleek het toch niet zo makkelijk te zijn als wat ik in eerste instantie dacht. Zeker omdat veel van die momenten tijdens zonsopkomst en zonsondergang zouden zijn waarbij de lichtomstandigheden continu veranderen. Dit zijn de befaamde holy grail timelapses.

Het idee achter een holy grail timelapse is het constant handmatig corrigeren voor de belichting. De camera moet daarvoor in manual belichting staan. Maar als ik bezig ben met een masterclass kan ik niet continu bij de camera staan. De deelnemers zijn belangrijker.

Daarom dacht ik: ik gebruik de diafragma-voorkeuze. Dan mag de camera de belichting zelf aanpassen als het licht verandert. Wordt het donkerder, dan wordt de sluitertijd vanzelf langer.

Nando masterclass tarn 01

Het wordt steeds donkerder, en zelfs met diafragmavoorkeuze moet er belichtingscorrectie plaats vinden. Dat moet je dan wel kunnen doen. (smartphone foto)

Hoewel de theorie erachter goed klinkt, werkt het in de praktijk minder goed. Voor volledige controle is handmatige belichtingsinstelling het beste, met veel aanpassingen in kleine stapjes. Je moet erbij blijven en er aandacht aan besteden.

Daar had ik dus geen tijd voor, aangezien er voor de deelnemers was. Mijn camera's stonden er alleen voor. Ik was bezig met uitleg, begeleiding en liep van deelnemer naar deelnemer. Af en toe ging ik kijken naar mijn camera's, om te ontdekken dat het fout ging.

De opnames raakten overbelicht, of onderbelicht zodat ik belichtingscorrectie moest toepassen. Hierdoor werden de stappen voor de holy grail te groot. Ik had niet voldoende aandacht besteed aan het plaatsen van een grijsverloopfilter, of de compositie was toch niet helemaal naar wens.


De timelapses zijn in principe wel gelukt, maar niet zo goed als wat het had kunnen zijn. Ik moest teveel correcties doen in Lightroom om de donkere delen op te halen. Kortom, het vergde ontzettend veel bewerking en correcties achteraf.

In dit geval was het niet te voorkomen. Ik was met iets anders bezig dat meer prioriteit had. Maar het is een belangrijke les voor iedereen die timelapses gaat maken. Zorg dat je erbij blijft. Besteed aandacht aan het fotograferen van een timelapse.

Hoe beter het tijdens het fotograferen gedaan wordt, hoe minder tijd je nodig hebt voor de bewerkingen. Het maakt het allemaal een stuk eenvoudiger, en uiteindelijk met betere resultaten. Blijf erbij voor het beste resultaat.


Bekijk de cursus timelapse fotografie


Ben jij geïnteresseerd in timelapse fotografie? Op Photofacts Academy geeft Nando een uitgebreide cursus over deze form van fotografie/film waarin alle aspecten aan bod komen.


Leer welke apparatuur je kan gebruiken en hoe je dit opstelt. Waar let je op bij een timelapse van dag naar nacht, of andersom. Hoe bewerk je alle foto's en hoe voeg je ze samen tot een mooie timelapse-film.

Je vindt de cursus op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. gast schreef op woensdag 6 november 2024 om 16:02  | reageer

    Bedankt voor de reminder. Bij een gewone timelapse (zonder aanpassingen in belichting) heb je nog wel wat tijd om wat anders te doen. Bij een Holy Grail timelapse zul je er inderdaad bij moeten blijven.
    Kort ander vraagje: Hoeveel stops zitten er tussen 'dag en nacht' bij jou bij een Holy Grail timelapse'? Anders gezegd, met welke startinstellingen (Exposure en ISO) begin je en waar eindig je dan mee?

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 6 november 2024 om 16:27  | reageer

    Ook met diafragmavoorkeuze moet je blijven controleren, heb ik gemerkt. Zeker wanneer de zon in je beeld is (of was).
    Over het aantal stops tussen dag en nacht valt weinig te vertellen. Dit hangt af van de omstandigheden.
    Als je weet dat daglicht rond de 14-15 EV ligt en nacht met verlichting ergens rond de 2-5 EV, dan kan het verschil oplopen tot 10 stops of meer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.503 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord