Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

De geheugenkaart: 5 vergeten tips

maandag 13 februari 2017, 14:49 door | 13.531x gelezen | 9 reacties

Zet je camera uit voordat je je geheugenkaart eruit haalt. Werp je geheugenkaart uit voordat je hem uit je computer trekt. Van die standaard adviezen die we allemaal wel kennen. Maar wat zijn nou dingen waar je NIET zo 1, 2, 3 aan denkt bij het gebruiken van je geheugenkaart?

Naast dat ik vroeger stage heb gelopen bij Photofacts, waar ik veel heb geleerd, volg ik een online fotografie opleiding aan het New York Institute of Photography. En soms leer ik daar dingen die logisch klinken en voor zichzelf lijken te spreken, maar waar ik toch nog nooit bij stilgestaan had. Zo ook over het gebruik van je geheugenkaart, en deze dingen wil ik graag met jullie delen.

Elja heeft een aantal jaren terug al een hulpvol artikel geschreven over het aanschaffen van een geheugenkaart. Hier 5 praktische tips om in je achterhoofd te houden bij het gebruik ervan:

1. Schiet je kaart niet volledig vol


Als je geheugenkaart te vol raakt, loop je het risico dat je camera en/of computer sommige data op je geheugenkaart niet kunnen vinden. Hou daarom altijd ruimte voor 5 tot 10 foto's vrij op je geheugenkaart.

Sandisk Extreme Pro 280mbs 32gb

2. Formatteer je kaart


Formatteer je geheugenkaart in plaats van dat je foto's van je kaart verwijdert. Sowieso is het raadzaam om foto's tijdens het schieten niet te snel te verwijderen. Ten eerste is de fout om per ongeluk alles te verwijderen snel gemaakt, en ten tweede zien foto's er op groot scherm vaak een stuk beter uit dan op het schermpje van je camera. Stel de beslissing om foto's te verwijderen daarom uit tot je ze op groot scherm ziet.

Daarnaast blijft er, wanneer je een foto slechts van je geheugenkaart delete, altijd nog data achter op de kaart. Bij formatteren heb je dit probleem niet. Formatteren kan ook kleine probleempjes met je geheugenkaart oplossen. Kon je bijvoorbeeld eerst altijd 500 foto's op je kaart kwijt, en nu nog maar 100? Formatteer je kaart eens, het zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn.

Overigens is het ook altijd raadzaam om een geheugenkaart te formatteren als je hem in een andere/nieuwe camera gaat gebruiken. De camera maakt hem dan automatisch klaar voor gebruik.

3. Vervang tijdig je batterij


Wanneer je aan het schieten bent en je ziet dat je batterij leeg raakt, vervang hem dan tijdig. Wacht niet totdat hij er echt mee ophoudt. Als je batterij namelijk leeg raakt terwijl je camera bezig is data over te schrijven naar je geheugenkaart, dan kan het gebeuren dat je data corrupt wordt. Zorg er daarom voor dat je de batterij vervangt voordat hij compleet leeg is (en let er hierbij op dat je camera helemaal klaar is met het schrijven van data voordat je hem uitzet).

4. Gebruik meerdere kaarten


In plaats van één geheugenkaart met gigantische opslagruimte, is het beter om meerdere wat kleinere kaartjes te gebruiken. Mocht er dan onverhoopt een keer iets misgaan met een kaartje, ben je tenminste niet al je foto's kwijt, én kun je ook gewoon verder gaan met fotograferen.

5. Raak niet wanhopig als je per ongeluk toch een keer foto's kwijtraakt!


Mocht er nou een keer iets misgaan met je geheugenkaart waardoor je foto's kwijt bent die je had willen houden, raak dan niet in paniek. Er bestaat software waarmee je een groot gedeelte van de data kunt terughalen. Google maar eens op 'memory card data recovery software'.

En als het écht belangrijk is, dan zijn er ook nog bedrijven die gespecialiseerd zijn in het terughalen van data op je geheugenkaart. Dat kost misschien aardig wat geld, maar er kan soms tot wel 90 procent van de verloren data mee teruggehaald

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 februari 2017.
De eerste publicatiedatum is donderdag 17 december 2015, 17:17.
Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

9 reacties

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 17 december 2015 om 19:41  | reageer

    Zitten goede tips bij, maar ik heb toch 2 puntjes:

    -"Zet je camera uit voordat je je geheugenkaart eruit haalt. Werp je geheugenkaart uit voordat je hem uit je computer trekt."
    Dit is enkel voor mensen die geheugenkaartjes verwijderen tijdens het wegschrijven van data. Ik heb in al die jaren dat ik werk met geheugenkaartjes, externe hdd's, usb-sticks, etc. nog nooit ook maar 1 omgevallen bitje gehad. En ik heb nog nooit "uitwerpen" aangeklikt of mijn camera uitgezet om een kaartje te vervangen.

    -"Daarnaast blijft er, wanneer je een foto slechts van je geheugenkaart delete, altijd nog data achter op de kaart. Bij formatteren heb je dit probleem niet. Formatteren kan ook kleine probleempjes met je geheugenkaart oplossen. Kon je bijvoorbeeld eerst altijd 500 foto's op je kaart kwijt, en nu nog maar 100? Formatteer je kaart eens, het zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn."
    Formatteren met je camera of snelformatteren met je pc, is niet meer dan een register leeggooien. De data staat namelijk nog net zo op de schijf/geheugenkaart als van tevoren. Dat is ook de reden waarom recovery-software zo goed data kan terughalen. Dat van die 500 ipv 100 foto's komt omdat de camera de bestanden niet aankan (of de bestandsnamen anders zijn).
    Verder is formatteren met je camera wel het beste. Doe ik altijd als ik kaartjes in mijn tas stop: eerst even formatteren. Niets zo irritant dat je schiet met een kaartje waar nog oude foto's opstaan.

    Je tip over voortijdig kaartje wisselen, is vooral omdat je niet op een beslissend moment een vol kaartje wil hebben. Regelmatig naar de teller kijken en als je nog maar 20 foto's kunt nemen, vers kaartje erin stoppen.

  2. Piet Nicolaas
    Piet Nicolaas schreef op vrijdag 18 december 2015 om 18:13  | reageer

    Waarmee ik de boot ben ingegaan: het downloaden van de foto's naar de pc in de camera, als de accu niet voldoende vol is. Tijdens het downloaden was accu leeg en daarna was ik heel wat foto's kwijt. Kon met een programma wel een aantal foto's terughalen, maar een flinke hoeveelheid van de foto's waren onherstelbaar beschadigd.

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 19 december 2015 om 19:34  | reageer

    @Piet: foto's haal ik nooit vanaf de camera, maar ik stop altijd het kaartje in de cardreader van de pc. Voornamelijk ook omdat dit op veel camera's tergend traag gaat. Nieuwe modellen hebben steeds vaker een usb 3.0 aansluiting, dus dan mag ik aannemen dat dit een stukje sneller zal gaan.

  4. Piet Nicolaas
    Piet Nicolaas schreef op zaterdag 19 december 2015 om 21:03  | reageer

    @Paul, ik heb juist een slechte ervaring om mijn card uit mijn toestel te halen: met terug plaatsen schijnbaar scheef erin gedaan en de pennetjes in de camera verbogen, dus flinke schade. Nu laat ik het erin en het uploaden naar de pc is in enkele minuten gebeurd. Voor mij een prima oplossing. Maar toch bedankt voor de tip.

  5. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 19 december 2015 om 21:11  | reageer

    @Piet: met wat voor camera was dat dan? Bij mijn 5D2 is de sleuf zo krap en lang, dat het kaartje er alleen goed in gestoken kan worden. Maar goed, ik snap dat je dan wat voorzichtiger bent.

  6. Piet Nicolaas
    Piet Nicolaas schreef op zaterdag 19 december 2015 om 21:15  | reageer

    @Paul: ik had de Canon 40D, dat is nu 70D. Ik kan het wel weer eens proberen, daar is de sleuf ook krapper van.

  7. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 19 december 2015 om 21:19  | reageer

    @Piet: de 70D heeft toch enkel SD, dus geen kwetsbare pinnetjes zoals met CF. Overigens: hoe wisselde je CF-kaartjes als je kaartje vol was? Waarschijnlijk met uiterste zorgvuldigheid knipoog

  8. Piet Nicolaas
    Piet Nicolaas schreef op zaterdag 19 december 2015 om 21:32  | reageer

    @Paul: eerst naast de CF card op een uitsteeksel drukken zodat de kaart omhoog komt, daarna de lege kaart erin duwen, wat een beetje weerstand biedt. De keer dat het fout ging was ik zo dom om de camera op het statief te laten zitten vanwege instellingen van de camera. Dat doe ik dus NOOIT meer.

  9. Gerard Bolhuis
    Profiel Gerard Bolhuis schreef op woensdag 23 december 2015 om 14:18  | reageer

    Zet op je eerste foto jouw (adres)gegevens of alleen je 06 en beveilig deze tegen wissen. Mocht je je camera ooit verliezen of hij wordt gejat, dan is het vrij eenvoudig om de rechtmatige eigenaar terug te vinden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord